UydumTürk

Popüler Uydular => Türksat 5A,5B,6A,B,C ve 7A Uyduları Hakkındaki Haberler => Konuyu başlatan: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 06 Ekim 2019 | 00:55

Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 06 Ekim 2019 | 00:55
Türksat 6A,
Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı

(https://i0.wp.com/www.mirathaber.com/wp-content/uploads/2024/07/TURKSAT-A6.jpg?fit=825%2C484&ssl=1)
Başlık: "Türksat 6A Haberleşme Uydusunu, 2021'de Tamamlamayı Planlıyoruz."
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 06 Ekim 2019 | 01:00
"TÜRKSAT 6A HABERLEŞME UYDUSUNU, 2021'DE TAMAMLAMAYI PLANLIYORUZ."
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, Türksat 6A Haberleşme Uydusu Projesi'nin 2021 yılında tamamlanacağını açıkladı.

(https://www.tusas.com/content/MetaImage/turksat6a-banner,2322.jpg)


TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, Görükle Gençlik Merkezi'nde düzenlenen "Uydu Teknolojileri ve Türkiye" konulu programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda uzay teknolojileri konusunda ilerleme katettiğini belirtti.

Türkiye'de uzay teknolojileri ve uzay gözlemiyle ilgi çalışmaların yapıldığını dile getiren Kuzu, "Uzay gözlemi daha çok TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde yapılıyor. Başka gözlemevleri de var. Uzay teknolojileri üzerindeki çalışmalar ise daha çok TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde yapılıyor. Başka kurumların da katılımıyla yapılan projeler var." diye konuştu.

"Hava durumu uydusu gündemimizde"

Kuzu, Türkiye'nin ihtiyacı doğrultusunda projeler geliştirildiğini vurguladı.

"Türksat 6A Haberleşme Uydusu Projesi ve IMC Görüntü Uydusu Projesi. Bu iki proje, dev projeler. Türksat 6A Haberleşme Uydusu Projesi'ni 2021'de tamamlamayı planlıyoruz." diyen Kuzu, şunları kaydetti:

"Önceliğimiz bu iki projenin bitmesi ve başarıyla uzaya gönderilmesi. Bunun yanında ülkenin ihtiyacı ne varsa o olacak. Hava durumu uydusu, sentetik açıklıklı radar uydusu, yüksek çözünürlüklü görüntü uydusu, bunlar hepsi gündemimizde. Özellikle Rasat ve Göktürk-2 uydusu, bizim mühendislerimizin yaptığı uydular. Bu uyduların ikisi de başarıya ulaştı çünkü tasarım ömürleri 3-5 yıl olurken Rasat 8 yılı geçti, Göktürk-2 uydusu ise aralık ayında 7'nci yılını tamamlamış olacak. Bu nedenle bunlar bizim için büyük başarı hikayesi yani tasarladığımız şeyler, çalışıyor ve sağlıklı."

"Dünyada 80 civarında ülkenin uzay ajansı var"


Ülkeler arasında uzay çalışmaları konusunda yarım asırdır yarış olduğunu belirten Lokman Kuzu, roketler konusunda Rusya'nın çok iyi durumda olduğunu kaydetti.

Uydular konusunda Amerika Birleşik Devletleri'nin de ciddi çalışmalarının bulunduğuna işaret eden Kuzu, şunları söyledi:

"Bu, biraz ayrılan bütçelerle ilgili. NASA'nın 21 milyar dolar yıllık bütçesi var ama savunma bütçeleri çok daha büyük. Rusların da çok büyük çalışmaları var. Son yıllarda Çin de uzay konusunda büyük atılım içinde. Uzaya insan götürebilen 3 ülke var. Rusya, Amerika ve Çin. Fransa, uzay teknolojilerinde çok iyiler ama daha insan gönderemedi. Çin, şu anda kendi uzay istasyonunu yapıyor. Birçok ülke bu işin içine girmiş durumda. Dünyada 80 civarında ülkenin uzay ajansı var. Bu işleri takip ediyorlar. Bizde de Türkiye Uzay Ajansı kuruldu, artık bunları takip edecek."


AA

Başlık: "Türksat 6A Haberleşme Uydusunu, 2021'de Tamamlamayı Planlıyoruz."
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 08 Ocak 2021 | 20:59
Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde üretilecek TÜRKSAT 6A haberleşme uydusunun 2022'de uzaya fırlatılması öngörülüyor.


(https://www.tusas.com/content/MetaImage/turksat6a-banner,2322.jpg)

Türkiye, TÜRKSAT uydularıyla haberleşme alanında Avrupa ve Afrika'nın tamamını, Asya'nın Endonezya da dahil batı ve güney bölümünü (Rusya ve Çin hariç) kapsayacak.

Akit Haber
Başlık: "Türksat 6A Haberleşme Uydusunu, 2022'de Tamamlamayı Planlıyoruz."
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 25 Ocak 2021 | 18:47
Türksat 6A 2022'de uzaya fırlatılacak.

(https://www.tusas.com/content/MetaImage/turksat6a-banner,2322.jpg)

Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, yerli uydu projesinin başarıyla tamamlanacağını vurguladı. Kuzu, "İnşallah, kendi uydumuz Türksat 6A, 2022'de uzayda yerini alacak" dedi.

Ülkemiz aktif uydularıyla da ön planda. Bu uydulara yenilerinin ekleneceğini dile getiren Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, önemli açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalardan öne çıkan bölümler şöyle:

Mühendislerimiz görev aldı
Airbus tarafından üretilen Türksat 5A uydusunda mühendislerimiz de görev aldı.

Türksat 5B uydusunda çalışan mühendislerimiz de var.

Şu anda atılmış 7 uydumuz bulunuyor. En büyük uydumuz 3.5 tonla Türksat 5A. Türksat 5B ondan daha büyük olacak.

Türksat 5A'yla çok stratejik bir adım atıyoruz, daha geniş alanda kaliteli yayınlar yapılmasına imkân tanıyoruz.

Yeni uyduyla iletişimi güvenli ve konforlu kılıyoruz.

Yeni projeler yolda
Uydu adedimizi arttırıyoruz, arttıracağız.

Öbür taraftan yerlileşme hamlelerimiz devam ediyor. Dev projeler başlatmış durumdayız.

Türksat 6A projemizle dikkat çekiyoruz. Yerli uydu projemizde mühendislerimiz görev alıyor.

İnşallah, Türksat 6A projemiz başarıyla tamamlanacak.

Kendi uydumuz Türksat 6A'nın 2022'de uzayda yerini alması planlanıyor.

Bundan böyle kendi platformlarımızı kullanmaya başlayacağız. Başka ülkelere, firmalara sipariş vermeyeceğiz.

Şu anda 3 görüntü uydumuz bulunuyor. Mühendislerimizin elinden çıkan bu uydular 8-9 senedir aktif.

İmece adlı bir uydumuz da yakında devreye girecek. Onun 1-1.5 sene içinde uzaya fırlatılacağı tahmin ediliyor.

Emin adımlarla yürüyoruz
Emin adımlarla yürüyor, ilerliyoruz. İnşallah, haberleşme uydusu üretebilen ilk 10 ülkeden biri olacağız.

Diğer yandan ülkemizin uzay yol haritası çıkarıldı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yakında yol haritasını açıklayacak.

Yoğun bir tempo içerisindeyiz. Hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Dur durak bilmiyoruz.

Savunma sanayiinde çok iyi yerdeyiz. Yerli ürünlerimizi üretip ihraç ediyoruz. Çok başarılıyız. Uzayda da aşama kat ediyoruz, edeceğiz.

Çok çalışmalıyız
Çok çalışmalıyız. Oturarak, bedavadan, kolay şekilde hedefleri yakalayamayız.

Gelinen aşamada radar, hava durumu gibi uydularına da önem veriyoruz. İlaveten tarım, su yönetimi gibi alanlarda da uyduları kullanmayı amaçlıyoruz.

Akit Haber
Başlık: "Türksat 6A Haberleşme Uydusunu, 2022'de Tamamlamayı Planlıyoruz."
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 04 Mayıs 2021 | 17:04
"TÜRKSAT 6A, 2022'DE FIRLATILACAK"

(https://www.tusas.com/content/MetaImage/turksat6a-banner,2322.jpg)


Karaismailoğlu, milli imkanlarla geliştirilip üretilme çalışmaları süren Türksat 6A haberleşme uydusunun üretim ve entegrasyon süreçlerinin yoğun şekilde devam ettiğini belirterek, "Türksat 6A'yı 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz." dedi.

Karaismailoğlu, uydular üzerinden televizyon ve radyo yayıncılığıyla internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetleriyle bölgede lider, dünyada marka değeri yüksek ülke olmak istediklerini ifade ederek; ülkenin kara, hava, demir ve deniz ulaşımı kadar uydu iletişimiyle de uzaydaki güç ve etkinliğinin çok önemli ve hayati olduğunu dile getirdi


En Son Haber
Başlık: "Türksat 6A Haberleşme Uydusunu, 2022'de Tamamlamayı Planlıyoruz."
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 14 Mayıs 2021 | 16:31
TÜRKSAT 6A'nın fırlatıcı seçimi bu yıl yapılacak
Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın ise sözleşmesi 15 Aralık 2014'te imzalanmıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türksat müşteri kurum, TÜBİTAK Uzay Enstitüsü proje yönetici kurum, TAI, ASELSAN ve CTech proje yüklenici kurumlar olarak yer aldı. Japonya'da teknoloji transfer programında yetişen Türksat mühendisleri de bu projede görev alıyor. Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde üretimi devam eden uydunun fırlatıcı seçiminin, bu yıl yapılarak sözleşmesinin imzalanması hedefleniyor. Türksat 6A uydusunun, 2022 yılında uzayda hizmete alınması planlanıyor.


(https://www.tusas.com/content/MetaImage/turksat6a-banner,2322.jpg)

Akit Haber
Başlık: "Türksat 6A Haberleşme Uydusunu, 2022'de Tamamlamayı Planlıyoruz."
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 29 Haziran 2021 | 03:30
Türksat 6A uydusu ne zaman fırlatılacak?
Türksat 5A uydusunın hizmete girmesi ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan Türksat 6A'nın müjdesini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türksat 6A uydusunun da üretildiğini söyledi. Peki, Türksat 6A uydusu ne zaman fırlatılacak?


(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/turksat-6a-uydusu-ne-zaman-firlatilacak-h1624900237-bd638c.jpeg)


Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türksat 5A uydusu hizmete alma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan Türksat 6A uydusunun da ne zaman uzaya fırlatılacağını açıkladı.

Türksat 6A uydusu ne zaman fırlatılacak?
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat 5A Uydusu Hizmete Alma Töreni'ne katıldı. Türksat'ın Gölbaşı yerleşkesinde konuşan Erdoğan "TÜBİTAK, Tüksat, ASELSAN, TUSAŞ gibi çok sayıda kurumun katkısıyla Türksat 6A uydumuzu ürettik. Test aşamasındaki bu uydumuzu önümüzdeki yıl fırlatmayı planlıyoruz. Böylece Türkiye haberleşme uydusu üreten 10 ülke arasına girecektir" dedi.


Akit Haber
Başlık: "Türksat 6A Haberleşme Uydusunu, 2022'de Tamamlamayı Planlıyoruz."
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 31 Temmuz 2022 | 18:12
Türkiye'den dev adım! Yabancı hakimiyeti bitiyor
Türkiye'nin haberleşme alanındaki altyapı çalışmaları hızlanarak devam ediyor.

(https://i20.haber7.net/resize/1280x720//haber/haber7/photos/2022/30/turkiyeden_dev_adim_yabanci_hakimiyeti_bitiyor_1659238395_6758.jpg)

İletişim teknolojilerinde önemli bir dönüm noktası olarak görülen 5G teknolojisinin test uygulaması başlatılırken Türkiye'nin haberleşme altyapısına güç katacak üç ayrı proje daha kısa zamanda hayata geçecek. Bu projelerden ilki TÜRKSAT 6A projesi. Yerli olarak geliştirilen TURKSAT 6A, Türkiye'nin ilk haberleşme uydusu olacak. Böylece, 1994'te göreve başlayan TURKSAT 1B ve onu takip eden TURKSAT 1C, 2A, 3A ve 4A ve 4B uydularından sonra, ilk kez Türkiye'de uydu alanındaki yabancı firma hâkimiyeti son bulacak. Yerli ve milli uydu, Türkiye'yi, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına da sokmuş olacak. Uydu, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümündeki son kullanıcılara hizmet verecek. TÜRKSAT 6A Uydusu'nun montaj, entegrasyon ve test çalışmaları TUSAŞ'da kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde devam ediyor. Nisan ayı itibarıyla ilk fonksiyonel testleri, Uydu Termal Vakum testleri ile titreşim testleri tamamlandı. Space X firması ile fırlatma sözleşmesi geçen sene imzalanan TÜRKSAT 6A, 2023'te uzaya gönderilecek.

VERİLER TEK MERKEZDE TOPLANACAK
Bir diğer önemli haberleşme projesi de Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi (UKEVM) Projesi. UKEVM, kamuya ait bilgi işleme kaynaklarının kontrol altında tutularak bir ortamda yönetilmesini sağlayacak. Ayrıca verilerin saklanması, işletilmesi ve tek bir noktadan sunulması için oluşturulan yüksek güvenlikli bir yer olacak. Devreye girecek olan veri merkezi ile her biri kendi veri merkezini kurmuş veya kuracak olan kurumların ayrı ayrı harcama yapmasının önüne geçilecek. Bu şekilde yatırımlarda, operasyonlarda ve enerjide verimlilik sağlanacak. Veri merkezlerinin bütünleştirilmesiyle siber güvenlik tehditleri, oluşacak güvenlik standartlarıyla çok daha kısa sürede tespit edilebilecek. İmar planlarının onaylandığı proje, fizibilite etüdünün tamamlanmasının ardından hayata geçirilecek. Bunların dışında, Mobil Haberleşme Altyapısı Olmayan Yerleşim Yerlerine Altyapı Kurulması Projesi de devam ediyor. Şu ana kadar bu projede yürütülen çalışmalarla, mobil haberleşme altyapısı bulunmayan 2.575 yerleşim yerinde 4.5G teknolojisi ile haberleşme hizmeti sunulması sağlandı.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/turkiyeden-dev-adim-yabanci-hakimiyeti-bitiyor-2h1659249855-798f13.png)

Haber 7
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 05 Ağustos 2022 | 16:42
Türksat 6A için geri sayım başladı!
Türkiye'nin ilk tamamen yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde fırlatılacak.

(https://i0.wp.com/shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/08/turksat-6a-ilk-yerli-milli-haberlesme-uydusu-1.jpg?resize=768%2C432&ssl=1)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımda Türkiye'nin ilk tamamen yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A için geri sayımın başladığını söyledi. İşte detaylar...

Türksat 6A, ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olacak!
Geçtiğimiz yılın aralık ayında Türksat 5B uydusu, Elon Musk'ın SpaceX şirketine ait Falcon 9 roketi ile ABD'nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral üssünden fırlatıldı. Aradan geçen 6 ayın sonunda ise 14 Haziran'da yörüngedeki yerini aldı.

Sırada ise Türkiye'nin ilk tamamen yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A var. Bu uydu da 2023'ün 2. çeyreğinde yine SpaceX'in Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılacak. Bununla birlikte Türkiye de kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10. ülke olacak.

42 derece doğu boylamına yerleşecek olan Türksat 6A, Türkiye başta olmak üzere Avrupa'yı, Hindistan'ı, Güney Asya'yı, Orta Doğu'yu ve Kuzey Afrika'yı kapsayacak. Yörüngeye yerleştikten sonra üzerindeki güneş panelleri ise 7.5 kW elektrik üretecek. Bu sayede 15+ yıl boyunca görev yapabilecek.

Yeni uydu ile birlikte Türkiye'nin de aktif kullanımdaki uydu sayısı 10'a çıkacak. Bu projenin ortakları arasında bulunan TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları da edindiği tecrübeleri uzay ve havacılık sanayii ürünlerine aktararak ihracatta yeni bir kapı aralamayı hedefliyor.

Yörünge   42° Doğu
Faydalı yük   20 Ku-Bant Aktarıcı
Hizmet ömrü   > 15 yıl
Kuru kütle   ~1700 kg
Toplam kütle    ~4200 kg
Güç üretimi   ~7 kW (Ömür sonu)


Türksat 5B uydusu neler getirdi?
Türksat 5B'nin uzaya fırlatılmasıyla beraber Türkiye'nin aktif haberleşme uydu sayısı beşe, toplam uydu sayısı ise sekize ulaştı. Sabit sınıf uydulara göre 20 kat daha fazla kapasite verimliliği sağlayan 5B, Yüksek Verimli Uydu sınıfında değerlendiriliyor.

Aktif bir şekilde çalışmaya başladığından beri Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerine ait bölgelere hizmet sağlıyor. Ka-Bant yüküyle toplamda 55 Gbps'den fazla veri iletimi gerçekleştiriyor.

Ka-Bant veri iletimi sayesinde diğer uydularla karşılaştırıldığında, 15 katın üstünde daha fazla veri akışı sunacak olan Türksat 5B uydusu; özellikle de havacılık ve denizcilik sektörlerinde büyük rol oynuyor. Aynı zamanda karasal altyapı ile erişilemeyen yerlere ulaşım sağlanarak daha geniş bir internet altyapısı kurulmasına katkı sağlıyor.

4,5 ton fırlatma ağırlığına sahip Türksat 5B, 15kW güç kapasitesi ve yeni nesil elektrikli itki sistemine sahip. 35 yıldan fazla ömür biçilen uydu için Türkiye'nin üç ilinde, Ankara, İzmir ve Van'da yer istasyonları bulunuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!


https://shiftdelete.net/
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 05 Ağustos 2022 | 16:45
Türkiye dünyadaki ilk 10 ülkeden biri olacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ''Türkiye, Türksat 6A'yı uzaya fırlattığımızda uzayda kendi uydusuyla temsil edilen ilk 10 ülkeden biri olacak'' dedi.


(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/turkiye-dunyadaki-ilk-10-ulkeden-biri-olacak-2h1659619645-cee3f8.png)


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı 2023 yılının ikinci çeyreğinde uzaya fırlatmayı hedeflediklerini belirterek, "Türkiye, Türksat 6A'yı uzaya fırlattığımızda uzayda kendi uydusuyla temsil edilen ilk 10 ülkeden biri olacak." dedi.

Karaismailoğlu, Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürlüğünde yapım çalışmaları süren TÜRKSAT 6A'ya ilişkin incelemelerde bulundu.
Daha sonra basın açıklaması yapan Karaismailoğlu, bakanlık olarak son 20 yıldır 183 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ve Türkiye'yi dünyanın en önemli projeleriyle buluşturduklarını söyledi.

Kara, hava, deniz ve demir yollarında çok önemli süreçleri tamamladıklarını, yenilerini de takip ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, dünyada önemi her geçen gün artan haberleşme alanında önemli çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Geçen hafta İstanbul Havalimanı'nda 5G baz istasyonlarının kurulduğunu, böylece söz konusu havalimanının dünyanın 5G'li havalimanları arasına girdiğini belirten Karaismailoğlu, "Önümüzdeki günlerde 5G'ye yerli ve milli imkanlarla geçmek için de önemli çalışmaları ilan ettik ve süreçleri takip ediyoruz." diye konuştu.

Karaismailoğlu, uydu ve uzay konusunda da önemli çalışmalar yapıldığına işaret ederek, bakanlığın uydu çalışmalarının Türksat AŞ üzerinden yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin uydu çalışmalarının dünyada ses getirdiğini ifade eden Karaismailoğlu, aynı yıl içinde uzaya iki yeni nesil haberleşme uydusu fırlatan ender ülkelerden biri olunduğuna dikkati çekti.

Geçen yılın başında Türksat 5A'nın uzaya fırlatıldığını, haziran ayında da hizmete alındığını anlatan Karaismailoğlu, dünyanın yüzde 30'undan fazlasına, özellikle televizyon yayıncılığına hizmet verildiğini dile getirdi.

Karaismailoğlu, Türksat 5B'nin de geçen yılın sonunda uzaya fırlatıldığını ve geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin ve dünyanın hizmetine sunulduğunu hatırlattı.

Bakan Karaismailoğlu, gurur duydukları işlerden birinin de Türksat 6A olduğunu belirterek, "Tamamen yerli ve milli olarak üretim çalışmaları devam ediyor. Hedefimiz, 2023 yılının ikinci çeyreğinde Türksat 6A'yı uzaya fırlatmak. Tamamen Türk mühendislerinin ve çalışanlarının emekleriyle üretilmeye davam ediyor." dedi.

Türksat 6A'nın yapım süreçlerini takip ettiklerini söyleyen Karaismailoğlu, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Uyduya ilişkin önemli süreçlerin geride bırakıldığını ve çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Karaismailoğlu, "Türkiye, 2023'te Türksat 6A'yı uzaya fırlattığımızda uzayda kendi uydusuyla temsil edilen ilk 10 ülkeden biri olacak." ifadesini kullandı.

Karaismailoğlu, uydunun fırlatmasının Space X ile yapılacağını belirterek, bundan sonra süreçlerin daha da hızlı süreceğini kaydetti.

Uydu çalışmalarının artarak devam edeceğini, Türkiye'nin bu alanda dünyada ses getiren öncü ülkelerden olacağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Uzayda izi olmayanın, dünyada gücü olmaz" anlayışıyla uydu çalışmalarını takip edeceklerini bildirdi.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 08 Ekim 2022 | 00:32

Yerli uydu üretimi: İMECE ve TÜRKSAT 6A için geri sayım başladı! Uzaya fırlatılacak uydular...
Yerli uydu üretimi, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında İMECE ve TÜRKSAT 6A ile taçlanacak. Cumhuriyet'in 100'üncü yılında uzaya fırlatılacak uydular için hazırlıklar hız kesmeden devam ediyor.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/yerli-uydu-uretimi-imece-ve-turksat-6a-icin-geri-sayim-basladi-uzaya-firlatilacak-uydular-2h1665146032-60887a.jpg)

TÜBİTAK, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında uzaya fırlatılacak İMECE ve TÜRKSAT 6A uydularının yerli üretimin gururu olduğunu bildirdi.

TÜBİTAK'tan, Dünya Uzay Haftası dolayısıyla yapılan açıklamada, Türkiye'nin 2001 yılında başlayan yerli uydu üretiminin başarıyla sürdüğü, iki uydu için de projede son aşama olan "uçuş modeli testleri"nin devam ettiği belirtildi.

TÜBİTAK'ın Türkiye'nin uydu tarihini yazmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, ilk uydu BİLSAT'ın yurt dışında bir firmayla TÜBİTAK UZAY tarafından teknoloji transferi yoluyla üretildiği kaydedildi.

Açıklamada, 2003'te yörüngede yerini alan ilk elektro-optik yer gözlem uydusu BİLSAT'ın 3 yıl hizmet ettiği hatırlatılarak, şu bilgiye yer verildi:

BİLSAT Projesi'nden kazanılan deneyimlerle 2004-2011 yıllarında Türkiye'nin ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT geliştirildi. 2011 yılında yörüngesine fırlatılan uydunun tasarım ömrü 3 sene olmasına rağmen 11 yıl boyunca görevine devam etti. TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan, üretilen ve test edilen yüksek performanslı uçuş bilgisayarı, X-bant verici ve gerçek zamanlı görüntü işleme ekipmanlarıyla yer istasyonu yazılımları RASAT Projesi'nde başarılı şekilde kullanılarak uzay tarihçesi kazanıldı. Böylelikle TÜBİTAK UZAY sadece sistem seviyesinde değil, alt sistemler kapsamında da yetkinliğini ortaya koyarak, Türkiye'de uzay alanında Teknoloji Hazırlık Seviyesi 9'a ulaşan tek kurum haline geldi. RASAT uydusu ile fırlatılmasının 11'inci yılı olan 2022'de irtibat kesildi."

HEM İMECE HEM TÜRKSAT 6A, 2023'TE FIRLATILACAK
RASAT uydusu ile edinilen tecrübeyle GÖKTÜRK-2 Projesi'nin başlatıldığı ifade edilen açıklamada, GÖKTÜRK-2'nin aktif olarak yörüngede görevine devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, milli ve yerli olarak gerçekleştirilen bu iki uydu projesinin, Türkiye'nin uzay alanında farkındalığının artmasına çok büyük katkı sağladığına ve yeni uydu projelerinin önünü açtığına dikkati çekilerek, "İMECE ve TÜRKSAT 6A uyduları için geri sayım başladı. TÜBİTAK UZAY tarafından üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli metre altı çözünürlüğe sahip yer gözlem uydusu olan İMECE'nin 2023 yılında 5 yıl tasarım ömrüyle yörüngesinde göreve başlaması hedefleniyor. İki uydu için de projede son aşama olan uçuş modeli testleri devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

TÜRKSAT 6A uydusunun da TÜBİTAK UZAY önderliğinde TUSAŞ, ASELSAN ve C-Tech ortaklığıyla üretildiği belirtilen açıklamada, 15 yıl tasarım ömrü olan uydunun da 2023 yılında yörüngesine fırlatılmasının hedeflendiği aktarıldı.

"2023 GÖKBİLİM VE UZAY AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR YIL OLACAK"
Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023'ün gökbilim ve uzay açısından çok önemli ve heyecanlı bir yıl olacağını belirtti.

TÜBİTAK'ın koordinasyonunda iki uydunun uzaya fırlatılacağını kaydeden Mandal, "Bizim yerli ve milli diye ifade ettiğimiz kendi gözlem uydumuz İMECE, 2023'ün ocak ayında, yine haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A da 2023'ün ikinci yarısında uzaya fırlatılacak. Ayrıca bir uzay yolcumuz 2023'te uzaya gidecek." ifadelerini kullandı.

2023'ün Türkiye'nin artık "Uzayda varım" dediği bir yıl olacağını vurgulayan Mandal, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı'mız doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

türkiye'nin ilk gözlem uydusu
"BİLSAT Projesi'nden kazanılan deneyimlerle 2004-2011 yıllarında Türkiye'nin ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT geliştirildi. 2011 yılında yörüngesine fırlatılan uydunun tasarım ömrü 3 sene olmasına rağmen 11 yıl boyunca görevine devam etti.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 12 Ekim 2022 | 19:03
Bakan Adil Karaismailoğlu duyurdu: İlk 10 ülkeden biri olacağız
Türkiye, 2023 yılında Türksat 6A uydusunu uzaya fırlatmayı hedefliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Uzayda kendi uydusuyla temsil edilen ilk 10 ülkeden biri olacağız" diye konuştu.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/bakan-adil-karaismailoglu-duyurdu-ilk-10-ulkeden-biri-olacagiz-2h1665508041-10b4fc.png)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "2023 yılında uzay vizyonunda çok önemli aşamalara geçeceğiz. Türksat 6A uydusunu 2023 yılında uzaya fırlatma hedefimiz var. Uzayda kendi uydusuyla temsil edilen ilk 10 ülkeden biri olacağız" dedi.

Bakan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

şehirlerde yaşıyor ama 2050'ye geldiğimizde bu rakam yüzde 70'lere çıkacak. Dolayısıyla üretimin de dünya ekonomisinin de yüzde 90'ı şehir merkezlerinde yaşayacak. Bu bize neyi getiriyor? Yani 2020 ile 2050 yılları arasında ulaşıma yönelik olan talep tam 2 katına çıkacak. Biz de planlamalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda ülkemizin önüne çıkabilecek olan sorunları bugünden tahmin ederek, projeler üretiyoruz. Böylelikle, bu sorunlar çıktığında hiçbir sıkıntı yaşamadan aşabilelim. 20 yıl önce ülke genelindeki araç sayısı 8,5 milyon iken bugün 26 milyona çıktığında bu hareketliliği sorunsuz olarak nasıl sağlıyorsak bugün de sorunsuz olarak sağlamak için ulaştırma altyapı planlarını önceden yapıyoruz. Bu planları yerine

getirdiğimizde de bu akışkanlığın önündeki bütün engelleri ortadan kaldırıyoruz."

Ulaşımın diğer sektörler arasında yüzde 16,2 ile en çok hava kirliliğine neden olan ikinci sektör olduğuna dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, "17 ülke 2050 yılına kadar sıfır emisyon, karbon emisyonu hedefi koydu. Bu nedenle elektrikli araçlar, elektrikli mobilite olmazsa olmaz hayatımızda. 2020 yılında 11 milyon olan elektrik araç sayısı 2040 yılına geldiğimizde 540 milyona kadar çıkacak. O nedenle elektrikli araçlar hayatımızın bir parçası olacak" diye konuştu.

"Uzayda kendi uydusuyla temsil edilen 10 ülkeden biri olacağız"

Mobil abone sayısının 89 milyona ulaştığını vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, "2023 yılında uzay vizyonunda çok önemli aşamalara geçeceğiz. Türksat 6A uydusunu 2023 yılında uzaya fırlatma hedefimiz var. Planlamalarımız doğrultusunda devam ediyor. Türksat 6A uydusunun da bizim için en önemli faktörü tamamen yerli, milli olarak Ankara'da üretilmekte. İnşallah bunu 2023 yılında uzaya fırlattığımızda, uzayda kendi uydusuyla temsil edilen ilk 10 ülkeden biri olacağız. Bu da çok kıymetli ve Türkiye'nin geleceği için ve Türkiye'nin gençleri için de önemli bir aşama. Önümüzde 5G var.

Peşinden de 5G, 6G'nin de altyapısını oluşturacak. 2023 yılında 5G ile ilgili önemli gelişmeler olacak. Geçen günlerde İstanbul Havalimanı'nı 5G'li havalimanı yaptık. Kısa vadede belli bölgeleri 5G'ye geçireceğiz ama Türkiye geneli evrensel olarak da 5G'ye geçmek için 2023 önemli yılımız olacak" dedi.

Türkiye'nin 13 bin 22 kilometre demir yolu ağına sahip olduğunu aktaran Bakan Karaismailoğlu, "2053'e geldiğimizde demir yolu ağı 28 bin 590 kilometreye çıkacak. Hava yolu yatırımlarımızı zaten tamamladık. Şu an yapımı devam eden 3 havalimanımız var. Onlarla birlikte 61'e ulaşıyoruz. Limanlarımız da bugün 217, 2053'te 255'e çıkacak. Hepsini toparlarsak 2053'e kadar 198 milyar dolarlık yatırımımızı planladık. Bu da milli gelire 1 trilyon dolarlık katkı sağlayacak. Üretime tam 2 trilyon dolarlık katkı sağlıyoruz. Bu yatırımlarımız sayesinde 28 milyon kişinin istihdamına fırsat veriyoruz. 2053'e geldiğimizde elektrikli araçlar için uygun altyapıyı tamamlayacağız.

Yüksek hızlı tren ve hızlı tren bağlantısına sahip il sayısı 8'den 52'ye çıkacak. Yıllık demir yolu yolcu sayısı 19,5 milyondan 270 milyona, hava yolu yolcu sayısı ise 210 milyondan 349 milyona çıkacak" diye konuştu.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 11 Aralık 2022 | 03:35
TÜRKSAT 6A 2023'TE UZAYDA OLACAK

(https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/750x422/634566ba4e3fe10738ffbf91.jpg)

TÜRKSAT 6A 2023'TE UZAYDA OLACAK


Türksat 6A 2023te uzayda olacakABONE OLUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Türkiye'nin en büyük Ar-Ge projelerinden biri, yerli haberleşme uydumuzu Türksat 6A'yı da 2023 yılında uzaya fırlatacağız." dedi.
Karaismailoğlu, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerindeki konuşmasında, yaptıkları hizmetleri anlattı.

Yeni planlamalarla lider ve güçlü Türkiye'nin temelini inşa ettiklerini belirten Karaismailoğlu, 2003 yılından bu yana, ulaşım ve haberleşme alanında 1 trilyon 653 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını kaydetti.

Ulaştırma ve haberleşme alanındaki yatırımlarla 18 milyondan fazla vatandaşa iş imkanı sunduklarının altını çizen Karaismailoğlu, ülke üretimine 1 trilyon 139 milyar dolarlık katkıda bulunduklarını, gayrisafi yurt içi hasılaya katkılarının 548,5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

https://www.powerapp.com.tr/haberler/turkiyeden-haberler/turksat-6a-2023te-uzayda-olacak-199935

Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 18 Aralık 2022 | 17:22
Türkiye ilk 10'a girecek! Bakan Karaismailoğlu duyurdu
Türkiye 'dijital yüzyıla' yerli ve milli teknolojilerle adım atacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı 2023'te uzaya fırlatmayı planladıklarını duyurdu.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/turkiye-ilk-10a-girecek-bakan-karaismailoglu-duyurdu-2h1671354077-c7ef0c.png)

Türkiye 'dijital yüzyıla' yerli ve milli teknolojilerle adım atacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı 2023'te uzaya fırlatmayı planladıklarını bildirdi.

Bakan Karaismailoğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtlayarak, başta bilgi ve iletişim teknolojileri olmak üzere teknoloji dünyasında hızlı değişimler yaşanırken, Türkiye'de de yeni ürün ve sistemler geliştirilerek kullanıma sunduklarını belirtti.

Bugün gelinen aşamada nesnelerin internete bağlandığı, cihazlar arası iletişimi sağlayan, farklı verileri gerçek zamanlı işleyebilen ve analiz etme özelliğine sahip makineler arası iletişim (M2M) ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojilerin daha da önem kazandığını vurgulayan Karaismailoğlu, "Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda üreten bir ülke olma hedefimiz doğrultusunda, dijital yüzyıla yerli ve milli çözümlerle adım atacağız." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yerli üretim çalışmalarını hızlandırdıkları 5G teknolojisinde 2023'te önemli bir yol katetmeyi hedeflediklerini belirterek, "5G teknolojisiyle daha yüksek hızda daha düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede mobil internet hizmeti kullanılmaya başlanacak." dedi.

Söz konusu teknolojiyle makineden makineye ve nesnelerin interneti cihazlarını yönetecek akıllı bir iletişim ağı oluşturulacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, şöyle konuştu:
Bu kapsamda 5G, uygulamada olan teknolojilerin bir arada, verimli ve uyumlu bir şekilde tüm nesil bantları tamamlayıcı olarak kullanabilecek teknolojik ilerlemeyi sağlayacak. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sıkça kullanılmaya başlandığı alanlardan biri olan akıllı ulaşım sistemleri de 5G sayesinde daha hızlı ve verimli çözümlere kavuşacak. Bu kapsamda, telekomünikasyon, elektronik ve bilgisayar teknolojileri ulaşım sektörüyle entegre edilirken, konum belirleme, haberleşme, haritalama gibi sistemlerin entegre bir şekilde çalışması, akıllı ulaşım sistemlerinde kullanılan uygulamaların kalitesini ve hızını artıracak."

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu uzaydaki yerini alacak
Karaismailoğlu, Türksat 6A'nın üretim ve test çalışmalarının TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde devam ettiğini vurgulayarak, projenin mühendislik modelinin 2022 yılı ağustos ayı itibarıyla tüm entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlandığını söyledi.

Mühendislik modelinden edinilen tecrübelerin entegrasyon ve test faaliyetleri devam eden uçuş modeli çalışmalarına aktarıldığını ifade eden Karaismailoğlu, Space X firması ile Türksat 6A fırlatma hizmetleri temini sözleşmesinin Temmuz 2021'de imzalanarak yürürlüğe girdiğini, sözleşmeye bağlı koordinasyonların Türksat tarafından yürütüldüğünü hatırlattı.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı 2023'te uzaya fırlatmayı planladıklarını bildirdi.

Milli elektrikli tren seti projesi
Gelecek yıldan itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilmesi hedeflenen Milli Elektrikli Tren Seti'nin üretiminin TÜRASAŞ'ın fabrikasında devam ettiğini anlatan Karaismailoğlu, "Milli Elektrikli Tren Seti'mizin üretimi kapsamında saatte 160 kilometre hıza uygun prototipin montajı ve fabrika testleri tamamlandı." dedi.

Karaismailoğlu, ilk prototipin sertifikasyon sürecinin sürdürüldüğünü, 2 setin TCDD Taşımacılık AŞ'ye bu yıl içerisinde teslim edileceğini belirtti. Karaismailoğlu, 2023-2025 yıllarında 19 set üretimi gerçekleştirileceğine işaret ederek, "Yerlilik oranının prototip dizide yüzde 65, seri üretimde yüzde 75 olması hedefleniyor." diye konuştu.

Proje kapsamında geliştirilen altyapı ve yetkinlikten yararlanılarak, söz konusu tren setlerinin hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere gerekli tasarım değişikliklerinin sağlanmasıyla, saatte 225 kilometre hıza çıkabilen Milli Hızlı Tren Projesi'nin hayata geçirilmesini hedeflediklerinin altını çizen Karaismailoğlu, "Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi'nin de 2023 yılı içinde prototipinin üretimine geçilmesini, seri üretim kapsamında 2024 ve 2025 yılında toplam 8 setin teslim edilmesini hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

İlk yerli metro da gelecek sene raylara inecek
Karaismailoğlu, gelecek 10 yıl içerisinde Türkiye'nin 7000'den fazla şehir içi raylı sistem aracına ihtiyacı olacağının öngörüldüğünü belirterek, bu büyüklükteki şehir içi raylı sistem araç ihtiyacının yurt içinde üretilmesinin büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Bu kapsamda, Gebze-Darıca Metro Hattı'nda kullanılacak Türkiye'nin ilk yerli metro setinin 2023 yılının ilk çeyreğinde Bakanlığa teslim edileceğine dikkati çeken Karaismailoğlu, sürücüsüz yüksek teknoloji olarak üretilen metro projesinde test aşamasına geçileceğini bildirdi.

Ayrıca, prototip araç üretimi devam eden Milli Banliyö Tren Seti'nin de gelecek yıl içinde nihayete erdirilmesini hedeflediklerini dile getiren Karaismailoğlu, "Milli Banliyö Tren Seti Projemizin kazanımlarıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için GAZİRAY Projesi kapsamında 8 set 2024-2025 yılları içerisinde teslim edilecek." dedi.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 06 Ocak 2023 | 04:03
https://www.spacelaunchschedule.com/launch/falcon-9-block-5-turksat-6a/
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 15 Ocak 2023 | 18:19
Geri sayıma geçildi! Türkiye'de bir ilk olacak! Testleri başarıyla sürüyor!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydusu'nun sistem seviyesi test faaliyetlerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini açıkladı.

(https://i20.haber7.net/resize/1280x720/haber/haber7/bigmanset/2023/02/geri_sayima_gecildi_turkiyede_bir_ilk_olacak_testleri_basariyla_suruyor_1673727403_6739.jpg)

TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydu Proje Sözleşmesi ve ek Protokolü", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, 2014 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜRKSAT arasında imzalanmış ve proje resmi olarak başlatılmıştı.

Türkiye'nin "ilk yerli haberleşme uydusu" unvanına sahip olacak TÜRKSAT-6A, kritik teknolojilerin yerli imkanlarla üretilmesi ve bu alanda insan kaynağının geliştirilmesinin yanı sıra daha önce kapsanmayan yeni coğrafyalara hizmet sunma yönünden de birçok katkı sağlayacak.

Bakan Karaismailoğlu, AA muhabirinin proje sürecine ilişkin sorularını yanıtladı. Karaismailoğlu, projenin yerli imkanlarla en üst seviyede titizlikle yürütüldüğünü ifade etti.

Tasarımın doğrulanması amacıyla uydunun "mühendislik modeli"nin üretim, entegrasyon ve testlerinin Ağustos 2022'de tamamlandığını anlatan Karaismailoğlu, yörüngede görev yapacak "uçuş modeli"nde ise entegrasyon faaliyetlerinin büyük ölçüde tamamlandığını dile getirdi.

(https://i12.haber7.net//haber/haber7/photos/2023/02/7WLEY_1673727104_8597.jpg)

Karaismailoğlu, uydunun sistem seviyesi test faaliyetlerinin başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade ederek, "Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve uzay ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı test edilmektedir. 2022 Aralık itibarıyla sistem seviyesi testlerinden ilk işlevsel testler ve ısıl vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır." diye konuştu.

BU YIL FIRLATILACAK

TÜRKSAT-6A Uydu Projesi'nin gereksinimler doğrultusunda ve proje takvimine göre süren faaliyetlerinin proje paydaşları ve ilgili kurumlarca yakından takip edildiğini belirten Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A'nın SpaceX Falcon 9 roketiyle bu yıl fırlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin, TÜRKSAT-6A ile ilk yerli haberleşme uydusu platformunu geliştirmiş olacağının altını çizerek, projenin ülkeye sağlayacağı katkılara ilişkin şunları söyledi:

TÜRKSAT-6A uydumuz, yörüngedeki yerini almasıyla, uzay kalifiye bir platform olacak ve sonraki haberleşme veya farklı görev yüklerine sahip uydular için de bu deneyim kullanılabilecek. Özellikle kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretilmesi ve yüksek yerlilik oranı ile uydu ve uzay sektöründe dışa bağımlılığı azaltacak. Ülke içinde uydu tasarım, üretim ve test altyapısı tamamlanmış, kullanılmış ve sonraki projeler için de aktif kullanılabilir olacak. Uydu uzay sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturma konusunda önemli katkılar sunacak. Daha önce TÜRKSAT uydularıyla kapsanmayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara hizmet sunacaktır. Türkiye, TÜRKSAT-6A'dan edindiği tecrübelerle bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi haline gelecek. Türkiye Yüzyılı'nda uzay vatanda yerli ve milli uydumuzla yerimizi alacağız."

TÜRKSAT 5B İLE GÜÇLÜ ERİŞİM

Bakan Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5B uydusunun da 15 Haziran 2022'de devreye alındığını, bu tarihin de yeni bir dönüşümün başlangıcı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin yanı sıra Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini içeren geniş bir kapsama alanında hizmet veren uydunun 35 yılın üzerindeki kullanım ömrüyle bugüne kadarki en yüksek manevra ömrüne sahip uydu olduğunu anlatan Karaismailoğlu, uydunun, sahip olduğu yüksek kapasiteli görev yükü ile Türksat filosunun en güçlü uydusu olduğunu belirtti.

Karaismailoğlu, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları ile kullanımı başlayan KA frekans bandının, Türksat 5B uydusunda çok yüksek kapasiteye ulaştığını belirterek şunları kaydetti:

"Türksat 5B'nin 42 derece doğu yörüngesine alınmasıyla bu yörüngedeki haberleşme uydusu sayımız 3'e çıkmıştır. 5B uydumuz diğerlerinden farklı olarak Sabit Uydu Servis sınıf uydulara göre en az 20 kat fazla kapasite verimliliği bulunan Yüksek Verimli Uydu kategorisinde yer alıyor ve Türkiye'nin uydu veri iletişimi kapasitesi olan KA band kapasitesini 17 kat artırıyor. Bu özellikleriyle 5B bugüne kadarki en yüksek kapasiteli uydumuz olarak hizmet vermeye başladı. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda uydu üzerinden geniş bant internet ihtiyacının 5B ile önemli ölçüde karşılanacağı bekleniyor. 5B ile birlikte diğer uydularımızdan farklı olarak Afrika bölgesinde çok geniş bir kapsama alanına sahip olunmuş ve özellikle Kuzey Afrika'da KA-bandda hizmet verilmesi imkanı doğmuştur. 5B'de KA-bandın yanı sıra KU-band kapsama alanımız da bulunmaktadır. Kesintisiz televizyon yayıncılığı açısından önem arz eden KU-bandda televizyon yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyeceğimiz frekans bantları yer almaktadır. Bu anlamda yedeklilik açısından önem arz eden 5B ile birlikte sunduğumuz hizmetler de ek kapasiteyle çok artacaktır.

Haber7
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 20 Mart 2023 | 18:39


Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 08 Nisan 2023 | 16:50
Türkiye'nin uzaydaki varlığı perçinleniyor
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan paylaşımda Türkiye'nin aktif 8 uydu ile dünyada uydu sahibi olan 30 ülkeden biri olduğu vurgulandı.

Türkiye son 20 yıllık atılımında hemen her alanda söz sahibi oldu.

Özellikle savunma sanayisinde dünya çapında bir yeterliliğe ulaşan ülkemiz teknoloji ve uzay alanında da çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda son dönemdeki çalışmalara ilişkin İletişim Başkanlığı'ndan yapılan paylaşımlar dikkat çekti.

"Sınırları aşıyoruz"
"Uzaya yerli dokunuşla sınırları aşıyoruz. Büyük ve Güçlü Türkiye." denilen paylaşımda Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A'nın SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildiği bilgisi paylaşıldı.

(https://icdn.ensonhaber.com/resize/703x0-85/resimler/diger/kok/2023/04/06/turkiyenin-uzaydaki-varligi-percinleniyor_ef44b374.jpg)

Uzaydaki uydu sayısı 8 oldu
Paylaşımlarda, "Uzaydaki gözümüz TÜRKSAT 5B ile Türkiye'nin aktif haberleşme uydu sayısı 5'e yükseldi. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TURKSAT6A, 2023 yılında yörüngedeki yerini alacak. Türkiye'nin uzaydaki uydu sayısı 8'e yükseldi." ifadelerine yer verildi.

(https://icdn.ensonhaber.com/resize/703x0-85/resimler/diger/kok/2023/04/06/turkiyenin-uzaydaki-varligi-percinleniyor_ef44e952.jpg)

30 ülkeden biri
"Güçlü Türkiye" etiketi kullanılan paylaşımlarda Türkiye'nin yerli gücünün her yerde olduğunun altı çizilirken uzayda uydu sahibi olan 30 ülkeden biri olduğu bilgisi de paylaşıldı.

(https://icdn.ensonhaber.com/resize/703x0-85/resimler/diger/kok/2023/04/06/turkiyenin-uzaydaki-varligi-percinleniyor_ef452589.jpg)

(https://icdn.ensonhaber.com/resize/703x0-85/resimler/diger/kok/2023/04/06/turkiyenin-uzaydaki-varligi-percinleniyor_ef455236.jpg)

En Son Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: Hayresoğlu - 16 Nisan 2023 | 15:11
ülkemiz adına güzel gelişmeler ama uyduları pazarlama konusunda sıkıntı var sanki. mesela 31 derecede ki türksat 5a uydusunu özellikle astra 28deki ve  26daki eshail/badr uydularında olan platformlara düşük fiyatlara da olsa pazarlayabilmek gerek. ve özellikle ortadoğu ülkelerinin ve platformlarının türksat 5ada yayın yapmasının önü açılmalı. hala daha 42 dereceki türksat uydularının bile yarıdan çokları boş. 3 tane platform var uydumuzda üçüde az tp ile çok kanal sunmanın derdinde. 5b faaliyete geçti digitürkten başka kullanan yok. ulusal kanalların avrupa versiyonları hala daha sd yayın yapıyor. 4k kanal sayısı yok denecek kadar az. yani gerek türksat yönetimin gerek platform ve kanal sahiplerinin yayın kalitesini artırmak adına ellerini taşın altına koymaları gerek. hotbirdde yayın yapan myzen 4k kanalı 45-50 mbitle yayın yapıyor ama bizde trt 4k ve digitürk 4k 10 mbitle 4k yayın sunuyor bizlere
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 27 Nisan 2023 | 16:31
TÜBİTAK Başkanı Mandal: Türksat 6A, 2 milyarlık nüfusu kapsayacak.

(https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/750x422/6448e85a4e3fe01c8cc248f7.jpg)

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın, yıl sonunda ya da 2024'ün başında uzaya fırlatılacağını söyledi. Mandal, "Türksat 6A ile birlikte haberleşmede coğrafya ve nüfus anlamında kapsama alanı genişleyecek. 2 milyarlık nüfusu kapsayacak" dedi.

Tübitak Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, gözlem uydusu sınıfındaki İMECE uydusunun ardından, haberleşme uydusu olan Türksat 6A'nın uzaya fırlatılması için de çalışmalarını sürdürüyor. Yerli ve milli olarak tasarlanıp geliştirilen ilk haberleşme uydusu Türksat 6A'nın, iletişimde 5G ve 6G seviyesine geçişte önemli bir kilometre taşı olması bekleniyor. Halihazırda aktif görevde olan Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B'ye ek olarak fırlatılması planlanan Türksat 6A ile birlikte, Türkiye'nin haberleşme uydusu sayısı toplamda 6 olacak.

'BU YILIN SONUNDA FIRLATMIŞ OLACAĞIZ'

DHA'ya konuşan TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, bu zamana kadarki haberleşme uydularının dışarıdan tedarik edildiğini hatırlatarak, Türksat 6A'nın ise Türkiye'nin yerli ve milli olarak tasarlanıp geliştirilen ilk haberleşme uydusu olacağını ve bu özelliğiyle kritik öneme sahip olduğunu aktardı. Mandal, teknolojik gelişmelerin dünya ile eş zamanlı olarak sürdürülebilmesinde haberleşme uydularının önemine dikkat çekerek, "Dünyada bu kadar haberleşmenin, akıllı sistemlerin ön planda olduğu ortamda; 5G'ye ve daha ileride 6G'ye geçişte daha yüksek kapasiteye sahip uydularınızın olması da en az gözlem uyduları kadar önemli. Belki sivil kullanıma yönelik gibi görünüyor ama haberleşmenin gelecekte gittiği boyut çok kritik olacağı için lider ülke olarak bu hizmete de sahip olmanız gerekir. O yüzden Türksat 6A projesi de bu şekilde başlatılmıştı. Bu yılın sonunda ya da 2024'ün başında Türksat 6A uydumuzu fırlatmış olacağız" diye konuştu.

'İMECE'NİN 3 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE'

Türksat 6A'nın yapımında, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü dahil olmak üzere toplamda 4 kurumun olduğunu aktaran Mandal, "Bizimle birlikte Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), Aselsan ve CTech olarak bu süreci birlikte yürütüyoruz. Bu uydunun ağırlığı 4,5 ton. Bulunacağı yörünge de 36 bin kilometrede yer alacak. Türksat 6A, İMECE'nin 3 katı büyüklüğünde. Bizim bu uydularımızı, gençlerin Uydu konusunda heyecanlarının artması, daha iyilerini yapabilmeleri noktasında 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek TEKNOFEST'te sergiliyor olacağız. Bizim orada bulunacak araştırmacılarımızdan, mühendislerimizden kafalarındaki bütün sorulara cevap alma fırsatı bulacaklar. Tüm vatandaşlarımızı İMECE'yi, Türksat 6A'yı yakından görmek için TEKNOFEST'e bekliyoruz " ifadelerini kullandı.

'KAPSAMA ALANI GENİŞLEYECEK'

Türksat 6A ile birlikte kapsama alanındaki genişlemenin ne kadar olacağı hakkında da konuşan Mandal, "Türksat 5A ve Türksat 5B uydularımızla birlikte Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya'ya doğru kapsama alanı sağlıyordu. Türksat 6A ile birlikte coğrafya ve nüfus anlamında kapsama alanı genişleyecek. 2 milyarlık nüfusu kapsayacak. Alan noktasında Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak; daha önceki uydularımız bu alanları kapsamıyordu. Burada iletişim artacak. İletişimin artması demek ticaretin artması demek. Ticaretin artması ise daha fazla işbirliği demek. Büyük nüfuslu bölgelerle iletişim daha aktif ve verimli olacak" değerlendirmesine bulundu.

Hürriyet
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 30 Nisan 2023 | 16:04
Türksat uydusunda müthiş gelişme
Türksat 6A uydusunun fırlatılacağı tarih belli oldu.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/turksat-uydusunda-muthis-gelisme-2h1682839533-7a9a06.jpg)

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda devam ediyor.

Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, etkinlikte çeşitli açıklamalarda bulundu.

Ertok, TEKNOFEST'in fuar alanında stant kurarak çocuklara yönelik uygulamalarla uydu ve uzay teknolojilerinin ne aşamaya geldiğini, Türksat ve Türksat Bilişim olarak neler yapıldığını anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Çocuklara teknoloji alanında Türkiye'nin nereye geldiğini, nereye doğru ilerlediğini göstererek onlar için bir ışık yakmak istediklerini aktaran Ertok, şunları kaydetti:

Işık yakmak istiyoruz ki onlar bu alanda daha çok çalışsınlar, mühendislerimiz daha çok yetişsin ve biz teknoloji alanında dünyaya liderlik edelim. Milli Teknoloji Hamlesi'nin temelde amacı bu. Biz de Türksat olarak bunu elimizden geldiğince gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat 6A uydusunun önümüzdeki yılın başlarında fırlatılacağını duyurdu ve şu ifadeleri kullandı:

Geçtiğimiz yıl 5B uydumuzu hizmete almıştık. 5A ve 5B uydu filomuzun en yeni ve en güçlü uyduları. Çok önemli proje olan Türksat 6A uydusunun test aşamaları devam ediyor.

Uçuş modelinin testleri gerçekleştiriliyor. İnşallah bu yıl sonuna kadar testlerin tamamlanması ve uydunun bize teslim edilmesini bekliyoruz.

6A uydusu yerli üretim ve Türkiye'nin en önemli AR-GE projesi. Önemli sayıda mühendisimiz çalışıyor bu projede. Önümüzdeki yılın başlarında uydumuzu fırlatmayı hedefliyoruz. Uydu filomuzu gençleştirmeyle ilgili çalışmalarımız devam edecek.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 16 Haziran 2023 | 17:28
Türksat 5B, Türksat 6A'nın geliştirilmesine katkı sağladı
Türksat 5B ile haberleşmede erişim kapasitesi artırılırken, uydunun üretiminde kazanılan deneyimler Türksat 6A'nın geliştirilmesinde yol gösterici oldu.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/703x395-85/resimler/diger/kok/2023/06/15/yeni-haber-basligi_aa9f4798.jpg)

Türksat 5B uydusunun üretim ve test süreçleri 2017'de başlamıştı. Bu aşamaların başarıyla tamamlanmasının ardından Türksat 5B, 19 Aralık 2021'de SpaceX firmasının ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden uzaya fırlatıldı.

Türksat 5B, 14 Haziran 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete girdi.

Sırada Türksat 6A var
Yerli ürünlerle kazanılan uydu teknolojileri deneyimi Türksat 6A uydusu çalışmalarına da aktarılıyor.

Test süreçleri devam eden Türksat 6A, milli teknoloji hamlesinin önemli projeleri arasında yer alıyor. Uydunun, alt sistemleri, uydu yer istasyonu ve yazılımları milli imkanlarla geliştiriliyor.

(https://icdn.ensonhaber.com/resize/703x0-85/resimler/diger/kok/2023/01/15/turkiyenin-ilk-yerli-haberlesme-uydusu-turksat-6anin-testleri-suruy_39c8c844.jpg)

Türksat 6A'nın mühendislik modeli ekipman ve sistem üretimi tamamlanırken, sistem seviyesi testleri Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde devam ediyor. Mühendislik modelinin sistem seviyesi testleri tamamlandıktan sonra ise uçuş modeli entegrasyon ve testlerine devam edilecek.

Gelecek yıl fırlatılacak
Yerli ve milli Türksat 6A haberleşme uydusunun gelecek yıl uzaya fırlatılması öngörülüyor. Uydunun uzaya fırlatılmasıyla Türkiye, uzayda kendi uydusuyla temsil edilen 10 ülkeden biri olacak.

En Son Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A, 2023’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 28 Temmuz 2023 | 18:05
Türkiye'nin uydusu ne zaman uzaya fırlatılacak?
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TURKSAT-6A'nın uzaya fırlatılış tarihine ilişkin, "2024 Mart'ta TURKSAT-6A'yı da İMECE gibi başarıyla uzaya göndermeyi inşallah Allah nasip edecek" dedi.

(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTCBRhJ4IahmB_FhR26hdzIH2Bzu1hw2vi9NA&usqp=CAU)


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'TÜBİTAK 60. Kuruluş Yıl Dönümü' çerçevesinde düzenlenen törene katıldı. TÜBİTAK Başkanlık Binası'nda gerçekleştirilen etkinliğe Kacır'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK çalışanları ve davetliler katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada TÜBİTAK'ın desteklediği araştırmalar ile daha sürdürülebilir bir dünya, daha iyi sağlık hizmetleri ve daha verimli üretim yöntemlerinin mümkün olabileceğini belirtti. Kacır, "Önümüzdeki dönemde farklı destek ve finans mekanizmalarıyla öncelikli Ar-Ge ve yenilik konularında; yapay zekada, büyük veri ve bulut bilişimde, siber güvenlikte, biyoteknolojik ilaçlarda, motor teknolojilerinde, ileri malzemeler ve yarı iletkenlerde, ileri fotonik ve kuantum teknolojilerinde ülkemizin dünyadaki yerini kuvvetlendirerek kilit teknolojilerde bilimsel temelin oluşturulmasını sağlayacağız, sektörel uygulamaları hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.
Kacır ayrıca, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve iklim değişikliğine yönelik olarak çevre ve biyoçeşitlilik, döngüsel ekonomi, temiz, erişilebilir ve güvenli enerji arzı, yeşil ve sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir akıllı ulaşım alanlarındaki Ar-Ge ve yenilik çalışmalarıyla Türkiye'yi yeşil dönüşümün öncüsü haline getireceklerini dile getirdi.

"TÜBİTAK bugün olduğu gibi yarın da öncü rolünü sürdürecek"
Bakan Kacır, konuşmasına şöyle devam etti:
"Deprem araştırmaları, kimyasal ve biyolojik savunma, biyomedikal ekipman teknolojileri, bitkisel kaynaklardan değerli kimyasallar gibi stratejik alanlarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tüm bunların sağlanmasında Milli Araştırma Kurumumuz TÜBİTAK'a büyük sorumluluklar düşüyor. TÜBİTAK'ın konumunu, bu nedenle ülkemiz ve geleceğimiz açısından hayati görüyor, TÜBİTAK'a çok farklı bir değer atfediyoruz. Geleceğin Türkiye'sinde, TÜBİTAK bugün olduğu gibi yarın da öncü rolünü sürdürecek."
Araştırma sonuçlarının ticarileşmesini ve küresel liderlik yolunda girişimcilerin fikirlerini ürüne dönüşmesini destekleyeceklerini belirten Kacır, "Ülkemizin Ar-Ge ve yenilik ekosistemlerinin tüm aktörlerinin aktif katılımıyla oluşturulan Yüksek Teknoloji Platformları ve Sanayi Yenilik Ağlarına ağırlık vereceğiz. Proaktif bir yaklaşımla geleceği şekillendirecek öncül alanlara kaynak aktaracağız. Ülkemizin altyapılarının ve kaynaklarının tüm araştırmacı ve sanayicilere açılmasını sağlayacağız" diye konuştu.
Girişimcilik desteklerine ayrı bir parantez açan Bakan Kacır, "Araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin topluma yansımasını hızlandırmak amacıyla girişimcilik desteklerimizi artıracak, uluslararası Ar-Ge ve yenilik işbirliklerimizi kuvvetlendireceğiz. Bilim Merkezleriyle, Deneyap Atölyeleriyle, düzenlediğimiz TEKNOFEST'lerle, yayınlarımızla bilim ve teknolojiyi toplumun her kesimiyle buluşturmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye Yüzyılı'nı bilimin, dijitalleşmenin, üretimin ve kalkınmanın yüzyılı haline getirmekte kararlıyız"
Türkiye Yüzyılı'nda kararlı adımlar atılacağını bildiren Kacır, "Türkiye Yüzyılı'nı bilimin, dijitalleşmenin, üretimin ve kalkınmanın yüzyılı haline getirmekte kararlıyız. Türkiye Yüzyılı'nda inşallah tüm hedeflerimize ulaşarak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkaracağız" şeklinde konuştu.

TÜRKSAT-6A 2024 Mart ayında uzayda
Bakan Kacır ayrıca TÜBİTAK Uzay yetkilisinden TURKSAT-6A'nın 2024 Mart ayında uzaya gönderilmesinin taahhüdünü alarak "2024 Mart'ta Türksat 6A'yı da İMECE gibi başarıyla uzaya göndermeyi inşallah Allah nasip edecek" açıklamasında bulundu.

Bakan Tekin: "Milli Eğitim Bakanlığının TÜBİTAK ile yapacağı iş birliği ve çalışmalar, Türkiye Yüzyılı'nın inşasında çok derin, çok anlamlı bir yere oturuyor"
Ödül töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise, TÜBİTAK ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki ilişkiyi güçlendirecekleri mesajını vererek, "Biz bakanlık olarak TÜBİTAK ile yapabileceğimiz her türlü çalışmaya açığız. Cumhuriyetin 100'üncü yılında Sayın Cumhurbaşkanımız, çok meydan okuyucu bir söylemle kamuoyunun huzuruna çıktı. Önümüzdeki yüzyılın Türkiye Yüzyılı olacağına inanıyoruz ve bunun için çaba sarf ediyoruz. Biz bakanlık olarak şöyle düşünüyoruz; eğer Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceksek burada en temel parametrelerden birisi Milli Eğitim Bakanlığı olacak. Eğer bunu bilim üzerine inşa edeceksek de Milli Eğitim Bakanlığının TÜBİTAK ile yapacağı iş birliği ve çalışmalar, Türkiye Yüzyılı'nın inşasında çok derin, çok anlamlı bir yere oturuyor" ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Başkanı Mandal, Bakan Kacır'a İMECE uydusu maketi hediye ederken, Bakanlar Tekin ve Kacır, konuşmalarının ardından TÜBİTAK'ta çalışma hayatında 25'inci yılı dolduran kurum çalışanlarına hediye takdim etti.

Bbn Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Mart 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 13 Ağustos 2023 | 16:36
Türksat 1B'den Türksat 6A'ya! İşte Türksat'ın uzaya gönderdiği tüm uydular
Türkiye'nin 29 yıl önce uzaya gönderilen Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüveni, gelecek yıl fırlatılması hedeflenen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A ile zirveye taşınacak.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/703x395-85/resimler/diger/kok/2023/08/11/turksat-1bden-turksat-6aya-iste-turksatin-uzaya-gonderdigi-tum_5fe24227.jpg)

Türkiye'nin önde gelen iletişim şirketi Türksat, iletişim alanında sağladığı teknolojik yenilikler ve uzaya gönderdiği uydularla dikkat çekmeye devam ediyor.

Türksat, son yıllarda fırlattığı modern iletişim uydularıyla hem ülke içinde hem de çevre bölgelerde iletişim altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli adımlar atıyor.

Türkiye'nin 29 yıl önce uzaya gönderilen Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüveni, gelecek yıl fırlatılması hedeflenen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A ile devam edecek.

Türksat 1B'den Türksat 6A'ya kadar, Türksat'ın uzaya gönderdiği tüm uydular ve öne çıkan özelliklerini sizler için listeledik.

Türksat 1B

Türksat 1B'nin uzaya fırlatılmasının üzerinden 29 yıl geçti. Türksat AŞ tarafından işletilen yapay bir iletişim uydusu niteliğindeki Türksat 1B'nin üretim ve testleri Fransız Alcatel Alenia Space Industries firması tarafından yapılmıştı.

Türkiye'nin uzaya başarıyla gönderilen ilk haberleşme uydusu unvanını taşıyan Türksat 1B, 11 Ağustos 1994'te Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'ndan Ariane 4 roketiyle fırlatıldı ve 42 derece doğu yörüngesine yerleştirildi.

3 bin 60 kilogramlık uydu Türkiye, Avrupa ve Orta Asya bölgelerini kapsıyordu. 10 adet dar bant 36 MH'lik, 16 Ku ve 6 adet geniş bant 72 MHz'lik transponder kapasitesine sahip Türksat 1B'nin televizyon yayıncılığı ve veri haberleşme hizmeti görevleri 2006'da sona erdi.

Türksat 1C

Türksat 1C uydusu, 10 Temmuz 1996 tarihinde Fransız Guyanası'nda bulunan Guyana Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.

42.0° Doğu ve 31.0° Doğu koordinatlarındaki Mezarlık Yörüngesi olarak adlandırılan konumda 2010 yılına kadar görev yapan Türksat 1C uydusu, şu an kullanılmıyor ve pasif durumda.

Türksat 2A

Türksat 2A (Eurasiasat 1), 42 derece doğu boylamında görev yaptı. Türksat 3A ile aynı boylamda olan uydu, 10 Ocak 2001 tarihinde fırlatıldı ve 1 Şubat 2001 itibarıyla 42 derece Doğu boylamında göreve başladı.

Türksat 2A, görev süresini 27 Eylül 2016 tarihinde tamamladı.

Türksat 3A

Thales Alenia Space şirketi tarafından üretilmiş olan Türksat 3A uydusu, 13 Haziran 2008 tarihinde Fransız Guyanası'nda bulunan Guyana Uzay Merkezi'nden fırlatıldı. 42.0° Doğu konumunda bulunan Türksat 3A uydusu hala görevine devam ediyor.

Türksat 3A, 16 Temmuz 2008 akşam saatlerinde Türksat 1C uydusundaki tüm sinyal trafiğini devraldı ve görevine başladı.

27 Ekim 2008 tarihinde ise Türksat 2A üzerinden yayın yapan kanalların frekansları 3A'ya taşındı.

Türksat 4A

Mitsubishi Electric tarafından üretilen Türksat 4A uydusu, 14 Şubat 2014 tarihinde Kazakistan'da bulunan Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı

Türksat 4A'ya geçiş yapacak olan televizyon ve radyo yayınlarının frekans değişiklikleri, 17 Eylül 2014 tarihini 18 Eylül 2014 tarihine bağlayan gece yarısı yapıldı.

42.0° Doğu konumunda bulunan Türksat 4A uydusu hala aktif olarak görev yapıyor.

Türksat 4B

Mitsubishi Electric şirketi tarafından üretilmiş olan Türksat 4B uydusu, 16 Ekim 2015 tarihinde Kazakistan'da bulunan Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

50.0° Doğu konumunda bulunan Türksat 4B uydusu, bu konumda işletilen ilk Türksat uydusudur.

Türksat 5A


Türksat, son yıllarda fırlattığı modern iletişim uydularıyla hem ülke içinde hem de çevre bölgelerde iletişim altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli adımlar atıyor.

Türkiye'nin 29 yıl önce uzaya gönderilen Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüveni, gelecek yıl fırlatılması hedeflenen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A ile devam edecek.

Türksat 1B'den Türksat 6A'ya kadar, Türksat'ın uzaya gönderdiği tüm uydular ve öne çıkan özelliklerini sizler için listeledik.

Türksat 1B

Türksat 1B'nin uzaya fırlatılmasının üzerinden 29 yıl geçti. Türksat AŞ tarafından işletilen yapay bir iletişim uydusu niteliğindeki Türksat 1B'nin üretim ve testleri Fransız Alcatel Alenia Space Industries firması tarafından yapılmıştı.

Türkiye'nin uzaya başarıyla gönderilen ilk haberleşme uydusu unvanını taşıyan Türksat 1B, 11 Ağustos 1994'te Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'ndan Ariane 4 roketiyle fırlatıldı ve 42 derece doğu yörüngesine yerleştirildi.

3 bin 60 kilogramlık uydu Türkiye, Avrupa ve Orta Asya bölgelerini kapsıyordu. 10 adet dar bant 36 MH'lik, 16 Ku ve 6 adet geniş bant 72 MHz'lik transponder kapasitesine sahip Türksat 1B'nin televizyon yayıncılığı ve veri haberleşme hizmeti görevleri 2006'da sona erdi.

Türksat 1C

Türksat 1C uydusu, 10 Temmuz 1996 tarihinde Fransız Guyanası'nda bulunan Guyana Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.

42.0° Doğu ve 31.0° Doğu koordinatlarındaki Mezarlık Yörüngesi olarak adlandırılan konumda 2010 yılına kadar görev yapan Türksat 1C uydusu, şu an kullanılmıyor ve pasif durumda.

Türksat 2A

Türksat 2A (Eurasiasat 1), 42 derece doğu boylamında görev yaptı. Türksat 3A ile aynı boylamda olan uydu, 10 Ocak 2001 tarihinde fırlatıldı ve 1 Şubat 2001 itibarıyla 42 derece Doğu boylamında göreve başladı.

Türksat 2A, görev süresini 27 Eylül 2016 tarihinde tamamladı.

Türksat 3A

Thales Alenia Space şirketi tarafından üretilmiş olan Türksat 3A uydusu, 13 Haziran 2008 tarihinde Fransız Guyanası'nda bulunan Guyana Uzay Merkezi'nden fırlatıldı. 42.0° Doğu konumunda bulunan Türksat 3A uydusu hala görevine devam ediyor.

Türksat 3A, 16 Temmuz 2008 akşam saatlerinde Türksat 1C uydusundaki tüm sinyal trafiğini devraldı ve görevine başladı.

27 Ekim 2008 tarihinde ise Türksat 2A üzerinden yayın yapan kanalların frekansları 3A'ya taşındı.

Türksat 4A

Mitsubishi Electric tarafından üretilen Türksat 4A uydusu, 14 Şubat 2014 tarihinde Kazakistan'da bulunan Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı

Türksat 4A'ya geçiş yapacak olan televizyon ve radyo yayınlarının frekans değişiklikleri, 17 Eylül 2014 tarihini 18 Eylül 2014 tarihine bağlayan gece yarısı yapıldı.

42.0° Doğu konumunda bulunan Türksat 4A uydusu hala aktif olarak görev yapıyor.

Türksat 4B

Mitsubishi Electric şirketi tarafından üretilmiş olan Türksat 4B uydusu, 16 Ekim 2015 tarihinde Kazakistan'da bulunan Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

50.0° Doğu konumunda bulunan Türksat 4B uydusu, bu konumda işletilen ilk Türksat uydusudur.

Türksat 5A

8 Ocak 2021'de Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX tarafından uzaya fırlatılan ve mayısta 31 derece doğu yörüngesine yerleşen Türksat 5A, 30 yılı aşkın süreyle TV yayıncılığı ve haberleşme alanlarında hizmet verecek.

Türkiye'nin haberleşme uydusu Türksat 5A, televizyon yayın ve haberleşme hizmetlerinde kalite artışına katkı sağladı.

Söz konusu uydu Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan geniş bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunuyor.

Türkiye'nin, yeni Ku-Bandı kullanan öncü ülkelerden birisi olmasını sağlayan Türksat 5A, 12 kilovat güçle çok daha kaliteli TV yayıncılığı ve haberleşme hizmeti sağlıyor.

Türksat 5B

Türksat 5B uydusunun üretim ve test süreçleri 2017'de başlamıştı. Bu aşamaların başarıyla tamamlanmasının ardından Türksat 5B, 19 Aralık 2021'de SpaceX firmasının ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden uzaya fırlatıldı.

Türksat 5B, 14 Haziran 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete girdi.

Türksat 5B uydusu ; Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini içeren geniş bir kapsama alanında hizmet veriyor.

Türksat 6A

İlk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın da 2024'te uzaya gönderilmesi hedefleniyor. Türksat 6A ile Türkiye, dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girecek.

Türksat 6A, Türkiye'nin yerli olarak geliştirilecek ve bu alandaki yeteneklerimizi daha da ileri götürmeyi amaçlayan ilk haberleşme uydusu projesidir.

1994 yılında göreve başlayan TURKSAT 1B ve takip TURKSAT 1C, 2A, 3A ve 4A uydularından beri, Türkiye bu alanda hizmet sağlıyor. Ancak bu uydular yabancı firmalardan temin ediliyordu.

15 Aralık 2014 tarihinde başlayan proje kapsamında geliştirilecek uydu, Türkiye'nin daha önceki haberleşme uydularından farklı olarak milli imkanlar ile geliştirilen ilk haberleşme uydusu olma özelliğine sahip.

Yakıt dahil, 4 tonun üzerinde bir kütleye sahip olacak olan uydu, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirilecek.

Türksat 6A uydusu, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümündeki son kullanıcılara hizmet edecek.

En Son Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Mart 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 16 Eylül 2023 | 23:35
Türksat 6A'nın uzaya fırlatılma tarihi belli oldu!

(https://i20.haber7.net/resize/1280x720/haber/haber7/bigmanset/2023/37/bakan_uraloglu_turksat_6ayi_haziranda_firlatmayi_planliyoruz_1694871867_872.jpg)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuzun mart ayı içerisinde yerde teslimini planlıyoruz. Sonrasında da SpaceX firması ile yapılan anlaşma gereği fırlatma alanına gönderilerek, muhtemelen haziran ayı içerisinde fırlatma işlemlerini yapmayı planlıyoruz" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin 21. yüzyılın başında dünya sahnesinde daha etkin bir rol oynamak amacıyla uzay alanındaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirtti. Bakan Uraloğlu, ülkenin uydu yayıncılığı serüveninin TÜRKSAT 1B ile başladığını ve şimdi ilk yerli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A ile zirveye ulaştığını ifade ederek, "Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcında dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olma hususunda kararlılıkla çalışmalarımıza devan ediyoruz" diye konuştu.

TÜRKSAT 6A TEKNİK ÖZELLİKLERİ


TÜRKSAT 6A, tamamlandığında 42 doğu boylamında hizmet verecek ve yer merkezli bir yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. 7,5 kW güce sahip yerli ve milli haberleşme uydusu, 20 aktarıcı ile donatılacak. Uydu, Ku bantta hizmet verecek ve önceki uyduların erişmediği Güney-Doğu Asya gibi bölgelere de ulaşım sağlayacak.

Bakanı Uraloğlu, "Uçuş Bilgisayarı, Güç Dağıtım Birimi, Elektrikli İtki Motoru, Yakıt Tankı gibi kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretilmesi, dışa bağımlılığı azaltacak ve yerlilik oranını artıracaktır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile TÜBİTAK ve TÜRKSAT arasında imzalanan protokol ile TÜRKSAT 6A'nın proje sözleşmesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla 15 Aralık 2014'de imzalandı. Ülkemizi dünya üzerinde haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 arasına taşıyacak olan TÜRKSAT 6A haberleşme uydumuz; tamamlandığında, 42 doğu boylamında hizmet verecektir. 35 bin 786 kilometre uzaklıkta, yer merkezli bir yörüngede yer alacaktır. 7,5 kW güce sahip olacak yerli ve milli haberleşme uydumuz, 20 aktarıcıya sahip olacaktır. TÜRKSAT 6A uydumuz Ku bantta hizmet verecektir ve daha önceki TÜRKSAT uyduları ile kapsanmayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunacaktır. Uydumuzun görev süresi 15 yıl olarak planlanmıştır. Uçuş Bilgisayarı, Güç Dağıtım Birimi, Elektrikli İtki Motoru ,Yakıt Tankı, Güç İşleme ve Kontrol Birimi gibi kritik bileşenlerin yerli imkanlar ile üretilmesi ve yüksek yerlilik oranı ile uydu ve uzay sektöründe dışa bağımlılığı azaltacaktır.

TÜRKSAT 6A'DA TAMAMLANAN ÇALIŞMALAR

TÜRKSAT 6A projesinin, TÜRKSAT, SSB ve TUSAŞ iş birliğiyle yürütüldüğünü kaydeden Bakan Uraloğlu, "TÜRKSAT-6A uydusunun montaj, entegrasyon ve testleri, TÜRKSAT, SSB ve TUSAŞ iş birliğiyle devam etmektedir. Şu anda; Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli, Mühendislik Modeli ve Uçuş Modeli olmak üzere 3 ayrı model üretimi planlanan TÜRKSAT 6A uydu projesinde, Isıl Yapısal ve Mühendislik Modellerinin üretim, entegrasyon ve testleri tamamlanmıştır. Sistem seviyesi ilk fonksiyonel testleri, termal vakum testi, titreşim testi, akustik testi ile elektromanyetik uyumluluk testleri bitmiştir" dedi.

TÜRKSAT 6A'DA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın 31 Mart 2024'te nakliyeye hazır hale gelmesinin hedeflendiğini ve fırlatma için Space X firması ile Temmuz 2021'de yapılan sözleşme gereği 16 Haziran 2024'te uzaya fırlatılmasının planlandığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, "Son test aşaması olan sistem seviyesi kompakt alan anten testi (CATR) hazırlıklarına başlanmıştır. Anten ve güneş panellerinin açılma testleri Ekim ayında, Fırlatıcı Uyum ve Piro Testleri ile son hizalama testleri de Kasım ayında başlayacaktır. CATR yani kompakt alan anten testi sonrası güneş panelleri entegrasyonu ve kütle özellikleri ölçümü Şubat 2024'te gerçekleştirilecektir. Tüm bu testlerinin tamamlanmasıyla birlikte uydumuz fırlatma sahasına sevk için hazır hale gelecektir" diye konuştu.

TÜRKSAT 6A SEVK VE FIRLATMA TARİHLERİ

TÜRKSAT 6A'nın 31 Mart 2024 tarihinde nakliyeye hazır hale gelmesini hedeflediklerini de kaydeden Bakan Uraloğlu, "Space X firması ile TÜRKSAT 6A fırlatma hizmetleri temini sözleşmesi Temmuz 2021 tarihinde imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir. Sözleşmeye bağlı koordinasyonlar bakanlığımız uhdesindeki TÜRKSAT tarafından yürütülmektedir. Mevcut takvime göre de 16 Haziran 2024 tarihinde uzaya fırlatılmasını planlıyoruz" dedi.

Medyaradar
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 21 Eylül 2023 | 18:12
Türkiye Yüzyılı'na damga vuracak: Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek uydu açıklandı!

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/operasyonel-uydu-gelistirdiklerini-duyurmuslardi-ilan-ettiler-bakmaya-doyamayacaksiniz-2h1695295829-4f75a6.jpg)

Türkiye'nin milli imkanlarla geliştirdiği uyduları göreve hazırlanıyor. Uyduların geliştirilmesine katkıda bulunan TUSAŞ, fırlatma tarihleri yaklaşırken çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Selman Nas, geliştirme çalışmaları devam eden uydular hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Türkiye'nin uydu teknolojileri alanındaki lider kuruluşlarından Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), milli haberleşme uydusu Türksat 6A'daki sorumluluklarının yanında farklı uydularla yurt içinde ve dışında yeni sorumluluklar üstlenecek. TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Selman Nas, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, milli haberleşme uydusu Türksat 6A'da kazanılan yetkinlikleri kullanarak bir başka müşteri için operasyonel uydu geliştirdiklerini söyledi. Bu amaçla 'Small-GEO' (daraltılmış hacimli haberleşme uyduları) haberleşme uydusu ailesi oluşturduklarını ifade eden Nas, bu uyduların çeşitli görevler için Ka, Ku band gibi bir dizi esnek görev yükleriyle donatılabildiğini belirtti. Nas, şöyle konuştu:

"Bu uydunun en önemli özelliği elektrikli olması. Yine ömrü diğer kimyasal itki sistemlilerle aynı. Elektrikli itki sistemi sayesinde kütlesi düşük. Çok hızlı üretip hizmete verebileceğiniz bir uydu. Kütlesi düşük olduğu için fırlatma maliyetleri düşük. Böylece hem zaman açısından hem maliyet açısından gayet etkin şekilde geliştireceğiniz, verebileceğiniz bir aile.

Arjantin'in operatörü ARSAT'a böyle bir uydu yapmaya başladık. İstedikleri yüksek kapasiteye sahip data ve haberleşme transferine uygun bir uydu. Teknik olarak Ka band olarak söyleniyor. Geçen sene mayıs ayında ön tasarım gözden geçirmesini yapmıştık. O zamandan beri bayağı ilerledik. Önümüzdeki sene yaz civarında kritik tasarım gözden geçirmeyi de bitirmiş olacağız.

Small-GEO'nun kritik tasarımını yıl sonunda ve geliştirme projesini önümüzdeki senenin sonunda bitirmiş olacağız. Artık orada müşteri herhangi bir görev yükü istediğinde uydunun bir kopyasını çıkarıp satabileceğiz."

Small-GEO'ya müşteri ilgisine yönelik soruya karşılık Nas, Uzak Doğu'da fuara katıldıkları bir ülkenin gözlem ve haberleşme uydusu ihtiyacı bulunduğunu, benzer ihtiyaçları olan bir başka ülke olduğunu, bu ülkelerle işbirliğini artıracaklarını vurguladı. Selman Nas, "TUSAŞ'ın Uzay Sistemleri olarak dünyaya açılıyoruz. Başka potansiyel ülkeler de var. Onları da yine ziyaret ediyoruz ama en belirgin olan söylediğim iki ülke." dedi.

GÖKTÜRK YENİLEME UYDUSU İÇİN ÇALIŞIYORLAR
GÖKTÜRK-1 uydusunun 7 yıllık ömrünün dolacağını, yerine onu yenileyecek bir uydu için GÖKTÜRK Yenileme Uydusu'nu çalıştıklarını hatırlatan Nas, proje kapsamında kimi sözleşmeleri bitirdiklerini, kimi ihalelerin ise devam ettiğini söyledi.

Projede mayıs ayında ön tasarım gözden geçirmeyi tamamladıklarını bildiren Nas, "Bir sonraki aşama olan kritik tasarım gözden geçirmeye doğru hızlıca gidiyoruz. Proje rayında, çok güzel gidiyor. Bu vesileyle çok yüksek çözünürlüklü bir uyduyu Hava Kuvvetlerimize teslim etmiş olacağız. Zamanında teslim etmek için mühendislerimiz bütün gayretleriyle çalışıyor. Fırlatmayla ilgili planlanan 2027'de yörüngede olacak şeklinde. Bu takvimde şu an için bir sapma yok." değerlendirmesinde bulundu.

MİKRO UYDU ÇALIŞMALARI TAM GAZ DEVAM EDİYOR
Selman Nas, gündemlerine ayrıca küçük, maliyet etkin gözlem uydularıyla ticari faaliyet yapmayı aldıklarını belirtti. Bunun için bir mikro uydu projesi geliştirdiklerini bildiren Nas, şunları kaydetti:

"Yine gözlem uydusu. Çözünürlüğü askeri operasyonlar maksatlı değil, tarım, orman ve şehircilikle ilgili birtakım uygulamalar için alınan görüntülerin kıymetlendirilip son kullanıcıya iletilmesi projesi. Burada artık son kullanıcıya hitap ediyorsunuz. Yani uyduyu satmanız gerekmiyor. Uyduyu geliştiriyorsunuz, atıyorsunuz, görüntüleri indirip, görüntüleri veriyorsunuz son kullanıcıya. Devletin çeşitli kurumları var, sivil kullanıcıların kıymetlendirmiş görüntü ihtiyaçları var. O işe girmiş bulunuyoruz. Orada tek uyduyla kalmıyorsunuz. Birden fazla uydu alıyorsunuz. Durumunuza göre, müşterinin durumuna göre 5, 10, 15 uydu atabilirsiniz.

Small-GEO ile uluslararası ticari markete hitap eden haberleşme uydularına girmiş olduk. Burada da ticari olarak gözlem uyduları tarafına girmiş olduk. Son kullanıcıya ne kadar hizmet ederseniz o kadar da ticari faaliyetiniz artıyor. Etkin kamera için hem dışarıdan temin ederek hem kendimiz yapmak suretiyle iki kanaldan gidiyoruz. 30-40 ay arası bir vakitte gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Mikro uydu bize başka fırsatlar da verecek. Bu vesileyle kendi geliştirdiğimiz ekipmanları ve yazılımları da test etme fırsatımız olacak. Bunu gerçekleştirebilmek için mühendislik binamızın çatısına anten, data transferi yapabileceğimiz bir haberleşme merkezini de yapıyoruz, hazırlıklarımız devam ediyor."

Türkiye Gazetesi


Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 23 Eylül 2023 | 17:41
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 16 Ekim 2023 | 18:03
TÜRKSAT 6A'da geri sayım başladı! 2024 Haziran'da fırlatılacak!

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/703x0/resimler/diger/kok/2023/10/16/652cf2c8612c5758__w1200xh834.jpg)

Türkiye'nin yeni uydusu TÜRKSAT 6A, 2024'ün Haziran ayı içerisinde fırlatılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, TÜRKSAT 6A ile ilgili gelinen son aşamayı değerlendirdi.

Türkiye, uzay çalışmalarında yeni bir aşama kaydetmeye hazırlanıyor.

Son kontrolleri yapılan TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu fırlatılarak, Türkiye'yi dünya üzerinde haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 ülkeden birisi haline getirecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın şu ana kadarki yapılan tüm testlerden başarıyla geçtiğini belirterek, çalışmalarında gelinen son aşamaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

"TÜRKSAT 6A 2024 Haziran'da fırlatılacak"

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin yeni uydusu TÜRKSAT 6A'nın 2024'te Haziran ayı içerisinde fırlatılacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcında dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olma hususunda kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

"Türkiye, dünya üzerinde haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 ülkeden biri olacak"

Türkiye'nin uydu serüveni TÜRKSAT 1B ile başlamıştı. Geçen zaman süresince Türkiye, bu alanda büyük mesafeler kat ederek, ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'yı hizmete sunacak. TÜRKSAT 6A haberleşme uydumuz, ülkemizi dünya üzerinde haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 ülkeden birisi haline getirecek.

TÜRKSAT 6A'nın mart ayı içerisinde yer teslimi yapılacak"

Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın mart ayı içerisinde yer tesliminin yapılacağını belirterek, şöyle konuştu:

Sonrasında ise uydunun fırlatılmak üzere Space X firması ile yapılan anlaşma gereği fırlatma alanına gönderilerek, haziran ayı içerisinde gerekli fırlatma işlemleri yapılacak.

Teknik özellikleriyle öne çıkıyor

TÜRKSAT 6A, tamamlandığında 42 doğu boylamında hizmet verecek ve yer merkezli bir yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak.

7,5 kW güce sahip yerli ve milli haberleşme uydusu, 20 aktarıcı ile donatılacak. Uydu, Ku bantta hizmet verecek ve önceki uyduların erişmediği Güney-Doğu Asya gibi bölgelere de ulaşım sağlayacak.

Montaj ve entegrasyon testleri

TÜRKSAT-6A uydusunun montaj, entegrasyon ve testleri, TÜRKSAT, SSB ve TUSAŞ iş birliğiyle yapılıyor. Şu anda; Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli, Mühendislik Modeli ve Uçuş Modeli olmak üzere 3 ayrı model üretimi planlanan TÜRKSAT 6A uydu projesinde, Isıl Yapısal ve Mühendislik Modellerinin üretim, entegrasyon ve testleri tamamlandı.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/bu-gurur-turkiyenin-tum-testleri-basariyla-gecti-h1697448865-5a986f.jpg)

Tamamlanan testler

Sistem seviyesi ilk fonksiyonel testleri, termal vakum testi, titreşim testi, akustik testi ile elektromanyetik uyumluluk testleri de tamamlanmış durumda.

En Son Haber





Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 18 Ekim 2023 | 18:43
Abdulkadir Uraloğlu: Dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olmalıyız

Türkiye'nin Türksat 6A ile teknik bir devrim yaptığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Çünkü çok iyi biliyoruz ki dünyada söz sahibi olmak için uzayda da 'iz' sahibi olmak zorundayız" dedi!

Savunma ve teknoloji alanlarında devrim oluşturacak projeler yürüten Türkiye, ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A için çalışmaları sürdürüyor.

Türksat A.Ş. ve sektör liderlerinin katılımıyla yakın yörünge ile küp uydu alanlarındaki en son gelişmelerin değerlendirileceği ve 2 gün sürecek olan "Türksat Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı", ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde başladı.

Çalıştayın açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcıları ve Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok katıldı.

Fırsatlar oturum ve panellerde tartışılacak

Çalıştayda uzay teknolojilerinin geleceği, fırsatlar, tehdit ve zorluklar, sektör liderlerinin bir araya geldiği oturum ve panellerde tartışılacak.

Söz konusu oturumlarda yakın yörünge ile küp uydu alanlarındaki en son gelişmelerin paylaşımına zemin hazırlanarak tartışmak suretiyle farkındalığın artırılması ve muhtemel iş birliklerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

"Dünyada söz sahibi olmak için uzayda da 'iz' sahibi olmak zorundayız"

Türkiye'nin uydu alanındaki gelişmelerinden bahseden Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

Ülkemizi uydu alanında üstün yetkinliklere kavuşturmak, gelecekte bu alanda politika belirleyici ülkeler arasına dahil etmek üzere güçlü bir irade gösteriyoruz. Bugün kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülke olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki dünyada söz sahibi olmak için uzayda da 'iz' sahibi olmak zorundayız.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2023/10/18/652fae1c8f914280__w1200xh799.jpg)

Hep birlikte çok daha güzel hizmet ve çalışmalara imza atacağız"

Çalıştayın sektörün geleceği açısından önemli olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu şöyle devam etti:

Bu çalıştay ile uydu teknolojileri alanında ülkemizi hedeflerine ulaştırmak adına neler yapılabileceğinin tartışıldığı, akademi, özel sektör ve kamudan tüm tarafların çok değerli görüşlerinin paylaşıldığı bir platform sağladık. Çalıştayın çıktılarının uydu ve uzay sektörümüzün geleceğinin şekillenmesi adına çok önem arz ettiğini düşünüyorum. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığımız da yakın yörünge ile küp uydu alanlarında bu çalıştayımızda 'destekleyen kuruluş' olarak yer almaktadır. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde hep birlikte çok daha güzel hizmet ve çalışmalara imza atacağız. Yenilikçiliği kendine düstur edinen ve gelişime açık olarak farklılığı yakalayan firmalarımızın aşamayacağı sınır, açamayacağı kapı olmadığı kanaatindeyim. Bu düşüncelerle bu güzide etkinliği tertip eden Türksat'ın tüm yönetici ve çalışanlarına ve çalıştayımıza katılımlarınız için sizlere tekrardan teşekkür ediyorum.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 18 Ekim 2023 | 18:47
Bakan Uraoğlu TÜRKSAT 6A için tarih verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'yi uydu alanında üstün yetkinliklere kavuşturmak ve gelecekte bu alanda politika belirleyici ülkeler arasına dahil etmek için güçlü bir irade gösterdiklerini belirterek, "Bugün kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülke olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki Dünya'da söz sahibi olmak için uzayda da 'iz' sahibi olmak zorundayız" dedi.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/bakan-uraoglu-turksat-6a-icin-tarih-verdi-h1697630012-d40aad.jpeg)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat A.Ş. tarafından yakın yörünge ile küp uydu alanlarındaki en son gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen, 'Türksat Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı'na katıldı. Burada konuşan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Türkiye'nin kendi uydularını üretebilmesi için ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nin kurulmasına öncülük ettiğini hatırlatarak, "Daha sonra da TÜRKSAT, TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, Aselsan ve CTECH firmalarını bir araya getirerek ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın bu tesiste üretimini başlatmıştık. Şimdi de bu çalıştay ile TÜRKSAT 6A'da olduğu gibi yakın yörünge ve küp uydularında sektörün liderlerini bir araya getirdik. Böylece yakın yörünge uydularının üretilmesi ve uzaya gönderilmesi noktasındaki iş birliğinin ilk ve en önemli adımlarını atmış olduk" diye konuştu.

Dünyada interaktif ve kitle iletişim araçlarının önemini kavrayan ilk ülkelerden biri Osmanlı'dır
Telgrafın interaktif iletişimin atası sayıldığını ve cihazın mucidi Samuel Morse'un cihazını geliştirmek için ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu'ndan destek istediğini hatırlatan Uraloğlu, "Dönemin padişahı Sultan Abdülmecid'in olumlu yanıtıyla İstanbul Bebek'te ilk test çalışmaları yapılır ama tam anlamıyla istedikleri başarıyı yakalayamazlar. Ardından Morse, 1843'te aradığı mali desteği tekrardan ABD içinden bularak hem cihazını hem de Mors Alfabesini geliştirir. 1844'te dünyanın ilk telgraf hattını Washington ile Baltimore arasına kurar. Morse, cihazın dünya çapında yaygınlaşması için İstanbul'un kapısını bir kez daha çalar 1847'de Beylerbeyi Sarayı'nda padişaha başarılı bir sunum yapar. Çok etkilenen Sultan Abdülmecid, Morse'a birlikte çalışmayı teklif eder ve hemen İstanbul-Edirne arasına telgraf hattı çekilmesini ister. Ayrıca Morse'a teşekkür için bir saray beratı ile elmastan yapılmış bir de madalya gönderir ve Morse 'Bu ilk madalya benim patentimdi' der. Yani aslında dünyada interaktif ve kitle iletişim araçlarının ne kadar önemli olduğunu kavrayan ve gelişmesi destekleyen ilk ve en önemli ülkelerden biri Osmanlı Devletidir. 17 Mayıs 1865'te kurulan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin 20 kurucu ülkesi arasında Osmanlı Devleti'nin bulunması da ecdadımızın ileri görüşlülüğünün kanıtıdır. Üstelik bugün ülkemiz uydularının kullandığı ve özellikle İslam coğrafyalarını kapsamasıyla ön plana çıkan 31 ve 42 doğu derecelerinin tahsisi de o zamanki öngörülere dayanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Dünya'da söz sahibi olmak için uzayda da 'iz' sahibi olmak zorundayız
Türkiye'nin uzay serüveninin 1994 yılında TÜRKSAT 1B uydusu ile başladığını, 2021 yılında Türkiye Uzay Ajansı'nın kuruluşu ve Milli Uzay Programı ile de farklı bir boyut kazandığını belirten Uraloğlu, "Hiç şüphesiz kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, uluslararası uzay programlarına bilim insanı yetiştirmeden uzay sanayine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği seviyeye getirecek adımları atıyoruz. Bu çerçevede, uydu teknolojileri en hızlı ilerleme gösterdiğimiz alanların başında geliyor. Ülkemizi uydu alanında üstün yetkinliklere kavuşturmak, gelecekte bu alanda politika belirleyici ülkeler arasına dahil etmek üzere güçlü bir irade gösteriyoruz. Bugün kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülke olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki Dünya'da söz sahibi olmak için uzayda da iz sahibi olmak zorundayız" dedi.

Türksat 6A'yı haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz
2021 yılında Türksat-5A ve Türksat-5B uyduları ile ilk defa aynı yıl içinde iki uyduyu uzaya göndererek Türkiye'nin uydu haberleşme yeteneğini önemli ölçüde arttırdıklarını söyleyen Uraloğlu, "TÜRKSAT-5A, 28 Haziran 2021'de 31 derece Doğu yörüngesinde göreve başlamıştır. Diğer yandan, TÜRKSAT-5B'de 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren Türkiye'nin geniş bant internet ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlenmektedir. Ve şimdi ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında teknik bir devrim gerçekleştiriyoruz. TÜRKSAT 6A pek çok zorlu testi başarıyla tamamladı ve yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, 2024 yılı mart ayında yer teslimi gerçekleşecek. Bu aşamadan sonra da SpaceX firması ile yapılan anlaşma doğrultusunda, Haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz" açıklamalarında bulundu.

Teknofest kuşağı gençlerimiz, kendi imzalarını taşıyan projelerle gökleri fethetmeye başlamıştır
Türkiye'nin uydu çalışmalarının TÜRKSAT uyduları ile sınırlı olmadığını kaydeden Uraloğlu, "2012 ve 2016 yıllarında fırlatılan Göktürk gözlem uyduları, üniversitelerimiz ve savunma sanayiindeki paydaşlarımız tarafından geliştirilen küp uydularımız ve son yıllarda başlatılan yakın yörünge takım uydu projeleri Türkiye'nin bu alanda ne kadar iddialı olduğunun göstergeleridir. TÜRKSAT gibi köklü bir kuruluşa ve onun bünyesinde görev yapan kabiliyetli mühendislere ve kadrolara sahip olmamız da bu konuda en büyük avantajımızdır. Özellikle gençlerimizin uydu teknolojilerine gösterdiği ilgi de umut vericidir. TEKNOFEST'in ilk düzenlendiği 2018'den bugüne kadar kat ettiği mesafenin uydu ve uzay çalışmalarında Türkiye'nin nereye varabileceğini göstermiştir. TEKNOFEST kuşağı gençlerimiz, kendi imzalarını taşıyan projelerle gökleri fethetmeye başlamıştır" dedi.

Geleceğin; El-Fergani'lerini, Biruni'lerinii Ali Kuşçu'larını, El-Cezeri'lerini keşfediyoruz
ABD' de NASA'nın sponsor olduğu CANSAT adıyla organize edilen yarışma konseptinin 2015 yılında TÜRKSAT tarafından yurtiçinde düzenlenmeye başlaması ile bu alanda Türkiye'de yeni ufakların açıldığını belirten Uraloğlu, "TÜRKSAT Model Uydu Yarışmasının süreçleri uydu/uzay projesini küçük ölçekte yansıtacak şekilde tasarımdan üretime ve görev sonrası gözden geçirilmesine kadar bir uydu/uzay projesinin tüm yönlerini içermektedir. Özetle bugünün ve geleceğin; El-Fergani'lerini, Biruni'lerini, Ali Kuşçu'larını, El-Cezeri'lerini keşfediyoruz. Öyle ki yarışma süreçlerine dahil olan birçok yarışmacı kurdukları firmalarla Uzay ve Havacılık sektöründe iradelerini beyan etmişlerdir. Örneğin yarışmaya katılan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi takımlarından biri şirket kurarak cep uydu tasarlamış ve alçak yörüngeye bu uydularını yerleştirerek büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu yerli firmamız Dünya çapında yepyeni bir teknoloji olan cep uydular üzerinden veri hizmeti sağlayarak, Türkiye'den doğan ve global arenada rekabetçi olmayı hedefleyen uzay teknolojileri girişimlerinden biri olarak dikkat çekmektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, hep birlikte çok daha güzel hizmet ve çalışmalara imza atacağız
Düzenlenen çalıştay ile uydu teknolojileri alanında Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmak adına neler yapılabileceğinin tartışıldığı, akademi, özel sektör ve kamudan tüm tarafların görüşlerini paylaştığı bir platform sağladıklarını kaydeden Uraloğlu, "Çalıştayın çıktılarının uydu ve uzay sektörümüzün geleceğinin şekillenmesi adına çok önem arz ettiğini düşünüyorum. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığımız da yakın yörünge ile küp uydu alanlarında bu çalıştayımızda destekleyen kuruluş olarak yer almaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, hep birlikte çok daha güzel hizmet ve çalışmalara imza atacağız. Yenilikçiliği kendine düstur edinen ve gelişime açık olarak farklılığı yakalayan firmalarımızın aşamayacağı sınır, açamayacağı kapı olmadığı kanaatindeyim. Çalıştayımızda alınacak kararlar ve kurulacak iş birliklerinin şimdiden başta sektör paydaşları ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Akit Haber



Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 02 Kasım 2023 | 23:52
Türksat 6A ile ilgili flaş gelişme! Tüm Türkiye'ye duyuruldu! Duyan, kulaklarına inanamadı: Flaş gelişme az önce ilan edildi...

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/turksat-6a-ile-ilgili-flas-gelisme-tum-turkiyeye-duyuruldu-duyan-kulaklarina-inanamadi-flas-gelisme-az-once-ilan-edildi-3a6bca.jpg)

Türkiye'nin Haziran 2024'te uzaya göndermeyi planladığı ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'da "güneş paneli açma-kapama testleri" başlarken uydunun, stratejik rolüyle ülkenin uzaydaki bağımsızlığının simgesi olması hedefleniyor.

Anadolu Ajansı (AA), Türksat 6A'nın yapıldığı ve akustik, ısıl, vakum, titreşim başta olmak üzere fırlatma aşamasından uzaya kadar maruz kalacağı ortamlarda karşılaşabileceği zorluklara yapısal dayanıklılığının test edildiği TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'ni görüntüledi. Dünyada, uzay alanında söz sahibi az sayıda gelişmiş ülkede bulunan ve Türkiye'nin tam kapsamlı ilk ve tek tesisi niteliğindeki merkezde, kütlesi 5 tona kadar birden fazla uydunun, aynı çatı altında ve eş zamanlı montajı, entegrasyonu ve test faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Yer gözlem, haberleşme ve benzeri özelliklerdeki tüm uzay sistemlerinin fırlatılmaya hazır hale gelene kadar yapılması gereken alt montaj, montaj, sistem seviyesi entegrasyon, fonksiyonel ve çevresel test aktiviteleri, çok katmanlı yalıtım battaniye ve kablaj üretim alanlarında hizmet veren merkez, uzay sistemlerine yönelik ölçüm ve yer testleri için gerekli altyapıya sahip bulunuyor.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretim ve test çalışmaları da USET Merkezi'nde yapılıyor. Uyduda "güneş paneli açma-kapama testleri" safhasına gelindi. Alanında uzmanlaşmış mühendisler ve uzay sistemleri üzerinde eğitilmiş teknisyenlerce çalışmaları yapılan uydu, TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarıyla birlikte üretiliyor. Yakıt dahil, 4 tonun üzerinde kütleye sahip olacak uydunun Haziran 2024'te uzaya gönderilerek, 42 derece doğu boylamında yörüngesine yerleştirilmesi planlanıyor.

Türksat 6A, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya'nın büyük bölümüne hizmet sunacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da USET Merkezi'ne gelerek Türksat 6A'nın "güneş paneli açma-kapama testi"ni izledi. Kacır'a, Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç il eşlik etti.

Bakan Kacır, AA muhabirine, incelemelerinin ardından Türksat 6A'nın son durumu ve uzay çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye'nin bu uyduyla, kendi haberleşme uydusunu yerli ve milli şekilde geliştirip üretebilen 10 ülke arasına adını yazdıracağını belirten Kacır, daha önce BİLSAT'ın üretimiyle bu yolculuğun başladığını, RASAT, GÖKTÜRK ve İMECE uydularıyla metre altı çözünürlükteki uydulara erişme imkanının elde edildiğini söyledi. Kacır, İMECE uydusuyla bin kilometrenin altına yönelik tecrübe edinilirken Türksat 6A ile 4,5 tona yakın ağırlıkta son derece sofistike yüksek teknoloji sistemini 30 bin kilometrenin üzerinde çalıştıracaklarını anlattı.

Türksat 6A'nın ileri teknolojiler barındırdığını ve bununla haberleşme uydularına adım atacaklarını, kazanacakları tecrübeyle 600 milyar dolara yaklaşan uzay ekonomisinden Türkiye'nin çok daha fazla pay alabilmesini sağlayacaklarını vurgulayan Kacır, bu sayede milli güvenlik için stratejik önem taşıyan pek çok uygulamayı da yerli ve milli imkanlarla geliştirmeyi sürdürmeyi planladıklarını dile getirdi.

Bakan Kacır, uydunun stratejik önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Bu bize derin uzay projelerinin de kapısını aralamış olacak. Bütün bu projeler uzay alanında Türkiye'nin bağımsızlığını tahkim edecek, savunma sanayisi başta olmak üzere önemli kazanımları ülkemize getirecek ve uzay teknolojilerinin doğurganlığı sayesinde sanayi ve teknolojinin pek çok alanında Türkiye'yi yüksek teknoloji geliştiren ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olma noktasına taşıyacak. Gelecek 10 yıllarda bugünkünden çok daha güçlü ve yüksek teknoloji üretebilen bir altyapıya kavuşmuş olacağız. USET Merkezi'mizi ve buradaki insan kaynağımızı boş tutamayız. Buradaki insan kaynağımızı daha da genişletmeyi, gençlerin motivasyonunu artırmayı hedefliyoruz."

Kacır, "Milli Teknoloji Hamlesi" hedefleri doğrultusunda kritik teknolojileri pek çok platformda yerli ve milli imkanlarla üretip geliştirebildiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "Milli Uzay Programı" kapsamında da Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak projelere odaklandıklarını bildirdi. Bunlardan birinin konumlama ve zamanlama sistemlerini yerli ve milli olarak geliştirebilmek olduğunu vurgulayan Kacır, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünyada çok az sayıda ülke sistemlerini kendi imkanlarıyla geliştirdi ve dünyanın hizmetine sundu. ABD, Rusya, Çin ve AB'nin küresel konumlama ve zamanlama sistemi var. Bazı ülkelerin de bölgesel konumlama ve zamanlama sistemleri bulunuyor. Biz paydaşlarımızla konumlama ve zamanlama sistemlerini yurt içinde geliştirmek ve uzayda kullanabilmek adına proje başlatıyoruz. 'Uzay Limanı Projesi' ise Türkiye'nin uzaya bağımsız erişimi açısından stratejik önem taşıyor. Bunu da uluslararası işbirliğiyle gerçekleştireceğiz."

Ay Araştırma Programı kapsamında ise Türkiye'nin kendi geliştirdiği ay aracını özellikle milli itki sistemleriyle uzayda kullanmayı ve Ay'a erişmeyi hedeflediklerini belirten Kacır, şu bilgileri verdi: "Ay aracı çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindi, AR-GE takımları oluşturuldu, tasarım süreci büyük ölçüde tamamlandı. Şu anda aracın bileşenleri hem yerli hem uluslararası kaynaklardan temin ediliyor. Hedefimiz 2025 sonu, 2026 başında bu projeyi gerçekleştirmek. Ay Araştırması Programı kapsamındaki testler de USET Merkezi'nde yapılıyor. Burası dünyada sadece 6 ülkenin sahip olduğu ve uzay ortamının tüm unsurlarıyla simüle edilebildiği bir altyapı. Gerek kamu gerek özel sektörümüz, geliştirdikleri uzay sistemlerini bu altyapıda en geniş imkanlar ve çok geniş bir insan kaynağının himayesinde test etme imkanına sahipler. Ay Araştırması Programı kapsamındaki uzay aracımızın da testlerini burada gerçekleştireceğiz."

Yakın yörüngede internet hizmeti sunan uydu ağları konusunda yeni projeler başlatacaklarını vurgulayan Kacır, başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililerle çalışma halinde olduklarını söyledi. Kacır, uzaya gönderilen uyduların tamamına yakınının alçak yörüngeye gönderilen ve internet hizmeti sunan uydulardan oluştuğuna dikkati çekerek, bunun önemini son günlerde yaşanan gelişmelerle gördüklerini vurguladı. İsrail'in Filistin'de soykırıma varan zulmü olduğuna işaret eden Kacır, "Orada elektrik, su gibi internet hizmetini de kestiler. Alçak yörünge takım uyduları bölgede insani çalışmalara internet hizmeti sunabilmek adına önemli bir seçenek. Biz arzu ediyoruz ki Türkiye bu alanlarda kuvvetli olsun ve dünyada medeniyetimizin adalet ve merhamet değerleri de yeniden hakim olsun. Tüm bu çalışmalar, hem Türkiye'yi güçlendirecek hem de dünyaya öncekinden çok daha adil bir sistemi kazanmamızı beraberinde getirecek." diye konuştu.


Bakan Kacır'a ziyaretinde eşlik eden Savunma Sanayii Başkanı Görgün de dünyada 6 ülkede USET benzeri merkezin bulunduğuna dikkati çekerek, burada uzaya gönderilecek uydulara, orada maruz kalacağı her türlü ortama karşı yapısal dayanıklılık testleri gerçekleştirildiğini anlattı. Güneş panellerinin açılması, ısıl, vakum, titreşim gibi çeşitli testlerin de burada yapıldığını belirten Görgün, "Bu, savunma sanayisinde ağırlıklı faaliyet gösteren 4 büyük kurum ve şirketin altında çalışan yüzlerce firmanın emeğiyle gerçekleştirilen bir çalışma. Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu uzay planımızı aşama aşama gerçekleştiriyoruz." dedi.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 13 Kasım 2023 | 18:03
TÜRKSAT 6A için tarih verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "TÜRKSAT 6A'yı haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz" dedi.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/mujdeli-haber-turksat-6a-icin-tarih-verildi-2h1699870902-5163c4.jpg)

TÜRKSAT Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezinin açılışı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla Ankara Kahramankazan'da gerçekleştirildi. Açılışı gerçekleştirilen merkez ile TV-radyo, internet hizmetleri ve uydu yer istasyonları üzerinden iletilen verilerin, olağanüstü durum veya sistem kaynaklı acil durumlarda kesintiye uğramamasını sağlanacak. Açılışta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin uydu teknolojilerinde hızını yükselttiği ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bugünlerde yeni ve yerli haberleşme uydularımızın üretim, entegrasyon, test ve fırlatma süreçlerini iç içe yaşarken Bugün de TÜRKSAT Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezi'ni açmanın ayrı mutluluğunu yaşıyoruz. 15 Temmuz'da yapılan alçak darbe girişiminde TÜRKSAT'ın Gölbaşı Yerleşkesine gerçekleştirilen hain saldırı, bu kurumumuzun stratejik önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Milletimizin iradesini kırmak için korsan televizyon yayını yapmaya kalktılar. Başarılı olamayınca TÜRKSAT'ı hedef aldılar. Ancak hainlerin karşısında dimdik duran TÜRKSAT çalışanı kardeşlerimiz sayesinde Cumhurbaşkanımızın milletimizi meydanlara davet eden sözleri televizyonlarda yayınlandı" diye konuştu.

"Uydularımızın her türlü çalışma şartlarında kesintisiz şekilde hizmet vermesini sağlayacak"
Açılışı gerçekleştirilen merkezin TÜRKSAT bünyesinde yürütülen hizmetlerin olağanüstü durumlar veya sistem kaynaklı acil durumlarda yayıncılık hizmetlerinin kesintiye uğramaması açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

"TÜRKSAT uyduları üzerinden TV-Radyo ve internet hizmetleri, Gölbaşı yerleşkesinde bulunan uydu anten sistemleri ve uydu yer istasyonları ile verilmektedir. Mevcut şartlarda bahsi geçen hizmetlerin yedekliği ise TÜRKSAT Gölbaşı yerleşkesinde kurulu olan yedek yer istasyonu ve anten sistemleri ile sağlanmaktadır. Az önce anlattığım üzere olağanüstü durum veya sistem kaynaklı acil durumlarda hızlı bir şekilde tüm trafiğin aktarılabileceği, operasyona hazır ve farklı bir konumda yedeklilik merkezine ihtiyaç duyduk. Bu amaçla TÜRKSAT Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezimizi, Kahramankazan Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi bölgesinde 28 bin 800 metrekare arazi üzerine anten ve alt sistemleri ile hizmete hazır hale getirdik. Bin metrekare Ana binaya sahip Merkezimiz uydularımız yedeklilik yapmak amacı ile bir adet 13,2 metre çapında anten ve Ka frekans bandında çalışan alış ve veriş alt sistemlerini de içeren uydu yer istasyonu olarak hizmet verecek. Bu merkez TÜRKSAT uydu yer kontrol istasyonları ile entegre çalışacak şekilde uydu takip özelliğine sahip iki adet 9 metre Ku-Band anten sistemiyle de uydularımızın her türlü çalışma şartlarında kesintisiz şekilde hizmet vermesini sağlayacak."

"Uydu ve uzay teknolojileri, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında önemli faaliyetler gerçekleştiriyoruz"

Türkiye'nin uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası bir oyuncu olma yolunda olduğunu söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Uzayda izi olanın, Dünya'da gücü olur" diye konuşarak şunları söyledi:

"Yayıncılık ve internet erişimi hizmetleri noktasında, stratejik haberleşme sistemlerini sürekli güncelleyerek zamanın gereği olan yenilikleri vatandaşlarımıza dünya ile eş zamanlı olarak sunuyoruz. TÜRKSAT üzerinden uydu ve uzay teknolojileri, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında önemli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bir yandan milli uydu ekosisteminin geliştirilmesi için çalışırken, diğer yandan bilişim ve uzay teknolojileri altyapılarının kurulmasına ve küresel pazarlara açılmaya yönelik önemli adımlar atıyoruz. Türkiye'nin jeopolitik konumunun uzaydaki karşılığı sayabileceğimiz uydu yörünge haklarının korunması ve işletilmesi kapsamında önemli faaliyetler yürütüyoruz."

"TÜRKSAT 6A 2024 yılı mart ayında yer teslimi gerçekleşecek"
TÜRKSAT-5A ve TÜRKSAT-5B uydularını 2021 yılında uzaya gönderdiklerini hatırlatan Bakan Uraloğlu, "TÜRKSAT-5A, 28 Haziran 2021'de 31 derece Doğu yörüngesinde göreve başlamıştır.TÜRKSAT-5B'DE 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren Türkiye'nin geniş bant internet ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlendi. Bugün uydular üzerinden TV ve Radyo yayıncılığı ile internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetlerimizle bölgemizde lider konumdayız. TÜRKSAT Dünya'da ilk 22 uydu operatörü arasında yer alıyor. Şimdi ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6 A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında teknik bir devrim gerçekleştiriyoruz. TÜRKSAT 6A pek çok zorlu testi başarıyla tamamladı ve yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, 2024 yılı mart ayında yer teslimi gerçekleşecek. Bu aşamadan sonra da SpaceX firması ile yapılan anlaşma doğrultusunda TÜRKSAT 6A'yı haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz. TÜRKSAT 6A hizmete başladığında diğer uydularımız ile kapsanamayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunarak bölgemizdeki lider konumumuzu daha da güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKSAT, Türkiye genelinde 4,7 milyon haneye kablo TV ve internet hizmeti veriyor"
TÜRKSAT'ın katma değerli uydu hizmetleri kapsamında çok önemli çalışmalar yaptığını belirten Bakan Uraloğlu, "VSAT yani küçük çaplı veri terminali hizmetleri ile ağırlıklı olarak karasal altyapının ulaşamadığı bölgelerde özellikle de köy okullarımıza bu terminaller aracılığıyla hizmet sağlıyoruz. Başta Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TİKA, DHMİ, AFAD, TSK olmak üzere birçok kamu kurumu ve özel sektör kuruluşuna 4 binin üzerinde terminalle uydu üzerinden internet hizmeti sunuyoruz. Bunun yanı sıra Taşıyıcı Takip Sistemi, Uzay Cisimleri Takip Sistemi, Yüksek İrtifa Platformu, Kanal Güncelleme Sistemi, TÜRKSAT Konumlama Sistemi gibi birçok Ar-Ge projelerini de yerli ve milli kaynaklarla yürütüyoruz. Bir diğer ana hizmet alanı olarak son kullanıcıya sunulan kablo yayıncılık hizmetlerini de TÜRKSAT sağlıyor. Türkiye genelinde 4,7 milyon haneye kablo TV ve internet hizmeti veriyor. Türkiye'nin en büyük bilişim projeleri arasında yer alan e-Devlet Kapısı ile bugün 64 milyon üstünde kayıtlı kullanıcıya yaklaşık 7 bin 500 kamu hizmeti sunuyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, açılışa, TÜRKSAT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Ertok, Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz ve bürokratlar katıldı.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 25 Kasım 2023 | 19:06
Tübitak Başkanı Hasan Mandal açıkladı! "İlk kez yapıyoruz, ilk on ülkeden biri olacağız"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Geçmişte haberleşme uydusu üretme deneyimimiz yoktu. İlk kez haberleşme uydumuzu, Türksat 6A'yı geliştiriyoruz. Bunu fırlattığımızda ilk 10 ülkeden biri olacağız." dedi.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/tubitak-baskani-hasan-mandal-acikladi-ilk-kez-yapiyoruz-ilk-on-ulkeden-biri-olacagiz-2h1700891130-096c88.png)

Mandal, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Eskişehir'de mezun olduğu Yunusemre İlkokulu'na gelerek sınıfları gezdi, öğrencilerle sohbet etti.

Öğrencilere TÜBİTAK'ın "Bilim Çocuk" dergisini hediye eden Mandal, bir araya geldiği öğretmenlerin gününü kutladı.

Okul Müdürü İrfan Bakar, Mandal'a mezun olduğu 8 Haziran 1976 tarihli diplomasının bir kopyasını hediye etti.

Okul önünde öğretmenlerle fotoğraf çektiren Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine, 1972-1976 yıllarında Yunus Emre İlkokulu'nda öğrenim gördüğünü, okulunun kariyerinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Geleceğin insanla inşa edilebileceğini anlatan Mandal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsan geliştirirseniz, ona dokunursanız, hayallerini oluşturabilirseniz, onlara tutku, çalışma azmi verebilirseniz, sabrı öğretebilirseniz başarı gelecektir. Hayal, tutku, çalışma, sabır ve başarı... Bunun olmadığı bir ortam yok. İnsanlık için umut oluşturduysak, bu Türkiye'nin yaptığı bilim ve teknoloji temelli gelişimlerle ilişkili. TÜBİTAK da bunun en başından gelen kurumlardan. Ülkemizdeki bilgiyi ve teknolojiyi kullanan değil, bunu tasarlayan, geliştiren, üreten bireyler yetiştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bu konudaki liderimiz. Ardından okullarımız geliyor. İlk başladığımız yer de burası. Okulumu ziyaretimde bütün hocalarımın isimlerini hatırladım. 5 yıl bulunduğum okulumu unutmadım. Ülkem için bir fayda sağlıyorsam, sağlamak zorundaysam, o görev bana verilmişse bu okuldaki sıralarda geçirdiğim dönem önemlidir."

"Türksat 6A'ya ihtiyacımız var"
Mandal, Türksat 6A uydusunun son testlerinin yapıldığı bilgisini verdi.

Türksat 6A'nın gelecek mart ayında Türkiye'den yola çıkacağını anlatan Mandal, "İnşallah yılın ilk döneminde yani haziran ayına kadar da fırlatmış olacağız." diye konuştu.

Mandal, İMECE uydusunun Türkiye'nin adeta gözü olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şu an dünyanın herhangi bir yerinde hiç kimseye sormadan, kimseden izin almadan kendi fotoğraflarımızı çekebiliyoruz. Bu ise haberleşme uydumuz... Türkiye gözlem uydusunda RASAT ve GÖKTÜRK ile bir deneyime sahipti. O yüzden İMECE bunun akabinde bir üstüne inşa oldu.

Haberleşme uydumuz Türksat 6A... Geçmişte haberleşme uydusu üretme deneyimimiz yoktu. İlk kez haberleşme uydumuzu Türksat 6A'yı geliştiriyoruz. Bunu fırlattığımızda ilk 10 ülkeden biri olacağız. Gelecekte 5G'yi, onun da ötesinde 6G'yi, akıllı sistemleri birbirleriyle konuşan sistemleri konuşuyorsak Türksat 6A'ya ihtiyacımız var. Türksat 6A'yı TÜBİTAK koordinasyonunda başarıyla tamamlıyoruz."

Hasan Mandal, gelecek yıl çok daha fazla heyecanla, yeni teknolojilerle, özellikle savunma alanında birçok yeniliklerle Türkiye'nin ve insanlığın ihtiyacı olanları tasarlamaya, geliştirmeye ve üretmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Ocak 2024 | 05:26
Türksat 5A uzayda 3 yılını doldurdu, gözler 6A'da!

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x675/resimler/diger/kok/2024/01/08/659be62f1d74e870.jpg)

Daha kaliteli televizyon yayıncılığı ve haberleşme hizmeti sağlayan Türksat 5A'nın uzaya fırlatılmasının üzerinden 3 yıl geçerken gözler haziranda uzaya gönderilmesi planlanan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'ya odaklandı.

Türksat 5A'nın kullanımına uzanan süreç, Türksat AŞ ile AIRBUS D&S (Defence and Space) arasında 2017'de üretim sözleşmesinin imzalanmasıyla başladı.

Üretimi tamamlanan Türksat 5A, Space X firmasının ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezine gönderildi. 8 Ocak 2021'de uzaya fırlatılan uydu, 4 Mayıs'ta yörüngesine yerleşti ve 28 Haziran 2021'de de hizmet vermeye başladı.

Türksat 5A'nın hizmete girmesiyle ülkenin uzayda aktif görev yapan haberleşme uydularının sayısı 4'e, Türksat'ın kendi uydularıyla operasyon yürüttüğü yörünge sayısı da ilk defa 3'e çıktı. Uydunun 35 yıl hizmet vermesi planlandı.

Söz konusu uydu Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan geniş bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunuyor.

Türkiye'nin, yeni Ku-Bandı kullanan öncü ülkelerden birisi olmasını sağlayan Türksat 5A, 12 kilovat güçle çok daha kaliteli TV yayıncılığı ve haberleşme hizmeti sağlıyor.

Türksat 5A'nın ardından Türksat 5B uydusu da 14 Haziran 2022'de hizmete alındı. Bu uyduyla haberleşme ve internette yüksek kapasite artışı sağlandı.

Türksat 6A haziranda fırlatılacak

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretimi ise Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

Projesi 15 Aralık 2014'te imzalanan Türksat 6A'nın, alt sistemleri, uydu yer istasyonu ve yazılımları milli imkanlarla geliştiriliyor.

Türksat 6A uydusu Ku-Bantta hizmet verecek ve daha önceki Türksat uydularıyla kapsanamayan Güney ve Doğu Asya gibi yeni coğrafyalarda da hizmet sunacak. Bu sayede uydunun kapsama alanına giren yeni ülkelerdeki yayın hizmeti sağlayıcılarından gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Uydunun yer tesliminin martta, uzaya fırlatma işleminin de haziranda yapılması planlanıyor.

TRT Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 23 Ocak 2024 | 21:03
Sağlamlık testlerinden geçti: Türksat 6A, fırlatmaya hazırlanıyor

Uydu, uzay ortamına dayanıklılık testlerinden geçirildi. Denemelerden başarıyla çıkan uydunun planlanan fırlatma tarihi belli oldu.


(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x675/resimler/diger/kok/2024/01/23/65af94d8046da717.jpg)

Türkiye, uzaydaki uydu ağına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor.

Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

Uydu, dayanıklılık testlerini başarıyla tamamladı. Türksat 6A'nın da devreye girmesiyle Türkiye'nin uydularının dünya genelinde hitap edeceği insan sayısı 5 milyarı geçecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat ve TÜBİTAK arasında imzalanan "Türksat 6A Milli Haberleşme Uydu Proje Sözleşmesi" kapsamında yapımı devam eden Türksat 6A, tamamlanma aşamasına geldi.

Entegrasyon, sistem seviyesi testleri, hizalama ölçümleri

Türkiye'nin en büyük AR-GE projesinde montaj, entegrasyon ve testlerde, Türksat ve TUSAŞ iş birliğiyle ülkeye kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) son kısma gelindi.

Tasarımın doğrulanması amacıyla uydunun mühendislik modeli üretim, entegrasyon ve testleri 2022'nin Ağustos ayında tamamlandı. Yörüngede görev yapacak uçuş modelinde ise entegrasyon, sistem seviyesi testleri ve son hizalama ölçümleri de bitirildi.

Uzay ortamına dayanıklılığı test edildi

Uydunun fırlatma süreci ve uzay ortamına dayanıklılığı test edildi, sistem seviyesi testlerinden de işlevsel testler, ısıl vakum testleri, sinüs ve akustik testleri başarıyla tamamlandı.

Mart ayı sonuna kadar ise CATR, kütle özellikleri ölçümü ve son kontrolleri de bitirilerek fırlatma için nakliye hazırlıklarına başlanacak.

Falcon 9 ile fırlatılacak

Daha sonra fırlatıcı firma Space X'in tesislerine gönderilecek uydu, proje takvimine göre haziran ayı sonunda firmanın Falcon 9 tip roketiyle uzaya gönderilecek. Mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A, kapasiteyi de artıracak.

35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak

Yer merkezli bir yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanması planlanan ve 7,5 kilovat güce sahip yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, mevcut uyduların hizmet vermediği Güney-Doğu Asya gibi bölgelere de ulaşacak.

Türksat, şu anda 31 derece, 42 derece ve 50 derece doğu yörüngelerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B olmak üzere toplam 5 haberleşme uydusuyla faaliyetlerine devam ederek dünyada 3,5 milyar nüfusa ulaşabiliyor.

3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak

Türksat 6A'nın hizmete alınmasıyla Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da Türkiye'nin kapsama alanına girecek.

Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak.

Dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına hitap edecek

Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek.

Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması planlanıyor.

Bakan Uraloğlu: Bu sene içerisinde uzaya fırlatacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6A uydusu ile ilgili açıklamasında şunları söylemişti:

İlk defa yerli ve milli olarak TUSAŞ tesislerimizde TÜRKSAT tarafından üretilen uydumuzu bu sene içerisinde uzaya fırlatmış olacağız.

En Son Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 06 Mart 2024 | 17:57
Abdulkadir Uraloğlu: Türksat 6A uydumuz bu sene uzaya gönderiyoruz!

(https://images.beyazgazete.com/haber/2024/3/6/20240306_bakan-uraloglu-duyurdu-turksat-6a-uydumuz-bu-sene-uzayda_m.jpg)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuz bu sene inşallah uzaya gönderiyoruz. Yine 5G teknolojisine geçiş sürecini yaşıyoruz, muhtemelen 2026'da bu teknolojiye geçmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde düzenlenen Gençlik Buluşması'na katılarak sohbet ettiği gençlerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'den 4 saatlik uçuş mesafesiyle 67 ülkeye gidilebildiğini söyledi.

Türkiye'nin bu anlamdaki konumuna işaret eden Uraloğlu, "Dünyada böyle başka bir lokasyon yok diyebilirim. Peki ne var bu 67 ülkede? Bu ülkelerde yaklaşık 40 trilyon dolarlık gayri safi hasıla var, yaklaşık 8,5 trilyon dolarlık yıllık ticaret hacmi var. Dolayısıyla bizim buna ulaşmamız demektir bu. Yine yaklaşık 1,5 milyon insan yaşıyor bu coğrafyada" diye konuştu.

Uraloğlu, ticaretin geçmişten bugüne hep doğu batı ekseninde geliştiğine işaret etti.

"Kuzey koridoruna baktığımız zaman Ukrayna savaşının olduğunu görüyoruz. Güney koridoruna baktığımız zaman Süveyş kanalındaki sıkıntılardan dolayı Ümit Burnu dolaşılıyor. Bu koridoru destekleyeceğiz ve inşallah yakın zamanda bunun yapım çalışmalarına başlayacağız. Bu, ülkemizin, bölgemizin bu anlamdaki konumunu çok daha güçlendirecektir. Projeleri bitirme aşamasındayız" ifadelerini kullanan Uraloğlu, hem Irak hem Türkiye tarafında bunu yakından takip ettiklerini belirtti.

"Artık 2071'leri planlıyoruz"

Uraloğlu, "Lojistik, mobilite ve dijitalleşmeyi de yönetiyoruz. Misyonumuz Türkiye'nin gelecek projeksiyonu. Artık 2071'leri planlıyoruz; 2035'ler, 2053'ler değil sadece. Burada 2053 yılına kadar yapmayı planladığımız yatırımlar var. Ulaştırma, iletişim alanında yaklaşık 272 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde yapılan yatırımlara değinen Uraloğlu, ülkeye kazandırılan yollar ve teknolojik köprülere ilişkin bilgi verdi.

Uraloğlu, şunları kaydetti:

Çanakkale Köprüsü gibi bir projede yönetici ve mühendis olarak çalışmaktan gurur duyuyorum. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bunlar dünyada enleri olan projeler. Yine Zigana Tüneli, Avrupa'nın en büyüğü 14,5 kilometre tünel. Yine Konya'daki viyadük, gerçekten bir mühendislik eseri. Yaklaşık 14 bin kilometrelik bir demir ağı yaptık. Öncelikle Sivas'tan, Malatya'dan Elazığ'a; Elazığ'dan Diyarbakır'a birinci etapta hızlı demir yolunu getireceğiz. Irak'tan gelecek demir yolu hattı Şanlıurfa üzerinden devam edecek. İlerleyen zamanda yine Mardin'den Diyarbakır'a ayrı bir hızlı tren hattını projelendirerek önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz. Ankara ile İstanbul arasında bir projemiz var. 80 dakikada Ankara'dan İstanbul'a seyahat etme imkanımız olacak bu projeyle. 14 ilde bakanlık olarak raylı sistemlere destek veriyoruz. Diyarbakır'da bir diğer ray projemizi belediye başkan adayımız projelendiriyor, projesi bitti onu inşallah önümüzdeki süreçte 1 Nisan'dan itibaren startını vererek Diyarbakır'ımıza kazandıracağız.

"Türksat 6A uydumuz bu sene inşallah uzaya gönderiyoruz"

Uraloğlu, gençlere teknolojik gelişmelere ilişkin de bilgi verdi.

"Türksat 6A uydumuz bu sene inşallah uzaya gönderiyoruz. Yine 5G teknolojisine geçiş sürecini yaşıyoruz, muhtemelen 2026'da bu teknolojiye geçmiş olacağız. Akıllı ulaşım sistemleri sizin merak duyduğunuz konular, onlarla da ilgili çalışmalar devam ediyor. Elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurmaya devam ediyoruz" diyen Uraloğlu, bu gelişmelerin süreceğini ifade etti.

En Son Haber



Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 20 Mart 2024 | 17:38
Türkiye 10 ülke arasına giriyor!

TÜRKSAT 6A için geri sayım başladı. Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde TÜRKSAT 6A'yı uzaya gönderecek olan Türkiye, kendi haberleşme uydularını üretebilen 10 ülkeden biri olacak.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/turkiye-10-ulke-arasina-giriyor-h1710882101-a75a5a.jpeg)

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde düzenlenen Gençlik Buluşması'nda önemli açıklamaları ele aldı.

Etkinlikte söz alan Kacır, Alper Gezeravcı'yı dinlemek için gelenlerin salonu doldurduğunu, salonun dışında da birçok kişinin bulunduğu belirterek, 4 yıl içinde Ege Üniversitesine yeni bir kongre merkezini kazandıracaklarını söyledi.

Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunun gençlerin enerjisiyle muazzam bir ivmeyle devam ettiğini kaydeden Kacır, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ortanca yaşı 33, Avrupa'nın ortanca yaşı 43, Almanya'nın ortanca yaşı 47-48. Biz Avrupa'dan 10, Almanya gibi ülkelerden 15 yaş daha genç bir ülkeyiz. Bu çok kıymetli, çünkü dünyayı yenilikçi teknolojiler değiştiriyor, dönüştürüyor. Dünyayı dönüştüren teknolojilere genç insanların kurduğu ekipler, takımlar imza atıyor. O vakit bizim varımız yolumuz gençlik. Milli Teknoloji Hamlesinin de öznesi ve merkezi Türkiye'nin gençliği, TEKNOFEST kuşağı diye düşünüyoruz."
Türkiye'nin 2000'lerin başında "insansız hava aracı" diye bir kavramı bilmediğini, öz evlatlarına güvenerek kısa sürede Bayraktar, Anka, Akıncı, Aksungur, Hürkuş, Hürjet, Atak, Gökbey, Kızılelma ve Kaan ile gökyüzüne imza attığını belirterek, "Bakın bir çırpıda saydığımız bu başarı hikayesinin dünyada ikinci bir örneğini bulamazsınız." dedi.
Bu başarı hikayesinin uzay alanına da taşınmasını istediklerini kaydeden Kacır, Türkiye'nin 20 yıl önce görüntüleme uydularında ortak üretimle yola çıktıkları uzay teknolojisinde çok önemli birikim ve deneyim elde ettiklerini söyledi.

Kacır, haberleşme uydularını da yerli ve milli olarak geliştirmeleri gerektiğine inandıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜRKSAT 6A'yı üretmeye yönelik projeyi başlattık. İnşallah önümüzdeki 3-4 ay içerisinde bunu ilk kez zannediyorum söylemiş oldum. Bütün medya tarih soruyordu. Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde TÜRKSAT 6A'yı uzaya gönderecek ve kendi haberleşme uydularını üretebilen 10 ülkeden biri olacağız. Uzaya erişimde de iddia sahibiyiz. İki önemli kurumumuz var, Roketsan ve DeltaV. Önce uydularımızı kendi imkanlarımızla uzaya eriştirmeyi hedefliyoruz. Daha sonra insanlı uzay programlarında da sorumluluk üstlenebilecek teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bütün bu programlar Türkiye'nin hangi alanlarda, hangi kazanımları elde edebileceği planları çerçevesinde hazırlanıyor."
Türkiye'nin Aya Erişim Programı'nın olduğunu hatırlatan Bakan Kacır, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Eğer aya erişirken uzay aracımızda kendi hibrit roket motor teknolojimizi kullanabilirsek bu teknolojiyi önümüzdeki dönemde uyduların yörüngeler arası transferi için değerlendirebilir ve uzay ekonomisinden pay alabiliriz. Bugün dünyada uzay ekonomisi yılda 600 milyar dolara gelmiş. Yüzde 1 alsak 6 milyar dolar yapar, yüzde 10 alsak 60 milyar dolar yapar ve bir yandan da bu büyüyecek. Birkaç yıl içerisinde 1 trilyon dolara çıkacak küresel uzay ekonomisi. Ama bütün bunlar aynı zamanda stratejik açıdan da çok önemli. Çünkü bütün savunma sanayi sistemlerimiz ve hatta bütün kritik sivil teknoloji uygulamalarımız aslında uzay teknolojileri tabanlı çalışıyor."
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın 21 gün süren uzay görevinde Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deney gerçekleştirdiğini, bunlardan birinin de Ege Üniversitesi akademisyenleri yürütücülüğünde hazırlanan Tuz Gölü'nde yetişen endemik Parvula isimli bitkinin uzay ortamındaki tepkilerini araştıran deney olduğunu söyledi.

- İZMİR'DEKİ TEKNOLOJİ VE İNOVASYON PROJELERİ

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ ise İzmir'i bilişimin ve teknolojinin merkezi yapacaklarını dile getirdi.

İzmir'in ekonomisini gelecek dönemde ayağa kaldıracak alanların başında bilişim sektörünün geldiğini aktaran Dağ, şunları kaydetti:

"Alsancak Limanı'nın arka alanını, teknoloji ve inovasyon merkezi haline getireceğiz. Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ndeki Teknopark ile birlikte bunu entegre ederek bilişimin İzmir'de önünü sonuna kadar açacağız. Tarihi elektrik fabrikasını, yazılım sektörü ve teknoloji girişimcilere sunarak, geçmişle geleceği buluşturacağız. Teknoloji ve inovasyon merkezimiz de bilişim, otonom araç teknolojileri ve yapay zeka uygulamalarına kadar birçok ekosistem kurulması için altyapı hazırlayacağız. Robotik ve kodlama atölyeleri, oyun ve animasyon teknolojileri, yazılım geliştirme ve girişimcilik merkezleriyle 5 yıl sonra yazılım dünyasında İzmirli gençlerimizin dünyada ses getirdiğine hep birlikte şahit olacağız."
Konuşmalar ve plaket töreninin ardından Rektör Budak, Bakan Kacır ve Alper Gezeravcı, sahnede özçekim yaptı.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 21 Mart 2024 | 17:53
Türksat 6A, uzaya gönderilmeye hazır!

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/03/21/65fbc73b94ed7869__w1200xh675.jpg)

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uçuş modeli ve anten testlerinin başarıyla tamamlandığını ifade etti.

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uçuş modeli ve anten testlerinin tamamlandığını belirterek, sistemin genel yapısıyla ilgili testlerin ardından uydunun paketlenerek fırlatma merkezine gönderileceğini ifade etti.

Ertok, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen dünyanın en büyük uydu fuarı Satellite 2024'e katılmak üzere geldiği sırada AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Birkaç küçük testten sonra fırlatma merkezine gönderilecek"

Haziran sonunda uzaya gönderilmesi planlanan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'ya yönelik çalışmalarda gelinen son aşamaya değinen Ertok,

Çalışmalar artık sonuna geldi diyebiliriz. En önemli uçuş modelinin testleri ve anten testleri geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. Şimdi sistemin genel yapısıyla ilgili birkaç tane ufak tefek testler yapılacak, daha sonra uydunun paketlenerek fırlatma merkezine gönderilmesi aşamasına geçilecek.

dedi.

"10 yıldır yüzlerce mühendis üzerinde çalıştı"

Hasan Hüseyin Ertok, haziran sonu itibarıyla uydunun fırlatılmasının hedeflendiğini belirterek, sona yaklaşılırken tarihte kaymaların olabileceğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır yüzlerce mühendisin Türksat 6A'nın üzerinde çalıştığını ve uydunun fırlatılışının heyecanla beklenildiğini dile getiren Ertok, uydunun ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderileceğini kaydetti.

Türkiye'deki uydu ekosisteminde çok büyük bir kilometre taşı"

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat 6A'nın önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

Türksat 6A'nın en büyük önemi, ülkemizin şu ana kadar yaptığı en büyük yerli üretim uydu olması. Üzerinde birçok ekipman, yazılım sistemleri, yer sistemleri yerli olarak geliştirdi. Türksat 6A'nın en önemli tarafı, Türkiye'deki uzay ekosisteminde, uydu ekosisteminde çok büyük bir kilometre taşı olması.

Türksat 6A'nın 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirileceğini belirten Ertok, söz konusu yörüngede ömrü biten Türksat 3A uydusundaki bazı müşterilerin Türksat 6A'ya aktarılmasının planlandığını anlattı.

Türksat 6A'nın hizmete alınmasıyla Hindistan ve Endonezya'ya kadar olan bölgenin de kapsama alanına gireceğine işaret eden Ertok, "Böylece kapsam alanımızı daha da genişletmiş olacağız." dedi.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/03/21/65fbc78ea5b8c816__w1200xh1520.jpg)

En Son Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Haziran 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 24 Mart 2024 | 00:10
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: İnşallah Türksat 6A uydumuzu 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlanıyoruz!



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A ile ilgili, "İnşallah uydumuzu 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Bu andan itibaren nakliye faaliyetleri gerçekleştirilecek." dedi.


Türksat 6A için tarih verildi

Kacır, Türksat ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) işbirliğiyle ülkeye kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Türksat 6A uydusunun son durumuna ilişkin basın açıklaması yaptı.

(https://www.akyazihaber.com/resim.php/dokumanlar/haber5/turksat-6a-temmuzun-ikinci-haftasinda-uzaya-firlatilacak.jpg?width=620&height=360&cropratio=620:360&image=/dokumanlar/haber5/turksat-6a-temmuzun-ikinci-haftasinda-uzaya-firlatilacak.jpg)

Türkiye'nin uzay teknolojilerinde 40 yıllık rüyasının gerçekleştiğini belirten Kacır, 1984'te dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın bir yandan Türkiye'nin uzaydaki yörünge haklarını muhafaza almaya gayret ederken, diğer yandan ODTÜ'de TÜBİTAK UZAY'ı kurduğunu hatırlattı.

Bakan Kacır, Özal'ın, Enstitüyle Türkiye'nin uydularını geliştirmesini hedeflediğini anlatarak, "2000'lerden bu yana Türkiye uydu geliştirme çalışmalarında çok önemli bir deneyim elde etti. Görüntüleme uydularında orta üretim projesi BİLSAT ve RASAT ile daha sonra GÖKTÜRK ve nihayetinde İMECE uydularıyla Türkiye, yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen üretebilen ülkelerden biri oldu." diye konuştu.

Haberleşme uyduları tarafında bugüne dek Türksat'ın sekiz farklı uydudan istifade ettiğini vurgulayan Kacır, halihazırda bunların beşini kullanmaya devam ettiklerini söyledi.

396 çevresel ve fonksiyonel test tamamlandı"
Kacır, ilk milli haberleşme uydusunun Türksat 6A projesi olduğunun altını çizerek, bu projenin de tamamlandığını ve uçuş modelinin nakliye öncesi halini görebildiklerini aktardı.

Uzun süren çalışmalar boyunca uydunun bütün kritik alt sistemlerinin yerli ve milli olarak geliştirildiğini bildiren Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uçuş bilgisayarları, güç dağıtım düzenleme birimleri yerli ve milli olarak üretildi ve yüzde 81,4 yerlilik oranıyla Türksat 6A'nın üretim süreçleri tamamlanmış oldu. Bu süreçte 24 çeşit ekipman yerlileştirildi ve halihazırda gördüğümüz uçuş modelinde 84 farklı yerli ekipman var. Geliştirme ve test süreçleri tümüyle burada TUSAŞ bünyesinde, USET yerleşkesinde gerçekleştirilmiş oldu. Bütün proje boyunca 396 çevresel ve fonksiyonel test tamamlandı. İnşallah uydumuzu 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Bu andan itibaren nakliye faaliyetleri gerçekleştirilecek. Daha sonra fırlatma öncesi fırlatma kampanyası dediğimiz yaklaşık dört haftalık periyotta, fırlatmayı gerçekleştireceğimiz SpaceX ekipleriyle bizim ekiplerimiz, birlikte çalışmaları tamamlayacak. Bu fırlatmada bir ilki daha yaşayacağız. Fırlatma sonrası yörüngeye yerleşme aşamasında ilk kez yine bizim ekiplerimiz, kendi imkanlarımızla gerçekleştirecek. Bu da Türkiye'nin, Ay Projesi için yeni bir deneyim daha kazanmasına vesile olacak. Uydumuzu kendi ekiplerimizin çalışmalarıyla görev yapacağı yörüngeye transfer etme deneyimini bu fırlatmayla beraber elde etmiş olacağız."

4,5 milyarlık nüfusun kullanımına erişecek"
Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A'nın, 4 tonun üzerinde ağırlığıyla, daha önce yerli olarak geliştirilen 600 kilogramlık görüntüleme uydularıyla mukayese edildiğinde çok daha büyük ve sofistike bir ürün olduğunu kaydetti.

Gelecek dönemde Türkiye'nin yerli uydu geliştirme faaliyetlerine devam edeceğini dile getiren Kacır, Türksat'ın haberleşme uydularında bugüne dek 118 ülkede 3 milyarlık bir nüfusa erişme imkanının olduğunu vurguladı.

Kacır; Endonezya, Malezya ve Hindistan'ı kapsayan haberleşme imkanını da Türksat 6A ile elde edeceklerini belirterek, "Böylelikle 3 milyarlık dünya nüfusuna 1,5 milyar daha ilave edilecek ve Türkiye'nin haberleşme uyduları dünya nüfusunun yarıdan fazlasının yani 4,5 milyarlık nüfusun kullanımına erişmiş olacak." ifadesini kullandı.

Önümüzdeki dönemde GÖKTÜRK uydusunu yenileme, İMECE 2 ve İMECE 3 projelerinin de gerçekleştirileceğini kaydeden Kacır, ekiplerin Ay Projesi için çalışmalarını sürdürdüklerine de işaret etti.

400'e yakın arkadaşımız ortak çalışma yürüttü"
Kacır, Türkiye'nin uzay bilim ve teknolojisi alanında, tıpkı savunma sanayisinde olduğu gibi, süreç boyunca millileşme ve yerlileşme hamlesine devam edeceğini dile getirdi.

Bütün bu projelerin kendilerini bir sonraki projeler için cesaretlendirdiğini ve yenileri için deneyim kazanmalarına vesile olduğunu vurgulayan Kacır, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu projede TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ekipleri bir arada çalıştı. Dönem dönem 400'e yakın arkadaşımızın ortak çalışma yürüttüğü bir proje oldu bu. Bu da bizim için ayrı bir iftihar kaynağı. Bütün bu müesseselerimiz, şirketler bu alanda küresel bir deneyim kazanmış oldu. Elde ettiğimiz kabiliyet, bizi dünyada haberleşme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen ülkelerden biri haline getirdi. İddiamızı yeni projelerle sürdüreceğiz. Hem beşeri sermayemizin Türkiye'nin milli stratejisine katkı vermesini sağlayacağız hem de Türkiye'yi stratejik alanlarda yeni kabiliyetlerle ve yetkinliklerle buluşturmaya devam edeceğiz. Bu projeye katkı veren bütün arkadaşlarımıza ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Bütün bu milli projeleri en güçlü şekilde himaye eden hem Türkiye'nin nitelikli insan kaynağına güvenen hem Türkiye'yi böylesi küresel düzeyde altyapılarla buluşturan Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımı sunuyorum. İnşallah TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech gibi nice firmamızla nice milli projelere."

Toplantıya, Bakan yardımcıları Ahmet Yozgatlıgil ve Zekeriya Çoştu'nun yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da katıldı.

Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu uyduya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Uydunun üretim sürecinin tamamlandığını belirten Bakan Kacır, şu bilgileri paylaştı:

"40 yıllık rüyamız gerçek oluyor. Türksat 6A ile artık Türkiye, haberleşme uydularını milli geliştirebilen, yerli üretebilen 11 ülkeden biri. 24 çeşit, 84 yerli ekipmanla, yüzde 81 yerlilik oranıyla geliştirdiğimiz Türksat 6A'da 396 çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladık. 4 bin 250 kilogram ağırlığındaki uydumuzda uçuş bilgisayarları, güç dağıtım düzenleme birimleri gibi tüm kritik bileşenleri yerli ve milli olarak ürettik."

15 yıl görev yapması hedefleniyor
Kacır, 42 derece doğu yörüngesinde en az 15 yıl görev yapması hedeflenen uydunun, 8-14 Temmuz haftasında uzaya fırlatılacağını bildirdi.

"Uydumuzun, fırlatma sonrası 35 bin 786 kilometrede görev yapacağı yörüngeye transfer işlemini kendi ekibimiz yapacak" ifadesini kullanan Kacır, ilk kez deneyimleyecekleri bu operasyonun Ay Projesi için Türkiye'ye yetkinlik kazandıracağına işaret etti.

Kacır, "Türksat'ın aktif 5 uydusuyla 118 ülke ve 3 milyar nüfusa erişimi sağlayan kapsama alanı, Türksat 6A ile birlikte Endonezya, Malezya ve Hindistan'ı da içerecek. Böylelikle erişim, 4,5 milyar nüfusa yükselecek." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Haber Ajansı

Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 16 Nisan 2024 | 16:24
(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/bakan-kacir-acikladi-bunu-yapan-11-ulkeden-biri-olacagiz-2h1713216653-6fb321.png)

İnşallah 8 Temmuz 2024 haftasında Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'yı uzaya göndereceğiz ve böylelikle dünyada haberleşme uydularını geliştirebilen 11 ülkeden biri olacağız.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 22 Nisan 2024 | 16:34
Bakan Uralıoğlundan Türksat paylaşımı! İz bırakacağız!


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A ile ilgili açıklama yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A ile ilgili yeni bir video paylaştı. Türkiye'nin uzay çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

'İZ BIRAKACAĞIZ'

Bakan Uraloğlu paylaşımında, "Uzayda TÜRKSAT 6A yerli ve millî uydumuzla iz bırakacağız. Gökyüzüne baktığınızda'' dedi.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 26 Nisan 2024 | 17:26
Çalışmalar başladı: Türk devletleri uzaya ortak uydu gönderecek

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x675/resimler/diger/kok/2024/04/25/662a304b65647472.jpg)

Türk devletleri, ortak uydu üreterek bu alandaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla mühendislerden oluşan özel bir ekip kurmak için düğmeye bastı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) yeni bir çalışmayı hayata geçiriyor.

TDT Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, uzay ve uydu alanında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Türkiye Uzay Ajansı'nın ev sahipliğinde düzenlenen Space Technology Conference kapsamındaki TDT Uzay Ajansları 3. Toplantısı için geldiği Ankara'da değerlendirmede bulunan Azimov, çok verimli ve başarılı bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Uzay konusunda anlaşmaya varıldı

Azimov, uzayın keşfiyle ilgili birçok konuyu ele alarak bazı mevzularda anlaştıklarını bildirdi.

Bursa'da geçen yıl gerçekleştirilen ve çok güzel geri dönüşler aldıkları Uzay Kampı Türkiye (Space Camp Turkiye) etkinliğinin ikincisinin yerine ilişkin de değerlendirmeler yaptıklarını dile getiren Azimov, bu tür organizasyonların gençlerin bilgi birikimine katkı sağladığını ifade etti.

Azimov, "Diğer yandan bu tür etkinlikler dayanışmayı ve ortak geleceğe olan inanç duygusunu artırarak, gençlerin bir araya gelmelerine olanak sağlıyor." dedi.

Küp Uydu Projesi özel ekibe emanet

Azimov, geçen yıl TDT olarak "Küp Uydu Projesi" gerçekleştirmek üzere teknik bir çalışma grubu oluşturduklarını belirterek şöyle konuştu:

Şimdi bu grubun faaliyetinin sonuçlarını tartışıyoruz. Toplantıda Türk devletleri adına ortak uydu üzerinde çalışacak mühendislerden özel bir ekibin oluşturulması konusunda mutabakata vardık. Bu ekip, Kazakistan'da araştırma merkezinde faaliyetlerini sürdürecek. Üye devletlerimiz, araştırmalarına başlamak üzere mühendislerini Kazakistan'a gönderecek. Nihai hedefimiz, TDT adına bir küp uydu fırlatmak. Bununla amacımız, üye devletlerimizdeki çevre koşullarını araştırmak ve bazı çalışmaları hayata geçirmek.

"Türkiye'nin ilk astronotunu uzaya göndermesinden gurur duyduk"

Azimov, TDT olarak ayrıca üniversiteler ve araştırma merkezleri arasında uzay araştırmaları konusunda işbirliğinin artırılmasını istediklerini dile getirerek şunları kaydetti:

Türkiye, teşkilatımız içinde uzay iş birliğinin geliştirilmesine büyük katkı sağlıyor. Türkiye'nin yakın zamanda ilk astronotunu uzaya göndermesinden gurur duyduk. Şimdi de Türksat 6A uydusunu yörüngeye gönderecekler ve bu elbette ülkeye çok fayda sağlayacak. Türkiye'nin uzay alanındaki tecrübesi diğer Türk devletlerimiz için çok faydalı olacaktır. Türkiye tecrübe ve bilgi birikimini paylaşmaya hazır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 29 Nisan 2024 | 17:23
Bakan Mehmet Fatih Kacır duyurdu: Türksat 6A'nın üretim süreci tamamlandı: Yerlilik oranı yüzde 80'i aştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türksat 6A haberleşme uydumuzun üretim süreçlerini tamamladık. Temmuz ayında uzaya fırlatmaya hazırlandığımız milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'nın yerlilik oranı 80'i aştı. Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacak" dedi.

Türkiye'nin uydu macerasında en önemli adım olacak Türksat 6A için gün sayılıyor.

Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hava Yolları, Airbus ve Rolls-Royce İş Birliği Toplantısı'nda konuştu.

"Üretim süreçlerini tamamladık"

Bakan Kacır, "Uzun süren çalışmalar sonunda, bütün kritik alt sistemlerini yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz Türksat 6A haberleşme uydumuzun üretim süreçlerini tamamladık." ifadelerini kullandı.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/04/29/662f6f9f18104771__w1200xh641.jpg)

Yerlilik oranı yüzde 80'i aştı"

Kacır, "Temmuz ayında uzaya fırlatmaya hazırlandığımız milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'nın yerlilik oranı 80'i aştı. Türksat 6A'yı devreye aldığımızda Türkiye, kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacak." dedi.

İhlas Haber Ajansı
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 29 Nisan 2024 | 17:31
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 06 Mayıs 2024 | 16:56
İlk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın logosu belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, "Bütün testlerimizi başarıyla tamamladık" dedi. Uraloğlu, uydunun logosunun barındırdığı anlamı paylaştı.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x675/resimler/diger/kok/2024/05/05/6637504b7848e804.jpg)

Türkiye, yeni bir uydusunu daha uzaya göndermeye hazırlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile ilgili gelinen noktayı paylaştı.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın logosunu belirlediklerini söyleyerek, "Logonun ilhamını, Türkiye Yüzyılı vizyonu ve gururla dalgalandırdığımız bayrağımızdan aldık." dedi.

Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türksat 6A'nın haziran ayında Amerika'nın Florida eyaletindeki SpaceX'in merkezine gönderileceğini aktardı.

Bütün testleri geçti

Türksat 6A'nın üretim, montaj, entegrasyon ve testlerinin, TÜRKSAT, Savunma Sanayii Başkanlığı ve TUSAŞ iş birliğiyle ülkeye kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde tamamlandığına işaret eden Uraloğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

Yapılan testlerde, uydunun fırlatma süreci ve uzay ortamı yerde oluşturularak tüm koşullara dayanıklılığı test edildi. Bütün testlerimizi başarıyla tamamladık.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/05/05/66373a2a96dc5858__w1200xh1200.jpg)

Logo belli oldu

Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın logosunu da belirlediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'nin en büyük AR-GE projesi olan uzaydaki gücümüze güç katacak Türksat 6A için belirlediğimiz logonun ilhamını da Türkiye Yüzyılı vizyonu ve gururla dalgalandırdığımız bayrağımızdan aldık.

Temmuzda yörüngesine göndereceğimiz milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile gururumuz, şanlı bayrağımız uzaydaki yerini alacak.

Türkiye için dönüm noktası

Uydunun "uçuş modeli"nin entegrasyon, sistem seviyesi testleri ve son hizalama ölçümlerinin de tamamlandığını bildiren Uraloğlu, Türksat-6A'nın Türkiye için bir dönüm noktası niteliği taşıdığına dikkati çekti.

Türk bayrağının temsilcisi olacak"

Uraloğlu, Türkiye'nin Türksat 6A ile ilk yerli haberleşme uydusu platformunu geliştirmiş olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

Özellikle kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretilmesi ve yüksek yerlilik oranıyla uydu ve uzay sektöründe dışa bağımlık azalacak. Bir haberleşme uydusunun 200-250 milyon dolar değeri olduğunu düşünürsek, bu projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Çünkü bu uyduyla ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer alacak ve Türksat 6A'dan edindiğimiz tecrübelerle Türkiye, bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi haline gelecek. Türksat 6A uydusu, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kadar önemli bir AR-GE projesi. Türkiye'nin ilk yerli milli haberleşme uydusu olarak Türksat 6A, uzayda Türkiye'nin ve Türk bayrağının temsilcisi olacak.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/05/05/663738d31958c172__w1200xh1500.jpg)

Anadolu Haber Ajansı
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 06 Mayıs 2024 | 17:01
(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTb0NP6dc5yeL1xYSU2wkGZpbooBI5KoNwy1obRUW8NxQ&s)


(https://i.tgrthaber.com/images/haberler/24-05/05/bakan-uraloglu-duyurdu-turksat-6aya-yeni-logo-17148967616450.jpg)
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 15 Mayıs 2024 | 01:16
Yerli uydu TÜRKSAT 6A'nın uzaya gidiş tarihi belli oldu! Bakan Uraloğlu canlı yayında açıkladı


(https://img.tv100.com/rcman/Cw850h478q95gc/storage/files/images/2024/05/14/g45654ulse456654355445675n222-iukk_cover.png)

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın üretim ve testleri başarıyla tamamlandı. Peki bundan sonraki süreçte ne var? Uzaya ne zaman fırlatılacak? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile özel bir röportaj yaptı. İşte detaylar...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun CNN Türk'e yaptığı açıklamalar şu şekilde: "Biz uzaya uydumuzun dışında bir toz göndermememiz gerekir. Onun için biz temiz odadan geleceğiz, izole ortamda ürettiğimiz uyduyu uzayın temizliği için olması gereken bir önlem bu.

ABD'YE GİDECEK, YOLCULUK SIRASINDA HİJYEN DURUMUNU NASIL KORUYACAKSINIZ?

Biz uyduyu şu anda korumuş durumdayız. Dışındaki özel bir kaplama malzemesi biz onu artık korumuş durumdayız. Uzayda yörüngede bulunacağı ısı eksi 200 derece, uydunun içerisindeki ısı ise +40 ile 80 derece olacak. Bu şartları sağlayabilecek bir koruyucu malzeme aynı zamanda.

TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ DENİYOR, BU NE ANLAMA GELİYOR?

Bizim uzayda 5 tane haberleşme uydumuz var. Bunları genel anlamda uydu üreticilerine ürettirdik. Yörüngesine gönderdik. Türkiye'nin haberleşme ihtiyacını, yakın coğrafyamızdaki ülkelere de haberleşme imkanı sağladığımız satış yaptığımız uydular.

TAMAMEN YERLİ DİYEBİLİRİZ'

Bunlar sadece haberleşme değil. Bizim güvenliğimizle ilgili önemli görevleri var. Kendi uydunuzdan emin olmanız lazım. Önceki uyduları kendimiz üretememiştik. Bunu kendimiz üretiyoruz. Yazılımdan üretimine kadar her şeyi bizde. Kendimizi kesinlikle daha güvende hissedeceğimiz bir uyduyu üretmiş olduk. Yüzde 90'lara yakın yerlilik oranıyla ki bunu tamamen yerli diyebiliriz.

DIŞARIDAN MÜDAHALE İLE HABERLEŞME KESİLEMEYECEK Mİ?

Evet, TÜRKSAT'ımızdan, ASELSAN'ımızdan bu işe yıllarca emek verdiler ve bu uydu ortaya çıktı.

HANGİ TESTLERE TABİ TUTULDU?

Uzayda olabilecek olan her türlü şartı sağlayacak testlerden geçiyor. Biz 15 yıl ömür biçiyoruz. Güneşteki patlamadan dolayı bir fırtına oluyor. Uyduların bundan etkilenmesi söz konusu. Bu fırtınadan etkilenmeyecek şekilde basınç testlerinden, yük testlerine kadar birçok testten geçerek ancak siz biz bunu ürettik, uzaya gönderebiliriz diyorsunuz.

NE ZAMAN YÖRÜNGEDE YERİNİ ALACAK?

Fikir aşamasından bugüne gelinceye kadar 12 yıl gibi bir süreyi konuşuyoruz. Kamuoyu ne zaman gidecek? Evet onların merak etmesi doğru olan. İnşallah artık bu son aşaması. Önümüzdeki ayın başında ABD'ye göndereceğiz. Öngörümüz 8 ile 14 Temmuz tarihleri arasında yörüngeye fırlatılmasıdır. ABD'ye gidişi haziran başıdır.

Şu anda bizim 5 tane uydumuz var. Bu uyduların ömrü yaklaşık 15 yıl. Yakıtı, ömrü bitiyor, siz onu uygun bir yörüngeye terk ediyorsunuz.

'O ÜLKELERE SATAR HALE GELMİŞ OLACAĞIZ'

Biz şu anda uzaydaki uydularımızla Avrupa, Afrika'nın önemli bir bölümü, Orta Doğu ve Asya'yı kapsıyoruz. Bu uydumuzla biz Hindistan, Tayland, Endonezya ve Malezya'yı da kapsayacağız. Oralara bu hizmeti satar ülkemize gelir getirir hale gelmiş olacağız.

'DÜNYADA UYDU ÜRETEBİLEN 10 ÜLKEDEN BİRİ OLDUK'

Biz TÜRKSAT 6A ile bir uydu üretebilecek platformu elde ettik. Biz bundan sonra uyduları ihtiyacı olan ülkelere satacağız. Dünyada uydu üretebilen 10 ülkeden biri olduk.

Uydumuzun maliyeti yaklaşık 250 milyon dolar. Bunun uzaya gönderilmesine kadar. Siz düşünün artık onlarca ürettiğimizi düşünün. Bize maliyeti bu ama elbette bunun satışıyla ciddi bir döviz girişi söz konusu olacak.

Milliyet


Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 31 Mayıs 2024 | 16:40
Türk mühendisler üretti! Bakan duyurdu: Türkiye sayılı ülkeler arasına giriyor!

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/425/turk-muhendisler-uretti-bakan-duyurdu-turkiye-sayili-ulkeler-arasina-giriyor-2h1717101738-ff1e2b.png)

Türk mühendisler tarafından geliştirilen TÜRKSAT 6A'ya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'TÜRKSAT 6A ile kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacak.' dedi.

Bakan Kacır, X sosyal medya hesabından, Milli Teknoloji Hamlesi etiketiyle "TÜRKSAT 6A"ya ilişkin paylaşım yaptı.

Türkiye'nin, şu ana kadar ürettiği en yüksek değere sahip milli teknoloji platformunu devreye almak için gün sayıldığını belirten Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Daha önce yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını kendi kabiliyetleriyle geliştirme imkanını elde eden ülkemiz, tüm kritik bileşenleri yerli olarak üretilen TÜRKSAT 6A ile kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacak. TÜBİTAK UZAY liderliğinde, TUSAŞ, ASELSAN, CTECH işbirliğiyle Türk mühendisler tarafından geliştirilen, üretilen, test edilen ve 8 Temmuz haftasında fırlatılması planlanan TÜRKSAT 6A'nın kapsama alanı mevcut uyduların ötesine, Güneydoğu Asya ülkelerine ulaşacak, böylelikle 4,5 milyarlık bir nüfusa erişim sağlanacak. Hem sivil hem askeri iletişim için kullanılacak ve 15 yıldan daha uzun bir süre yörüngede görev yapacak olan yerli haberleşme uydumuz, ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olmasının yanı sıra, bundan sonra gerçekleştireceğimiz uydu ve uzay projelerine büyük katkılar sunacak."

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 02 Haziran 2024 | 17:07
Abdulkadir Uraloğlu: Türksat 6A, ABD yolunda!

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/06/02/665c2e279f96c444__w1200xh800.jpg)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın fırlatma işlemleri için 4 Haziran Salı günü ABD'ye gönderileceğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, ayrıca Türksat 6A ile Türkiye'nin uydu ihracatçısı olma hedefini de dile getirdi.



Haberler
Ekonomi
Abdulkadir Uraloğlu: Türksat 6A, ABD yolunda
Abdulkadir Uraloğlu: Türksat 6A, ABD yolunda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın fırlatma işlemleri için 4 Haziran Salı günü ABD'ye gönderileceğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, ayrıca Türksat 6A ile Türkiye'nin uydu ihracatçısı olma hedefini de dile getirdi.

Giriş: 02.06.2024 - 11:39
Güncellenme: 02.06.2024 - 12:29
Google News


AA
Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile ilgili önemli bir takvim açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın yapım ve test aşamalarının tamamlandığını, uzaya gönderilmeye hazır hale geldiğini ve bu kapsamda paketleme işlemlerinin son aşamasına geçildiğini aktardı.

ABD'ye gönderilmek üzere 4 Haziran Salı günü yola çıkacak

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın ABD Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na gönderilmek üzere 4 Haziran Salı günü Ankara'dan yola çıkacağını açıkladı.

"Haberleşme uydusu ihracatı da yapabileceğiz"

Türksat 6A uydusunun Antonov An-124 tipi uçakla Florida'ya doğru yola çıkacağını kaydeden Uraloğlu, şöyle konuştu:

Bu proje, ülkemizin uzaydaki geleceği açısından büyük önem taşıyor. Uydumuzda kullanılacak alt sistemleri, uydu yer istasyonunu ve yazılımları milli imkanlarla gerçekleştirdik. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türkiye haberleşme uydusu üretebilen ülkeler ligine yükselecek. Böylece haberleşme uydusu ihracatı da yapabileceğiz.

Temmuz ayında uydumuzu uzaya göreceğiz"

Türksat 6A uydusunun entegrasyon ve testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde gerçekleştirildiğini anımsatan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

Uydu hizmetlerinde Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularımız ile hizmetlerimiz sürdürüyoruz. Türkiye'nin en önemli projelerinden olan yerli haberleşme uydusu Türksat 6A projemizde ise artık sona çok yakınız. Temmuz ayında uydumuzu uzaya göreceğiz.

"Türksat 6A, SpaceX tesislerinden uzaya gönderilecek"

Uraloğlu, Türksat 6A'nın yapımını Türksat'ın öncülüğünde Tübitak Uzay, Aselsan, TUSAŞ ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle tamamladıklarını anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu:

Gururla söylüyorum ki ülkemizin en büyük AR-GE Projesi Türksat 6A'yı başarıyla tamamladık. Şimdi uzaya gönderme aşamasındayız. Uydumuzun paketleme işlemleri de USET'te tamamlanmak üzere. 4 Haziran Salı günü ise milli gururumuz Türksat 6A uydumuz Ankara'dan Antonov An-124 tipi uçakla ABD Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na doğru yola çıkacak. Yaklaşık 17 saat sürecek yolculuğun ardından Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'nda SpaceX tesislerinde hangara iniş yapacak uydumuzun, burada yolculuk testleri yapılacak. Ayrıca Türksat6A'nın yakıt dolumu işlemleri de SpaceX'e ait hangarda gerçekleştirilecek. Temmuz ayı ikinci haftasında da SpaceX'e ait Falcon 9 roketi ile uzaydaki konumuna gönderilmesini planlıyoruz.

Türksat Teknoloji Transfer Eğitim Programı

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanabilmesinin arkasında Türksat tarafından başlatılan teknoloji transfer eğitim programının bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, şöyle konuştu:

Ülkemizin uydu operatörü Türksat tarafından başlatılan program ile Türksat 3A'nın yanı sıra Türksat 4A, Türksat 4B'nin yapımında Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı. Ayrıca Türksat 5A'nın ve 5B'nin yapımında da yine teknoloji transfer programı kapsamında 12 Türksat mühendisi, uydu tasarım, üretim ve test başlıklarında bulundu. Ve şu anda da teknoloji transfer programı kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla Türksat 6A'yı en yüksek yerlilik oranıyla ürettik.

"Türkiye, artık bir haberleşme uydusu üreticisi"

TÜRKSAT 6A üretilmesinin, Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Uraloğlu, gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

TÜBİTAK Uzay, bu proje kapsamında Türksat 6A uydusunun Uydu Yönetim Alt Sistemi'ni, Yörünge Yönelim Kontrol Alt Sistemi'ni, Güç Alt Sistemi'ni, Elektrikli İtki Alt Sistemi'ni, Arayüz Kontrol Birimleri'ni ve Haberleşme Görev Yükü'nü üretti. C2TECH firması Telemetri/İşaret Sinyali Vericisinden Telekomut Alıcıya, Yönsüz Alıcı Anteninden Alıcı Test Bağdaştırıcısına kadar tüm Telemetri Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt sistemlerini yerli ve milli olarak üretti.

ASELSAN ise Türkiye Anteni'ni, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimi'ni imal ederek Türksat 6A'nın bu aşamaya gelmesini sağladı. Yapısal ve ısıl sistemlerin tasarımından sorumlu TUSAŞ ise uydunun yapısal panellerini ve pil panelini üreterek uyduya montajını gerçekleştirdi. İlk defa Ar-Ge'si yapılarak üretilen bu ürünler sayesinde artık Türkiye, dünyanın sayılı haberleşme uydusu üreticilerinden biri haline gelmiş oldu. Uzay deneyimi elde edecek bu ürünler sayesinde Türkiye hem bu parçaları hem de bir haberleşme uydusunu baştan sona yaparak ihraç edebilecek konuma geldi.

35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak"

Mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A'nın Türkeye'nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağını kaydeden Uraloğlu, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanması planlanan Türksat 6A'nın 7,5 kilovat güce sahip olduğunu anlatarak şu bilgileri verdi:

Türksat 6A uydusu bir yer sabit haberleşme uydusu olarak; TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek.

"Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak"

Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatını da önemli ölçüde artacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 03 Haziran 2024 | 16:46
Türksat 6A ABD'ye gönderiliyor

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/turksat-6a-abdye-gonderiliyor-h1717370364-6eb9b7.jpg)

Yüzde 90'ın üzerinde yerlilik oranıyla dikkat çeken Türksat 6A, 4 Haziran Salı günü ABD'ye doğru yola çıkacak.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzaya yolculuk için ABD'ye gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın 4 Haziran Salı günü ABD'ye gönderileceğini duyurdu.

Türksat 6A'nın Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'ndeki son testleri tamamlandı ve paketleme işlemlerinde sona yaklaşıldı. 4 Haziran'da SpaceX'in tesislerine gönderilecek Türksat 6A, Temmuz'un ikinci haftasında SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak.

Bakan Uraloğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Gururla söylüyorum ki ülkemizin en büyük AR-GE Projesi Türksat 6A'yı başarıyla tamamladık. Şimdi uzaya gönderme aşamasındayız. Uydumuzun paketleme işlemleri de USET'te tamamlanmak üzere. 4 Haziran Salı günü ise milli gururumuz Türksat 6A uydumuz, Ankara'dan Antonov An-124 tipi uçakla ABD Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na doğru yola çıkacak. Yaklaşık 17 saat sürecek yolculuğun ardından Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'nda SpaceX tesislerinde hangara iniş yapacak uydumuzun, burada yolculuk testleri yapılacak. Ayrıca Türksat 6A'nın yakıt dolumu işlemleri de SpaceX'e ait hangarda gerçekleştirilecek. Temmuzun ikinci haftasında da SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaydaki konumuna gönderilmesini planlıyoruz."

Hangi firmalar neler üretti?

Türksat 6A, yüzde 90 yerlilik oranına sahip. TÜBİTAK Uzay, uydu yönetim alt sistemini, yörünge yönelim kontrol alt sistemini, güç alt sistemini, elektrikli itki alt sistemini, arayüz kontrol birimlerini ve haberleşme görev yükünü üretti.

C2TECH, telemetri/işaret sinyali vericisinden telekomut alıcıya, yönsüz alıcı anteninden alıcı test bağdaştırıcısına kadar tüm telemetri telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini yerli ve milli olarak üretti.

ASELSAN ise Türkiye antenini, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimi'ni imal ederek Türksat 6A'nın bu aşamaya gelmesini sağladı. Yapısal ve ısıl sistemlerin tasarımından sorumlu TUSAŞ ise uydunun yapısal panellerini ve pil panelini üreterek uyduya montajını gerçekleştirdi. İlk defa AR-GE'si yapılarak üretilen bu ürünler sayesinde,

TÜRKSAT 6A'nın faydaları neler olacak?

Türksat 6A, mevcut uyduların hizmet vermediği Güney-Doğu Asya gibi bölgeleri de kapsayacak. Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerden Türksat 6A'ya erişebilecek. Türksat 6A'nın devreye girmesiyle birlikte Türksat'ın tüm uyduları 4,5 milyar nüfusa yayın yapacak.

Türksat 6A, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngede, 35 bin 786 kilometre yükseklikte hizmet verecek. Türksat 6A'nın devreye girmesi ile birlikte Türkiye'nin Ku Band kapasitesi 528 Mhz artacak ve 6 bin 668 Mhz'e ulaşacak.

Türksat 6A özellikleri
Faydalı Yük: 16 Ku-Bant Aktarıcı
Yörünge: 42˚ Doğu
Güç Üretimi: 7,5 kW
Tasarım Ömrü: > 15 Yıl
Kütle: Yaklaşık 4250 kg

Akit Haber

Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 04 Haziran 2024 | 17:25
Abdulkadir Uraloğlu: Türksat 6A Uydusu dünya nüfusunun yüzde 65'ine hizmet verecek

Türksat 6A Uydusu'nun uzaya fırlatılmak üzere Mürted Hava Meydanı'nda düzenlenen törene katılan Bakan Uraloğlu, "Bugünü yaşamanın haklı gururunu hissediyoruz" dedi.

Türkiye havacılık ve uzay alanında birbirinden özel projeleri hayata geçiriyor.

Alper Gezeravcı'nın uzaya ayak basmasının ardından projelerine devam eden ve dünya tarafından takip edilirken Türkiye, bir adıma daha imza attı.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Ankara'dan uzaya fırlatılacağı ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne uğurlandı.

Törene katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da yaptığı açıklamada, gururlu olduklarının altını çizdi ve "Neler yapabileceğimizi göstereceğimiz bir eser." dedi.

Bakan Uraloğlu'nun devam eden açıklamaları şu şekilde;

"Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla hayata geçirdik"

Gerçekten mühendis olarak bu günü yaşamanın haklı gururunu hissediyoruz. Burada sonuçta bir uydu ortaya çıkardık. Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla hayata geçirdik. Paketlenmiş durumda uydumuzun ana parçasını koyarak dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov'la birlikte yola çıkarıyoruz. Florida'ya göndermiş olacağız. Temmuz'un ikinci haftasında başlayan süreçte hava şartlarına bağlı olarak bir haftalık zaman diliminde inşallah bunu yörüngesine oturacak.

"5 milyar nüfusu kapsamış olacağız"

Dünyanın 3.5 milyon insanın yaşadığı kısma uydularımız hizmet veriyor. Bu uyduyla 5 milyar nüfusu kapsamış olacağız. 250 milyar dolara üretilmiş uydumuzun geri dönüş sürecini yakalamış olacağız. Neler yapabildiğimizi göstermiş olan eserden bahsediyoruz.

2005 yılında başlayan, 2014 yılında ete kemiğe bürünen bir sürecin sonuna geldik. Bu heyecan verici. Türk mühendis ve teknisyenlerinin Cumhurbaşkanımız önderliğinde neler yapabileceğinin bir kanıtı bu. Hem yönetici olarak hem de mühendis olarak bu gururu yaşıyorum. Dünyadaki 10 haberleşme uydu üreticisinden biri olduk.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/06/04/665ee13b333c9375__w1200xh667.jpg)

Temmuz'un ikinci haftasında yörüngesine fırlatılmış olacak"

Şu anda 5 uydumuzla bunları dünyadaki uydu üreticilerine imal ettirmiştik. 3.5 milyar insanı kapsayan (Afrika'nın kuzeyi, Avrupa, ülkemiz, yakın coğrafyamız Kafkaslar, Orta Asya ve Hindistan'ın da bir bölümü), artık bu uyduyla birlikte 5 milyar nüfusa erişeceğiz.

Bu da dünya nüfusunun yüzde 65'i demektir. Buralara hizmet satacağız ve hem kendi ihtiyacımız hem de kapsadığı ülkelerdeki ihtiyacı görmüş olacağız. Haberleşme uydumuz Temmuz'un ikinci haftasında yörüngesine fırlatılmış olacak. Sene sonunda da işletmeye, hizmet vermeye tamamıyla açılacak.

1 günlük yolculuğun ardından ABD'ye ulaşacak

Mürted Hava Meydanı'nda düzenlenen uğurlama töreninin ardından Türksat 6A uydusu, fırlatmada görev alacak personelle Antonov AN-124 tipi kargo uçağıyla ABD'ye gönderilecek.

Türksat 6A'nın hava yolculuğu yaklaşık 1 gün sürecek ve ardından Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerinde fırlatma prosedürleri başlatılacak. Uydunun 8-15 Temmuz 2024'te yörüngesine fırlatılması planlanıyor.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/06/04/665ee12763fc4970__w1200xh1520.jpg)

En Son Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 04 Haziran 2024 | 17:33
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Haziran 2024 | 14:52
Bakan Kacır müthiş gelişmeyi duyurdu: Türkiye A takımında

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A'nın Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği en değerli teknoloji ürünü olduğunu belirterek, " Artık uzay liginde Türkiye A takımında." dedi.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/bakan-kacir-muthis-gelismeyi-duyurdu-turkiye-a-takiminda-h1717875560-f8afda.jpg)


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin 2'nci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in Yörünge Altı Araştırma Uçuşu öncesi Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen etkinliğin ardından açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin insanlı uzay araştırmalarında Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği misyonla önemli bir başlangıç yaptığını hatırlatan Bakan Kacır, "O misyonda Uluslararası Uzay İstasyonunda 13 bilimsel deney gerçekleştirilmişti. Bu defa Yörünge Altı Araştırma Uçuşunda 7 farklı bilimsel deney Tuna Cihangir Atasever tarafından gerçekleştirildi. Bu kapsamda uzay koşullarının insan fizyolojisi ve biyolojisi üzerindeki etkileri, insan genetiği üzerindeki etkileri, insan metabolizması üzerindeki etkileri araştırıldı. Bunların bazıları Alper Gezeravcı'nın başlattığı projelerin devamı niteliğinde aslında. Bazı projelerde ilk kez bu misyonda icra edildi. Harvard Üniversitesi ile Sağlık Bilimleri Üniversitemiz birlikte bir proje gerçekleştirdiler. Uzay koşullarının beyindeki kan yayılımına etkisini ve aynı zamanda omurilik sıvısının dinamiğine olan etkisini araştırdılar" dedi.

"Gençler uzaya, teknolojiye, bilime çok güçlü şekilde ilgi duyuyor"

Bu önemli çalışmaların gençler ve çocuklar üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu kaydeden Bakan Kacır, "Bu misyonların en önemli çıktılarından biri gençler ve çocuklar üzerinde oluşturduğu etki. Biz bu etkinin ne kadar yüksek olduğunu, Alper Gezeravcı ile birlikte yaptığımız yurt seyahatlerinde gördük. Gittiğimiz her şehirde o şehrin en büyük etkinliklerini üniversitelerde icra ettik. Gördük ki Türk gençleri, Türk çocukları uzaya, teknolojiye, bilime çok güçlü şekilde ilgi duyuyorlar ve Alper Gezeravcı ile Tuna Cihangir Atasever'le başlayan yolculukta onlar bayrağı çok daha ileriye taşıyacaklar" diye konuştu.

"En doğru lokasyonda uzay limanı kurmayı hedefliyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzaya bağımsız erişim programının önemli olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye bu anlamda kendi roketlerini geliştiren bir ülke. İstiyoruz ki kendi uydularımızı, kendi roketlerimizle uzaya fırlatabilelim. Bununla beraber Uluslararası uzay limanı inşası da bu hedefin bir parçası çünkü uzaya bağımsız erişim için böyle bir altyapıyı edinebilmeniz çok önemli. Bunu da bir uluslararası iş birliği ile gerçekleştirmek istiyoruz. Dünyada en doğru lokasyonda uzay limanı kurmayı hedefliyoruz. Bütün bunlar önümüzdeki yıllarda sonuç görecek projeler" şeklinde konuştu.

"Artık uzay liginde Türkiye A takımında"

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'ya ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Kacır, "Biz daha önce görüntüleme uydularını yerli ve milli olarak geliştirmiştik. Şimdi haberleşme uydularını da yerli ve milli olarak geliştiriyoruz. Türksat 6A, Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği en değerli teknoloji ürünü. Yani 250 milyon dolarlık teknoloji ürününden bahsediyoruz. Bu yönüyle baktığım zaman aslında Türk sanayisinin geldiği seviyeyi de ispat ediyor. Türkiye böyle bir kabiliyete sahip 11 ülkeden biri. Artık uzay liginde Türkiye A takımında. Bu, Türkiye'nin yüksek teknolojiyi ihraç etme kabiliyetini de perçinleyecek. Türkiye kendi uydularını geliştirmenin, üretmenin ötesinde, dünyanın uydu üreticisi ülkelerinden biri haline gelecek. Bizlerde inşallah 8-14 Temmuz'da uzaya fırlatacağımız Türksat 6A ile birlikte yepyeni deneyimler kazanacağız ve bu deneyimleri yeni projeler ile önümüzdeki dönemde zenginleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 19 Haziran 2024 | 17:26
'Türkiye uzaya uçuyor''... Batı'dan tarihi adımlarımıza yakın takip

(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS4t8vmib4MBSY9tmm6ERawPXL5DLhUvkUBzw&s)

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzay yolundaki tarihi adımları Alman basınında gündem oldu.

Uzaya fırlatılmak üzere ABD'ye gönderilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Alman basının takibine girdi.

"TÜRKİYE UZAYA UÇUYOR"
"Uzay yolunda tarihi adımlar" başlıklı haberde, "Türksat 6A'nın yapımıyla Türkiye, dünya çapında kendi başına iletişim uydusu üretme konusunda teknik yeteneğini kanıtlamış bir düzineye yakın ülkenin arasına katılıyor" denildi.

Haberin devamında şu ifadelere yer verildi;

Her şeyin yolunda gitmesi durumunda uzay kapsülü, dünyadan 35.786 km yüksekte bir konuma yerleştirilecek. Batıda Britanya Adaları'ndan, kuzeyde İskandinavya'ya, doğuda Pakistan'a ve Arap Yarımadası dahil Afrika'nın kuzey kesimine kadar uzanan bir alanı kapsayacak. Mükemmel ses kalitesi ve yüksek veri aktarım hızları sunduğundan bu bölgelerdeki bilgi tedarikini önemli ölçüde artıracaktır.

Türksat 6A'nın görev süresinin 15 yıl olduğu tahmin edildiği belirtildi.

TEMMUZDA FIRLATILACAK

SpaceX tesislerinde fırlatma prosedürlerinin başlatılacağı Türksat 6A'nın 8-15 Temmuz haftasında hava şartlarına bağlı olarak yörüngesine fırlatılması planlanıyor.

Türksat 6A, yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara'da TUSAŞ'taki USET'te Türk mühendisleri tarafından üretildi. Türksat 6A Projesi'nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜRKSAT AŞ müşteri kurum olarak, TÜBİTAK UZAY proje yönetici kurum, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH firmaları ise proje yürütücü kurum olarak yer aldı.

Uyduların ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor.

Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye'nin, Türksat 6A tecrübesinin ardından uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi de hedefler arasında yer alıyor.

Star Gazetesi
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 21 Haziran 2024 | 23:35
Türksat 6A için geri sayım başladı

(https://mediacdn.yirmidort.tv/Documents/yirmidorthaber/images/2024/06/21/abdde-son-testleri-yapili-567_2-41.jpg)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, temmuz ayının ikinci haftasında uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 6A'nın son testlerinin ABD'nin Florida eyaletindeki istasyonda sürdüğünü bildirdi.

Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türksat 6A'nın son durumuna ilişkin bilgi vererek, görsellerini sosyal medya hesabından paylaştı.

Antonov An-124 tipi uçakla 4 Haziran gecesi Türkiye'den yola çıkan Türksat 6A'nın 19 saatlik yolculuğunun ardından ABD'nin Florida eyaletindeki SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na ulaştığını anımsatan Uraloğlu, burada son testlerin yapıldığını ifade etti.

Uraloğlu, Türksat 6A için artık gün sayıldığının altını çizerek, "ABD'ye nakli sonrası devam eden standart testlerin tamamlanmasının ardından temmuz ayının ikinci haftasında yerli ve milli gururumuz Türksat 6A'yı, Falcon-9 roketiyle uzaydaki konumuna göndereceğiz. Yüzde 81'in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen uydumuz, 15 yılı aşkın süre boyunca hizmet edecek." ifadesini kullandı.

Türksat 6A'nın faaliyetlerinin Bakanlığın yanı sıra proje paydaşları ve ilgili kurumlarca yakından takip edildiğini vurgulayan Uraloğlu, uydunun, Türksat uydularının yedekliliğini sağlayacağını ve mevcut kapasiteyi artıracağını bildirdi.

ÜRETİM SONRASI 400'E YAKIN TEST BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Uraloğlu, Türksat 6A'nın üretim süreci sonrasında 400'e yakın çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türksat 6A, SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na yaklaşık 4 saat süren indirme işleminin ardından hangarındaki yerini aldı. Burada da seyahat sonrası testler gerçekleştiriliyor. Uydunun uzaya gönderilmesinin ardından yaklaşık 10 gün sürecek yolculuk başlayacak. Uydu, yörüngesine ulaştıktan sonra da yörünge testlerine başlaması planlanıyor. Testlerin ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alınacak uyduyu faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Faaliyete geçmesiyle Türksat 6A ile Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak."

Uraloğlu, 7,2 kilovat güç kapasitesiyle 15 yıl hizmet verecek Türksat 6A ile Türkiye'nin, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale geleceğinin altını çizerek, uydunun Ku Band kapasitesiyle yayıncılık sektörüne hizmet vereceğini belirtti.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 21 Haziran 2024 | 23:43
TÜRKSAT 6A AMERİKA'DA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antonov An-124 tipi uçakla 4 Haziran gecesi yola çıkan Türksat 6A uydusunun SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'nda son testlerinin yapıldığını söyledi. Türksat 6A uydusunun SpaceX hangarında olduğunu bildiren Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuz artık gün sayıyor. Amerika Birleşik Devletleri'ne nakli sonrası devam eden standart testlerin tamamlanmasının ardından temmuz ayının ikinci haftasında yerli ve milli gururumuz Türksat 6A uydumuzu Falcon 9 roketi ile uzaydaki konumuna göndereceğiz. Yüzde 81'in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen uydumuz 15 yılı aşkın süre boyunca hizmet edecek" dedi.

(https://gaziantephaberdar.com/haberResim/658x372/haber/Photo_1718965365177.jpg)


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türksat-6A Uydu Projesi'nin planlanan bir şekilde ilerlediğini belirterek, 4 Haziran'da Antonov An-124 tipi uçak ile Türkiye'den uğurladıkları uydunun, 19 saatlik yolculuğun ardından ABD'nin Florida Eyaleti'nde bulunan SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na gönderildiğini anımsattı.

SpaceX Falcon 9 Roketiyle Fırlatılacak

Türksat 6A uydusunun faaliyetlerinin Bakanlığın yanı sıra proje paydaşları ve ilgili kurumlarca yakından takip edildiğinin de altını çizen Bakan Uraloğlu, Türksat uydularının yedekliliğini sağlayacak ve mevcut kapasiteyi artıracak Türksat 6A'nın mevcut proje takvimine göre temmuz ayının ikinci haftasında Space X firmasının Falcon 9 roketiyle uzaya göndermeyi planladıklarını söyledi.

10 Günlük Uzay Yolculuğu Sonrası Yörünge Testleri Yapılıyor

Türksat-6A'nın üretim süreci sonrasında 400'e yakın çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladığını anımsatan Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuzu taşıyan Antonov An-124 tipi uçak yaklaşık 19 saatlik seyahatin ardından SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na inmişti. Yaklaşık 4 saat süren indirme işleminin ardından Türksat 6A uydumuz SpaceX'in hangarındaki yerini almıştı. Burada da seyahat sonrası testler gerçekleştiriliyor. Testlerin tamamlanmasının ardından temmuz ayının ikinci haftasında uydumuzu uzaya göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

Uydunun uzaya gönderilmesinin ardından yaklaşık 10 gün sürecek yolculuğun da başlayacağının altını çizen Uraloğlu, yörüngesine ulaştıktan sonra da yörünge testlerine başlamasının planlandığını söyledi. Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Testlerin ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alarak Türksat 6A uydusunu faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Faaliyete geçmesi ile birlikte Türksat 6A uydusu ile Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak. Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek. Ku Band kapasitesi ile yayıncılık sektörüne hizmet verecek. Uydumuz 7,2 kW güç kapasitesi ile 15 yıl boyunca hizmet verecek."

https://gaziantephaberdar.com/
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 27 Haziran 2024 | 16:38
SpaceX'TE TÜRKSAT 6A hareketliliği! Testleri bitiyor fırlatılmayı bekliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın Amerika'nın Florida eyaletindeki SpaceX tesislerinde fırlatma öncesi testlerinin tamamlanma aşamasına geldiğini bildirerek, "Yüzde 80'in üzerinde bir yerlilik oranı ile ülkemizin en büyük Ar-Ge projesinde son aşamaya geldik ve her şey takvime uygun olarak ilerliyor. İki hafta içerisinde uydumuzu uzaya göndereceğiz. Ülkemiz için bir dönüm noktası olacak Türksat 6A'nın başarıyla hizmete alınması sonrasında Türkiye, uzay yarışında yeni bir döneme girecek" dedi.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/spacexte-turksat-6a-hareketliligi-testleri-bitiyor-firlatilmayi-bekliyor-h1719436257-aedb65.jpeg)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın Amerika'nın Florida eyaletindeki SpaceX tesislerinde fırlatma gününü beklediğini kaydederek fırlatma öncesi testlerinin de tamamlanma aşamasına geldiğini bildirdi. Türksat 6A uydusunun entegrasyon ve testlerinin, 10 yıllık bir süreçte Türksat ve TUSAŞ iş birliğiyle ülkemize kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde gerçekleştirildiğini anımsatan Uraloğlu, Türksat 6A'yı, Türksat'ın yanı sıra TÜBİTAK Uzay, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH'in katkılarıyla en yüksek yerlilik oranıyla ürettiklerinin de altını çizdi.

SpaceX Falcon 9 Roketiyle Fırlatılacak
Türksat-6A Uydu Projesi'nin gereksinimler doğrultusunda ve proje takvimine göre süren faaliyetlerinin proje paydaşları ve ilgili kurumlarca yakından da takip edildiğini vurgulayan Uraloğlu, Türksat uydularının yedekliliğini sağlayacak ve mevcut kapasiteyi artıracak Türksat 6A'nın 6 Haziran'da SpaceX tesislerine ulaştığını kaydederek, "Nakliye işlemlerinin tamamlanması sonrasında başlatılan fırlatma aşaması testleri de tamamlanma aşamasına geldi. Mevcut proje takvimine göre Temmuz ayı ikinci haftasının başında Türksat 6A uydumuzu Space X firmasının Falcon 9 tip roketiyle uzaya göndermeyi planlanıyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz ki; yüzde 80'in üzerinde bir yerlilik oranı ile ülkemizin en büyük Ar-Ge projesinde son aşamaya geldik ve her şey takvime uygun olarak ilerliyor" diye konuştu.

"Uydunun Her Parçası, Farklı Görev Yüklerine Sahip Uydular İçin Kullanılabilecek"
Uraloğlu, Türksat-6A'nın başarıyla hizmete girmesinin Türkiye için büyük öneme sahip olduğunun altını çizerek Türksat 6A ile Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu platformunu geliştirmiş olacağını anımsattı. Türksat 6A'nın hizmete girmesinin ardından yüzde 81'in yerlilik oranı ile üretilen uydunun uzay deneyimi elde etmiş olacağını belirten Uraloğlu, "Bu sayede uydumuzun yerli ve milli olarak üretilen her parçası uydu deneyimi kazanmış olacak. Bu çok önemli. Çünkü ülkemizde üretilen bu parçaların hepsi uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de açılacak. Artık haberleşme uydusu üreten tüm ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek. Sadece haberleşme uydusu üreten bir ülke olmakla kalmayacağız, tüm uydu parçalarını ihraç da edeceğiz. Üretilen her parça, artık farklı görev yüklerine sahip uydular için de kullanılabilecek" dedi.

"Bu proje ile Uzay Yarışında Yeni Bir Döneme Giriyoruz"
Bakan Uraloğlu, özellikle kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretilmesi ve yüksek yerlilik oranı ile uydu ve uzay sektöründe dışa bağımlığın azalmasının güvenlik açısından da büyük önemi olduğunun altını çizdi. Bir haberleşme uydusunun yaklaşık 250 milyon Dolar değeri olduğunu da anımsatan Uraloğlu, "Sadece bir uydunun değerini bile düşünürsek bu projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğu biraz daha anlaşılır olabilir. Ayrıca Türksat 6A'nın, uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturma konusunda da önemli katkısı olacak. Teknoloji ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olabilecek. Ülkemiz için bir dönüm noktası olacak Türksat 6A'nın başarıyla hizmete alınması sonrasında Türkiye, uzay yarışında yeni bir döneme girecek" ifadelerini kullandı.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 28 Haziran 2024 | 17:03
TÜRKSAT 6A uydusu uzaya fırlatılıyor: Tarih belli oldu
(https://www.nobetcigazete.com/images/haberler/2024/06/turksat-6a-nin-uzaya-firlatilis-tarihi-belli-oldu-8996_1.jpg)


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6A Uydusu'nun 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayacak gece yörüngesine gönderileceğini duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesine ilişkin tarihin belirlendiğini açıkladı.

Uraloğlu, uydunun, SpaceX tarafından Falcon 9 roketi ile uzaya gönderileceğini kaydetti.

Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuz ABD Florida'da bulunan SpaceX'e ait Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17:20'de, Türkiye saati ile 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece 00:20'de uzaya gönderilecek. Uydunun fırlatma anını referans alırsak bu andan itibaren yaklaşık yarım saat sonra Türksat 6A uydusunun roketten ayrılması gerçekleşecek" dedi.

"Yörünge testleri 1 ay sürecek"

Bakan Uraloğlu, uydunun roketten ayrılması sonrasında da SpaceX'in tüm süreci kontrol altında tutacağını belirterek "Fırlatma sürecin başarılı şekilde tamamlanması ve uydunun roketten ayrılması sonrasında yaklaşık 70'inci dakikada da Türksat 6A uydumuzdan ilk sinyalin alınmasını bekliyoruz. Uydunun ayrılma anından sonra sinyalin alınması ile fırlatmanın ve ayrılmanın başarılı gerçekleştiğini söyleyebileceğiz. Bu nedenle bu ilk sinyalin alınması büyük önem taşıyor" dedi.

Fırlatmanın ardından Türksat 6A'nın kimyasal itki sistemi ile yola çıkacağını belirten Uraloğlu, "Uydumuzun istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek ve ardından 42 derece Doğu boylamındaki yörüngesine doğru uzay yolculuğu başlayacak. Yolculuğun tamamlanmasının ardından uydumuzun yörünge testlerine başlaması planlanıyor. Yörüngeye ulaşmasına müteakip en az 1 ay sürecek testlerin ardından da Türksat tarafından yörüngede teslim alınarak Türksat 6A uydusunun faaliyete geçmesini planlıyoruz" diye konuştu.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/06/28/667e65e02cd5e768__w1200xh743.jpg)

35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak"

Uraloğlu, mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A'nın Türkiye'nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağını kaydederek Türksat 6A'nın bir aylık yolculuğunun ardından Dünya'dan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacağını kaydetti.

Türksat 6A'nın 8.4 kilovat güce sahip olduğunu anlatan Uraloğlu, "Türksat 6A uydusu bir yer sabit haberleşme uydusu olarak; TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. Türksat, 6 aktif haberleşme uydusu ile dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak" ifadelerini kullandı.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/06/28/667e65e2086d0366__w1200xh1500.jpg)


En Son Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 28 Haziran 2024 | 17:21
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 02 Temmuz 2024 | 16:34
Türksat 6A ile Türkiye'nin TV yayıncılığından aldığı pay artacak

Türkiye'nin 9 Temmuz'da uzaya göndermeye hazırlandığı yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile ülkenin TV yayıncılığındaki payının da artması bekleniyor.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x675/resimler/diger/kok/2024/07/01/6682a458471c2202.jpg)

Türksat 6A'nın 42 derece doğu yörüngesinde hizmete girmesiyle daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan Güneydoğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet verilebilecek.

Türksat uydularının Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı da kapsayacak olması sayesinde halen 3,5 milyar olan Türksat uydularının ulaştığı nüfusun 5 milyarın üzerine çıkması bekleniyor.

Bu nedenle yapılacak anlaşmalar sonrası Türksat uydularını kullanan televizyon sayının da önemli ölçüde artması öngörülüyor.

Türksat'tan edinilen bilgiye göre; şirket, kurulduğu günden bu yana uydu filosunu genişleterek, dünyanın önde gelen operatörlerinden biri haline geldi.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/07/01/6682a486cc372843__w1200xh739.jpg)

Yakın zamanda filoya katılacak

Son dönemde yaptığı yatırımlarla hizmet ihracatını da önemli oranda artırmayı başaran şirket, Türksat 5A ve 5B gibi önemli yatırımları hayata geçirirken milli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı da yakın zamanda filosuna katma hazırlığı yapıyor.

Söz konusu uydu projeleriyle kapsama alanını günden güne genişleten Türksat uydularının ulaştığı ülke sayısı 118'i buldu.

Özellikle televizyon yayıncılığında Türksat uyduları, bölge ülkelerinden talep görmeye başlarken yurt dışı merkezli çok sayıda televizyon kanalı hizmet almaya başladı.

Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Akdeniz ve Karadeniz'i de kapsayan geniş bir coğrafyada hizmet veren Türksat uydularından hizmet alan yurt dışı merkezli televizyon kanalı sayısı 158'e ulaştı. Yurt içinden de 357 kanal bu uyduları kullanıyor.

Halen yayınlarını sürdüren kanalların biri 8K, biri 4K yayın yaparken 235 TV kanalı ise HD kalitesinde faaliyet gösteriyor. Ayrıca, 211 radyo da Türksat uydularından yayınlarına devam ediyor.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/07/01/6682a495493a3168__w1200xh800.jpg)


Uydu terminali sayısı 6 bin 210 oldu

Ayrıca, kısa süreli yayın hizmeti alımına ilişkin 62 firma ve kamu kurumu Türksat uydularından hizmet alıyor.

Türksat'ın aktif 5 uydusunun kapsama alanına giren coğrafyada kurulumunu yaptığı uydu terminali sayısı 6 bin 210'a ulaştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 05 Temmuz 2024 | 21:43
Abdulkadir Uraloğlu duyurdu: Türksat 6A'nın fırlatılmasında geri sayım başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın son durumuyla ilgili yaptığı açıklamada, tüm testlerden başarıyla geçtikten sonra 4 Haziran'da yörüngesine fırlatılması için ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Space X tesislerine yolladıklarını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 Haziran'da Space X'in, ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne yollanan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın son durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin 1994'te Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüvenini ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile taçlandıracak olmasının gururunu paylaştıklarının altını çizen Uraloğlu, ülkenin son yıllarda uydu ve uzay teknolojilerinde önemli katettiğini söyledi.

Uraloğlu, haberleşme uyduları, Türksat 1B'yi 1994'te, Türksat 1C'yi 1996'da, Türksat 2A'yı ise 2001'de hizmete aldıklarına ve bu uyduların ömürlerini tamamladığına işaret ederek, "Aktif olan, Türksat 3A'yı 2008'de, Türksat 4A'yı 2014'te, Türksat 4B'yi 2015'te uzaya gönderdik. Türksat 5A'yı 2021'de ve son olarak Türksat 5B'yi de 2022'de hizmete aldık. Türksat 6A ise Türk mühendisleri eliyle TUSAŞ'taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) üretildi. Bu da ülkemiz için ayrı bir önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Türksat 6A'nın hikayesinin, teknoloji transfer programıyla, Türksat 3A'nın yapımı sırasında başladığını anlatan Uraloğlu, Türksat tarafından başlatılan program ile 3A'nın yanı sıra 4A ve 4B'nin yapımında Türksat mühendislerinin de yer almasının sağlandığını dile getirdi.

"Türksat 6A'nın hikayesi Türksat 3A'nın yapımı sırasında başladı"

Türksat 6A'nın hikayesinin Teknoloji Transfer Programı ile birlikte 3A'nın yapımı sırasında başladığını söyleyen Uraloğlu, "Türksat tarafından başlatılan program ile 3A'nın yanı sıra 4A ve 4B'nin yapımında Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı. Ayrıca Türksat 5A'nın ve 5B'nin yapımında yine teknoloji transfer programı kapsamında 12 Türksat mühendisi; uydu tasarım, üretim ve test aşamalarında bulundu. Bugün 84 adet yerli ekipman kullanılarak yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranıyla dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olma hususundaki kararlı çalışmalarımızda çok büyük bir başarı elde ettik." dedi.

Türksat 6A'nın üretim aşamasında gerçekleşen başarılara ve sürece dair bilgiler veren Uraloğlu, 2015 yılında Türksat ve Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde işe başladıklarını anımsatarak şunları söyledi:

26 Aralık 2016 tarihinde ayrıntılı Kritik Gözden Geçirme Fazını yaptık. Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli'ni ise 2018 yılı sonunda tamamlayarak ikinci kritik gözden geçirme fazına geçtik. Bu fazı da 2018 yılının Kasım ayında tamamlayarak 2019 yılı başında Mühendislik Modeli'nin yapımını başlattık. 2022 yılında tamamladığımız Mühendislik Modeli'nin ardından yine 2022 yılının Haziran ayında Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testleri'ni gerçekleştirdik. Uzaya göndereceğimiz Uçuş Modeli'nin Isıl Vakum Testlerini 2022 yılının aralık ayında tamamladık. Yine, Uçuş Modeli'nin Titreşim ve Akustik Testlerini ise Ağustos 2023'te bitirdik." dedi. Şok Testlerini Kasım 2023'te, Son Fonksiyonel Testleri Ocak 2024'te, CATR testleri Mart 2024'te, Kütle Özellikleri Ölçümünü de Nisan 2024'te tamamladıklarını bildiren Uraloğlu, işlevsel testlerin hepsini bu tarihte bitirdiklerini belirtti. Türksat 6A'nın tüm testleri başarıyla geçmesinin ardından 4 Haziran'da uydunun yörüngesine fırlatılması için ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerine yolladıklarını anımsatan Uraloğlu, "Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık 1 ay süren fırlatma prosedürlerinde de sona geldik.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/07/05/66880f5f0077e251__w1200xh800.jpg)

Türksat 6A, 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece 00.20'de uzaya gönderilecek"

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17.20'de, Türkiye saati ile 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece 00.20'de uzaya gönderecek şekilde geri sayıma başladıklarını duyurarak şöyle devam etti:

Uydunun fırlatma anını referans alırsak bu andan itibaren yakıt deposu ilk ayrılması 195. saniyede gerçekleşecek. Tam olarak 35 dakika 55 saniye sonra ise Türksat 6A uydusu roketin ikinci katından ayrılacak. Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece Doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşarak yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yörüngeye ulaşmasının ardından da yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alınarak Türksat 6A uydumuzu faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.

"Türksat 6A'nın ulaştığı nüfus 5 milyar olacak"

Uydu hizmetlerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B haberleşme uyduları ile hizmetin devam ettiğini belirten Uraloğlu, Türksat 6A'nın faaliyete geçmesiyle hem mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacağını hem de kapasiteyi arttıracağını söyledi.

Uraloğlu açıklamalarında şunları kaydetti:

Uydumuz, Jeosenkron yani yer sabit haberleşme uydusu olarak; Türkiye'deki uydu ekosisteminde çok büyük bir kilometre taşı olacak. İnsanımıza TV yayıncılığı başta olmak üzere veri haberleşme hizmetleri alanında hizmet sağlayacak. Geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek." dedi. Mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın da kapsama alanına gireceğini duyuran Uraloğlu, ilk kez Türkiye tarafından üretilen bir uydu üzerinden bu ülkelerdeki yerel televizyon kanallarına ulaşacaklarının altını çizdi. Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağına da vurgu yapan Uraloğlu, "Kesintisiz televizyon yayıncılığı açısından önem arz eden KU-Bantta televizyon yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyeceğimiz frekans bantları da yer alıyor. Bu anlamda yedeklilik açısından önem arz eden 6A ile birlikte sunduğumuz hizmetler de ek kapasiteyle artacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artmasını da planlıyoruz.

Yurt dışında görev yapan İHA'ların kontrolü Türksat uydularıyla daha güvenli"

Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın ülke güvenliği açısından çok büyük katkılar sağlayacağını kaydederek, askeri ve gözetleme amaçlı kullanılan İHA'ların son yıllarda, gelişen teknolojiyle, mühendislik uygulamalarında, bilimsel çalışmalarda ve sivil alanda da kendine yer bulduğunu anımsattı.,

Uraloğlu şunları söyledi:

Şu anda hizmet veren Türksat 5B başta olmak üzere, tüm Türksat uydularıyla dünyanın dört bir yanında İHA'larımızı kontrol altında tutabiliyoruz. Bunlar, genişletilmiş menzil ve kapsama alanıyla kesintisiz haberleşebiliyor. Yani artık İHA'larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün değil ve bu uydu iletişimi, özellikle İHA operasyonlarında oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak ortaya çıkıyor." diye konuştu. Yurt dışında görev yapan İHA'ların kontrolünün Türksat uydularıyla daha güvenli hale geleceğini vurgulayan Uraloğlu, "Uydu iletişimi, veri iletimi için güvenli ve şifreli kanallar sağlayarak, yetkisiz erişim veya müdahale riskini en aza indirecek. Aynı şekilde Türksat 6A da artık bu imkanımızın çok geniş bir alana yayılmasını sağlayacak.

Uzay vatandaki yörünge hakkımızı güvence altına aldık"

Türkiye'nin uydu alanındaki tecrübesiyle Türksat 6A'nın yeni bir dönemin kapısını araladığını söyleyen Uraloğlu, "Ülkemiz için yüksek teknolojili ürün üretimi alanında milat olduğu gibi vatandaşlarımızın ülkesine güvenini arttıran ve göğsünü kabartan bir proje de oldu. İnsansız hava araçlarımız, milli elektrikli trenlerimiz, muharip uçağımız Kaan ve TOGG gibi birçok alanda yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz teknolojilerle beraber, uydular konusunda da yerli ve milli stratejimiz başarıya ulaştı. Artık insanımız biliyor ki Türkiye olarak bizim gerekli altyapımız, mühendisimiz ve insan kaynağımız var. Ülke olarak uzay vatandaki yörünge hakkımızı da güvence altında aldık. Sadece deniz ve karada değil uzaydaki haklarımızın da sonuna kadar takipçisi olacağız." ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, Türkiye'nin Türksat 6A'dan edindiği tecrübelerle bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi hâline geldiğini söyleyen Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

Türksat 6A'nın üretimi ile ülkemiz haberleşme uydusu üreten ülkeler arasında yerini aldı ve uydu ihracatçısı konumuna yükselmiş oldu. Dışa bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir kilometre taşı olmasının yanı sıra ülkemizde bir uydu üretim ekosisteminin kurulmasını da katkı sağladı. Bir haberleşme uydusunun yaklaşık 250 milyon dolar değeri olduğu düşünüldüğünde, bu projenin başarıyla tamamlanmasının ülkemiz ekonomisinin gelişimi açısından önemi ortadadır. Ülkemizin bilim, teknoloji ve uzay yarışında gayret eden, alın teriyle, akıl teriyle, vakti ile, nakdi ile efor sarf eden tüm kurum, kuruluş ve reel sektör temsilcilerini yürekten kutluyorum. Türkiye Uzay Ajansına, Tübitak Uzay, Türksat, Aselsan, C2TECH ve TUSAŞ ile birlikte sürece ve katkı veren tüm birimlere ayrı ayrı teşekkür ediyor, bu zorlu entegrasyon, test, fırlatma ve hizmete alma süreçlerindeki gayretlerinizi takdir ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesi ve hizmete alım programlarında buluşmak dileğiyle.

En Son Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 06 Temmuz 2024 | 03:07
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 07 Temmuz 2024 | 16:10
Türkiye'nin milli uydusu Türksat 6A'nın fırlatılması öncesi son hazırlıklar

Türksat 6A'nın yolculuğu, 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece Türkiye saatiyle 00.20'de başlayacak. Bu tarihi an öncesinde ABD'nin Florida eyaletinde hazırlıklar sürüyor.

Türkiye, yerlilik ve millilik oranını artırarak, teknolojik çalışmalara devam ediyor.

Türkiye'nin yerli ve milli ilk haberleşme uydusu Türksat 6A'nın Türkiye saatiyle 9 Temmuz 00.20'de başlayacak uzay yolculuğu öncesi son hazırlıklara odaklanıldı.

Türksat AŞ'den yapılan açıklamaya göre, uydunun, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle fırlatılması için geri sayım sürüyor.

"Fırlatma Töreni" yapılacak

Tarihi an dolayısıyla Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde de "Fırlatma Töreni" gerçekleştirilecek.

Türkiye'nin en büyük AR-GE projesi niteliğindeki Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde göreve başlayacak.

Yer sabit (Jeosenkron) haberleşme uydusu olarak Türksat 6A, TV yayıncılığı hizmetlerinde ve geniş kapsama alanında ülkenin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

Canlı takip

Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan yapılacak fırlatma, alandan canlı takip edilecek.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/07/07/668a48c1b9584815__w1200xh800.jpg)

Hizmet, geniş bir coğrafyayı kapsayacak

Türksat 6A, yörüngesindeki konumuna ulaşmasının ardından Türkiye, Avrupa ve Güney Asya'da geniş bir coğrafyayı kapsayan alanda hizmet verecek.

Türk uydularının ulaştığı nüfus 5 milyara çıkacak

Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 07 Temmuz 2024 | 16:34
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 08 Temmuz 2024 | 16:22
Türksat 6A bu gece yörüngesine fırlatılacak

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/07/08/668b942bdbe10544__w1200xh799.jpg)

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden bu gece yörüngesine fırlatılacak.

TÜRKSAT 6A için beklenen gün geldi...

Türk mühendisleri tarafında yerli imkanlar ile üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A bu gece yörüngesine doğru yola çıkıyor.

Yörüngesine fırlatılacak

(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRGH9FAjbfJ833NQ8APpFSkz0309I2E4qjNBg&s)

TÜRKSAT 6A, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımları ile bu gece saat 00.20'de SpaceX firmasının Amerika'nın Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden yörüngesine fırlatılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesaj gönderecek

Gece yarısı gerçekleştirilecek olan fırlatma sonrası da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video mesaj yayınlayacak.

Bakan Uraloğlu da Kennedy Uzay Merkezi'nden canlı bağlantı ile orada yaşanacak heyecanı Türkiye'ye aktaracak.

"Kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız"

TÜRKSAT 6A uydusunun fırlatılması öncesinde son durumu yerinde takip eden Bakan Uraloğlu, "Şu an fırlatma işlemleri için hazırlıklarımız sorunsuz devam ediyor. Bizler de ekibimiz ile birlikte fırlatma öncesi son hazırlıkları titizlikle takip ediyoruz. Bu gece inşallah bağımsızlığımızın sembolü TÜRKSAT 6A'nın fırlatma işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız." ifadelerini kullandı.

Testler yaklaşık 1 ay sürecek"

Uydunun fırlatılmasından itibaren yaşanacak süreç hakkında da bilgi veren Bakan Uraloğlu, "Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece Doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacak. Burada yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından uydumuzu teslim alacağız ve faaliyete geçireceğiz." şeklinde konuştu.

"5 milyar insana hizmet verilecek"

TÜRKSAT 6A'nın Türkiye'nin en önemli Ar-Ge projelerinden biri olduğunu ve Türk mühendislerinin yoğun çalışmalarının sonucunda yüzde 80'in üzerinde bir yerlilik oranıyla üretildiğini anımsatan Uraloğlu şöyle devam etti:

Uydumuz TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiye'nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca, mevcut uyduların hizmet vermediğimiz Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın da kapsama alanına girecek, 5 milyar insana hizmet verilecek.

Türk mühendisler üretti

Türksat 6A, yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara'da TUSAŞ'taki USET'te Türk mühendisleri tarafından üretildi.

Türksat 6A Projesi'nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜRKSAT AŞ müşteri kurum olarak, TÜBİTAK UZAY proje yönetici kurum, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH firmaları ise proje yürütücü kurum olarak yer aldı.

35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak

Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak.

7,5 kilovat güce sahip, 4 bin 250 kilogram ağırlığındaki Türksat 6A ile mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat'ın kapsama alanına girecek.

Uyduların ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

Türkiye uydu ihracatçısı konumuna yükselecek

Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor.

Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye'nin, Türksat 6A tecrübesinin ardından uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi de hedefler arasında yer alıyor.

En Son Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 08 Temmuz 2024 | 16:34
Heyecanlı bekleyiş son buluyor! Fırlatma saati belli oldu

Türkiye'nin yerli ve milli ilk haberleşme uydusu Türksat 6A'ın fırlatma saati belli oldu. Türkiye saatiyle 9 Temmuz 00.20 başlayacak uzay yolculuğu için son hazırlıklar tamamlandı.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/heyecanli-bekleyis-son-buluyor-firlatma-saati-belli-oldu-2h1720359641-d62408.jpg)

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 01:12
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 01:24
TÜRKSAT 6A fırlatma CANLI izleme linki var mı?

(https://foto.haberler.com/haber/2024/07/08/turksat-6a-firlatma-canli-izleme-linki-var-mi-17501507_3982_amp.jpg)

Türkiye'nin haberleşme uydu yayıncılığı Türksat 1B ile 1994'te başladı. Bundan iki yıl sonra 1996'da Türksat 1C, 2001'de Türksat 2A, 2008'de Türksat 3A, 2014'te Türksat 4B uzaya gönderildi. Türksat 5A 2021'de ve son olarak Türksat 5B de 2022'de hizmete alındı. TÜRKSAT 6A fırlatma CANLI izleme linki var mı?
TÜRKSAT 6A NE ZAMAN, NEREDEN FIRLATILACAK? Türksat 6a'nın gelişim süreci Türkiye'nin uydu çalışmaları devam ederken Bakanlık çatısı altında 15 Aralık 2014'te yerli ve milli Türksat 6A projesi resmi olarak başlatıldı. 21 Mayıs 2015'te Türksat ve Savunma Sanayi Başkanlığı işbirliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinin (USET) açılmasıyla çalışmalara başlandı.Ön Gözden Geçirme Fazı 31 Aralık 2015'te başlarken 26 Aralık 2016'da Kritik Gözden Geçirme Fazı-1'e adım atıldı. Bir sonraki yıla gelindiğinde Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli tamamlandı.

(https://foto.haberler.com/haber/2024/07/08/turksat-6a-firlatma-canli-izleme-linki-var-mi-17501507_9338_m.jpg)

Kritik Gözden Geçirme Fazı-2'ye 29 Kasım 2018'de başlanırken mühendislik modeli uydusu yapımı çalışmaları için 2019'da harekete geçildi. Söz konusu modelin çalışmaları 2022'de tamamlandı.Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testleri, Haziran 2022'de sona erdi. Uçuş Modeli Isıl Vakum Testleri ise Aralık 2022'de sonuca ulaştı.Uçuş Modeli Titreşim ve Akustik Testleri Ağustos 2023'te yapılırken Kasım 2023'te Uçuş Modeli Şok Testi (Fit Check) tamamlandı.Uçuş Modeli Son Fonksiyonel Testleri de Ocak 2024'te bitirilerek, uçuş modeli CATR testleri yapıldı.Nisan 2024'e gelindiğinde uçuş modeli kütle özellikleri ölçümü yapıldı, geçen ay da uçuş modeli yerde teslim ve paketleme işlemine geçildi. Uydu, 4 Haziran'da Space X'in, ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne yollandı.

(https://foto.haberler.com/haber/2024/07/08/turksat-6a-firlatma-canli-izleme-linki-var-mi-17501507_689_m.jpg)

TÜRKSAT 6A FIRLATMA CANLI İZLEME LİNKİ VAR MI?Türksat 6A uydusu yapım çalışmalarında Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK UZAY, Türksat AŞ, ASELSAN, C2Tech ve TUSAŞ sürece katkı sağladı.Böylece tüm hazırlıklar tamamlanarak, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu uzaya gönderilmeye hazır hale geldi. Türksat 6A uydusu, fırlatma merkezinden Falcon 9 roketiyle bugün ABD yerel saatiyle 17.20'de, Türkiye saatiyle gece 00.20'de uzaya gönderilecek.

(https://foto.haberler.com/haber/2024/07/08/turksat-6a-firlatma-canli-izleme-linki-var-mi-17501507_356_m.jpg)

TÜRKSAT 6A ülkemizde haber kanallarından canlı olarak yayınlanacak.

Haberler.Com

Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 03:19
Türksat Yönetim Kurulu Başkanı yeni gelişmeyi duyurdu: Haberleşme imkanlarımız tamamen kontrolümüzde olacak

Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Türksat 6A, hakkında yaptığı açıklamada "Haberleşme imkanlarımız tamamen kontrolümüzde olacak" ifadelerini kullandı.


(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/turksat-yonetim-kurulu-baskani-yeni-gelismeyi-duyurdu-haberlesme-imkanlarimiz-tamamen-kontrolumuzde-olacak-h1720471521-33153c.jpg)

Yüksek, Türksat 6A Fırlatma Töreni'nde AA muhabirine, bugün gerçekten tarihi bir gün yaşadıklarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde tam bağımsız, büyük Türkiye idealinin en önemli stratejik hamlesini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bunun birçok ilki bünyesinde barındıran bir faaliyet olduğuna dikkati çeken Yüksek, "Özellikle Türkiye'nin en büyük AR-GE projesi olarak öne çıkıyor. Türksat 6A, bizim artık uydu kullanan rolünden uydu tedarik eden rolüne geçtiğimiz bir hamleyi gösteriyor. Bu çok kritik, çok önemli bir adım. Artık ülke olarak sınıf atlıyoruz. Kendi haberleşme uydusunu yerli ve milli üreten 11 ülkeden biri olduk. Türksat 6A bizim bayrağımızın, bizim yerli ve milli ürünlerimizin uzayda en uzak mesafedeki temsili olacak." diye konuştu.

Yüksek, Türksat 6A ile Türkiye'nin dünyada televizyon ve haberleşmeyle ilgili olarak yaklaşık 5 milyar nüfusa yani dünyanın yüzde 65'ine etki edeceğinin altını çizdi.

Endonezya, Malezya, Hindistan bölgelerine de artık haberleşme ve televizyon yayıncılığı anlamında ulaşma imkanı bulacaklarını vurgulayan Yüksek, ayrıca uyduların yedeklenmesi noktasında da bir kazanım elde edeceklerini söyledi.

"HABERLEŞME İMKANLARIMIZ TAMAMEN KONTROLÜMÜZDE OLACAK"

Yüksek, uydunun 9 Temmuz 00.20'de fırlatılmasının beklendiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Uydu, ilk etapta 35 dakika ve 59 saniye kadar, 300 kilometrelik bir mesafeye roketle taşınacak. Bunun akabinde roketten ayrılarak 70 dakikalık bir zaman zarfı sonrasında da ilk haberleşme bilgileri gelecek. Uydunun 42 derecedeki yörüngeye yerleşmesi 10-15 gün sürecek. Uydu yerine ulaştıktan sonra da testler yapılacak ve 1 ay içerisinde de uydumuz artık fonksiyonel anlamda aktif hale gelecek. 15 yılın üzerinde ömrü olduğunu öngördüğümüz uydumuz, Türkiye'nin büyük, bağımsız Türkiye olma ve veri iletişimi noktasında bağımsızlığını garanti edecek. Milli güvenlik anlamında haberleşme imkanlarımız tamamen kontrolümüzde olacak. Bu da bir ilk. Uydumuzu büyük ölçüde stratejik bir yatırım ve ürün olarak değerlendiriyoruz. Burada edindiğimiz bilgi birikimiyle artık uydu tedarik eden bir ülke sınıfına girmiş oluyoruz."

Türksat 5B'de ASELSAN'ın ürettiği parçaların test amaçlı uzaya gönderildiğini hatırlatan Yüksek, teknolojinin yanı sıra insan kaynağının yetiştirilmesi anlamında da büyük kazanımlar sağladıklarını anlattı.

"BU ASLINDA TOPYEKUN BİR AYAĞA KALKIŞTIR"

Yüksek, bu noktada TÜBİTAK'ın efektif bir şekilde kullanıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugün bu geliştirmeyi yapan yaklaşık 1000 kadar kişi burada şu an uydu teknolojilerinde gerçekten bir haberleşme uydusunu yapabilecek kabiliyete sahip bir kaynak oldu. Biz bunları özellikle dijitalleştirerek, özellikle içerikleri de oluşturarak, yerli ve milli olarak üniversitelerdeki öğrencilerimize, sektöre veya işte dost ve kardeş ülkelerin insanlarına da bu eğitimleri sunacak çalışmaları beraberinde yürütüyoruz. Aslında biz bir ekosistemin bütün parametrelerini kurmuş olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hedef konulan büyük Türkiye'nin önemli adımı bugün atılmış oluyor. Çalışanlarımız, yöneticilerimiz Bakanlarımız dahil bu aslında topyekun bir ürün, topyekun bir ayağa kalkıştır."

Kaynak: AA
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 03:23
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 17:22
Türksat 6A ile Türkiye'nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesiyle ülkenin aktif uydu sayısı 9'a yükseldi.

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x675/resimler/diger/kok/2024/07/09/668cfa388fc3d855.jpg)

Türkiye'nin, Türksat 6A öncesinde 5'i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyordu. Türksat 6A, filonun 9'uncu faal uydusu haline geldi.

Türkiye'nin ilk iletişim uydu denemesi olan Türksat 1A, 24 Ocak 1994'te uzaya fırlatıldı ancak rokette meydana gelen arıza nedeniyle okyanusa düştü.

Türkiye, 10 Ağustos 1994'te Türksat 1B ile uzaydaki yerini aldı. Bu uyduların ardından Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları uzaya gönderildi.

Türksat 5A, 2021'de uzaya başarılı şekilde fırlatıldı

AIRBUS D&S tarafından üretim süreçleri ve test aşamaları tamamlanan Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları ise 2017'de imzalanan sözleşme sonrası bu şirketin Fransa'nın Toulouse şehrindeki tesislerinde üretilmeye başlandı. Türksat 5A, 8 Ocak 2021'de uzaya başarılı şekilde fırlatıldı.

Bu uyduların ardından Türksat 5B uydusu da 19 Aralık 2021'de SpaceX firmasının ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden uzaya yollandı.

Türksat 6A ile yeni bir aşamaya geçildi

Ülkenin uydu çalışmalarında önemli bir adım olan Türksat 6A uydusu için çalışmalar yaklaşık 10 yıl sürdü. "Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu" unvanını taşıyan Türksat 6A, tüm testlerden başarıyla geçtikten sonra 4 Haziran'da Space X tesislerine yollandı.

Bu başarıyla uzaya gönderilen uydudan ilk sinyal de alındı.

Gerekli testler sonrası 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak Türksat 6A, 8,4 kilovat güce sahip bulunuyor. 4 bin 229 kilogram ağırlığındaki uydu ile Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da uzaydan Türkiye'nin kapsama alanına girmiş olacak.

Ülke uydularının ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor.

Türksat 6A'nın üretiminde yerli mühendisler büyük rol oynadı. Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye'nin bu tecrübesi sonucu uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi bekleniyor.

İMECE uydusu

Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan 2023'te ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya gönderildi. Böylece Türkiye, sıfırdan yer gözlem uydusu ve yer istasyonu alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyete sahip ülke konumuna geldi.

Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, X bant haberleşme ekipmanı ve anteni, S bant haberleşme ekipmanları ve antenleri, güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları, uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımları, yer istasyonu anteni, yer istasyonu yazılımları İMECE projesi kapsamında yerli olarak geliştirildi.

Bu uyduyla birlikte AKUP, Kılıçsat ve ConnectaT2.1 küp uyduları da uzaya gönderildi. Savunmadan afet yönetimine, çevre ve şehircilikten tarım ve ormancılığa kadar hizmet sunan İMECE'nin 5 yıl hizmet vermesi planlandı.

Göktürk-1 uydusu

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayan Göktürk-1 de 2016'da uzaya fırlatıldı.

Alçak irtifa dünya yörüngesine oturan uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapabiliyor.

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapabilen Göktürk-1, 0,50 metre çözünürlüklü olarak görüntü gönderiyor.

Göktürk-2, ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu

Türkiye'de özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, 2012'de gerçekleştirilen fırlatma operasyonuyla görev yörüngesine yerleştirildi.

Göktürk-2; Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY-TUSAŞ iş ortaklığı tarafından imzalanan sözleşme kapsamında üretildi.

Uyduyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve özel olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaç duyduğu hedef istihbaratı ile sayısal ve coğrafi veri üretimi sağlanıyor. Ayrıca diğer kamu kurum/kuruluşları ile üniversite ve araştırma kurumlarının uydu görüntüsü istekleri karşılanıyor.

Yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip gözlem uydusu, Türkiye'nin savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap veriyor.

Söz konusu uydu, yaklaşık 640 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı veri haberleşmesine sahip bulunuyor.

Dünyanın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde aktarma kabiliyetine sahip uydu, dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor.

Göktürk-2 Projesi kapsamında uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve altyapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflendi.

Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk gözlem uydusu RASAT

RASAT yer gözlem uydusu, TÜBİTAK UZAY'ın BİLSAT'ın ardından ikinci uzaktan algılama uydusu oldu. Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011'de Rusya'dan fırlatıldı.

RASAT uydusu, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen görevini 2022'de tamamladı.

Gelinen noktada, TÜBİTAK UZAY ve TUSAŞ bünyesinde, gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetiştirilirken uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 17:25
Türksat 6A, Falcon 9 roketiyle fırlatıldı

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/turksat-6a-falcon-9-roketiyle-firlatildi-2h1720481963-d825cc.jpg)

Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

TÜRKSAT 6A için beklenen gün geldi. Türk mühendisleri tarafında yerli imkanlar ile üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

FIRLATMA SAATİ ERTELENDİ

SpaceX'in sosyal medya hesabı X'ten yapılan açıklamada, daha önce Türkiye saatiyle 00.20 olarak duyurulan fırlatma saatinin ertelendiği bildirildi.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın fırlatma operasyonu hava koşulları nedeniyle Türkiye saatiyle 02.30'a ertelendi.
Fırlatmanın hava koşulları nedeniyle ertelendiği bilgisi paylaşılan açıklamada, "Ekipler hava durumunu takip etmeye devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.

KAPSÜLE YERLEŞTİRİLDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın fırlatılma hazırlıkları kapsamında kapsülün içine yerleştirildiğini bildirdi.

Bakan Uraloğlu, X sosyal medya hesabından Türksat 6A'nın fırlatma hazırlıklarına ilişkin paylaşımda bulundu.

"UZAY YOLCULUĞU BAŞLIYOR"

Uraloğlu, "İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A kapsülün içine yerleştirildi. SpaceX'in Falcon 9 Roketi ile uzay yolculuğu başlıyor." ifadelerini kullandı.

Türk mühendisleri tarafından üretilen Türksat 6A uydusunun bu gece Türkiye saatiyle 00.20'de ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan uzaya fırlatılması planlanıyor.

Gece yarısı gerçekleştirilecek olan fırlatma sonrası da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video mesaj yayınlayacak.

70 DAKİKADA YÖRÜNGESİNE ULAŞACAK

Türksat 6A'nın roketten ayrılmasından sonra yaklaşık 70'inci dakikada geçici yörüngesine ulaşacak.

Fırlatma işlemi SpaceX firması Falcon 9 Roketi ile gerçekleştirilecek.

Uydu, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiye'nin uydu haberleşme ihtiyaçları karşılayabilecek.

5 MİLYAR İNSANA ULAŞACAK

15 yıl boyunca aktif kullanılması planlanan uydu yörüngesine ulaştıktan sonra Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın da kapsama alanına girecek ve 5 milyar insana hizmet verebilecek.

Yüzde 80 yerlilik oranıyla geliştirilen uydunun toplam 84 parçasını Türkiye üretti.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 17:27
Bakan Kacır: Türkiye uydu teknolojilerinde A takımında ilk 11'de

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Milli Uzay Programı'mız doğrultusunda uydu geliştirme alanında kamudaki kapasiteyi tek çatı altında toplayarak küresel rekabet gücüne sahip milli uydu markamızı oluşturacağız. " dedi.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/bakan-kacir-turkiye-uydu-teknolojilerinde-a-takiminda-ilk-11de-h1720483315-d9e719.jpg)

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın fırlatılması öncesinde düzenlenen tören, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Bakan Kacır'ın katılımıyla Türksat'ın Gölbaşı tesislerinde gerçekleştirildi.

Törene, ABD'de bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da canlı bağlantı ile katıldı.

Kacır, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda kritik teknolojilerde tam bağımsızlık yürüyüşünü emin adımlarla sürdürdüklerini söyledi.

Türkiye'nin milli ve özgün savunma sanayisi ürünlerinin, dünyada savaş paradigmasını ve jeopolitik dengeleri değiştirici unsurlar olduğuna işaret eden Kacır, benzer bir fırsat penceresini şimdi uzay teknolojilerinde gördüklerini bildirdi.

Mehmet Fatih Kacır, fırlatma maliyetlerinde son 20 yılda yaşanan hızlı düşüşün, küresel uzay sektörünün hızla ilerlemesine kapı araladığını aktararak, uzayın tarımdan sağlığa, haberleşmeden bilgi teknolojilerine farklı alanlarda yeni buluşların ve teknolojilerin öncüsü olmasını hızlandırdığını belirtti.

Teknoloji geliştirmede ve yüksek teknoloji üretiminde Türkiye'nin küresel ölçekte iddia sahibi bir ülke olduğunun altını çizen Kacır, uzayın sunduğu fırsatlardan yararlanmayı ve Türkiye'nin uzaydaki hak ve menfaatlerinin korunmasını bir tercihten öte zorunluluk olarak gördüklerini dile getirdi.

"TÜRKİYE UYDU TEKNOLOJİLERİNDE A TAKIMINDA İLK 11'DE"

Kacır, insan kaynağı, tasarım ve mühendislik kabiliyetleri açısından Türkiye'yi adım adım ileriye taşıdıklarına dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Uzay alanındaki yetkinliklerimizin büyük ölçekte toplandığı uydu teknolojilerinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımla ülkemizin kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen, test edebilen bir seviyeye ulaştırdık. Geçtiğimiz yıl uzaya fırlattığımız metre altı çözünürlüklü milli gözlem uydumuz İMECE ile artık dünyanın her yerinden hiçbir kısıt olmadan görüntü alabiliyoruz. Haberleşme uydularımızın kapsama alanını yaklaşık 5 milyar nüfusa eriştirecek Türksat 6A projesiyle de haberleşme uydularının üretimi ve geliştirilmesinde elde ettiğimiz kazanımlardan, bugüne kadar yurt dışından temin ettiğimiz görüntüleme uydularına nazaran daha sofistike teknolojileri bünyesinde barındıran haberleşme uydularının üretiminde yararlandık. Tüm aşamalarını yerli olarak gerçekleştirdiğimiz proje sürecinde uydumuzun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi gibi 23 farklı çeşitte toplam 84 ekipmanı yerli olarak üreterek yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranını yakaladık. Sistem entegrasyonu sonrasında gerçekleştirilen 396 çevresel ve fonksiyonel testle uydumuzun uzay şartlarına ve fırlatma koşullarına uygunluğunu doğruladık. Tüm bu kabiliyetlere sahip kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduk. Türkiye uydu teknolojilerinde A takımında ilk 11'dedir. 4 Haziran'da uydumuzun fırlatma alanına nakliyesini gerçekleştirerek arkadaşlarımız fırlatma öncesi kontrol testlerini, yakıt dolum faaliyetlerini ve fırlatma aracı ile entegrasyon çalışmalarını tamamladı."

MİLLİ UYDU MARKASI YOLDA
TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech ekiplerinin başarılı ortak çalışmasıyla bugünlere gelen projede kritik bir eşiğe hep birlikte şahitlik edeceklerini vurgulayan Kacır, "Fırlatma sonrasında bir ilki daha gerçekleştireceğiz. Uydumuzun yörüngeye yerleşme operasyonu ilk kez bizim mühendislerimiz tarafından yürütülecek. Bu bize daha iddialı projeler için önemli bir tecrübe kazandıracak. Bu tarihi misyonunun ardından Milli Uzay Programı'mız doğrultusunda uydu geliştirme alanında kamudaki kapasiteyi tek çatı altında toplayarak küresel rekabet gücüne sahip milli uydu markamızı oluşturacağız. Bugüne kadar uydu üretimi ve geliştirme sürecinde elde ettiğimiz teknolojik yetkinliklerin ekonomik değere dönüşmesini hızlandıracağız. AR-GE ve üretim kabiliyetlerimizden yeni uydu projelerimizde ve Ay Programı'mızda en üst düzeyde istifade edeceğiz. Ülkemizin uzaydaki vizyonu ve iddiasını ortayı koyan Milli Uzay Programı'mız doğrultusunda güçlü ve bağımsız bir Türkiye'nin yerini uzayda da tahkim edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

UZAY ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK
Bakan Kacır, Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Türk vatandaşı olan Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 bilimsel deneyi başarıyla yürüttüğünü, ardından ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever'in 7 bilimsel deneyi icra ettiği bir yörünge altı uçuşu gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Gelecek uzay programlarına ilişkin bilgi veren Kacır, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde Ankara'da kuracağımız uzay teknoloji geliştirme bölgesiyle, teknoloji girişimciliğinde Avrupa'nın yıldızı haline gelmiş ülkemizden uzay alanında yeni teknoloji girişimlerinin çıkmasını tetikleyeceğiz. Ay Programı çerçevesinde kendi mühendislerimiz ve bilim insanlarımız tarafından tasarlanan ve üretilen, milli imkanlarla geliştirilmiş itki sistemine sahip uzay aracıyla Ay'a erişeceğiz. Uluslararası işbirlikleriyle kuracağımız uzay limanıyla ülkemizin uzaya bağımsız erişimini temin edeceğiz. Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, gökyüzü şenlikleriyle, eğitim ve girişimci destek programlarıyla uzay bilimi ve teknolojilerinde ülkemizin en kıymetli hazinesi insan kaynağımıza yatırım yapmayı hız kesmeden sürdüreceğiz. 'Türkiye Yüzyılı'nda küresel uzay ekonomisinden pay alan, uzayın sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde yararlanan, uzay bilimi ve teknolojilerinde varlığını ispat eden bir Türkiye'yi hep birlikte yükselteceğiz. Milli Teknoloji Hamlemizin sahibi, ısrarı, iddiası ve liderliğiyle Türkiye'nin teknoloji geliştirmede asırlık kazanımlar elde etmesine öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Mühendislerimiz, teknisyenlerimiz başta olmak üzere projenin hayata geçmesi için alın ve akıl teri döken, bu gururu bizlere yaşatan herkese teşekkür ediyorum. Yükselsin Milli Teknoloji Hamlesi, yaşasın tam bağımsız Türkiye, başlasın Türkiye Yüzyılı."

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 17:28
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan TÜRKSAT 6A mesajı

Türk mühendisleri tarafında yerli imkanlar ile üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜRKSAT 6A hakkında açıklamalarda bulundu.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/cumhurbaskani-erdogandan-turksat-6a-mesaji-2h1720485019-36c4e3.png)


Türksat 6A'nın fırlatılması nedeniyle Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'nda düzenlenen törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol​​​​​​​, CTECH Genel Müdürü Cüneyd Fırat ve diğer yetkililer katıldı.

GECİKMELİ OLARAK FIRLATILDI

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A, Türkiye saatiyle 02.30'da Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle Fırlatma Kompleksi 40'tan uzaya gönderildi.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle birkaç kez ertelenen fırlatma operasyonu gecikmeli yapıldı.

42 DERECE DOĞU BOYLAMINDAKİ YÖRÜNGESİNDE HİZMET VERECEK

Fırlatma anından itibaren yaklaşık yarım saat sonra Türksat 6A'nın roketten ayrılması bekleniyor. Uydunun roketten ayrılmasının ardından yaklaşık 70'inci dakikada ilk sinyalin alınması öngörülüyor.

Türksat 6A'nın başarıyla uzaya gönderilmesi sonrasında istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ile alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek ve uydu, 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine doğru uzay yolculuğuna başlayacak.

Bu yolculuğun tamamlanmasıyla yörünge testleri aşamasına geçilecek ve Türksat 6A, en az 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından teslim alınarak faaliyete geçecek.

TÜRKİYE'NİN UYDULARININ ULAŞTIĞI NÜFUS 5 MİLYARIN ÜZERİNE ÇIKACAK

Dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak Türksat 6A, 20 adet Ku Band aktarıcısıyla hizmet verecek. 8,4 kilovat güce sahip, 4 bin 229 kilogram ağırlığındaki Türksat 6A ile Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı içerecek şekilde genişleyecek.

Uydunun faaliyete geçmesiyle Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek. Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus da 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak.

Türksat 6A, yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara'da TUSAŞ'taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Türk mühendisleri tarafından üretildi. Türksat 6A Projesi'nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Türksat müşteri, TÜBİTAK UZAY proje yöneticisi, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmaları ise proje yürütücüsü kurumlar olarak yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

Yerli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı az önce uzaya fırlattık. Ülkemiz ve milletimiz açısından yeni bir gurur vesilesine daha hep beraber şahitlik ettik.

Ülkemizin uzaydaki istikbali için büyük önem taşıyan 6A projesindeki alt sistemlerin, uydu yer istasyonu ve yazılımların %81'den fazlasını millî imkânlarla Türkiye olarak kendimiz ürettik.

2,5 sene önce uzaya fırlattığımız 5B uydumuzda olduğu gibi 6A'da da SpaceX firmasının Falcon 9 roketini tercih ettik.

Sayın Elon Musk ve SpaceX firmasıyla çeşitli alanlarda tesis ettiğimiz iş birliğinin güçlenmesinden memnuniyet duyuyoruz.

Önüne çıkarılan tüm engellere ve kısıtlamalara rağmen ülkemiz uzaydaki varlığını artırıyor.

Millî Uzay Programımızdaki ana hedeflerimizden biri olan ilk insanlı uzay misyonumuzu kısa süre önce gerçekleştirdik.

Türksat 6A'yla uydu üretiminde yeni bir safhaya geçmiş bulunuyoruz.

6A'yla birlikte Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da ciddi manada artacağına inanıyoruz.

Ayrıca Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen bir ülke konumuna yükselecek.

Teknoloji ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz, uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde pazar payına sahip olacak.

Haberleşme uyduları gibi kritik öneme sahip teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi millî güvenliğimiz açısından da büyük önem arz ediyor.

Türksat 6A uydumuzun ülkemiz için, milletimiz için, televizyon yayıncılığımız için hayırlara vesile olmasını diliyor, projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Akit Haber
Başlık: TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 17:31
Türkiye, kendi haberleşme uydusunu yapıp uzaya gönderebilen 11 ülke arasındaki yerini alacaktır"


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "TÜRKSAT 6A ile Türkiye, kendi haberleşme uydusunu yapıp uzaya gönderebilen 11 ülke arasındaki yerini alacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜRKSAT 6A uydusunun fırlatılma hazırlıkları kapsamında Türksat Gölbaşı Kampüsü'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "Teknolojide Tam Bağımsız Türkiye" hedefleri yönünde, tarihi bir güne daha şahitlik ettiklerini belirterek, "Türk mühendisleri tarafında yerli ve milli imkanlar ile üretilen TÜRKSAT 6A uydumuz, az sonra yörüngesine doğru yola çıkacak. Ülkemizin ilk yerli uydusunun üretim ve test aşamalarında emeği olan ASELSAN'dan TUSAŞ'a, TÜBİTAK'tan TÜRKSAT'a tüm paydaşlara teşekkür ediyorum" diye konuştu. Uydu teknolojilerinin günümüzde stratejik öneme sahip alanlardan biri haline geldiğine dikkati çeken Yılmaz, "Haberleşme, savunma, hava durumu tahminleri, afet yönetimi gibi pek çok alanda kullanılan bu teknolojiler, ülkelerin güvenliği ve kalkınması açısından da hayati rol oynuyor. Dünya genelindeki televizyon yayınları, internet erişimi ve telefon görüşmeleri, büyük ölçüde uydular aracılığıyla sağlanıyor. Yüksek çözünürlüklü görüntüleme uyduları, dünya üzerindeki her noktayı izleyebilme kapasitesine sahiptir. Bu özellik, askeri harekatların planlanması, sınır güvenliği ve terörle mücadele gibi alanlarda büyük bir avantaj oluşturur. Bununla birlikte afet yönetimi açısından afet bölgelerinde karasal iletişim altyapısının zarar görmesi durumunda bile iletişimin kesintisiz devam etmesini sağlar. Bu durum, arama kurtarma operasyonlarının koordinasyonu ve yardım faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi açısından kritiktir. Böyle stratejik bir alanda yerli milli teknolojilerle bağımsız olmayı son derece önemli görüyoruz." ifadelerini kullandı. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde savunma sanayinde sağladıkları başarıların uzay çalışmalarından haberleşme teknolojilerine kadar pek çok alana sirayet ettiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: "TÜRKSAT 6A projesi de bu vizyonun önemli bir parçasıdır.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/turkiye-kendi-haberlesme-uydusunu-yapip-uzaya-gonderebilen-11-ulke-arasindaki-yerini-alacaktir-f4c025.jpg)

Türkiye'nin uzay araştırmaları, uydu teknolojileri ve uzay sanayisi konusundaki hedeflerini belirleyen kapsamlı yol haritamız, 'Milli Uzay Programımız'ı adım adım hayata geçiriyoruz. Programın ana hedefleri arasında, yerli ve milli uyduların geliştirilmesi, Ay misyonu, uzay ekosisteminin oluşturulması ve uzay teknolojilerinde insan kaynağının yetiştirilmesi gibi önemli projeler yer alıyor. Bildiğiniz gibi ilk insanlı uzay misyonu ile uzay hedeflerimizde boyut atladık. Uluslararası uzay ajansları ve kuruluşları ile ortak projeler ve araştırmalar yaparak, bilgi ve teknoloji transferini sağlıyor bir taraftan da insan kaynağımızı bu alanda geliştiriyoruz. TEKNOFEST gibi etkinlikler, insanımızın uzay teknolojilerine olan ilgisini artırmakta ve onları bu alanda kariyer yapmaya teşvik etmektedir. Önümüzdeki dönemde ülkemizin ve vatandaşlarımızın başarılarının gök vatandan daha çok yankılanacağına inanıyorum." "5 milyar nüfusa haberleşme servislerine erişim sunulacaktır" TÜRKSAT 3A, 4A, 4B, TÜRKSAT 5A ve 5B haberleşme uyduları ile uydu hizmetlerini sürdürdüklerini hatırlatan Yılmaz, "Tüm bu uydu projelerimizde, teknoloji transfer programı kapsamında kendi mühendislerimizin bulunmasına hassasiyet göstermiştik. En son TÜRKSAT 5B ile uydu filomuzu güçlendirmiş, uydu veri iletişim kapasitemizi artırmıştık. Bir taraftan da frekans ve yörünge haklarımızı sağlamlaştırmak için yerli ve milli uydu projemiz TÜRKSAT 6A'nın üretimine başlamıştık" dedi.

Yılmaz, TÜRKSAT 6A'nın Milli Teknoloji Hamlesi'nin, Türk mühendislerinin ve savunma sanayinin edindiği know-how'ın bir ürünü olduğunu belirterek, "Bugüne kadar ülkemizin ürettiği en yüksek değere sahip teknoloji projesidir. Uzayda ulaştığımız en uzak nokta olan 35 bin 786 kilometrede faaliyet gösterecek, çıtayı gök vatanda yükseklere taşıyacaktır. Haberleşme uydularımızın hizmet verdiği alan Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek ve 5 milyar nüfusa haberleşme servislerine erişim sunulacaktır" diye konuştu. Hizmet ömrünün yaklaşık 15 yıl olan uydunun, 16 yıldan uzun yakıt ömrüne sahip olduğunu aktaran Yılmaz, "TÜRKSAT 6A ile Türkiye, kendi haberleşme uydusunu yapıp uzaya gönderebilen 11 ülke arasındaki yerini alacaktır. Üretimde geldiğimiz bu seviye, uydu ve uydu kapsamında geliştirilen birçok ekipman ve alt sistemin ihracatını da mümkün kılacaktır. Dost ve kardeş ülkelere uydu teknoloji transferi yapabilecek şekilde bilgi birikimi de oluşturulmuştur" ifadelerini kullandı. Yılmaz, teknolojik dönüşümleri Türkiye'ye kazandırmaya devam edeceklerini söyleyerek, şunları kaydetti: "TÜRKSAT 6A için uzay alanında çalışan birçok kurum bir araya geldi ve yerli firmalar da projede sorumluluklar üstlendi. Tam bir takım çalışması ürünü olan TÜRKSAT 6A'da katkısı olan tüm kurumlarımıza ve tüm proje ekibine şükranlarımı sunuyorum. Her birini yürekten tebrik ediyorum. Kendi imkanlarımızla ürettiğimiz TÜRKSAT 6A'nın başarıyla yörüngesine ulaşmasını diliyor, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Akit Haber
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 09 Temmuz 2024 | 17:38

(https://i20.haber7.net/resize/1280x720/haber/haber7/bigmanset/2024/28/turksat_6a_icin_geri_sayim_uzay_yolculugu_basladi_1720481957_7858.jpg)


Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 10 Temmuz 2024 | 18:20
Türkiye TÜRKSAT 6A ile birlikte dünya liginde

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla SpaceX firmasının ABD'nin Florida Eyaleti'nde bulunan Cape Canaveral'deki SpaceX'in fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile dün gece uzaya fırlatıldı. Bakan Uraloğlu, uydunun fırlatılmasının ardından yaptığı açıklamada Türksat 6A'nın roketten ayrılmasından sonra ilk sinyalin planlandığı gibi 67. dakikada alındığını bildirdi. Türksat 6A'yı bu yılsonuna kadar hizmete almayı planladıklarını ifade eden Uraloğlu, "Türksat 6 ile teknolojimiz bir üst seviyeye çıkmıştır ve Türkiye dünya ligindeki yerini almıştır. Türksat 6A ile uzay vatanımıza ve ülkemizin uzaydaki yörünge haklarına sahip çıkacağız" dedi.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/turkiye-turksat-6a-ile-birlikte-dunya-liginde-h1720613024-bbc3fc.jpg)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın başarı ile fırlatıldığını ve yörüngesine doğru yolculuğunu sürdürdüğünü söyledi. Türkiye'nin kendi uydusunu üreten 11 ülkeden birisi olarak dünya liginde yerini aldığının ifade eden Bakan Uraloğlu, "Uydumuzu başarı ile uzaya gönderdik ve fırlatmanın ardından planlandığı gibi ilk sinyalimizi 67. dakikada aldık. Uydumuz buradan sonra 35 bin 786 kilometre uzaklıktaki, 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine doğru yolculuğuna devam ediyor. Yörüngesine ulaştıktan sonra 1 aylık bir test süreci olacak ve bu senenin sonunda da tam anlamıyla İnşallah hizmete almayı planlıyoruz." dedi.

Türkiye'nin 70'lerini, 80'lerini, 90'larını bilen birisi olarak bugünlere gelmiş olmanın önemli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Bunları yapabileceğimize kimse bizi inandırmamıştı. Çok şükür Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'nin neler yapabileceğine hep beraber şahitlik ediyoruz. Rahmetli Turgut Özal'ın 1994 yılında fikir iradesi ile başlayan yolculuğumuzda 2024 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kendi uydusunu uzaya göndermiş olmanın gururunu, mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bugünlere gelmemizde emeği olan eski bakanlarımıza, bütün çalışma arkadaşlarımıza, hasılı emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Allah inşallah bize daha iyisini yapmayı nasip eylesin." diye konuştu.

"TÜRKSAT 6A uydusu ile Uzay Vatanımıza ve Ülkemizin uzaydaki yörünge haklarına sahip çıkacağız"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleriyle resmi olarak 10 yıl önce başlayan, yaklaşık 5 yıldır da üretim süreçleri gerçekleştirilen TÜRKSAT 6A uydusu ile Uzay Vatan'a ve Ülkemizin uzaydaki yörünge haklarına sahip çıkacaklarını dile getiren Bakan Uraloğlu, "Uzayda sivil ve askeri haberleşme ihtiyaçlarını karşılayan 5 aktif uydumuz vardı. Hem bizim hem de dünyadaki yüzde 40'a varan 3,5 milyar insanın ihtiyacını karşılayabilen bu uydularımıza Türksat 6A'yı da ekledik. Şimdi kapsama alanımız 5 milyara çıkacak. Hindistan'ın tamamı Endonezya, Malezya ve Tayland'ı da kapsayacağız. Böylece ulaştığımız nüfusu yüzde 65'e çıkarmış olacağız." ifadelerini kullandı.

" TÜRKSAT 6A, sadece bir uzay teknolojisi değildir. Bu esasında bütün sanayinin ve teknolojinin de uydusudur"
TÜRKSAT 6A'nın yüzde 81'in üzerindeki bir yerlilik oranıyla üretildiğinin altını çizen Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendimizi çok çok daha güvende hissederek Uzay Vatanımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çünkü Türksat 6A'yı yerli yazılımımızla ürettik. Bu uydumuz ile daha kaliteli ve daha hızlı bir haberleşme imkanına kavuştuk. İHA ve SİHA'larımızın yönetilmesi, operasyonları, dünyaya pazarlanması ve haberleşme hizmetinin TÜRKSAT 6A ve 5B ile verilebilecek olması bizim için çok kıymetli. TÜRKSAT 6A, sadece bir uzay teknolojisi değildir. Bu esasında bütün sanayinin ve teknolojinin de uydusudur. Teknolojimiz bir üst seviyeye çıkmıştır ve dünya ligindeki yerini almıştır. Bu şekilde de İnşallah ülkemize daha farklı alanlarda da hizmet etmenin vesilesi olacaktır."

Akit Haber
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 10 Temmuz 2024 | 23:12
Alıntı yapılan: LollyCab - 10 Temmuz 2024 | 21:02Türksat 6A'nın başarılı bir şekilde fırlatılması ve işlevsel hale gelmesi, Türkiye'nin ulusal güvenliği ve savunma yetenekleri üzerinde nasıl bir etki yaratacaktır? Bu durum, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki bağımsızlığını ve gücünü nasıl etkiler?
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 11 Temmuz 2024 | 17:31
Türksat 6A'ya ilk Türkçe komut gitti

(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRmceNpa-UAvOANBWD7XTjJ04ht4YPm4V4gjw&s)

TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mehmet Nefes, bugün "Türkçe" komutla uzay yolculuğuna başlayan Türksat 6A'ya ilişkin, "Şu anda uydumuzun bütün alt sistemleri nominal biçimde çalışıyor. Aldığımız verilerde herhangi bir anomali yok." dedi.

TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mehmet Nefes, AA muhabirine, Türksat 6A uydusunun fırlatılmasının ardından TÜBİTAK UZAY Görev Kontrol Merkezi'nde değerlendirmede bulundu.

Sabaha karşı 02.30'da başarıyla fırlattıkları uydunun yörünge transfer yolculuğuna başladığını belirten Nefes, "Uydumuzla ilgili ilk sağlık verilerini, ilk ön verileri 67. dakikadan itibaren almaya başladık. Bu verileri aldıktan yaklaşık 1 saat kadar sonra da uydumuza komut göndermeyi başardık. Şu anda uydumuzun bütün alt sistemleri nominal biçimde çalışıyor. Aldığımız verilerde herhangi bir anomali yok. Tanımlı prosedürde yer alan hususlar adım adım takip ediliyor. Uydumuzun yörünge transfer süreci başarıyla devam ediyor. Güneş panelleri de başarıyla açıldı." diye konuştu.

İLK DEFA TÜRKÇE KOMUT GÖNDERDİK"

Uydunun fırlatılmaya hazır olduğuna dair komutun TÜBİTAK UZAY Görev Kontrol Merkezi'ndeki ilgili alt sistem uzmanları ve teknik liderlerce ABD'deki ekibe Türkçe iletildiğini vurgulayan Nefes, şu değerlendirmede bulundu:

"ABD'deki ekibimiz de oradaki ilgili kişilere bu komutu iletti ve fırlatma firması SpaceX'e 'Uydumuz fırlatmaya hazır' komutu iletilmiş oldu. Bundan önceki haberleşme uyduları hep yurt dışından tedarik edilen uydulardı ve fırlatılmaya hazır olduğu komutu o üreticinin kendi dilinde oluyordu. Biz de bunlara uzaktan içimiz buruk olarak şahit oluyorduk. Bu gece uydumuz fırlatılırken Türkçe bir komutu göndermiş olduk. Bundan sonra da inşallah Türkçe komut dışında başka bir komut görmeyiz."

YOLCULUK 12 GÜN SÜRECEK

Nefes, Türksat 6A'nın yörünge transfer sürecinin yaklaşık 12 gün kadar devam edeceği bilgisini vererek, bu yolculuk esnasında kimyasal itki sistemi tarafından 5 büyük ateşleme gerçekleştireceğini ve bunların hem öncesinde hem sonrasında ekiplerin detaylı bir yörünge hesabı yapacağını anlattı.

Bunun çok önemli, kritik ve ilk defa deneyimledikleri bir süreç olacağını vurgulayan Nefes, "İnşallah bu süreci de başarıyla tamamlarız. Türksat 6A uydusu planlandığı gibi yer sabit yörüngeye yaklaşık 36 bin kilometrelik yörüngesine ulaşır." dedi.

Anadolu Ajansı
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 11 Temmuz 2024 | 23:22
TEKNOLOJİTürkiye'nin ilk yerli uydusu TÜRKSAT 6A nedir, özellikleri neler?

(https://foto.haberler.com/haber/2024/07/08/turksat-6a-uydusu-ne-zaman-firlatilacak-turksat-17500115_909_m.jpg)


Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A nedir, özellikleri nelerdir, ne işe yarar? İşte detaylar...

Türksat 6A projesi, Türkiye'nin uzay ve iletişim teknolojileri alanındaki ulusal kapasitesini önemli ölçüde artırması beklenen bir girişimdir. Bu proje, ülkemize çeşitli alanlarda sağlayacağı avantajlarla dikkat çekmektedir.

TÜRKSAT 6A'NIN GELİŞİM SÜRECİ

Türkiye'nin uydu çalışmaları devam ederken Bakanlık çatısı altında 15 Aralık 2014'te yerli ve milli Türksat 6A projesi resmi olarak başlatıldı. 21 Mayıs 2015'te Türksat ve Savunma Sanayi Başkanlığı işbirliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinin (USET) açılmasıyla çalışmalara başlandı. Ön Gözden Geçirme Fazı 31 Aralık 2015'te başlarken 26 Aralık 2016'da Kritik Gözden Geçirme Fazı-1'e adım atıldı. Bir sonraki yıla gelindiğinde Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli tamamlandı.

Kritik Gözden Geçirme Fazı-2'ye 29 Kasım 2018'de başlanırken mühendislik modeli uydusu yapımı çalışmaları için 2019'da harekete geçildi. Söz konusu modelin çalışmaları 2022'de tamamlandı. Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testleri, Haziran 2022'de sona erdi. Uçuş Modeli Isıl Vakum Testleri ise Aralık 2022'de sonuca ulaştı. Uçuş Modeli Titreşim ve Akustik Testleri Ağustos 2023'te yapılırken Kasım 2023'te Uçuş Modeli Şok Testi (Fit Check) tamamlandı.

Uçuş Modeli Son Fonksiyonel Testleri de Ocak 2024'te bitirilerek, uçuş modeli CATR testleri yapıldı. Nisan 2024'e gelindiğinde uçuş modeli kütle özellikleri ölçümü yapıldı, geçen ay da uçuş modeli yerde teslim ve paketleme işlemine geçildi. Uydu, 4 Haziran'da Space X'in, ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne yollandı.

TÜRKSAT 6A'NIN ÖZELLİKLERİ ?

42 Derece Doğu Yörüngesi: Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde göreve başlayacak ve bu konumuyla geniş bir coğrafi alana hizmet verecek.
Jeosenkron Haberleşme Uydusu: TV yayıncılığı ve geniş kapsama alanında Türkiye'nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak.
Yüksek Yerlilik Oranı: 84 yerli ekipman kullanılarak yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla tamamlandı.
Fırlatma ve Güç: 4,2 ton fırlatma kütlesine ve 8,4 kW gücünde faydalı yüke sahip.
Hizmet Alanı: Türkiye, Avrupa ve Güney Asya'da geniş bir coğrafyayı kapsayan alanlarda hizmet verecek.

TÜRKSAT 6A'NIN ENERJİ KAYNAĞI

Türksat 6A'nın kesintisiz iletişim kurabilmesi için ihtiyaç duyduğu enerji, güneş panellerinden sağlanacak. Bu sayede, uydu uzun süreli ve kesintisiz hizmet verebilecek.

TÜRKİYE İÇİN ARTILARI NELER ?

Uydu Teknolojilerinde Bağımsızlık ve Güvenlik: Türksat 6A'nın hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye, kendi uydu iletişim ağlarını daha da güçlendirecek ve bağımsızlığını artıracaktır. Bu, ulusal güvenlik açısından da önemli bir adım olup, kriz zamanlarında iletişim altyapısının sağlamlığını ve sürekliliğini koruma kapasitesini artırabilir.

Yerli Üretim Kapasitesinin Geliştirilmesi: Türksat 6A'nın tasarımı, üretimi ve fırlatılması büyük ölçüde yerli imkanlarla gerçekleştirilmektedir. Bu durum, Türkiye'nin uzay teknolojileri üretim yeteneğini geliştirmesi açısından kritik öneme sahiptir. Yerli üretim, ekonomik büyümeye katkıda bulunurken, aynı zamanda ülkenin teknoloji transferi ve işbirliği potansiyelini de artırabilir.

İletişim Altyapısının Geliştirilmesi ve Genişletilmesi: Türksat 6A, geniş bant iletişim kapasitesi sunacak ve bu sayede internet erişimi, telekomünikasyon hizmetleri ve uzaktan eğitim gibi alanlarda önemli bir iyileştirme sağlayacaktır. Bu, Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecini hızlandırarak bilgiye erişim ve iletişim altyapısının modernizasyonunu destekleyecektir.

Savunma ve Güvenlik Uygulamalarında İleri Teknoloji Kullanımı: Türksat 6A, savunma amaçlı olarak da kullanılacak ve askeri iletişim, gözetim ve keşif gibi alanlarda önemli bir rol oynayacaktır. Bu, ulusal güvenlik ve savunma stratejilerinin desteklenmesi açısından kritik bir değer taşımaktadır.

Uluslararası İlişkilerde Güçlendirici Rol: Türksat 6A projesi, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanında uluslararası arenada daha etkin bir konum elde etmesine katkıda bulunabilir. Bu proje sayesinde, Türkiye'nin diğer ülkelerle teknoloji transferi, uzay araştırmaları ve işbirliği imkanlarını artırması mümkün olacaktır.

Sonuç olarak, Türksat 6A projesi sadece bir uydu fırlatma projesi olarak değil, aynı zamanda stratejik, ekonomik ve teknolojik bir adım olarak da büyük önem taşımaktadır. Bu proje, Türkiye'nin uzay ve iletişim teknolojilerindeki yetkinliğini artırarak ulusal güvenliğini sağlamlaştırırken, ekonomik büyümeye de olumlu katkıda bulunabilecektir.

Sanayi Gazetesi
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 13 Temmuz 2024 | 17:02
TÜRKSAT 6A'nın 2. ateşleme süreci başladı

(https://static.daktilo.com/sites/785/uploads/2024/07/12/large/2mobill-tursatt.jpg)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın bu akşam Türkiye saatiyle 20.00 civarında 2'nci ateşleme sürecinin başladığını bildirdi.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/turksat-6anin-yorunge-yolculugu-devam-ediyor-ikinci-atesleme-yapildi-2h1720812260-7568a8.png)


Bakan Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yer sabit yörüngede görev alan ilk yerli ve milli uydumuz TÜRKSAT 6A'nın bugün akşam Türkiye saatiyle 20.00 civarında 2'nci ateşleme süreci başladı. Gururumuz TÜRKSAT 6A aşama aşama yörüngesine doğru ilerliyor. Haberleşme uydumuzun fırlatmadan sonra test yörüngesine ulaşması için kimyasal itki sistemiyle 5 adet ateşleme yapması gerekiyordu. Yörünge düzeltme ve 35 bin 786 km uzaklıktaki yer sabit yörüngesine varması için planlanan bu ateşlemelerden ilkini 10 Temmuz günü gerçekleştirmiştik. İkinci ateşleme tam 69 dakika sürecek ve bu kısım tamamlanacak. Sabırsızlıkla yörüngesinde hizmete başlayacağı anı bekliyoruz" dedi.

Medyaradar
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 15 Temmuz 2024 | 19:06
Bakan duyurdu! Türkiye'nin milli uydusu TÜRKSAT 6A'dan sevindiren haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A'nın 3'üncü ateşlemesinin de bugün 7 dakika sürerek olumlu sonuçlandığını açıkladı.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/bakan-duyurdu-turkiyenin-milli-uydusu-turksat-6adan-sevindiren-haber-2h1720981213-3635d8.png)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A'nın ateşleme aşamalarının başarıyla gerçekleşmeye devam ettiğini belirtti.

3'üncü ateşleme 7 dakika sürdü
Bakan Uraloğlu, 3'üncü ateşlemenin de bugün gerçekleştiğini ve 7 dakika sürdüğünü bilgisini verdi. Uraloğlu, 4'inci ateşlemenin 16 Temmuz'da, 5'inci ateşlemenin ise 17 Temmuz'da yapılacağını ifade etti.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/detail/1720980683-2df739.jpg)

Akit Haber
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 17 Temmuz 2024 | 14:30
Türkiye başarıya doymuyor! Bakan sevindiren gelişmeyi duyurdu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A'nın 4. ateşleme sürecinin de başarıyla gerçekleştiğini bildirdi.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/turkiye-basariya-doymuyor-bakan-sevindiren-gelismeyi-duyurdu-2h1721162365-a294e7.png)

Uraloğlu, sosyal medya hesabı X'ten, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A'nın ateşleme sürecine ilişkin paylaşımda bulundu.

TÜRKSAT 6A'nın yörünge yolculuğu için planlanan ateşlemelerin devam ettiğini belirten Uraloğlu, "21.50 itibarıyla başlayan ve 38 dakika süren 4. ateşleme başarıyla tamamlandı. Böylece uydumuzun dönme hızını yavaşlatmış olduk." ifadesini kullandı.

Akit Haber
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 18 Temmuz 2024 | 13:58
Türksat 6A'nın 5. ve son ateşlemesi başarıyla gerçekleştirildi

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/07/18/669838a583ea6168__w1200xh675.jpg)

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yörünge yolculuğundaki 5. ve son ateşlemesi başarıyla tamamlandı.

Uzay çalışmalarında dikkat çeken adımlar atmayı sürdüren Türkiye, uzay alanında bağımsızlığını güçlendirme yolunda hızla ilerliyor.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yörünge yolculuğunda 5. ve son ateşlemesi başarıyla gerçekleştirildi.

Kasım ayında hizmete başlayacak

Ateşleme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte uydunun 23 Temmuz itibariyle 50 derece doğu geçici yörüngesine yerleşmesi planlanırken ekim ayında ise 42 derece doğu yörüngesine yerleştirilmesi hedefleniyor.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/turksat-6anin-son-atesleme-islemi-yapildi-2h1721252422-064a73.png)

Böylece uydunun kasım ayında hizmete başlaması planlanıyor.


Türk milletine hayırlı uğurlu olsun"

Konuya ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Çok önemli bir aşamayı mühendislerimizin alın teriyle gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza milletimiz adına teşekkür ederim.

2000'li yıllardan sonra Türkiye, kendi uydularını geliştirebilen birçok projeye imza attı.

Türksat 6A, Türkiye'nin bugüne kadar geliştirdiği en kıymetli teknoloji ürünlerden bir tanesi, yüzde 80 oranında yerlilik oranı yakaladık.

5 milyar insanın yaşadığı coğrafyalara erişme imkanı doğacak.

Uydumuzu ABD'den uzaya gönderdik, fırlatmanın 67. dakikasında ekiplerimiz uydudan ilk sinyali aldılar.

Türksat 6A testlerini tamamlayacak ve nihai yörüngesine transfer olaca, en az 15 yıl görev yapacak.

Önümüzdeki yıllarda yeni projelerle, ay misyonumuzla büyük işler yapmaya gayret edeceğiz.

Sayın Cumhurbaşkanımıza verdiği destekten ötürü teşekkür ederim.

Türksat 6A, Türk milletine hayırlı uğurlu olsun.

En Son Haber
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 21 Temmuz 2024 | 17:07
Türksat 6A test yörüngesine başarıyla yerleşti

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x0/resimler/diger/kok/2024/07/21/669c3fcc4cab3726__w1200xh1431.jpg)

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın test yörüngesi olan 50 derece doğu yörüngesine başarıyla ulaştığını bildirildi.

Uzay çalışmalarında dikkat çeken adımlar atmayı sürdüren Türkiye, uzay alanında bağımsızlığını güçlendirme yolunda hızla ilerliyor.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, geçici yörüngesi olan 50 derece doğu yörüngesine ulaştı.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/bakan-kacirdan-turksat-6a-mujdesi-2h1721508775-142c25.png)

Türksat 6A'nın antenleri burada ilk kez açılacak ve testleri yapılacak.

Kasım ayında hizmete başlayacak

Burada 3 ay süresince yapılacak doğrulamaların ardından Türksat 6A, ekim ayında 15 yıl boyunca hizmet vereceği 42 derece doğu yörüngesine hareket edecek.

Türksat 6A'nın kasım ayında hizmete başlaması planlanıyor.

Kusursuz bir iş çıkaran tüm ekiplerimizi tebrik ediyorum"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A'nın 35 bin 786 kilometrede, test yörüngesi olan 50 derece doğu yörüngesine yerleştiğini ve alanını genişletecek görev yükü antenlerinin başarıyla açıldığını açıkladı.

Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türksat 6A, 35 bin 786 kilometrede test yörüngesi olan 50 derece doğu yörüngesine yerleşti. Yaklaşık 3 ay sürecek testlerin ardından asıl yörüngesi olan 42 derece doğu yörüngesine doğru yola çıkacak. Uydumuzdaki Türkiye'nin haberleşme kapsama alanını genişletecek görev yükü antenleri bugün başarıyla açıldı. Bu ana kadar kusursuz bir iş çıkaran tüm ekiplerimizi tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Mutluyuz, coşkuluyuz, gururluyuz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da Türksat 6A'nın geçici yörüngesi olan 50 derece doğu yörüngesine ulaştığını bildirdi.

Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

Ay-Yıldız'ın taşıyıcısı, ilk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A, geçici yörüngesi olan 50 derece doğu yörüngesine ulaştı. Türksat 6A'nın antenleri burada ilk kez açılacak ve testleri yapılacak. Böylece Türkiye olarak 50 derece doğu yörüngesindeki haklarımızı da korumuş olacağız. Burada 3 ay süresince yapılacak doğrulamaların ardından uydumuz ekim ayında 15 yıl boyunca hizmet vereceği 42 derece doğu yörüngesine hareket edecek. Sevincimiz, iftiharımız Türksat 6A uzayda yol aldıkça daha da çoğalıyor. Mutluyuz, coşkuluyuz, gururluyuz.

(https://www.milatgazetesi.com/thumbmaker.php?src=https://www.milatgazetesi.com/modules/blog/dataimages/IMG_5BC934-06E6D2-2F9086-1387B6-DAB052-FEC7E7.png&w=1280&h=720&a=c&q=90)

Türkiye'nin 9. faal uydusu

Türkiye'nin Türksat 6A öncesinde 5'i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyordu.

Türksat 6A, filonun 9. faal uydusu haline geldi.

En Son Haber
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 21 Temmuz 2024 | 17:19
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 04 Ağustos 2024 | 17:24
TÜRKSAT 6A için heyecanlandıran açıklama: Yıl sonu işaret edildi!

(https://i20.haber7.net/resize/1280x720//haber/haber7/photos/2024/29/turksat_6a_ilk_kez_antenlerini_acti_ve_test_surecine_basladi_1721561019_4406.jpg)


8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece ABD'deki SpaceX ait merkezden uzaya fırlatılan TÜRKSAT 6A için heyecanlandıran bir açıklama geldi.

Bakan Uraloğlu, 'Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A'yı başarıyla fırlattık. Test süreci devam ediyor. İnşallah yıl sonuna doğru da kalıcı yörüngesine ulaşarak hizmete başlayacak' dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan paylaşımına tepki gösterdi. Bakan Uraloğlu ayrıca uzaya fırlatılan TÜRKSAT 6A hakkında da açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın yıl sonuna doğru hizmete başlayacağını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanlığı tarafından düzenlenen İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, "Bizler Anadolu'nun kapılarını açan Sultan Alpaslan'a kadar uzanan kutlu bir davaya sahip çıkıyoruz. Zulme uğrayan milletlerin, Gazze'nin, Filistin'in, Doğu Türkistan'ın sesi oluyoruz. Ay yıldızlı bayrağımız sadece bizim bayrağımız değil, dünyanın dört bir köşesindeki mazlumların bayrağıdır.

Bu vesileyle İsrail'in çoğu bebek, çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce Filistinli kardeşimizi şehit ederek Gazze'de gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırıları bir kez daha nefretle kınıyorum. 3 gün önce şehit olan Hamas lideri İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet diliyor, Filistin'deki zulmün bir an evvel sona ermesini rabbimden niyaz ediyorum. Yıllardır devam eden ve 7 Ekim'de katliama dönüşen saldırılar sonunda Gazze'deki mazlum Filistin halkına yapılan zulüm hepimizi derinden yaralamaktadır.

Bakmaya dayanmayacak seviyelerde bir vahşet yaşanıyor. İnsanlığa bu kadar mı düşmansınız? Kalbinizde merhametin zerresi de mi yok? Masum bebeklerin, masum sivillerin yakılarak öldürülmesini hiçbir inanç, hiçbir ideoloji meşru görmez, gösteremez.

Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen gün de belirttiği gibi kalıcı barışa giden yolun açılması için Türkiye üzerine düşen ne varsa yapmaya hazırdır. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikteyiz ve biz kimsenin tehditlerine boyun eğmeyiz. Bu da böyle bilinsin" diye konuştu.

'2 BİN 251 KİLOMETRE HIZLI TREN AĞI İNŞA ETTİK'
TÜRKSAT 6A'nın yıl sonuna doğru hizmete başlayacağını söyleyen Bakan Uraloğlu, "Türkiye; AK Parti hükümetlerimiz ile 22 yılda her alanda büyük atılımlar yaptı. Bazılarının hayal bile edemeyeceği projeleri milletimizin hizmetine sundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Avrasya Tüneli, Marmaray, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüleri, İstanbul Havalimanı, Ordu-Giresun ve Rize-Artvin Havalimanları, İstanbul-İzmir, Kuzey Marmara, Ankara-Niğde Otoyolları gibi küresel ölçekli mega projeleri hayata geçirdik.

2002 yılında 6 bin 101 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu 29 bin 434 kilometreye ulaştırdık. Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayımız 6 iken, 77'ye yükselttik. Türkiye'yi Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın 8'inci yüksek hızlı tren işletmecisi yaptık.

Ülkemizi hızlı trenle buluşturarak 2 bin 251 kilometre hızlı tren ağı inşa ettik. Havacılıkta çağ atladık. İç hatlardaki aktif havalimanı sayımızı 26'dan 57'ye yükselttik. 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken bugün 131 ülkede 346 noktaya ulaştık. 10 Ağustos'ta da Çukurova Uluslararası Havalimanımızın açılışını da gerçekleştireceğiz inşallah.

Geniş bant abone sayımız 2002 yılında 20 bin iken bugün 93,3 milyona ulaştı ve fiber optik kablo uzunluğumuz 561 bin 695 kilometreye yükseldi. Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A'yı başarıyla fırlattık. Test süreci devam ediyor. İnşallah yıl sonuna doğru da kalıcı yörüngesine ulaşarak hizmete başlayacak" ifadelerini kullandı.

MECLİS'TEKİ ARBEDE
Kürsüde katılımcılara seslenen Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Meclis'te yaşanan arbedeye ilişkin konuştu. Karaismailoğlu, "Değerli arkadaşlar sabrın da bir sınırı oluyor. Maalesef olmaması gereken şeyler ama sebebi sonucu belli olan bir şey. Bazılarında hak ettiği dilden konuşmak gerekiyor. Keşke olmasaydı" dedi.

Haber 7
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 05 Ağustos 2024 | 17:11
TÜRKSAT 6A ile 70 Bin KM Mesafeden Haberleşmede CTech İmzası

(https://www.defenceturk.net/wp-content/uploads/2024/08/maxresdefault.jpg)

TÜRKSAT 6A'da CTech imzası.

Defence Turk olarak CTech tesisini ziyaret ettik ve başta CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat olmak üzere bu önemli kurumda çalışan personellerle özel röportajlar gerçekleştirme fırsatını yakaladık. Bu bağlamda ilk olarak CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat ile röportaj gerçekleştirdik. CTech'in çalışmaları ve TÜRKSAT 6A projesine dair açıklamalarda bulunan Fırat şu ifadelere yer verdi:

"CTech için TÜRKSAT 6A Projesi nev-i şahsına münhasır bir özelliği olan proje. Bu açıdan baktığımızda CTech perspektifinden, tabii ki bütün çalışmalarımız ve ürünlerimiz hepsi bizim için ayrı ayrı kıymetli. Ancak TÜRKSAT 6A'nın diğer projelerden önemli bir farkı var; CTech'in uzay alanında yaptığı ilk proje.

Diğer bütün projelerimiz aslında yer sistemi olarak yaptığımız ürün ve projeler. TÜRKSAT 6A Projesi ile biz aslında çok önemli kabiliyetler ve tecrübeler edindik. Dolayısıyla, 2014 yılından başlayan ve bugünümüze gelen TÜRKSAT 6A serüveninde, biz ilk defa uyduya takılacak alt sistemin tasarlanması, bununla ilgili kalite sisteminin şirkette oluşturulması, mühendislik süreçlerinin oluşturulması, test altyapısının oluşturulması ve üretim altyapısının oluşturulması gibi birçok önemli boyutta başlangıcı yapmış olduk. "


Ek olarak Fırat, uydu teknolojilerinde dünyanın sayılı oyuncularından biri olmanın yolunda ilerlediklerini ifade etmekte. Bu kapsamda Fırat, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Bugün artık ülkemizde bu alanda belli bu aşamaya gelmiş az sayıdaki şirketten bir tanesi olmuş durumda CTech. Bunun ötesinde de dünyada bir oyuncu olma ki bizim zaten CTech'in vizyonu, kendi faaliyet alanlarında Türkiye'de öncü, dünyada oyuncu olmaktır. Dolayısıyla, uydu ve uzay alanında da CTech artık bir dünya oyuncusu olmaya da namzet bir kuruluştur. Bundan sonraki çalışmalarımızı daha da artırarak sürdüreceğiz. Zira CTech şu anda, yani bugün itibariyle TÜRKSAT 6A dışındaki bazı ülkemizin uydu ve uzay programlarının da parçası haline gelmiş durumda. Hatta 2019 yılında da CTech olarak ülkemizde bir alt sistem kabiliyetinin, daha doğrusu bileşen kabiliyetinin yurt dışına ihracatını bir Avrupalı firmaya yaparak da ilklerden birini yine başarmıştır.

https://www.defenceturk.net/


Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 12 Ağustos 2024 | 17:01
Türksat 1B'nin uzaya fırlatılmasının üzerinden 30 yıl geçti

(https://www.sinopflashaber.com/images/haberler/2024/08/uydu-seruveni-turksat-6a-ile-suruyor-4453.jpg)

Türkiye'nin 30 yıl önce uzaya gönderilen ilk haberleşme uydusu Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüveni, bu yıl fırlatılan ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A ile daha da güçlendi.

Türksat AŞ tarafından işletilen Türksat 1B'nin uzaya fırlatılmasının üzerinden 30 yıl geçti.

11 Ağustos 1994, Türk uzay teknolojileri için tarihi bir dönüm noktasıydı. Fransız Alcatel Alenia Space Industries tarafından üretilen ve titizlikle test edilen Türksat 1B uydusu, Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'ndan Ariane 4 roketiyle başarıyla uzaya fırlatıldı.

42 derece doğu boylamındaki yörüngesine yerleşen uydu, Türkiye'nin uzaydaki ilk adımı oldu.

12 YIL GÖREV YAPTI

Türksat 1B, 12 yıl boyunca kesintisiz hizmet vererek, Türkiye'nin iletişim altyapısına önemli katkılar sağladı.

Uydu, televizyon yayıncılığı, radyo iletişimi ve veri aktarımı gibi birçok alanda kullanıldı. Bu sayede, Türkiye'nin uzak bölgeleri bile modern iletişim hizmetlerine kavuştu.

DAHA SONRA TÜRKSAT 1C VE 2AGELDİ

Türksat 1C haberleşme uydusu, kalkıştan hemen sonra okyanusa düşen Türksat 1A'nın sigorta bedeli karşılığında üretilerek, Fransız Guyanası Uzay Merkezi ELA-3'ten Ariane 4 roketiyle uzaya fırlatıldı. 42 derece doğu boylamına gönderilen Türksat 1C, 1996 ile 2010 yılları arasında 14 yıl hizmet sağladı.

Türk Telekom ve Aerospatiale ortaklığıyla kurulan ve 15 Kasım 1996'da faaliyete geçen Eurasiasat S.A.M şirketi tarafından yaptırılan Türksat 2A haberleşme uydusu da 11 Ocak 2001'de Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'ndaki Kourou Üssü'nden Ariane 4 roketiyle uzaya gönderildi. Uydu 2016'ya kadar hizmet verdi.

İLK YERLİ VE MİLLİ UYDU: TÜRKSAT 6A

Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A da ABD'nin Florida eyaletinde bulunan SpaceX'e ait Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden Falcon 9 roketiyle 9 Temmuz'da uzaya gönderildi.

Uydunun yapılacak doğrulamaların ardından Ekim 2024'te, hizmet vereceği 42 derece doğu yörüngesine ulaşması hedefleniyor. Uydunun nihai kabulü bu yörüngede tamamlanacak.

Şu anda uydunun bütün fonksiyonları normal olurken, süreç planlandığı şekilde ilerliyor. Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirilen Türksat 6A, 15 yılı aşkın süre hizmet verecek.

Türksat 6A, yer sabit haberleşme uydusu olarak, TV yayıncılığı başta olmak üzere acil durum haberleşmesi hizmetlerini geniş bir kapsama alanında sunacak.

En Son Haber
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 15 Ağustos 2024 | 01:38
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 16 Ağustos 2024 | 17:18
Türkiye tarihinde bir ilk! Teşekkürler Erdoğan

TÜRKSAT 6A, yörünge transferi sırasında Türk bilim insanlarının yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği sistem sayesinde 70 bin kilometre irtifaya yükseldi. Türkiye, tarihinde ilk kez bu kadar uzak mesafeden sinyal almayı başardı.

(https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/940/turkiye-tarihinde-bir-ilk-tesekkurler-erdogan-2h1723789622-9d946c.png)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye bir ilki daha gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor.

TÜRKSAT 6A'nın tarihi yolculuğunda bir ilke imza atıldı. TÜRKSAT 6A yörünge transferi sırasında 70 bin kilometre irtifaya yükseldi.

CTech tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistem sayesinde Türkiye, tarihinde ilk kez bu kadar uzak mesafeden sinyal almayı başardı.

TRT Haber'e konuşan CTech Genel Müdürü Cüneyd Fırat, proje için 10 yıldır çalıştıkları belirtti.

'YURT DIŞINA SATACAĞIZ'

Fırat, "TÜRKSAT 6A ve ondan önceki projeler bize çok önemli kazanımlar sağladı. Bu projelerde imza attığımız uyduların anahtar teslim olarak yurt dışına satılması masadaki seçeneklerden biri. Ayrıca geliştirilen alt teknolojilerin yurt dışındaki müşterilere satışı da ihtimaller dahilinde. Burada önemli bir nokta var... Türkiye'nin ürettiği ekipmanlar uzayda tecrübe edildi. Haliyle bu alanda dünyadaki az sayıdaki seçenek arasına girdik. Biz buna 'tarihçe' diyoruz. TÜRKSAT 6A ile ülkemiz çok değerli bir tarihçe kazandı. Bundan sonraki süreçte rekabetçi koşullarımızı da ortaya koyarak yurt dışına satış işlemlerinin peşine düşeceğiz. Türk uzay ürünlerini farklı ülkelerin kullanımında göreceğiz günler uzak değil" dedi.

Akit Haber

Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 26 Ağustos 2024 | 17:25
Bakan Uraloğlu duyurdu: Türksat 6A'nın yörünge yolculuğu sürüyor

(https://icdn.ensonhaber.com/crop/1200x675/resimler/diger/kok/2024/08/25/66cb7a7394801728.jpg)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın 50 derece doğu yörüngesindeki testlerinin başarıyla devam ettiğini belirterek, "Ekim ayı sonunda uydumuzu 15 yıl görev yapacağı yörüngesine göndermeyi planlıyoruz" dedi.


Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzay yolculuğunun başarıyla devam ettiğini bildirdi.

Uydunun 50 derece Doğu test yörüngesine 20 Temmuz'da ulaştığını ve uydunun antenlerinin burada ilk kez açıldığını anımsatan Uraloğlu, tüm testlerin tamamlanmasının ardından uydunun asıl yörüngesine gönderileceğini açıkladı.

Uydunun yörünge manevralarının yapılması amacıyla gerçekleştirilen 5 ateşleme sonrasında 35 bin 786 kilometrede sabitlendiğini ve testlerin bu uzaklıkta sürdürüldüğünü belirten Uraloğlu, şu anda uydunun bütün fonksiyonlarının normal olduğunun ve sürecin planlandığı şekilde ilerlediğinin altını çizdi.

"8 ALANDA SİSTEM TESTLER YAPILIYOR"

Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu olan Türksat 6A'nın 50 derece doğu yörüngesinde bir dizi teste tabi tutulduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı:

Türksat 6A uydumuzun göreve başlaması için geçici yörüngesinde 8 sistemde birçok test yapılıyor. Uydumuz üzerinde Güç Alt Sistemi Testleri, Uydu Yönetim Alt Sistemi Testleri, Yörünge Yönelim ve Kontrol Alt Sistemi Testleri, Kimyasal İtki Alt Sistemi Testleri, Elektrikli İtki Alt Sistemi Testleri, Isıl Kontrol Alt Sistemi Testleri, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi Testleri ile Faydalı Yük Alt Sistem Testleri uygulanacak. Şu anda bu 8 farklı sistemdeki tüm testleri başarıyla sürüyor. Bunların tamamlanmasının ardından, Ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 42 derece Doğu yörüngesine göndereceğiz. Daha sonra ilk yerli ve millî ilk haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı ülkemizin ve milletimizin hizmetine vereceğiz.


TÜRKİYE İLK 11 ÜLKE ARASINA GİRDİ

Türksat 6A ile Türkiye'nin haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasına girdiğini vurgulayan Uraloğlu, "Haberleşme uyduları gibi kritik öneme sahip teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi millî güvenliğimiz açısından son derece önemli. Türksat 6A uydusu dışa bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir kilometre taşı olacak." dedi.

Uraloğlu, projede çalışan onlarca mühendis ve personel ile uydu - uzay sanayii için çok önemli insan kaynağı yetiştirildiğinin de altını çizdi.

"YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE YERLİLİK ORANI YAKALANDI"

TÜRKSAT 6A Projesi'nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜRKSAT'ın işletici Kurum olarak, TÜBİTAK UZAY'ın Proje Yönetici Kurum, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmalarının ise proje yürütücü kurum olarak yer aldığını anımsatan Uraloğlu, söz konusu firmalar sayesinde uydunun yüzde 80'nin üzerinde yerlilik oranıyla üretildiğini vurguladı.

TÜBİTAK Uzay'ın bu kapsamda Uydu Yönetim Alt Sistemi'ni, Yörünge Yönelim Kontrol Alt Sistemi'ni, Güç Alt Sistemi'ni, Elektrikli İtki Alt Sistemi'ni, Arayüz Kontrol Birimleri'ni ve Haberleşme Görev Yükü'nü geliştirdiğini anlatan Uraloğlu, "ASELSAN, Türkiye Anteni'ni, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimini gerçekleştirdi. CTECH, Telemetri/İşaret Sinyali Vericisinden Telekomut Alıcıya, Yönsüz Alıcı Anteninden Alıcı Test Bağdaştırıcısına kadar tüm Telemetri Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt sistemlerini geliştirdi. TUSAŞ ayrıca Pil Panelini de geliştirdi. Türksat 6A uydusunun üretim entegrasyon ve testleri de Türksat'ın katkıları ile TUSAŞ Kazan tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) gerçekleştirildi." dedi.

84 UYDU EKİPMANI YERLİ VE MİLLÎ OLARAK ÜRETİLDİ"

Uraloğlu, mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A'nın Türkiye'nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağını kaydederek, Türksat 6A'nın 15 yıl hizmet vereceğini söyledi.

Uydunun 8.4 kilovat güce sahip olduğunu belirten Uraloğlu şöyle devam etti:

Uydumuz bir yer sabit haberleşme uydusu olarak, TV yayıncılığı başta olmak üzere, haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. Türksat, 6 aktif haberleşme uydusu ile dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak. Ana paydaşların yanı sıra alt yükleniciler ile birlikte ülkemizde bir uydu üretim ekosisteminin kurulmasını sağlayan Türksat 6A sayesinde artık uluslararası alanda rekabet edebilecek tam tamına 84 adet yerli ve millî uydu ekipmanı üretildi. Artık uzay deneyimi elde eden bu ekipmanlarımız ve alt sistemlerimizi ihraç edebileceğiz.

En Son Haber
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 27 Ağustos 2024 | 17:36
Türksat 6A'da yeni aşama! Elektrikli itki motoru ateşlendi

(https://img.piri.net/piri/upload/3/2024/8/26/76c29e39-8v53erbahutrwqykcagegc.png)


Türksat 6A için geliştirilen "HALE 1500" elektrikli itki motoru, ateşlenmesiyle yörüngede "uzay tarihçesi" kazanmış oldu.


TÜBİTAK UZAY tarafından, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A için geliştirilen "elektrikli itki motoru" başarıyla ateşlenerek yer sabit yörüngede "uzay tarihçesi" kazandı.
TÜBİTAK'ın sosyal medya hesabından Türksat 6A projesi kapsamındaki son bilgiler paylaşıldı.
Proje için TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen HALE 1500 elektrikli itki motorunun 7 dakika boyunca başarıyla ateşlendiğine işaret edilen paylaşımda, "Böylelikle, tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen elektrikli itki motorumuz 35 bin 786 kilometre irtifadaki yer sabit yörüngede uzay tarihçesi kazanmış oldu." ifadesi kullanıldı.
 
"UYDUMUZUN GÖREV ÖMRÜNÜ ARTIRMA İMKANINA SAHİP OLACAĞIZ"
Paylaşımda, uydunun manevra çalışmalarına ilişkin de bilgi verilerek, şunlar kaydedildi:

Türksat 6A'nın yörünge testlerine devam ederken, bir yandan da Dünya, Güneş ve Ay kaynaklı bozucu etkenlere karşın uydumuzu yörüngesinde tutabilmek ve diğer uydularla güvenli mesafeyi koruyabilmek için periyodik mevzi koruma manevraları gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun için uydumuzu boylamında tutmak ve yörünge daireselliğini koruyabilmek için yerleştirdiğimiz 2 yerli elektrikli itki motorunu kullanacağız. Daha önce İMECE uydumuzda da HALE 300 versiyonunu başarıyla kullandığımız elektrikli itki motorumuz sayesinde artık daha az yakıtla manevra gerçekleştirebilecek ve uydumuzun görev ömrünü artırma imkanına sahip olacağız. Milli uzay yolculuğumuzda gerçekleştirdiğimiz bu adım, ülkemizin bağımsız teknolojik gücünün ve azimli mühendislerimizin eseri. Ekiplerimizle gurur duyuyoruz."

Hürriyet
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 31 Ağustos 2024 | 02:50
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 05 Eylül 2024 | 01:02
Başlık: Türksat 6A, Falcon 9 Roketiyle Fırlatıldı
Gönderen: ★RECAİ KARAKUŞ★ - 19 Eylül 2024 | 17:03
Türkiye'nin ilk haberleşme uydusu yıl sonu devreye alınacak

(https://img.haberet.com/rcman/Cw820h482q95gc/storage/files/images/2024/09/18/turkiyenin-ilk-haberlesme-uydusu-sene-sonu-devreye-alinacak-nrco.jpg)

Uzayda testleri süren Türkiye'nin ilk haberleşme uydusu Türksat 6A'nın ekim ayı içinde kalıcı yörüngesine gönderilmesi, en geç yıl sonunda da devreye alınması planlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun ekim ayı içinde kalıcı yörüngesine yerleşeceğini ve en geç yıl sonunda devreye alınacağını belirtti.

Uraloğlu, Türkiye'nin 6A ile birlikte 6 haberleşme ve 3 gözlem uydusu olduğunu anımsatarak, bunların, askeri ve sivil haberleşme yanında televizyon yayıncılığına olanak sağladığını bildirdi.

Şu anda 5 uyduyla yakın coğrafyadaki 3,5 milyar insanı kapsadıklarına işaret eden Uraloğlu, Türksat 6A uydusuyla beraber yaklaşık 5 milyar insanı kapsayacaklarını söyledi.

Uraloğlu, Türkiye'nin uydu üretimine, Türksat mühendislerinin 3A ve 3B uydularının üretim sürecine katılmasıyla başladığını hatırlatarak, "Bu yetiştirdiğimiz mühendislerle beraber burada TÜBİTAK, Savunma Sanayii Başkanlığı, TUSAŞ ile bir araya gelerek uydu üretme noktasında ortaya bir irade koyduk. 2014'te ilk imzalar atıldı. Daha yoğun olarak 2020 ve 2022'de üretim yapıldı. Biz yüzde 81'i yerli ve milli olan ama en kıymetlisi de yazılımı yerli ve milli olan Türksat 6A uydusunu ürettik ve uzaya gönderdik. Ekim ayı içerisinde de kalıcı yörüngesine yerleşmiş olacak ve gerekli testler yaptıktan sonra da en geç yıl sonunda uydumuz devreye alınacak" diye konuştu.

Alçak yörünge uydularının da çok önemli imkanlar sunduğuna, bu uyduların daha küçük boyutlu ve az maliyetli olduğuna işaret eden Uraloğlu, "Bu alana kesinlikle girmemiz gerekiyor, onun için de Baykar'ın bu anlamdaki çalışmalarını Türksat olarak destekliyoruz, onlara müşavirlik hizmeti veriyoruz. Bu hayata geçtiği takdirde GPS'le uluslararası konumlama hizmetini de artık milli olarak kendi uçaklarımıza ve diğer uçaklara verme imkanına sahip olacağız" ifadelerini kullandı.

İNTERNET HIZLARINI YUKARI ÇEKECEĞİZ"

Uraloğlu, Türkiye'nin şu anda geldiği seviyenin 5G'ye çok yakın olduğunu belirterek, "5G'ye geçtiğimiz ilk etapta yerli üretimimiz bize yetmeyecek. Şu anda hem 4,5G için yapılmış yatırımın tam olarak karşılığını alma noktasında bir süreye, hem de 5G ekipmanlarının doğru fiyatla alınması ve yerli ürünler geliştirmeyle ilgili zamana ihtiyacımız var. İnşallah takvimi önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımız net olarak açıklar. 5G'de önümüzdeki sene içerisinde ihale yapalım ve Ocak 2026'da ilk sinyali verelim diye düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de şu an yaklaşık 560 bin kilometre civarında fiber altyapı olduğunu ancak fiber ve bakır kabloların birlikte kullanımının internet hızlarını düşürdüğünü anlatan Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eski apartmanlarda bakır kaplamalar var. Fiberden bakıra geçtiğiniz zaman hız aniden düşüyor. İnsanlar, fiber geldiği halde ücretine göre, kendi işini görebilecek daha düşük hızları tercih edebiliyor. Bunları ortaya koyduğunuz zaman Türkiye'deki bazı hızlar düşük çıkabiliyor. Ama imkanlara bakıldığında çok daha yüksek olduğu görülüyor. Biz bir taraftan da Telekom'un bu lisansının uzatılması ile ilgili süreci de yürütüyoruz. İmtiyaz hakkının süresini uzatırken birazcık daha yatırıma ağırlık vererek bu bahsedilen hızları daha yukarıya çekeceğiz."

Yeni Asır



Users found this pages searching for: