UYARI!

Kullandığınız tarayıcının JavaScript kullanımı kapalı olduğundan sayfada bloke halindesiniz.


Sayfamızın tasarımı JavaScript kodları ile daha düzgün çalışmakta olduğundan bu uyarıyı aldığınızı belirtmek isteriz.

RTÜK'ten Güncel Haberler - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu - Sayfa 21 - Page 21 of 21
UydumTürk UydumTürk UydumTürk

UydumTürk

Fark Edilmeyeni Görür, Söylenilmeyeni Yazar!
17 Yaşındayız!
12 Mart 2026 | Saat: Yükleniyor...

RTÜK'ten Güncel Haberler

Başlatan ★Recai Karakuş★, 06 Kasım 2019 | 03:16

RTÜK'e, İsim ve Logo Değişikliği Başvurusunda Bulunan Radyo ve TV Kanalları »
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
RTÜK'ten üç TV kanalı ve iki radyoya ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çeşitli televizyon kanalları ve radyolarda tespit edilen yayın ihlalleri nedeniyle idari para cezası uyguladı. Sözcü TV, EDESSA TV, TLC, Metro FM ve Burhaniye Radyo Ses'in farklı programları incelendi.



Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yayın ihlallerini değerlendirmek üzere toplandı. RTÜK Başkanı Mehmet Daniş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda üç televizyon kanalı ile iki radyoya yayın ihlalleri nedeniyle idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

Üst Kurul toplantısında, Sözcü TV'de yayınlanan "Türkiye'nin Sözü" adlı programda CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş'ın siyasi iktidara yönelik kullandığı "Meşruiyetini kaybetmiş, meşruiyetini Amerika'da bulmaya çalışıyor. Ülkenin madenlerini peşkeş çekiyor" ifadeleri ele alındı.

Özçağdaş'ın aynı programda dile getirdiği "Mevcut Milli Eğitim Bakanı kendisiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığına çökmüş olan Cihannüma kliği ile beraber memleketi bambaşka bir yere doğru sürüklemeye çalışıyordu..." ifadelerini de değerlendiren Üst Kurul, söz konusu yayında kullanılan ifadelerin temelsiz ithamlar içeren, şüphe ve şaibe yaratan, zan altında bırakan, eleştiri sınırlarını aşan, kamusal sorumluluk anlayışı ile bağdaşmayan nitelikte olduğuna karar verdi.

Bu gerekçelerle Sözcü Televizyonuna, 6112 sayılı kanunun 8/1 ç bendinde yer alan yayınlar "......... kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" hükmüne aykırılıktan idari para cezası verildi.

Üst Kurul toplantısında EDESSA TV'de Filiz Aslan'ın sunuculuğunu yaptığı "Gezgin Mikrofon" isimli ve "Ani Harabeleri"ni konu alan belgeselde kullanılan "Evet şimdi girelim ve Ani Harabeleri'nin içinde yatan o muhteşem kiliseleri, katedralleri ve sonradan kondurulan camileri görelim. Camiler de diyorum çünkü Alparslan 1065'te bu şehri ele geçirdikten sonra camiye çevirmiş çoğu kiliseleri ve yeni camiler de yaptırmış. Ne yazık ki işte bizim bu vandal kültürümüzün bir yansıması..." ifadeler de ele alındı. Üst Kurul, EDESSA TV'ye 6112 sayılı kanunun 8/1 f bendinde yer alan yayınlar "Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükmünü ihlal etmekten idari para cezası uyguladı.

RTÜK'TEN TLC'YE "ŞEYTANIN AVUKATI" CEZASI

TLC Televizyonundan yayınlanan "Şeytanın Avukatı (The Devil's Advocate)" isimli sinema filminde müstehcen öğeleri barındıran sahnelerin ekrana getirilerek yayın yapılması da Üst Kurul Toplantısında değerlendirildi. TLC Televizyonuna 6112 sayılı kanunun 8/1 n bendinde yer alan yayınlar "Müstehcen olamaz" hükmünü ihlal etmekten idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

METRO FM'E "UYUŞTURUCUYA ÖZENDİRME" CEZASI

Metro FM'de sunuculuğunu Onur Yar'ın yaptığı Metro Morning isimli programda bir dinleyici tarafından gönderilen "Bütün uyuşturucuları en az bir kere denememekten dolayı pişman olurdum"mesajının okunması da Üst Kurul toplantısında ele alınan konular arasındaydı. Sunucunun söz konusu mesajı "gülerek" okumasını, zararlı madde kullanımına ilişkin mesaj sahibine ve tüm dinleyicilere uyarıcı ve bilinçlendirici bir çağrıda bulunmamasını da değerlendiren Üst Kurul, Metro FM'e 6112 sayılı kanunun 8/1 h bendinde yer alan "Yayın hizmetleri; alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamaz" ilkesini ihlalden idari para cezası uyguladı.

Üst Kurul toplantısında son olarak "Burhaniye Radyo Ses" adlı radyoda yayınlanan ceza infaz kurumlarındaki mahkumlar ile bu mahkumların yakınlarının istek parçalarının çalınıp mesajlarının okunduğu "Mahkum Özel" isimli programdaki yayın ihlalleri değerlendirildi. Söz konusu programda, hükümlü/tutukluların ilgili programa mesaj gönderdikleri, birbirleri ile haberleştikleri, üçüncü kişilerin radyo aracılığıyla hükümlü ve tutuklulara mesaj iletebildikleri, isim, kurum ve koğuş bilgisi paylaştıkları, istek şarkılar aracılığıyla kişilere şifreli mesaj ve talimat gönderilebileceği, tehdit edip gözdağı verilebileceği değerlendirilirken, yayıncı kuruluşun söz konusu mesajların okunabilmesi ve istek parçaların yayınlanabilmesi için abonelik ya da üyelik adı altında hükümlü/tutuklulardan ve yakınlarından haksız kazanç elde ettiği de belirlendi.

Üst Kurul toplantısında "Burhaniye Radyo Ses" adlı kuruluşa 6112 sayılı kanunun 8/1 j bendinde yer alan "Yayın hizmetleri; haksız çıkarlara hizmet eden ve haksız rekabete yol açan unsurlar içeremez" hükmünü ihlal etmekten idari para cezası verdi.

Medyaradar



ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
15 Aralık 2025 | 17:21 #301 Son düzenlenme: 15 Aralık 2025 | 17:38 ★Recai Karakuş★
RTÜK'ten çok konuşulan Jasmine dizisine inceleme!



RTÜK, dijital bir platformda yayımlanan "Jasmine" dizisi hakkında inceleme başlattı. Üst Kurul, yapımın aile yapısına, millî ve manevi değerlere aykırı içerikler barındırdığı gerekçesiyle sürecin başlatıldığını duyurdu.



RTÜK, dijital bir platformda yayımlanan "Jasmine" dizisi hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

Kuruldan yapılan açıklamada, yapımın Türk toplumunun temelini oluşturan aile yapısını hedef aldığı, millî ve manevi değerlerle çeliştiği, kadını istismar eden ve genel ahlaka aykırı unsurlar içerdiği ifade edildi.

RTÜK'ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Dijital bir platformda yayımlanan "Jasmine" adlı yapıma, Türk toplumunun temelini oluşturan aile yapısını hedef alan, millî ve manevi değerlerimizle açıkça çelişen, kadını istismar eden ve genel ahlaka aykırı içerikleri sebebiyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca inceleme başlatılmıştır.

RTÜK olarak; yayıncılık faaliyetlerinin toplumun ahlaki değerlerine, kültürel dokusuna ve özellikle aile kurumuna zarar vermemesi gerektiği yönündeki hassasiyetimizi her fırsatta vurguluyoruz.

Dijital mecralarda yayınlanan içeriklerin, gençler ve çocuklar başta olmak üzere toplumun geniş kesimleri üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda, bu sorumluluk daha da büyük önem taşımaktadır.

Aile yapımızı zedeleyen, toplumsal değerlerimizi hedef alan ve normalleştirme yoluyla kamu vicdanını rahatsız eden yayınlara karşı İzleme ve Değerlendirme Uzmanlarımızca incelemeler titizlikle sürdürülmekte olup; ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli adımlar kararlılıkla atılacaktır.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da toplumun ahlaki ve kültürel değerlerini koruma görevini kararlılıkla sürdürecek; aile kurumunu hedef alan ve toplumsal yapıyı zedeleyici nitelikteki yayınlara karşı gerekli tüm tedbirleri almaya devam edecektir."

Medyaradar

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
RTÜK'ten Jasmine dizisi hakkında karar

RTÜK, Jasmine dizisi hakkında en üst sınırdan idari para cezası ve katalogdan çıkarma yaptırımı kararı verdi.



Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), inceleme başlatılan HBO Max'ta yayınlanan "Jasmine" adlı dizi hakkında karar verdi.

Kurul, diziye "toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı" olduğu gerekçesiyle en üst sınırdan idari para cezası ve katalogdan çıkarma yaptırımı uygulandı.

İNCELEME BAŞLATILMIŞTI
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Jasmine dizisi hakkında inceleme başlatmıştı.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, diziye "Türk toplumunun temelini oluşturan aile yapısını hedef alan, millî ve manevi değerlerimizle açıkça çelişen, kadını istismar eden ve genel ahlaka aykırı içerikleri sebebiyle inceleme başlatıldığı" belirtilmişti.

TV+ PLATFORMU, DİZİYİ YAYINDAN KALDIRMIŞTI
HBO Max ile ortak lisans anlaşması bulunan TV+ platformu, içerik arşivinde yer alan Jasmine dizisini yayından kaldırmıştı.

JASMİNE DİZİSİNİN KONUSU
Jasmine dizisi, 12 Aralık 2025 tarihinde HBO Max'te yayımlanmaya başladı.

Dizi, ağır bir kalp rahatsızlığıyla mücadele eden Yasemin'in hayatına odaklanıyor.

Yasemin'in organ nakli listesine girmek için verdiği mücadele, onları karanlık ağlara ve ahlaki açıdan zorlu seçimlere sürüklüyor.

Cem Özüduru'nun yönettiği dizinin başrollerinde Asena Keskinci ve Burak Can Aras yer alıyor.

Medyaradar

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
29 Aralık 2025 | 17:08 #303 Son düzenlenme: 30 Aralık 2025 | 03:20 ★Recai Karakuş★
RTÜK'ten IŞİD operasyonuna yayın yasağı!

Yalova'da IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyonda şüphelilerin polise ateş açması sonucu çıkan çatışmada 7 polis memuru yaralandı. Olayla ilgili RTÜK tarafından geçici yayın yasağı getirildi.



Yalova'da polis ekipleri tarafından yapılan IŞİD operasyonu sırasında şüphelilerin polise ateş açması sonucu çatışma çıktı. Çatışma sonucu 7 polis yaralandı.



İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince IŞİD'e yönelik merkeze bağlı Elmalık köyü yolundaki bir eve operasyon düzenlendi.

Operasyonda çıkan çatışma sonucu 7 polis yaralandı.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ
RTÜK, Yalova'da IŞİD'e yönelik yürütülen operasyon kapsamında meydana gelen çatışmayla ilgili olarak geçici yayın yasağı getirildiğini duyurdu.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, "Yalova ilimizde terör örgütü DAEŞ'e yönelik yürütülen operasyon kapsamında meydana gelen olayla ilgili olarak geçici yayın yasağı getirilmiştir" denildi.

RTÜK'ten yapılan açıklama şöyle:

"Yayıncılarımıza ve Kamuoyuna Önemli Duyuru!

Yalova ilimizde terör örgütü DAEŞ'e yönelik yürütülen operasyon kapsamında meydana gelen olayla ilgili olarak geçici yayın yasağı getirilmiştir.

Bu kapsamda; süreçle ilgili resmî makamlarca yapılacak açıklamalar dışında yayın yapılmaması önem arz etmektedir. Medya hizmet sağlayıcı kuruluşların, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sorumlu yayıncılık anlayışıyla hareket etmeleri gerekmektedir."

Medyaradar

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
RTÜK, 2025 yılında iktidarı eleştiren kanallara 92,7 milyon TL ceza kesti"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, 2025'te RTÜK'ün iktidarı eleştiren yayıncılara 52 ceza verdiğini, bu cezaların parasal karşılığının 92,7 milyon TL'ye ulaştığını açıkladı. Taşcı, "RTÜK'ün yeni yılda basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engel olmaktan vazgeçip; farklı düşünce ve görüşlerin ekranlarda çok sesli yayınlanmasına olanak sağlamalıdır" dedi.



RTÜK üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, RTÜK'ün 1 Ocak ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında verdiği cezalara ilişkin verileri sosyal medya hesabından paylaştı. Taşcı, RTÜK'ün bu yıl kestiği cezaların dağılımının, yayıncıları "iktidarı eleştirenler" ve "iktidarı övenler" şeklinde kategorize ettiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Taşcı'nın paylaştığı "2025 RTÜK'ün Z Raporu"na göre, 'iktidarın icraatlarını sorgulayan ve eleştiren' kanallara toplam 52 ceza verildi. Bu cezalar kapsamında 29 program durdurma, 50 idari para cezası ve toplam 25 gün yayın durdurma kararı alınırken söz konusu yaptırımların parasal karşılığının ise 92 milyon 790 bin 898 TL oldu.

Rapora göre, iktidara yakınlığıyla bilinen yayıncılara yönelik ise RTÜK tarafından 2025 yılı boyunca tek bir rapor hazırlanmadı ve herhangi bir ceza uygulanmadı. Taşcı, iktidara yakın yayıncılara verilen toplam idari para cezasının "0 TL" olduğunu belirterek, "Tele 1 kanalı, 24 Ekimde kayyum atanıncaya kadar en çok ceza alan yayıncı oldu" dedi. Taşcı, şunları kaydetti:

"RTÜK dijital platformları da es geçmedi. 2025 yılında paralı ve bireylerin abone olarak izlediği platformlara yönelik HboMax, Disney Xd, Mubi, Prime Video, Netflix, Spotify ve TV+'a idari para cezaları ve farklı içeriklere olmak üzere toplamda 10 kez katalogdan çıkarma cezası verildi. Dijital Platformlara uygulanan idari para cezasının toplam tutarı ise 2 milyon 888 bin 844 TL oldu. Yeter ki iktidarı övsünler.

"CHP mitingini yayınlamak suç"
Bu veriler RTÜK'ün basın ve ifade özgürlüğünü önceleyen bir anlayıştan uzak bir tutum içerisinde olduğunu tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. 'Yeter ki İktidarı övsün de ne yayınlarsa yayınlasın' anlayışını RTÜK hızla terletmelidir. Özellikle toplumsal çürümeyi tetikleyen gündüz kuşağı yayınlarının RTÜK'e en çok şikayet edilen programlar olmasına karşın, üç maymunun oynanması topluma yapılan en büyük kötülüktür.

CHP mitingini yayınlamak suç. İktidarı eleştirmenin hatta varlık sebebi iktidarı eleştirmek ve iktidarı hedeflemek olan ana muhalefet partisi CHP'nin yöneticilerinin katıldığı programlar dahi cezalandırıldı. RTÜK tarihinde ilk kez CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel'in mitinginin canlı verilmesi de 'suç sayılarak' yayıncı cezalandırıldı.

RTÜK'ün yeni yılda basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engel olmaktan vazgeçip; farklı düşünce ve görüşlerin ekranlarda çok sesli yayınlanmasına olanak sağlamalıdır. Türkiye'nin demokratikleşmesi ve düşünsel özgürlüğünün inşası ancak bu şekilde mümkün olacaktır. Aksi yaklaşım Türkiye'yi düşünsel çölleşmeye sürüklemeye, çok kanallı tek sesli bir yapı devam edecektir."

Medyaradar

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
RTÜK'ten iki kanal ve iki platforma ceza! Show TV, Now TV, Disney+ ve Spotify...

RTÜK, Show TV ve NOW TV kanalları ile Disney+ ve Spotify platformlarına ceza verdi. Kurul, Show TV ve NOW TV'ye yüzde 2 idari para cezası verirken, Spotify ve Disney Plus'a yüzde 2 idari para cezası ve katalogdan çıkarma yaptırımı uyguladı.



Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Show TV ve NOW TV kanalları ile Disney+ ve Spottify platformlarına yönelik 5 ayrı yaptırım kararı aldı.

Cezaları, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) RTÜK üyesi Tunca Keser X üzerinden duyurdu.

RTÜK, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kontrolündeki SHOW TV'ye; "Veliaht" dizisinin 4 farklı bölümündeki bazı sahnelerde, şiddetin olağanlaştırıldığı gerekçesiyle, yüzde 2 idari para cezası verdi.

NOW TV'ye ise "Halef: Köklerin Çağrısı" dizisinin 11 ve 18 Aralık 2025 tarihli bölümleri sebebiyle yüzde 2 idari para cezası verildi.

Cezanın gerekçesi olarak evli bir erkeğin ikinci kez evlenmesinin,"Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez" ilkesine aykırı olduğu görüşüne yer verildi.

DİSNEY PLUS VE SPOTİFY'A KATALOGDAN ÇIKARMA YAPTIRIMI

NOW TV'ye ayrıca "Efsane Futbol" programının 5 farklı bölümünde, ürün yerleştirmede ölçülülük sınırının aşıldığı ve "ürüne aşırı vurgu yapılamaz" ilkesinin çiğnendiği gerekçesiyle yüzde 1 idari para cezası verildi.

Kurul, Disney Plus ve Spotify'a ise katalogdan çıkarma yaptırımı uyguladı.

Disney Plus'a "Konuşanlar" programının 5 farklı bölümündeki bazı ifadelerin argo olduğu gerekçesiyle yüzde 2 idari para cezası "milli ve manevi değerler ile genel ahlaka aykırı olduğu" gerekçesiyle de katalogdan çıkarma yaptırımı uygulandı.

Spotify'a ise bazı çalma listelerinin ve şarkıların isimlerinin argo olduğu gerekçesiyle yüzde 2 idari para cezası, "milli ve manevi değerler ile genel ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle" ise katalogdan çıkarma yaptırımı uygulanmasına karar verildi.

Medyaradar

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
RTÜK'ten "Konuşanlar" programına büyük ceza!



RTÜK, Hasan Can Kaya'nın Disney+'ta yayınlanan Konuşanlar programı hakkında katalogdan çıkarma ve yüzde 2 idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Kurul, programın genel ahlak ilkelerine aykırı olduğu kanaatine vardı.


Haberin Devamı için:

https://www.medyaradar.net/rtukten-konusanlar-programina-buyuk-ceza-fotogaleri-2227674

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
Acun Ilıcalı Survivor'da öyle bir ceza açıkladı ki; RTÜK sebebiyle TV'de yayınlanamıyor



Acun Ilıcalı, Survivor'da sıradaki cezanın RTÜK kuralları gereği TV8 ekranlarında yayınlanamayacağını açıkladı.

Haberin Devamı için:

https://www.medyaradar.net/acun-ilicali-survivorda-oyle-bir-ceza-acikladi-ki-rtuk-sebebiyle-tvde-yayinlanamiyor-fotogaleri-2227676


ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
İşte RTÜK nedeniyle TV'de yayınlanmayacak o ceza! Survivor'da kaybeden takıma ne olacak?

Acun Ilıcalı Survivor 2026'da verilecek bir cezaya dair "Pazartesi günü kaybeden takıma verilen cezayı, RTÜK nedeniyle TV'de yayınlamayacağız" dedi. Bu ceza merak ediliyordu. TV8'de yayınlanmayacak cezanın ne olduğu ortaya çıktı.



Haberin Devami için:

https://www.medyaradar.net/iste-rtuk-nedeniyle-tvde-yayinlanmayacak-o-ceza-survivorda-kaybeden-takima-ne-olacak-fotogaleri-2227763?p=2

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
22 Ocak 2026 | 21:09 #309 Son düzenlenme: 22 Ocak 2026 | 21:16 ★Recai Karakuş★
RTÜK'ten bakanlara 'karne veren' Sözcü TV'ye ceza! HBO Max ve MUBİ'ye yaptırım

RTÜK, Sözcü TV'de yayımlanan "İçimizden Biri" programında sunucu Ekrem Açıkel'in bakanlara yönelik değerlendirmelerinin eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle kanala idari para cezası verdi. Kurul ayrıca HBO Max ve MUBİ'ye bazı içeriklerdeki sahnelerin "genel ahlâka aykırı" olduğu gerekçesiyle yaptırım uyguladı.



CHP'nin Radyo Televizyon Üst Kurulu Temsilcisi (RTÜK) Sözcü TV'de yayımlanan "İçimizden Biri" programında sunucu Ekrem Açıkel'in ifadelerinin eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle kanala idari para cezası verdi. Söz konusu programda Açıkel, "Hükümete bir karne verelim mi?" başlığı altında bakanların performansını değerlendirerek bazı bakanlara "sıfır" vermişti.

HBO VE MUBİ'YE 'GENEL AHLÂK' CEZASI

RTÜK, dijital platformlar HBO Max ve MUBİ'ye de ceza verdi. HBO Max'te yayımlanan "Jasmine" dizisinin bazı bölümlerindeki sahnelerin "milli ve manevi değerlere, genel ahlâka aykırı" olduğu gerekçesiyle platforma yüzde 5 idari para cezası veren RTÜK, ilgili bölümlerin katalogdan çıkarılmasına da hükmetti.



MUBİ'ye de "Passages" (Pasajlar) filminde yer alan bazı sahneler gerekçesiyle ceza verildi. Sahnelerin "Milli ve manevi değerlere aykırı" ve "müstehcen" olduğu gerekçesiyle MUBİ'ye yüzde 5 idari para cezası ve katalogdan çıkarma yaptırımı uygulandı.

"ELEŞTİRİ HAKKI DEMOKRASİNİN TEMELLERİNDENDİR"

Cezaları sosyal medya hesabından duyuran CHP'nin RTÜK üyesi Tuncay Keser, Sözcü TV'ye verilen ceza için "Tartışma özgürlüğü ve eleştiri hakkı demokrasinin temellerindendir. Anayasa Mahkemesi, AİHM ve Danıştay kararlarına göre, kamunun işleyişi söz konusu olduğunda, medyanın özgürlük alanı daha geniştir ve yöneticiler, "abartılı, rahatsız edici, sarsıcı" nitelikte de olsa eleştirilere açık olmalıdır" dedi.

Medyaradar

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
RTÜK'ten TELE2 Haber kararı! 72 saat süre verdi

RTÜK Üyesi CHP'li Tuncay Keser, Kurul'un TELE2 Haber için çifte lisans alınması yönünde karar verdiğini, 72 saat içinde başvuru yapılmaması halinde erişim engeli uygulanacağını açıkladı.



Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi CHP'li Tuncay Keser, Kurul'un TELE2 Haber hakkında aldığı kararı duyurdu. Keser, Kurul'un TELE2 Haber'in çifte lisans alması yönünde karar verdiğini, 72 saat içinde başvuru yapılmaması halinde erişim engeli uygulanacağını duyurdu.

TELE2 HABER'İN KURULMA SÜRECİ

Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın gözaltına alınıp tutuklanmasıyla başlayan süreçte, 24 Ekim 2025'te kayyum atanan TELE1'den istifa eden gazeteciler, TELE2 Haber ismiyle yeni bir platform kurduklarını duyurmuştu.

Konuya ilişkin yapılan duyuruda "14 Kasım Cuma günü saat 19.28'de TELE2 HABER olarak İnternet sitemizle, YouTube kanalımızla ve X, İnstagram gibi tüm sosyal medya hesaplarımızla 'yeniden merhaba' diyerek yayına başlayacağız" ifadelerine yer verilmişti.

TELE2 Haber, Youtube kanalı üzerinden yayınlarını sürdürüyordu.

Medyaradar

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
RTÜK 'Sorumlu Habercilik Çerçevesi Medya Buluşması' İstanbul'da Gerçekleştirildi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından haber yayıncılığında etik, ölçülülük ve kamu yararı ekseninde ortak bir standart oluşturmak amacıyla hazırlanan 'RTÜK Sorumlu Habercilik Rehberi'nin tanıtımı, RTÜK Başkanı Mehmet Daniş tarafından İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.



Yoğun katılımla gerçekleştirilen toplantıya; televizyon kanalları ve haber ajanslarının Genel Müdürleri ile Genel Yayın Yönetmenleri katıldı. Toplantıya Akit TV Genel Müdürü Serdar Uslu da katılım sağladı. Sorumlu Haberciliğin ele alındığı, sektör yöneticileri ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantıya RTÜK Başkanvekili Dr. Deniz Güçer, RTÜK Başkan Yardımcıları Dr. Feyzullah Tecirli, Deniz Güler de katılım sağladı.

'Sorumlu Habercilik Medya Buluşması'nın açılış konuşmasını yapan RTÜK Başkanı Mehmet Daniş; 'Bizler bugün burada yalnızca bir rehberi tanıtmak için değil; haberciliğin toplumsal sorumluluğunu, dilin kamusal gücünü ve bilginin nasıl bir etki ürettiğini hep birlikte düşünmek için bir aradayız.' dedi.

'Sorumlu habercilik, mesleğin onuru ve toplumun ortak güvenliğidir'

 

Rehberin bir 'yasaklar listesi' olmadığını, aksine yayıncılığın itibarını, izleyicinin güvenini ve toplumsal dayanıklılığı güçlendiren ortak bir mesleki standart olduğunu vurgulayan Daniş; hız ve rekabet baskısının arttığı medya ortamında doğruluk, ölçülülük ve insan onurunu koruyan bir haber dilinin hayati önem taşıdığını belirterek hız, doğruluğun; merak kamu yararının; gösteriş ise insan onurunun önüne geçtiği anda yayıncılığın gücünü kaybedeceği ifadelerini kullandı.

'Soyut bir hassasiyet çağrısı değil, somut bir ihtiyaç'

Sorumlu habercilik rehberinin sahadaki yayın pratiğine bakılarak ortaya konan bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, rehberin soyut bir etik metin olmadığını; saha verilerinin, izleme raporlarının, editoryal deneyimin ve akademik birikimin kesiştiği bir süreçte ortaya çıktığını söyledi. Aynı zamanda ana haber bültenleri kapsamında bir haftalık yayın döneminde, 26 medya hizmet sağlayıcısına ait 4.267 haberin incelendiğine de değinen Daniş; bu verilerin başlık, alt bant ve anlatı dilinde zamanla normalleşen bazı riskli editoryal kalıpları görünür kıldığını ifade etti.

 

'Sorumlu habercilik, haberi yumuşatmak değildir'

Hazırlanılan RTÜK Sorumlu Habercilik Rehberi'nde yer alan ve benimsedikleri bir yaklaşımın olduğuna işaret eden Daniş; bu yaklaşımın üç önemli getirisi olan güven, koruma ve editoryal liderlik temalarının kamu yararını gözeterek daha doğru, daha ölçülü ve insanımızı korumak adına son derece katkı sunacağını belirtti.

 'Sansasyon değil bilgi, hüküm değil süreç, teşhir değil kamu yararı'

Sorumlu habercinin haberi; sansasyon değil bilgi, hüküm değil süreç, teşhir değil kamu yararı gözeterek yayınlanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Daniş, haberin izleyicide hangi duyguyu ürettiği ve izleyiciye neyi öğrettiğinin yanı sıra izleyicinin günlük hayatında nasıl bir psikolojik iklim oluşturduğunun dikkate alınması gerektiğinin önemin değindi.

 

Aksi halde sürekli korku, tehdit ve dehşet duygusu üreten bir haber dilinin toplumu bilgilendirmekten çok kaygıyı derinleştirme, umutsuzluğa sürükleme, beraberinde duyarsızlaşma riskini ortaya çıkararak hem bireysel hem de toplumsal dayanıklılık açısından ciddi sorunlar yaratabileceğine dikkat çekerek sağ duyulu ve güvenilir haberciliğin bilgiyi ölçülü, bağlamına sadık ve toplumu güçlendiren bir dille aktarması gerektiğini dile getirdi.

'Başlık, canlı yayın ve çocuk haberlerinde dönüşüm vurgusu'

Konuşmasında somut örneklerle rehberin yaklaşımını aktaran Daniş, sansasyonel başlıklar yerine süreci ve doğrulanmış bilgiyi esas alan bir dilin önemine değindi. Canlı yayınlarda panik ve çaresizlik üreten ifadelerden kaçınılması, teyit bulunmayan durumlarda belirsizliğin açıkça ifade edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Çocuklara ilişkin haberlerde ise 'çocuğun ve ailenin yararı' ilkesinin yalnızca hukuki değil, aynı zamanda editoryal bir sorumluluk olduğunun altını çizen Daniş; rehberin çocuğu bir haber unsuru olarak değil, korunması gereken bir özne olarak ele aldığını paylaştı.

Siber Zorbalıkla Mücadelede Yeni Rehberler

RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Selçuk Üniversitesi ve Batman Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen Siber Zorbalığa Karşı Dayanıklılık ve Empati Odaklı Yaklaşım Çalıştayı'nın, sonuç bildirgesiyle birlikte kamuoyuyla paylaşılmaya hazırlandığını duyurdu. Çalıştay sonuçlarının sorumlu yayıncılık anlayışı açısından önemli bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

 

Çıktılarda, zorbalık haberlerinde çocuğun üstün yararının korunmasına odaklanan bir medya rehberi oluşturulduğunu; haber alma hakkı ile çocuğun üstün yararı arasındaki hassas dengenin, gizlilik ve mahremiyet ilkeleriyle birlikte ele alındığını; bu tür yayınların çocuklar üzerindeki uzun vadeli ve geleceğe dönük etkilerine özellikle dikkat çekildiğini vurguladı.

Projenin ikinci çıktısının ise ebeveynlere yönelik olarak hazırlandığını ve uluslararası literatürde "Red Flag" olarak adlandırılan, çocuklarda siber zorbalığa işaret edebilecek alarm verici göstergelere vurgu yaptığını kaydetti. Başlıkta kullanılan bir kelimenin, alt bantta kurulan bir cümlenin ya da canlı yayında verilen bir iznin, o anda fark edilmese bile uzun vadede zararlı sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi.

Medyada yapısal dönüşüm ve etik haberciliğin ekonomik boyutu

 

Medya alanında yaşanan dönüşüme de dikkat çeken RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, bugün karşı karşıya olunan krizin yalnızca editoryal bir sorun değil, aynı zamanda ekonomik ve yapısal bir kırılma olduğuna işaret etti. Reklam gelirlerinin büyük bölümünün küresel dijital platformlara kaydığı, yerli ve ulusal medyanın ise hızla daralan bir finansman alanına sıkıştığı bir dönemde olunduğunu belirten Daniş, bu tablonun yalnızca medya kurumlarını değil, kamunun doğru, güvenilir ve teyitli bilgiye erişim hakkını da ciddi biçimde zedelediğini, güvenin zayıfladığı yerde izleyicinin kaybolduğunu, izleyicinin kaybolduğu yerde ise medyanın ekonomik olarak ayakta kalmasının mümkün olmadığını ifade etti.  Bu nedenle hazırlanan Sorumlu Habercilik Rehberi'nin yalnızca etik bir çağrı değil; aynı zamanda medyanın kendi geleceğini koruma refleksi olduğunu dile getiren Daniş, etik dışı, abartılı ve sorumsuz haberciliğin kısa vadede dikkat çekiyor gibi görünse de uzun vadede hem güveni hem de ekonomik değeri aşındırdığını belirtti.

Başkan Daniş, ilkeli, ölçülü ve sorumlu haberciliğin ise güveni yeniden inşa ederek izleyici sadakatini güçlendirdiğini ve medya kurumlarının ekonomik sürdürülebilirliğine doğrudan katkı sağladığını kaydetti. Bu çerçevede etik haberciliğin yalnızca bir meslek ahlakı meselesi değil; aynı zamanda güçlü, bağımsız, ayakta kalabilen ve güvenilir bir ulusal medya düzeninin temel şartı olduğunu hatırlattı.

 

'Haber merkezleri için pusula'

Mehmet Daniş, 'RTÜK Sorumlu Habercilik Rehberi'nin haber merkezleri için bir editoryal pusula, akademi için analiz edilebilir bir örneklem seti ve öğrenciler için somut bir dil çalışması sunduğunu; rehberin yaşayan ve gelişen bir doküman olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

RTÜK Başkanı Mehmet Daniş konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

'Dileğimiz; bu rehberin haber merkezlerinde, dersliklerde, atölyelerde ve editoryal toplantılarda aktif kullanılmasıdır. Sorumlu habercilik, mesleğin onuru ve toplumun ortak güvenliğidir.'

RTÜK izleme birimlerince yapılan Ana Haber Bültenleri Araştırması (30.12.2025) bulguları, Güçlü Medya Bilinçli Toplum Çalıştayı Haber Programları Masası raporunda öne çıkan editoryal ihtiyaçlar, DISASTER Afet Haberciliği çalışmasından elde edilen saha verileri ve etik yayıncılık ilkeleri ile çeşitli uluslararası kaynaklar dikkate alınarak hazırlanan rehber; haber dilinde temel ilkeler, hassas içerik protokolleri, görsel-ses ve kurgu esasları, yayın öncesi kontrol listesi ile dönüşüm örneklerini içeren kapsamlı bir yol haritası sunuyor.

Akit Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
11 Şubat 2026 | 20:23 #312 Son düzenlenme: 11 Şubat 2026 | 20:28 ★Recai Karakuş★
RTÜK, Halk TV'ye 'g.t'ten ceza verdi! Uğur Dündar ekranda anlatmıştı...



RTÜK, Halk TV'ye, Uğur Dündar'ın canlı yayında kullandığı sözler nedeniyle para cezası verdi. NOW TV'ye de bir dizide evlilik dışı ilişki ile ihanet temalarının "yoğun biçimde" işlenmesinin, milli ve manevi değerlere, genel ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle para cezası verildi.



Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV ve NOW TV'ye para cezası verdi.

RTÜK, Halk TV'ye; Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan'ın CHP'den istifasının tartışıldığı "Para Siyaset" programında, gazeteci Uğur Dündar'ın şair Can Yücel'den alıntı yaptığı konuşmasında kullandığı "G.te g.t denir" ifadesi nedeniyle yüzde 2 idari para cezası verdi.

Uğur Dündar, programda CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in partiden istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan'a yolladığı mesajları şöyle savunmuştu:

"Can Yücel yargılanıyor ve hakim soruyor: 'Siz davacıya göt dediniz mi?' Can Yücel cevabı: 'Evet efendim göt dedim.' Hakim 'Nasıl olur' deyince Yücel, 'Efendim Türkçede göte göt denir' diyor. Ben de bu olayı hatırladım. Bu bir kavga, ama Özgür Özel'i tanırım; merttir ve sözünün arkasındadır."

MİLLİ MANEVİ DEĞER" CEZASI



NOW TV'ye ise "Kıskanmak" dizisinin üç bölümünde, evlilik dışı ilişki ile ihanet temalarının "yoğun biçimde" işlenmesinin, milli ve manevi değerlere, genel ahlaka aykırı olduğu ve aile kurumunu zedelediği gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezası verildi.

Kararlar oy çokluğuyla alındı.

RTÜK'ün cezalarına tepki gösteren CHP'nin RTÜK Temsilcisi Tuncay Keser, "Tarafsızlık; medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarla birlikte RTÜK için de temel ölçüttür. Benzer içeriklerin çok sayıda medya hizmet sağlayıcı kuruluşta ekranlara taşınmasına rağmen; sürekli aynı kanalların cezalandırılması tarafsızlığı gölgelemektedir" dedi.

Medyaradar

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★Recai Karakuş★
Admin
İleti 11,526 Konu 406 Beğeni 211 Puan 17,776
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 11,526
  • Konu 406
  • Beğeni 211
  • Puan 17,776
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
ATV'nin "Aynı Yağmur Altında" dizisine tepki yağmıştı: "Domuz eti" sahnesi RTÜK'ün gündeminde...

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Aynı Yağmur Altında dizisindeki bazı sahnelerin toplumsal ayrışmayı tetiklediği gerekçesiyle inceleme başlatılması talebiyle dilekçe verdi.



RTÜK üyesi İlhan Taşcı, ATV'de yayınlanan "Aynı Yağmur Altında" dizisinin birinci ve ikinci bölümündeki bazı sahnelerin toplumsal ayrışmayı tetikleyici ve tahrik edici olduğunu belirterek, RTÜK tarafından inceleme başlatılması için dilekçe verdi. Söz konusu dizinin "domuz eti" sahnesi sosyal medyada tepki çekmişti.

RTÜK üyesi Taşcı, ATV'de yayınlanan "Aynı Yağmur Altında" dizisinin incelenmesi için RTÜK'e dilekçe verdi. Taşcı, "Dizinin her iki bölümünde, laikleri dinsiz ve dindar karşıtı gibi gösterme çabası bilinçli ve ısrarlı bir şekilde ekrana yansıtılmaktadır. Kışkırtıcı ve tahrik edici sahnelerinin Ramazan ayında ekrana getiriliyor olmasının da özel olarak değerlendirilmesi ve Üst Kurul tarafından incelenmesini kaçınılmaz hale getirmektedir. Dizinin yayınlanan bölümleri incelendiğinde, toplumsal ayrışmayı tetikleyici ve tahrik edici olduğu değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.

Taşcı'nın dilekçesinde, "09.02.2026 tarihinde yayınlanan ilk bölümünde toplu taşıma aracında geçen sahnede, kadınların giyim tarzı üzerinden başlayan tartışmanın kısa sürede dini kimlikler, eğitim sistemi ve yaşam biçimleri üzerinden karşılıklı hakaret ve ötekileştirmeye dönüştüğü görülmüştür. Söz konusu sahnede, kadınların giyim tarzı üzerinden "çıplaklık" ithamında bulunulduğu, karşılıklı olarak dini ve ideolojik göndermelerle tartışmanın büyüdüğü, "Her yeri imam hatip yaptınız...", "Müslümanlık öyle giyimle kuşamla olmuyor...", "En azından o Hristiyanmış, sizin ne olduğunuz bile belli değil...", "Beğenmiyorsan defol git Afganistan'a..." şeklinde kışkırtıcı ve tahrik edici ifadelerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Sahnenin ilerleyen kısmında tarafların birbirine yüksek sesle hakaret ettiği ve toplumsal gerilimi artıran bir atmosfer oluşturulduğu görülmektedir." denildi.

İkinci bölümdeki "domuz eti" sahnesine de dilekçede yer veren Taşcı, "16.02.2026 tarihinde yayımlanan ikinci bölümde ise aile yemeği sahnesinde masaya "Roasted Pork" (domuz eti) yemeğinin getirilmesi üzerine dini hassasiyetler üzerinden tartışma yaşandığı görülmüştür. Sahnede; "Hepimiz Müslümanız sonuçta tabaklarımızda haram bir yemeğe yer yok", "Hristiyan gelinin bile senden saygılı", "Domuza gelene kadar binbir türlü haram yediğiniz var" şeklinde ifadeler kullanılmış; dini inanç ve yaşam tarzı üzerinden karşılıklı itham ve yargılayıcı söylemlere yer verilmiştir.

Söz konusu sahnede de dini değerler ve inanç tercihleri üzerinden tarafların birbirini aşağılayan, dışlayan ve kutuplaştıran bir dil kullandığı; dramatik kurgu içerisinde verilmekle birlikte, toplumsal hassasiyetleri kışkırtıcı ve tahrik edici içeriklerin yoğun şekilde ekrana taşındığı görülmektedir." ifadelerine yer verdi.

Taşcı'nın dilekçesinin devamı şöyle:

"Dizinin her iki bölümünde, laikleri dinsiz ve dindar karşıtı gibi gösterme çabası bilinçli ve ısrarlı bir şekilde ekrana yansıtılmaktadır. Kışkırtıcı ve tahrik edici sahnelerinin Ramazan ayında ekrana getiriliyor olmasının da özel olarak değerlendirilmesi ve Üst Kurul tarafından incelenmesini kaçınılmaz hale getirmektedir. Dizinin yayınlanan bölümleri incelendiğinde, toplumsal ayrışmayı tetikleyici ve tahrik edici olduğu değerlendirilmektedir.

6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yayın hizmetlerinin; "Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemeyeceği" hüküm altına alınmıştır. Aynı maddenin (e) bendinde ise yayın hizmetlerinin; "Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamayacağı" düzenlenmiştir.

Somut olayda, ilk bölümde dini kimlikler ve yaşam tarzları üzerinden karşılıklı aşağılayıcı ve dışlayıcı ifadelerin yer aldığı; ikinci bölümde ise dini hassasiyetler üzerinden gerilim üretilerek toplumun belli kesimlerinin ötekileştirildiği görülmektedir. Bu yönüyle söz konusu yayın içeriğinin 6112 sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (e) bentleri kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Aynı maddenin ilgili diğer bentlerinde ise yayınların insan onuruna saygılı olması ve ayrımcılık içermemesi gerektiği düzenlenmiştir.

Bu içeriklerin RTÜK tarafından görmezden gelinmesi, Üst Kurulca değerlendirilmemesi; dizi içeriğinin onayı anlamına gelecek ki, bu da kabul edilemez.

Somut olayda, hem ilk bölümde hem de ikinci bölümde dini kimlikler ve yaşam tarzları üzerinden karşılıklı aşağılayıcı, kışkırtıcı ve toplumsal kutuplaşmayı artırabilecek ifadelerin yer aldığı; bu yönüyle yayın içeriğinin 6112 sayılı Kanun'un 8'inci maddesinde düzenlenen yayın ilkeleri kapsamında değerlendirilmelidir.

Bu itibarla söz konusu dizinin 09.02.2026 ve 16.02.2026 tarihlerinde yayımlanan ilk ve ikinci bölümlerinin 6112 sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (e) bentleri kapsamında incelenmesi, ilgili uzmanlar tarafından raporlandırılması ve konunun ilk Üst Kurul toplantısında gündeme alınması hususunu arz ederim."

Medyaradar