UYARI!

Kullandığınız tarayıcının JavaScript kullanımı kapalı olduğundan sayfada bloke halindesiniz.


Sayfamızın tasarımı JavaScript kodları ile daha düzgün çalışmakta olduğundan bu uyarıyı aldığınızı belirtmek isteriz.

Yeni Nesil Yer Gözlem Uyduları Geliyor! - Faydalı Bilgiler - Page 1 of 1
UydumTürk UydumTürk UydumTürk

UydumTürk

Fark Edilmeyeni Görür, Söylenilmeyeni Yazar!
15 Yaşındayız!
22 Aralık 2024 | Saat: Yükleniyor...

Yeni Nesil Yer Gözlem Uyduları Geliyor!

Başlatan ★RECAİ KARAKUŞ★, 15 Aralık 2024 | 22:11

« X Hakkındaki Haberler | WhatsApp Hakkındaki Haberler »
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 6,737 Konu 276 Beğeni 168 Puan 11,477
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 6,737
  • Konu 276
  • Beğeni 168
  • Puan 11,477
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı
Yeni Nesil Yer Gözlem Uyduları Geliyor!






ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 6,737 Konu 276 Beğeni 168 Puan 11,477
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑Kurucu👑Yönetici👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin👑RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 6,737
  • Konu 276
  • Beğeni 168
  • Puan 11,477
  • Almanya / Diyarbakır
  • Kayıtlı


Yeni nesil yer gözlem uyduları geliyor!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'dan ilk açıklama: Dikkat çeken büyük bir adıma imza attı. Öncekilerden daha yüksek çözünürlük ve görüntü indirme hızına sahip yer gözlem uyduları geliyor! Türkiye atılım yapar mı diye soranları rahatsız eden adeta ders niteliğinde büyük adımı dikkat çekti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2025 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu'nda konuşma gerçekleştirdi. Bu bağlamda Kacır: "Uydu Teknolojileri Geliştirme" Çağrısıyla yakın yörünge uydu sistemlerinde kabiliyetlerimizi geliştiriyoruz. Yüzde 80'in üzerinde yerlilikle ürettiğimiz ilk millî haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A'yı uzaya gönderdik. Haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biriyiz. Güneydoğu Asya ülkeleriyle birlikte, uydularımızın kapsama alanındaki nüfus 5 milyara yükseldi. Öncekilerden daha yüksek çözünürlük ve görüntü indirme hızına sahip; manevra kabiliyeti yüksek, yeni nesil yer gözlem uydularımızın çalışmalarına devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Hasan Mandal'dan İMECE Uydu Projesi'ne yönelik açıklamalar
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin uydu teknolojileri alanındaki yetkinliğine ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu. Mandal, Türkiye'nin gözlem ve haberleşme uyduları olduğuna dikkat çekerek 2023 yılında İMECE gözlem uydusunun uzaya gönderildiğini ve uydunun başarılı bir şekilde görevlerini sürdürdüğünü belirtmişti. Ancak mevcut uydulardan istenildiği zaman görüntü alınabilmesi konusunda sınırlılıkların olduğunu vurgulamıştı.

Star Gazetesi tarafından yapılan habere göre yeni onaylanan İMECE-2 ve İMECE-3 uyduları 2027 ve 2028 yıllarında faaliyete geçecek. Bu uydular ile Türkiye, gözlem uydularında takım uydusu oluşturmuş olacak. Böylece istenilen zaman ve istenilen konumdan yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebilecek. Mandal, bu gelişmelerin ülke güvenliği, istihbarat, sivil uygulamalar ve yedekleme stratejileri açısından önemli faydalar sağlayacağını belirtti.

Türkiye'nin yeni uydu stratejisi: Mini uydularla devam!
Dönemin TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin uydu teknolojilerindeki stratejik yol haritasına da değinerek TÜRKSAT 6A'nın ardından yeni uydu geliştirme stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtmişti. Söz konusu stratejilerin mini uyduları barındırması gerektiğini vurgulayan Mandal, bu hususta kamu ve özel sektör iş birliği üzerinde durdu ve bu alandaki ekosistem için Türkiye Uzay Ajansı'nın önemli görevler üstlenmesi gerektiğini ifade etmişti.
5G'ye ve 6G'ye geçiş sürecinde mobilite, akıllı sistemler ve nesneler arası iletişimin arttığını vurgulayan Mandal; bu dönemde iletişimin mini uydular aracılığıyla gerçekleştirilmesinin önemine değinmişti. Buna ek olarak Türkiye'nin haberleşme ve gözlem uyduları alanında dünyada ilk 10'da yer aldığını belirten Mandal, ifadelerinin devamında şu sözlere yer vermişti:

"Uyduya sahip olmak değil de ihtiyaca göre uyduyu tasarlamanın çarpan etkisi yüksek. TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ndeki altyapı çok sınırlı sayıda ülkede var. Türkiye, uydu alanındaki kritik bileşenlerin daha üst versiyonlarını yapmalı. Bundan sonraki süreç, uzay ekonomisinde söz sahibi olmak ve o büyük pastadan daha fazla pay almak olmalı. Türkiye, uydu konusunda bugüne kadar kendi ihtiyaçlarını karşıladı, bu alanda ülkemize döviz girdisi sağlamak için yetkinliğimiz kullanılmalı.

Türkiye'nin bundan sonraki hedefi uydu alanında hizmet ihracatı yapabilecek konuma gelmek, çünkü ülkemiz bu potansiyele sahip, biz uyduyu yapacak ve bu alanda hizmeti satacak konumdayız. Ülkemizde artık mini uyduları da üretilmeli, orada da özel sektör daha merkezde olmalı." (defenceturk)

Akit Haber