UYARI!

Kullandığınız tarayıcının JavaScript kullanımı kapalı olduğundan sayfada bloke halindesiniz.


Sayfamızın tasarımı JavaScript kodları ile daha düzgün çalışmakta olduğundan bu uyarıyı aldığınızı belirtmek isteriz.

UYDUMTÜRK Forumunda Günün Haberi - Faydalı Bilgiler - Sayfa 22 - Page 22 of 22
UydumTürk UydumTürk UydumTürk

UydumTürk

Fark Edilmeyeni Görür, Söylenilmeyeni Yazar!
16 Yaşındayız!
10 Nisan 2025 | Saat: Yükleniyor...

UYDUMTÜRK Forumunda Günün Haberi

Başlatan KARTAL DEMİR, 09 Ocak 2020 | 14:33

« Instagram Hakkındaki Haberler | TikTok Hakkındaki Haberler »
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 8,023 Konu 327 Beğeni 197 Puan 13,598
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 8,023
  • Konu 327
  • Beğeni 197
  • Puan 13,598
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
Güvenlik nedeniyle sosyal medya engellenebilecek! Yeni yönetmelik yolda



Facebook, X, WhatsApp, YouTube gibi internet tabanlı küresel sosyal medya şirketlerine, Türkiye'de de şirket kurma zorunluluğu getiriliyor. BTK'nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağında ayrıca milli güvenlik gerekçesiyle sosyal medyaya erişimin engellenebileceği belirtiliyor.

Küresel çapta faaliyet gösteren ve Türkiye'de kullanıcısı 1 milyonun üzerinde olan sosyal medya şirketlerine, temsilci bulundurulması zorunluluğu geliştirilerek, Türkiye'de yetkilendirme alması yanında Türkiye'de şirket kurma mecburiyeti getiriliyor. 1 milyon kişi sayısı, halen yürürlükte olan yönetmelikte eşik değer olarak yer alıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, "Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği"nde değişiklik yapmaya yönelik hazırladığı yönetmelik taslağını görüşe açtı. Kurum tarafından yayımlanan yönetmelikte, sektörde "Over the Top" olarak adlandırılan, yönetmelikte ise "şebekeler üstü hizmet sağlayıcı" olarak tanımlanan, Facebook, X, WhatsApp, YouTube gibi internet tabanlı başka şebekelerin, bireylerin iş ve işlem yapmasına imkan veren firmaların faaliyetlerine yeni koşullar getiriliyor.

Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın haberine göre, taslağın 3. maddesi ile mevcut yönetmeliğin 19. maddesine yeni bir fıkra eklenmesi öngörülüyor. Buna göre, Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğuna ilave olarak, Türkiye'de şebekeler üstü hizmet sunumu için şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar, Türkiye'de bir anonim ya da limited şirket kuracak ve bu şirket yetkilendirme alarak faaliyet gösterebilecekler. Yetkilendirme BTK tarafından yapılacak. Taslak ile getirilen yeni şart ve yükümlülüklere uygun yetkilendirmeler 1 Ocak 2026'dan itibaren başlayacak. Yurt dışında yerleşik bir şirketse paylarının tamamı bu şirkete ait olacak. Bu şirketlere bildirimler, internet sitelerindeki bilgilerden sağlanan e-posta adresleri ya da diğer iletişim araçlarından yapılabilecek.

Yeni şartlar
Yönetmelik taslağında faaliyetlere ilişkin yeni şartlar eklendi. Bunlar arasında, Türkiye'de mevcut ve taslak yönetmelikte öngörülen şartları yerine getirmiş olsun olmasın sosyal medya platformlarına yönelik getirilen bir hüküm dikkat çekti. Taslağın 4. Maddesinde, mevcut yönetmeliğin 25. Maddesine eklenen eklenecek 3 numaralı fıkra ile erişimin engellenmesine ilişkin yeni bir yetki verildi. Taslak metin ile "Kurum, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı ve benzeri kamu yararı gerekleri çerçevesinde, yetkilendirmeye tabi olup olmadığına bakılmaksızın şebekeler üstü hizmet sağlayıcıların ilgili uygulama veya internet sitesine erişimin doğrudan engellenmesine karar verebilir" yetkisi önerildi.

BTK tarafından yapılabilecek düzenlemelere tabi olacaklar
Şirketler yetkilendirme ücreti, evrensel hizmet katkı payı ödeyecekler ve ilgili mevzuattaki idari yaptırımlar dahil olmak üzere hak ve yükümlülüklere uyacaklar, hizmet sunumu engellenmesi, işletmenin askıya alınması, tüketicinin korunması, rekabetin tesisi ve korunması, şebeke ve bilgi güvenliği, kişisel verilerin korunması, birlikte çalışabilirlik, sektörel veriler ve güvenlik olaylarının BTK'ya raporlanması, kamu düzeni, milli güvenliğe ilişkin hususlarda Kanunla verilmiş görevleri yerine getirmek için BTK tarafından yapılabilecek ilave düzenlemelere tabi olacaklar.

Medyaradar





ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 8,023 Konu 327 Beğeni 197 Puan 13,598
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 8,023
  • Konu 327
  • Beğeni 197
  • Puan 13,598
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
Sosyal medyada fotoğraf paylaşırken bir kez daha düşünün: 1 yıl 8 ay hapis cezası var!

Avukat Mücahit Küçük, sosyal medyada paylaşılan bazı fotoğrafların suç unsuru olduğunu ve Yargıtay'ın 1 yıl 8 ay hapis cezasını onadığını belirterek, sosyal medya kullanıcılarına önemli uyarılarda bulundu.

Avukat Küçük, Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında sosyal medyada rızasız paylaşılan fotoğraflarla ilgili önemli bilgi verdi. Bir kişinin bu konudan dolayı 1 yıl 8 ay hapis cezası aldığını ve bu cezanın da Yargıtay tarafından onandığını kaydeden Küçük, "Arkadaşıyla beraber çekildiği fotoğrafı sosyal medyada paylaşan vatandaşa 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Bu cezada da ilk başta bölge adliye mahkemesinde beraat kararı kaldırılarak ceza verildiği, daha sonra da Yargıtay'a giderek bu cezanın onandığı görülmüştü. Kişisel verilerin korunması anayasamıza 2011 yılında değişiklikler ile eklendi. Anayasaya göre herkes kendi kişisel verileri ile ilgili korunmasını isteme hakkına sahip. Bunun için de gerekli düzenlemelerin kanunla yapılacağı anayasada belirtildi. Bu kanunda kişisel verinin tanımını yapmak önemli. Kişisel veri, kişinin kimliğini belirli veya belirlenebilen bir hale getiren her türlü bilgi ve belgedir. Bu kanunda da kişisel veri iki farklı gruba ayrılmıştır" dedi.



RIZASI YOKSA PAYLAŞMAYIN
Rızasız paylaşım yapılmaması gerektiğinin altını çizen Avukat Küçük, " Ceza Kanunu'nun 136. maddesinde kişisel verilerin hukuka aykırı olarak bir başkasına verilmesi, yayılması ve ele geçirilmesi suç olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle bu olayda da yapılan paylaşım kişisel verileri hukuka aykırı bir şekilde başkalarına yayıldığında Yargıtay söz konusu cezayı onamıştır. Hukuka herhangi bir aykırılık bulmamıştır. 'Her çekindiğimiz fotoğrafı paylaşamayacak mıyız?' sorusuna cevap olarak ise eğer kişilerin rızası var ise bu rıza eylemi hukuka aykırı olmaktan çıkarır ve hukuka uygun hale getirildiğinde yapılan her paylaşım suç oluşturmayacaktır" diye konuştu.

Akit Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 8,023 Konu 327 Beğeni 197 Puan 13,598
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 8,023
  • Konu 327
  • Beğeni 197
  • Puan 13,598
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
06 Nisan 2025 | 16:20 #317 Son düzenlenme: 06 Nisan 2025 | 16:30 ★RECAİ KARAKUŞ★
Arka Sokaklar, Deha, Can Borcu'nun yeni bölümleri peş peşe iptal edildi! İşte nedeni...



Arka Sokaklar, Deha ve Can Borcu'nun yeni bölümleri peş peşe iptal edildi. Popüler dizilerinin final yapıp yapmadığı merak edilirken 3 diziye dair iptal sebebi de ortaya çıktı.



Dokuz günlük bayram tatilinin ardından diziler ne zaman yayınlanacak merak ediliyor. Bu hafta bayramın ardından Kızılcık Şerbeti'nin, Bir Zamanlar İstanbul'un yeni bölümü ve Yalı Çapkını'nın finali ekrana geldi.

Arka Sokaklar, Deha, Şakir Paşa Ailesi ve Can Borcu gibi dizilerin ise yeni bölüm yayınlanları iptal edildi. Dizilerin yeni bölümlerinin yayınlanmaması akla finali getirdi. Ancak bu durumun nedeni final değil düşük reklam geliri...

Dizilerin yayın kuşağı boyunca bölüm maliyetlerini çıkabilecek kadar reklam toplayamaması nedeniyle tekrar yayın yapıldı.

TEŞKİLAT YENİ BÖLÜM EKRANA GELECEK
Hafta sonu Kanal D'nin Piyasa dizisinin finali ve TRT'nin Gönül Dağı ile Teşkilat dizilerinin yeni bölümleri ekrana gelecek.

Medyaradar

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 8,023 Konu 327 Beğeni 197 Puan 13,598
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 8,023
  • Konu 327
  • Beğeni 197
  • Puan 13,598
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
Türkiye prangalarını bir bir kurtuluyor! Yerli navigasyon sonunda geliyor

Türkiye uzaydaki yerini sağlamlaştırmak ve dijital bağımsızlığını pekiştirmek için harekete geçti. Milli navigasyon sisteminden atomik saate, yerli harita uygulamasından yapay zeka destekli altyapılara kadar birçok alanda dışa bağımlılığı azaltacak hamleler yolda.



Yıllardır küresel sistemlere bağlı olarak yürütülen navigasyon ve konumlandırma hizmetlerinde Türkiye, kendi teknolojisini devreye alıyor.

AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nden derlediği bilgiye göre, sanayi üretiminde otomasyonun yaygınlaşması ile bağlı cihaz ve sistemlerin sayısının artması, siber tehdit risklerini de beraberinde getiriyor.

Bu kapsamda, sanayi sektöründe siber güvenlik uygulamalarının yaygınlaştırılması, endüstriyel otomasyon sistemlerini olası saldırılara karşı korumak ve hassas verileri güvence altına almak için önem taşıyor. Yerli teknolojilerle geliştirilecek siber güvenlik çözümlerinin, Türkiye'nin dijital altyapısının güvenliğini artırması ve dijital dönüşüm sürecinde güçlü bir oyuncu olmasını sağlaması bekleniyor.

Türkiye'nin stratejik altyapılarda dışa bağımlılığının azaltılması ve uzaydaki varlığının güçlendirilmesi vizyonuyla Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi devreye alınacak. Bu sistem, GPS gibi küresel sistemlere alternatif olarak Türkiye'ye kendi uyduları üzerinden hassas konum, navigasyon ve zamanlama verileri sunacak.

Sistem, askeri operasyonların güvenliğinden sivil haberleşme ağlarının kesintisizliğine, akıllı ulaşım sistemlerinden hassas tarım uygulamalarına kadar birçok alanda kritik işlevler üstlenecek.

Bu doğrultuda, ön fizibilite çalışması, atomik saat geliştirilmesi, mevcut sistemlerin dayanıklılığının artırılması, Uydu Tabanlı İyileştirme Sistemi çalışmaları ve nihai olarak Bölgesel Uydu Konumlama Sistemi kurulması adımlarının atılması öngörülüyor.

Ayrıca, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türkiye Uzay Ajansı işbirliğiyle üretilen rubidyum atomik saatinin prototipinin uzay kalifikasyon testleri devam ediyor. Küp uydu tasarımı da tamamlanarak alt sistemlerinin üretimi ve tedariki aşamasına gelindi. Bu çalışmalar, gelecekteki uydularda kullanılacak yerli ve milli atomik saatlerin geliştirilmesi ile özel sektör girişimlerine daha fazla katkıda bulunulması için önem taşıyor.

Yerli harita ve navigasyon uygulaması geliştirilecek

Öte yandan, milli navigasyon sistemi, arama motoru ve sosyal medya gibi dijital platformların yerli olarak geliştirilmesi, teknolojik bağımsızlığın güçlenmesi, dışa bağımlılığın azaltılması, ulusal veri güvenliğinin güçlendirilmesi ve bu platformlar aracılığıyla ortaya çıkan ekonomik faydanın yurt içinde kalması açısından önem arz ediyor. Söz konusu platformların yerli girişimciler tarafından hayata geçirilmesiyle bu alanlarda dışa bağımlılığın azaltılması planlanıyor.

Bu kapsamda, Türkiye'ye özgü ulaşım, şehir planlaması ve kültürel alanlardaki ihtiyaçları karşılayacak, aynı zamanda dijital dönüşüm sürecine katkı sağlayacak uluslararası mecrada bilinen ve kullanılan yerli bir harita ve navigasyon uygulaması geliştirilecek.

Dijital bağımsızlık ve güvenliğin sağlanması, yerel kullanıcıların korunması, eşit rekabetin tesisi ve altyapının güvence altına alınması öncelikleri doğrultusunda Türkçe büyük dil modeli ve yapay zeka destekli yeni nesil uygulamalar geliştirilmesi de amaçlanıyor.

Akit Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 8,023 Konu 327 Beğeni 197 Puan 13,598
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 8,023
  • Konu 327
  • Beğeni 197
  • Puan 13,598
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
İnternette geçirilen süre gittikçe...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kullanıcıların yüzde 96,9'unun internete cep telefonundan eriştiğini bildirerek, "Günlük ortalama 4 saat 4 dakikayı cep telefonlarımız aracılığıyla internette geçiriyoruz." ifadesini kullandı.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kullanıcıların yüzde 96,9'unun internete cep telefonundan eriştiğini bildirerek, "Günlük ortalama 4 saat 4 dakikayı cep telefonlarımız aracılığıyla internette geçiriyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Uraloğlu, "We Are Social ve Meltwater" tarafından hazırlanan " Dijital 2025 Türkiye" raporunda yer alan mobil kullanım verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bu yıl itibarıyla Türkiye nüfusunun 85 milyonu aştığını belirten Uraloğlu, "Nüfusumuzun yüzde 92,1'ine denk gelen 80,7 milyon kişide cep telefonu bulunuyor. İnternet kullanan kişi sayısı nüfusun yüzde 88,3'ünü oluşturdu." değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, ülkede 77,3 milyon internet kullanıcısı bulunduğuna işaret ederek, "16 yaş ve üzeri internet kullanıcılarının yüzde 97,6'sı cep telefonuna, yüzde 62,8'i de masaüstü veya dizüstü bilgisayara sahip. 16 yaş ve üzeri internet kullanıcılarının yüzde 96,9'u internete erişim için herhangi bir cep telefonu kullanıyor. Bunu yüzde 95,2 ile akıllı telefonları takip ediyor." ifadesini kullandı.

Uralığlu: İnternette geçirilen süre günlük ortalama 7 saat 13 dakikaya ulaştı
"Bu sürede mobilin payı yüzde 56,3. Yani günlük ortalama 4 saat 4 dakikayı cep telefonlarımız aracılığıyla internette geçiriyoruz. Bilgisayarlarda ve tabletlerde geçirilen günlük süre ise 3 saat 9 dakika. Ayrıca Türkiye'deki internet trafiğinin yüzde 73,1'ini cep telefonları oluşturuyor. En yakın takipçisi dizüstü ve masaüstü bilgisayarların payı yüzde 25,5."

Akit Haber