UYARI!

Kullandığınız tarayıcının JavaScript kullanımı kapalı olduğundan sayfada bloke halindesiniz.


Sayfamızın tasarımı JavaScript kodları ile daha düzgün çalışmakta olduğundan bu uyarıyı aldığınızı belirtmek isteriz.

TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek. - Türksat 5A,5B,6A,B,C ve 7A Uyduları Hakkındaki Haberler - Sayfa 3 - Page 3 of 3
UydumTürk UydumTürk UydumTürk

UydumTürk

Fark Edilmeyeni Görür, Söylenilmeyeni Yazar!
15 Yaşındayız!
28 Mart 2024 | Saat: Yükleniyor...

TÜRKSAT 6A,Temmuz 2024’te Uzaya Gönderilecek.

Başlatan ★RECAİ KARAKUŞ★, 06 Ekim 2019 | 00:55

Türksat 5A @ 30.8° East İlk Yayınlar! »
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
Bakan Uraoğlu TÜRKSAT 6A için tarih verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'yi uydu alanında üstün yetkinliklere kavuşturmak ve gelecekte bu alanda politika belirleyici ülkeler arasına dahil etmek için güçlü bir irade gösterdiklerini belirterek, "Bugün kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülke olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki Dünya'da söz sahibi olmak için uzayda da 'iz' sahibi olmak zorundayız" dedi.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat A.Ş. tarafından yakın yörünge ile küp uydu alanlarındaki en son gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen, 'Türksat Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı'na katıldı. Burada konuşan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Türkiye'nin kendi uydularını üretebilmesi için ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nin kurulmasına öncülük ettiğini hatırlatarak, "Daha sonra da TÜRKSAT, TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, Aselsan ve CTECH firmalarını bir araya getirerek ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın bu tesiste üretimini başlatmıştık. Şimdi de bu çalıştay ile TÜRKSAT 6A'da olduğu gibi yakın yörünge ve küp uydularında sektörün liderlerini bir araya getirdik. Böylece yakın yörünge uydularının üretilmesi ve uzaya gönderilmesi noktasındaki iş birliğinin ilk ve en önemli adımlarını atmış olduk" diye konuştu.

Dünyada interaktif ve kitle iletişim araçlarının önemini kavrayan ilk ülkelerden biri Osmanlı'dır
Telgrafın interaktif iletişimin atası sayıldığını ve cihazın mucidi Samuel Morse'un cihazını geliştirmek için ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu'ndan destek istediğini hatırlatan Uraloğlu, "Dönemin padişahı Sultan Abdülmecid'in olumlu yanıtıyla İstanbul Bebek'te ilk test çalışmaları yapılır ama tam anlamıyla istedikleri başarıyı yakalayamazlar. Ardından Morse, 1843'te aradığı mali desteği tekrardan ABD içinden bularak hem cihazını hem de Mors Alfabesini geliştirir. 1844'te dünyanın ilk telgraf hattını Washington ile Baltimore arasına kurar. Morse, cihazın dünya çapında yaygınlaşması için İstanbul'un kapısını bir kez daha çalar 1847'de Beylerbeyi Sarayı'nda padişaha başarılı bir sunum yapar. Çok etkilenen Sultan Abdülmecid, Morse'a birlikte çalışmayı teklif eder ve hemen İstanbul-Edirne arasına telgraf hattı çekilmesini ister. Ayrıca Morse'a teşekkür için bir saray beratı ile elmastan yapılmış bir de madalya gönderir ve Morse 'Bu ilk madalya benim patentimdi' der. Yani aslında dünyada interaktif ve kitle iletişim araçlarının ne kadar önemli olduğunu kavrayan ve gelişmesi destekleyen ilk ve en önemli ülkelerden biri Osmanlı Devletidir. 17 Mayıs 1865'te kurulan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin 20 kurucu ülkesi arasında Osmanlı Devleti'nin bulunması da ecdadımızın ileri görüşlülüğünün kanıtıdır. Üstelik bugün ülkemiz uydularının kullandığı ve özellikle İslam coğrafyalarını kapsamasıyla ön plana çıkan 31 ve 42 doğu derecelerinin tahsisi de o zamanki öngörülere dayanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Dünya'da söz sahibi olmak için uzayda da 'iz' sahibi olmak zorundayız
Türkiye'nin uzay serüveninin 1994 yılında TÜRKSAT 1B uydusu ile başladığını, 2021 yılında Türkiye Uzay Ajansı'nın kuruluşu ve Milli Uzay Programı ile de farklı bir boyut kazandığını belirten Uraloğlu, "Hiç şüphesiz kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, uluslararası uzay programlarına bilim insanı yetiştirmeden uzay sanayine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği seviyeye getirecek adımları atıyoruz. Bu çerçevede, uydu teknolojileri en hızlı ilerleme gösterdiğimiz alanların başında geliyor. Ülkemizi uydu alanında üstün yetkinliklere kavuşturmak, gelecekte bu alanda politika belirleyici ülkeler arasına dahil etmek üzere güçlü bir irade gösteriyoruz. Bugün kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülke olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki Dünya'da söz sahibi olmak için uzayda da iz sahibi olmak zorundayız" dedi.

Türksat 6A'yı haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz
2021 yılında Türksat-5A ve Türksat-5B uyduları ile ilk defa aynı yıl içinde iki uyduyu uzaya göndererek Türkiye'nin uydu haberleşme yeteneğini önemli ölçüde arttırdıklarını söyleyen Uraloğlu, "TÜRKSAT-5A, 28 Haziran 2021'de 31 derece Doğu yörüngesinde göreve başlamıştır. Diğer yandan, TÜRKSAT-5B'de 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren Türkiye'nin geniş bant internet ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlenmektedir. Ve şimdi ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında teknik bir devrim gerçekleştiriyoruz. TÜRKSAT 6A pek çok zorlu testi başarıyla tamamladı ve yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, 2024 yılı mart ayında yer teslimi gerçekleşecek. Bu aşamadan sonra da SpaceX firması ile yapılan anlaşma doğrultusunda, Haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz" açıklamalarında bulundu.

Teknofest kuşağı gençlerimiz, kendi imzalarını taşıyan projelerle gökleri fethetmeye başlamıştır
Türkiye'nin uydu çalışmalarının TÜRKSAT uyduları ile sınırlı olmadığını kaydeden Uraloğlu, "2012 ve 2016 yıllarında fırlatılan Göktürk gözlem uyduları, üniversitelerimiz ve savunma sanayiindeki paydaşlarımız tarafından geliştirilen küp uydularımız ve son yıllarda başlatılan yakın yörünge takım uydu projeleri Türkiye'nin bu alanda ne kadar iddialı olduğunun göstergeleridir. TÜRKSAT gibi köklü bir kuruluşa ve onun bünyesinde görev yapan kabiliyetli mühendislere ve kadrolara sahip olmamız da bu konuda en büyük avantajımızdır. Özellikle gençlerimizin uydu teknolojilerine gösterdiği ilgi de umut vericidir. TEKNOFEST'in ilk düzenlendiği 2018'den bugüne kadar kat ettiği mesafenin uydu ve uzay çalışmalarında Türkiye'nin nereye varabileceğini göstermiştir. TEKNOFEST kuşağı gençlerimiz, kendi imzalarını taşıyan projelerle gökleri fethetmeye başlamıştır" dedi.

Geleceğin; El-Fergani'lerini, Biruni'lerinii Ali Kuşçu'larını, El-Cezeri'lerini keşfediyoruz
ABD' de NASA'nın sponsor olduğu CANSAT adıyla organize edilen yarışma konseptinin 2015 yılında TÜRKSAT tarafından yurtiçinde düzenlenmeye başlaması ile bu alanda Türkiye'de yeni ufakların açıldığını belirten Uraloğlu, "TÜRKSAT Model Uydu Yarışmasının süreçleri uydu/uzay projesini küçük ölçekte yansıtacak şekilde tasarımdan üretime ve görev sonrası gözden geçirilmesine kadar bir uydu/uzay projesinin tüm yönlerini içermektedir. Özetle bugünün ve geleceğin; El-Fergani'lerini, Biruni'lerini, Ali Kuşçu'larını, El-Cezeri'lerini keşfediyoruz. Öyle ki yarışma süreçlerine dahil olan birçok yarışmacı kurdukları firmalarla Uzay ve Havacılık sektöründe iradelerini beyan etmişlerdir. Örneğin yarışmaya katılan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi takımlarından biri şirket kurarak cep uydu tasarlamış ve alçak yörüngeye bu uydularını yerleştirerek büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu yerli firmamız Dünya çapında yepyeni bir teknoloji olan cep uydular üzerinden veri hizmeti sağlayarak, Türkiye'den doğan ve global arenada rekabetçi olmayı hedefleyen uzay teknolojileri girişimlerinden biri olarak dikkat çekmektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, hep birlikte çok daha güzel hizmet ve çalışmalara imza atacağız
Düzenlenen çalıştay ile uydu teknolojileri alanında Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmak adına neler yapılabileceğinin tartışıldığı, akademi, özel sektör ve kamudan tüm tarafların görüşlerini paylaştığı bir platform sağladıklarını kaydeden Uraloğlu, "Çalıştayın çıktılarının uydu ve uzay sektörümüzün geleceğinin şekillenmesi adına çok önem arz ettiğini düşünüyorum. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığımız da yakın yörünge ile küp uydu alanlarında bu çalıştayımızda destekleyen kuruluş olarak yer almaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, hep birlikte çok daha güzel hizmet ve çalışmalara imza atacağız. Yenilikçiliği kendine düstur edinen ve gelişime açık olarak farklılığı yakalayan firmalarımızın aşamayacağı sınır, açamayacağı kapı olmadığı kanaatindeyim. Çalıştayımızda alınacak kararlar ve kurulacak iş birliklerinin şimdiden başta sektör paydaşları ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Akit Haber




ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
Türksat 6A ile ilgili flaş gelişme! Tüm Türkiye'ye duyuruldu! Duyan, kulaklarına inanamadı: Flaş gelişme az önce ilan edildi...



Türkiye'nin Haziran 2024'te uzaya göndermeyi planladığı ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'da "güneş paneli açma-kapama testleri" başlarken uydunun, stratejik rolüyle ülkenin uzaydaki bağımsızlığının simgesi olması hedefleniyor.

Anadolu Ajansı (AA), Türksat 6A'nın yapıldığı ve akustik, ısıl, vakum, titreşim başta olmak üzere fırlatma aşamasından uzaya kadar maruz kalacağı ortamlarda karşılaşabileceği zorluklara yapısal dayanıklılığının test edildiği TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'ni görüntüledi. Dünyada, uzay alanında söz sahibi az sayıda gelişmiş ülkede bulunan ve Türkiye'nin tam kapsamlı ilk ve tek tesisi niteliğindeki merkezde, kütlesi 5 tona kadar birden fazla uydunun, aynı çatı altında ve eş zamanlı montajı, entegrasyonu ve test faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Yer gözlem, haberleşme ve benzeri özelliklerdeki tüm uzay sistemlerinin fırlatılmaya hazır hale gelene kadar yapılması gereken alt montaj, montaj, sistem seviyesi entegrasyon, fonksiyonel ve çevresel test aktiviteleri, çok katmanlı yalıtım battaniye ve kablaj üretim alanlarında hizmet veren merkez, uzay sistemlerine yönelik ölçüm ve yer testleri için gerekli altyapıya sahip bulunuyor.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretim ve test çalışmaları da USET Merkezi'nde yapılıyor. Uyduda "güneş paneli açma-kapama testleri" safhasına gelindi. Alanında uzmanlaşmış mühendisler ve uzay sistemleri üzerinde eğitilmiş teknisyenlerce çalışmaları yapılan uydu, TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarıyla birlikte üretiliyor. Yakıt dahil, 4 tonun üzerinde kütleye sahip olacak uydunun Haziran 2024'te uzaya gönderilerek, 42 derece doğu boylamında yörüngesine yerleştirilmesi planlanıyor.

Türksat 6A, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya'nın büyük bölümüne hizmet sunacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da USET Merkezi'ne gelerek Türksat 6A'nın "güneş paneli açma-kapama testi"ni izledi. Kacır'a, Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç il eşlik etti.

Bakan Kacır, AA muhabirine, incelemelerinin ardından Türksat 6A'nın son durumu ve uzay çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye'nin bu uyduyla, kendi haberleşme uydusunu yerli ve milli şekilde geliştirip üretebilen 10 ülke arasına adını yazdıracağını belirten Kacır, daha önce BİLSAT'ın üretimiyle bu yolculuğun başladığını, RASAT, GÖKTÜRK ve İMECE uydularıyla metre altı çözünürlükteki uydulara erişme imkanının elde edildiğini söyledi. Kacır, İMECE uydusuyla bin kilometrenin altına yönelik tecrübe edinilirken Türksat 6A ile 4,5 tona yakın ağırlıkta son derece sofistike yüksek teknoloji sistemini 30 bin kilometrenin üzerinde çalıştıracaklarını anlattı.

Türksat 6A'nın ileri teknolojiler barındırdığını ve bununla haberleşme uydularına adım atacaklarını, kazanacakları tecrübeyle 600 milyar dolara yaklaşan uzay ekonomisinden Türkiye'nin çok daha fazla pay alabilmesini sağlayacaklarını vurgulayan Kacır, bu sayede milli güvenlik için stratejik önem taşıyan pek çok uygulamayı da yerli ve milli imkanlarla geliştirmeyi sürdürmeyi planladıklarını dile getirdi.

Bakan Kacır, uydunun stratejik önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Bu bize derin uzay projelerinin de kapısını aralamış olacak. Bütün bu projeler uzay alanında Türkiye'nin bağımsızlığını tahkim edecek, savunma sanayisi başta olmak üzere önemli kazanımları ülkemize getirecek ve uzay teknolojilerinin doğurganlığı sayesinde sanayi ve teknolojinin pek çok alanında Türkiye'yi yüksek teknoloji geliştiren ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olma noktasına taşıyacak. Gelecek 10 yıllarda bugünkünden çok daha güçlü ve yüksek teknoloji üretebilen bir altyapıya kavuşmuş olacağız. USET Merkezi'mizi ve buradaki insan kaynağımızı boş tutamayız. Buradaki insan kaynağımızı daha da genişletmeyi, gençlerin motivasyonunu artırmayı hedefliyoruz."

Kacır, "Milli Teknoloji Hamlesi" hedefleri doğrultusunda kritik teknolojileri pek çok platformda yerli ve milli imkanlarla üretip geliştirebildiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "Milli Uzay Programı" kapsamında da Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak projelere odaklandıklarını bildirdi. Bunlardan birinin konumlama ve zamanlama sistemlerini yerli ve milli olarak geliştirebilmek olduğunu vurgulayan Kacır, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünyada çok az sayıda ülke sistemlerini kendi imkanlarıyla geliştirdi ve dünyanın hizmetine sundu. ABD, Rusya, Çin ve AB'nin küresel konumlama ve zamanlama sistemi var. Bazı ülkelerin de bölgesel konumlama ve zamanlama sistemleri bulunuyor. Biz paydaşlarımızla konumlama ve zamanlama sistemlerini yurt içinde geliştirmek ve uzayda kullanabilmek adına proje başlatıyoruz. 'Uzay Limanı Projesi' ise Türkiye'nin uzaya bağımsız erişimi açısından stratejik önem taşıyor. Bunu da uluslararası işbirliğiyle gerçekleştireceğiz."

Ay Araştırma Programı kapsamında ise Türkiye'nin kendi geliştirdiği ay aracını özellikle milli itki sistemleriyle uzayda kullanmayı ve Ay'a erişmeyi hedeflediklerini belirten Kacır, şu bilgileri verdi: "Ay aracı çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindi, AR-GE takımları oluşturuldu, tasarım süreci büyük ölçüde tamamlandı. Şu anda aracın bileşenleri hem yerli hem uluslararası kaynaklardan temin ediliyor. Hedefimiz 2025 sonu, 2026 başında bu projeyi gerçekleştirmek. Ay Araştırması Programı kapsamındaki testler de USET Merkezi'nde yapılıyor. Burası dünyada sadece 6 ülkenin sahip olduğu ve uzay ortamının tüm unsurlarıyla simüle edilebildiği bir altyapı. Gerek kamu gerek özel sektörümüz, geliştirdikleri uzay sistemlerini bu altyapıda en geniş imkanlar ve çok geniş bir insan kaynağının himayesinde test etme imkanına sahipler. Ay Araştırması Programı kapsamındaki uzay aracımızın da testlerini burada gerçekleştireceğiz."

Yakın yörüngede internet hizmeti sunan uydu ağları konusunda yeni projeler başlatacaklarını vurgulayan Kacır, başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililerle çalışma halinde olduklarını söyledi. Kacır, uzaya gönderilen uyduların tamamına yakınının alçak yörüngeye gönderilen ve internet hizmeti sunan uydulardan oluştuğuna dikkati çekerek, bunun önemini son günlerde yaşanan gelişmelerle gördüklerini vurguladı. İsrail'in Filistin'de soykırıma varan zulmü olduğuna işaret eden Kacır, "Orada elektrik, su gibi internet hizmetini de kestiler. Alçak yörünge takım uyduları bölgede insani çalışmalara internet hizmeti sunabilmek adına önemli bir seçenek. Biz arzu ediyoruz ki Türkiye bu alanlarda kuvvetli olsun ve dünyada medeniyetimizin adalet ve merhamet değerleri de yeniden hakim olsun. Tüm bu çalışmalar, hem Türkiye'yi güçlendirecek hem de dünyaya öncekinden çok daha adil bir sistemi kazanmamızı beraberinde getirecek." diye konuştu.


Bakan Kacır'a ziyaretinde eşlik eden Savunma Sanayii Başkanı Görgün de dünyada 6 ülkede USET benzeri merkezin bulunduğuna dikkati çekerek, burada uzaya gönderilecek uydulara, orada maruz kalacağı her türlü ortama karşı yapısal dayanıklılık testleri gerçekleştirildiğini anlattı. Güneş panellerinin açılması, ısıl, vakum, titreşim gibi çeşitli testlerin de burada yapıldığını belirten Görgün, "Bu, savunma sanayisinde ağırlıklı faaliyet gösteren 4 büyük kurum ve şirketin altında çalışan yüzlerce firmanın emeğiyle gerçekleştirilen bir çalışma. Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu uzay planımızı aşama aşama gerçekleştiriyoruz." dedi.

Akit Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
TÜRKSAT 6A için tarih verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "TÜRKSAT 6A'yı haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz" dedi.



TÜRKSAT Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezinin açılışı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla Ankara Kahramankazan'da gerçekleştirildi. Açılışı gerçekleştirilen merkez ile TV-radyo, internet hizmetleri ve uydu yer istasyonları üzerinden iletilen verilerin, olağanüstü durum veya sistem kaynaklı acil durumlarda kesintiye uğramamasını sağlanacak. Açılışta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin uydu teknolojilerinde hızını yükselttiği ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bugünlerde yeni ve yerli haberleşme uydularımızın üretim, entegrasyon, test ve fırlatma süreçlerini iç içe yaşarken Bugün de TÜRKSAT Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezi'ni açmanın ayrı mutluluğunu yaşıyoruz. 15 Temmuz'da yapılan alçak darbe girişiminde TÜRKSAT'ın Gölbaşı Yerleşkesine gerçekleştirilen hain saldırı, bu kurumumuzun stratejik önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Milletimizin iradesini kırmak için korsan televizyon yayını yapmaya kalktılar. Başarılı olamayınca TÜRKSAT'ı hedef aldılar. Ancak hainlerin karşısında dimdik duran TÜRKSAT çalışanı kardeşlerimiz sayesinde Cumhurbaşkanımızın milletimizi meydanlara davet eden sözleri televizyonlarda yayınlandı" diye konuştu.

"Uydularımızın her türlü çalışma şartlarında kesintisiz şekilde hizmet vermesini sağlayacak"
Açılışı gerçekleştirilen merkezin TÜRKSAT bünyesinde yürütülen hizmetlerin olağanüstü durumlar veya sistem kaynaklı acil durumlarda yayıncılık hizmetlerinin kesintiye uğramaması açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

"TÜRKSAT uyduları üzerinden TV-Radyo ve internet hizmetleri, Gölbaşı yerleşkesinde bulunan uydu anten sistemleri ve uydu yer istasyonları ile verilmektedir. Mevcut şartlarda bahsi geçen hizmetlerin yedekliği ise TÜRKSAT Gölbaşı yerleşkesinde kurulu olan yedek yer istasyonu ve anten sistemleri ile sağlanmaktadır. Az önce anlattığım üzere olağanüstü durum veya sistem kaynaklı acil durumlarda hızlı bir şekilde tüm trafiğin aktarılabileceği, operasyona hazır ve farklı bir konumda yedeklilik merkezine ihtiyaç duyduk. Bu amaçla TÜRKSAT Uydu Yer Sistemleri Yedeklilik Merkezimizi, Kahramankazan Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi bölgesinde 28 bin 800 metrekare arazi üzerine anten ve alt sistemleri ile hizmete hazır hale getirdik. Bin metrekare Ana binaya sahip Merkezimiz uydularımız yedeklilik yapmak amacı ile bir adet 13,2 metre çapında anten ve Ka frekans bandında çalışan alış ve veriş alt sistemlerini de içeren uydu yer istasyonu olarak hizmet verecek. Bu merkez TÜRKSAT uydu yer kontrol istasyonları ile entegre çalışacak şekilde uydu takip özelliğine sahip iki adet 9 metre Ku-Band anten sistemiyle de uydularımızın her türlü çalışma şartlarında kesintisiz şekilde hizmet vermesini sağlayacak."

"Uydu ve uzay teknolojileri, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında önemli faaliyetler gerçekleştiriyoruz"

Türkiye'nin uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası bir oyuncu olma yolunda olduğunu söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Uzayda izi olanın, Dünya'da gücü olur" diye konuşarak şunları söyledi:

"Yayıncılık ve internet erişimi hizmetleri noktasında, stratejik haberleşme sistemlerini sürekli güncelleyerek zamanın gereği olan yenilikleri vatandaşlarımıza dünya ile eş zamanlı olarak sunuyoruz. TÜRKSAT üzerinden uydu ve uzay teknolojileri, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında önemli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bir yandan milli uydu ekosisteminin geliştirilmesi için çalışırken, diğer yandan bilişim ve uzay teknolojileri altyapılarının kurulmasına ve küresel pazarlara açılmaya yönelik önemli adımlar atıyoruz. Türkiye'nin jeopolitik konumunun uzaydaki karşılığı sayabileceğimiz uydu yörünge haklarının korunması ve işletilmesi kapsamında önemli faaliyetler yürütüyoruz."

"TÜRKSAT 6A 2024 yılı mart ayında yer teslimi gerçekleşecek"
TÜRKSAT-5A ve TÜRKSAT-5B uydularını 2021 yılında uzaya gönderdiklerini hatırlatan Bakan Uraloğlu, "TÜRKSAT-5A, 28 Haziran 2021'de 31 derece Doğu yörüngesinde göreve başlamıştır.TÜRKSAT-5B'DE 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren Türkiye'nin geniş bant internet ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlendi. Bugün uydular üzerinden TV ve Radyo yayıncılığı ile internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetlerimizle bölgemizde lider konumdayız. TÜRKSAT Dünya'da ilk 22 uydu operatörü arasında yer alıyor. Şimdi ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6 A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında teknik bir devrim gerçekleştiriyoruz. TÜRKSAT 6A pek çok zorlu testi başarıyla tamamladı ve yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, 2024 yılı mart ayında yer teslimi gerçekleşecek. Bu aşamadan sonra da SpaceX firması ile yapılan anlaşma doğrultusunda TÜRKSAT 6A'yı haziran ayı içerisinde yörüngesine fırlatmayı hedefliyoruz. TÜRKSAT 6A hizmete başladığında diğer uydularımız ile kapsanamayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunarak bölgemizdeki lider konumumuzu daha da güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKSAT, Türkiye genelinde 4,7 milyon haneye kablo TV ve internet hizmeti veriyor"
TÜRKSAT'ın katma değerli uydu hizmetleri kapsamında çok önemli çalışmalar yaptığını belirten Bakan Uraloğlu, "VSAT yani küçük çaplı veri terminali hizmetleri ile ağırlıklı olarak karasal altyapının ulaşamadığı bölgelerde özellikle de köy okullarımıza bu terminaller aracılığıyla hizmet sağlıyoruz. Başta Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TİKA, DHMİ, AFAD, TSK olmak üzere birçok kamu kurumu ve özel sektör kuruluşuna 4 binin üzerinde terminalle uydu üzerinden internet hizmeti sunuyoruz. Bunun yanı sıra Taşıyıcı Takip Sistemi, Uzay Cisimleri Takip Sistemi, Yüksek İrtifa Platformu, Kanal Güncelleme Sistemi, TÜRKSAT Konumlama Sistemi gibi birçok Ar-Ge projelerini de yerli ve milli kaynaklarla yürütüyoruz. Bir diğer ana hizmet alanı olarak son kullanıcıya sunulan kablo yayıncılık hizmetlerini de TÜRKSAT sağlıyor. Türkiye genelinde 4,7 milyon haneye kablo TV ve internet hizmeti veriyor. Türkiye'nin en büyük bilişim projeleri arasında yer alan e-Devlet Kapısı ile bugün 64 milyon üstünde kayıtlı kullanıcıya yaklaşık 7 bin 500 kamu hizmeti sunuyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, açılışa, TÜRKSAT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Ertok, Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz ve bürokratlar katıldı.

Akit Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
Tübitak Başkanı Hasan Mandal açıkladı! "İlk kez yapıyoruz, ilk on ülkeden biri olacağız"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Geçmişte haberleşme uydusu üretme deneyimimiz yoktu. İlk kez haberleşme uydumuzu, Türksat 6A'yı geliştiriyoruz. Bunu fırlattığımızda ilk 10 ülkeden biri olacağız." dedi.



Mandal, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Eskişehir'de mezun olduğu Yunusemre İlkokulu'na gelerek sınıfları gezdi, öğrencilerle sohbet etti.

Öğrencilere TÜBİTAK'ın "Bilim Çocuk" dergisini hediye eden Mandal, bir araya geldiği öğretmenlerin gününü kutladı.

Okul Müdürü İrfan Bakar, Mandal'a mezun olduğu 8 Haziran 1976 tarihli diplomasının bir kopyasını hediye etti.

Okul önünde öğretmenlerle fotoğraf çektiren Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine, 1972-1976 yıllarında Yunus Emre İlkokulu'nda öğrenim gördüğünü, okulunun kariyerinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Geleceğin insanla inşa edilebileceğini anlatan Mandal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsan geliştirirseniz, ona dokunursanız, hayallerini oluşturabilirseniz, onlara tutku, çalışma azmi verebilirseniz, sabrı öğretebilirseniz başarı gelecektir. Hayal, tutku, çalışma, sabır ve başarı... Bunun olmadığı bir ortam yok. İnsanlık için umut oluşturduysak, bu Türkiye'nin yaptığı bilim ve teknoloji temelli gelişimlerle ilişkili. TÜBİTAK da bunun en başından gelen kurumlardan. Ülkemizdeki bilgiyi ve teknolojiyi kullanan değil, bunu tasarlayan, geliştiren, üreten bireyler yetiştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bu konudaki liderimiz. Ardından okullarımız geliyor. İlk başladığımız yer de burası. Okulumu ziyaretimde bütün hocalarımın isimlerini hatırladım. 5 yıl bulunduğum okulumu unutmadım. Ülkem için bir fayda sağlıyorsam, sağlamak zorundaysam, o görev bana verilmişse bu okuldaki sıralarda geçirdiğim dönem önemlidir."

"Türksat 6A'ya ihtiyacımız var"
Mandal, Türksat 6A uydusunun son testlerinin yapıldığı bilgisini verdi.

Türksat 6A'nın gelecek mart ayında Türkiye'den yola çıkacağını anlatan Mandal, "İnşallah yılın ilk döneminde yani haziran ayına kadar da fırlatmış olacağız." diye konuştu.

Mandal, İMECE uydusunun Türkiye'nin adeta gözü olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şu an dünyanın herhangi bir yerinde hiç kimseye sormadan, kimseden izin almadan kendi fotoğraflarımızı çekebiliyoruz. Bu ise haberleşme uydumuz... Türkiye gözlem uydusunda RASAT ve GÖKTÜRK ile bir deneyime sahipti. O yüzden İMECE bunun akabinde bir üstüne inşa oldu.

Haberleşme uydumuz Türksat 6A... Geçmişte haberleşme uydusu üretme deneyimimiz yoktu. İlk kez haberleşme uydumuzu Türksat 6A'yı geliştiriyoruz. Bunu fırlattığımızda ilk 10 ülkeden biri olacağız. Gelecekte 5G'yi, onun da ötesinde 6G'yi, akıllı sistemleri birbirleriyle konuşan sistemleri konuşuyorsak Türksat 6A'ya ihtiyacımız var. Türksat 6A'yı TÜBİTAK koordinasyonunda başarıyla tamamlıyoruz."

Hasan Mandal, gelecek yıl çok daha fazla heyecanla, yeni teknolojilerle, özellikle savunma alanında birçok yeniliklerle Türkiye'nin ve insanlığın ihtiyacı olanları tasarlamaya, geliştirmeye ve üretmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Akit Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
Türksat 5A uzayda 3 yılını doldurdu, gözler 6A'da!



Daha kaliteli televizyon yayıncılığı ve haberleşme hizmeti sağlayan Türksat 5A'nın uzaya fırlatılmasının üzerinden 3 yıl geçerken gözler haziranda uzaya gönderilmesi planlanan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'ya odaklandı.

Türksat 5A'nın kullanımına uzanan süreç, Türksat AŞ ile AIRBUS D&S (Defence and Space) arasında 2017'de üretim sözleşmesinin imzalanmasıyla başladı.

Üretimi tamamlanan Türksat 5A, Space X firmasının ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezine gönderildi. 8 Ocak 2021'de uzaya fırlatılan uydu, 4 Mayıs'ta yörüngesine yerleşti ve 28 Haziran 2021'de de hizmet vermeye başladı.

Türksat 5A'nın hizmete girmesiyle ülkenin uzayda aktif görev yapan haberleşme uydularının sayısı 4'e, Türksat'ın kendi uydularıyla operasyon yürüttüğü yörünge sayısı da ilk defa 3'e çıktı. Uydunun 35 yıl hizmet vermesi planlandı.

Söz konusu uydu Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan geniş bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunuyor.

Türkiye'nin, yeni Ku-Bandı kullanan öncü ülkelerden birisi olmasını sağlayan Türksat 5A, 12 kilovat güçle çok daha kaliteli TV yayıncılığı ve haberleşme hizmeti sağlıyor.

Türksat 5A'nın ardından Türksat 5B uydusu da 14 Haziran 2022'de hizmete alındı. Bu uyduyla haberleşme ve internette yüksek kapasite artışı sağlandı.

Türksat 6A haziranda fırlatılacak

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretimi ise Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

Projesi 15 Aralık 2014'te imzalanan Türksat 6A'nın, alt sistemleri, uydu yer istasyonu ve yazılımları milli imkanlarla geliştiriliyor.

Türksat 6A uydusu Ku-Bantta hizmet verecek ve daha önceki Türksat uydularıyla kapsanamayan Güney ve Doğu Asya gibi yeni coğrafyalarda da hizmet sunacak. Bu sayede uydunun kapsama alanına giren yeni ülkelerdeki yayın hizmeti sağlayıcılarından gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Uydunun yer tesliminin martta, uzaya fırlatma işleminin de haziranda yapılması planlanıyor.

TRT Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
Sağlamlık testlerinden geçti: Türksat 6A, fırlatmaya hazırlanıyor

Uydu, uzay ortamına dayanıklılık testlerinden geçirildi. Denemelerden başarıyla çıkan uydunun planlanan fırlatma tarihi belli oldu.




Türkiye, uzaydaki uydu ağına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor.

Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

Uydu, dayanıklılık testlerini başarıyla tamamladı. Türksat 6A'nın da devreye girmesiyle Türkiye'nin uydularının dünya genelinde hitap edeceği insan sayısı 5 milyarı geçecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat ve TÜBİTAK arasında imzalanan "Türksat 6A Milli Haberleşme Uydu Proje Sözleşmesi" kapsamında yapımı devam eden Türksat 6A, tamamlanma aşamasına geldi.

Entegrasyon, sistem seviyesi testleri, hizalama ölçümleri

Türkiye'nin en büyük AR-GE projesinde montaj, entegrasyon ve testlerde, Türksat ve TUSAŞ iş birliğiyle ülkeye kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) son kısma gelindi.

Tasarımın doğrulanması amacıyla uydunun mühendislik modeli üretim, entegrasyon ve testleri 2022'nin Ağustos ayında tamamlandı. Yörüngede görev yapacak uçuş modelinde ise entegrasyon, sistem seviyesi testleri ve son hizalama ölçümleri de bitirildi.

Uzay ortamına dayanıklılığı test edildi

Uydunun fırlatma süreci ve uzay ortamına dayanıklılığı test edildi, sistem seviyesi testlerinden de işlevsel testler, ısıl vakum testleri, sinüs ve akustik testleri başarıyla tamamlandı.

Mart ayı sonuna kadar ise CATR, kütle özellikleri ölçümü ve son kontrolleri de bitirilerek fırlatma için nakliye hazırlıklarına başlanacak.

Falcon 9 ile fırlatılacak

Daha sonra fırlatıcı firma Space X'in tesislerine gönderilecek uydu, proje takvimine göre haziran ayı sonunda firmanın Falcon 9 tip roketiyle uzaya gönderilecek. Mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A, kapasiteyi de artıracak.

35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak

Yer merkezli bir yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanması planlanan ve 7,5 kilovat güce sahip yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, mevcut uyduların hizmet vermediği Güney-Doğu Asya gibi bölgelere de ulaşacak.

Türksat, şu anda 31 derece, 42 derece ve 50 derece doğu yörüngelerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B olmak üzere toplam 5 haberleşme uydusuyla faaliyetlerine devam ederek dünyada 3,5 milyar nüfusa ulaşabiliyor.

3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak

Türksat 6A'nın hizmete alınmasıyla Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da Türkiye'nin kapsama alanına girecek.

Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak.

Dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına hitap edecek

Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek.

Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması planlanıyor.

Bakan Uraloğlu: Bu sene içerisinde uzaya fırlatacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6A uydusu ile ilgili açıklamasında şunları söylemişti:

İlk defa yerli ve milli olarak TUSAŞ tesislerimizde TÜRKSAT tarafından üretilen uydumuzu bu sene içerisinde uzaya fırlatmış olacağız.

En Son Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
Abdulkadir Uraloğlu: Türksat 6A uydumuz bu sene uzaya gönderiyoruz!



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuz bu sene inşallah uzaya gönderiyoruz. Yine 5G teknolojisine geçiş sürecini yaşıyoruz, muhtemelen 2026'da bu teknolojiye geçmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde düzenlenen Gençlik Buluşması'na katılarak sohbet ettiği gençlerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'den 4 saatlik uçuş mesafesiyle 67 ülkeye gidilebildiğini söyledi.

Türkiye'nin bu anlamdaki konumuna işaret eden Uraloğlu, "Dünyada böyle başka bir lokasyon yok diyebilirim. Peki ne var bu 67 ülkede? Bu ülkelerde yaklaşık 40 trilyon dolarlık gayri safi hasıla var, yaklaşık 8,5 trilyon dolarlık yıllık ticaret hacmi var. Dolayısıyla bizim buna ulaşmamız demektir bu. Yine yaklaşık 1,5 milyon insan yaşıyor bu coğrafyada" diye konuştu.

Uraloğlu, ticaretin geçmişten bugüne hep doğu batı ekseninde geliştiğine işaret etti.

"Kuzey koridoruna baktığımız zaman Ukrayna savaşının olduğunu görüyoruz. Güney koridoruna baktığımız zaman Süveyş kanalındaki sıkıntılardan dolayı Ümit Burnu dolaşılıyor. Bu koridoru destekleyeceğiz ve inşallah yakın zamanda bunun yapım çalışmalarına başlayacağız. Bu, ülkemizin, bölgemizin bu anlamdaki konumunu çok daha güçlendirecektir. Projeleri bitirme aşamasındayız" ifadelerini kullanan Uraloğlu, hem Irak hem Türkiye tarafında bunu yakından takip ettiklerini belirtti.

"Artık 2071'leri planlıyoruz"

Uraloğlu, "Lojistik, mobilite ve dijitalleşmeyi de yönetiyoruz. Misyonumuz Türkiye'nin gelecek projeksiyonu. Artık 2071'leri planlıyoruz; 2035'ler, 2053'ler değil sadece. Burada 2053 yılına kadar yapmayı planladığımız yatırımlar var. Ulaştırma, iletişim alanında yaklaşık 272 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde yapılan yatırımlara değinen Uraloğlu, ülkeye kazandırılan yollar ve teknolojik köprülere ilişkin bilgi verdi.

Uraloğlu, şunları kaydetti:

Çanakkale Köprüsü gibi bir projede yönetici ve mühendis olarak çalışmaktan gurur duyuyorum. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bunlar dünyada enleri olan projeler. Yine Zigana Tüneli, Avrupa'nın en büyüğü 14,5 kilometre tünel. Yine Konya'daki viyadük, gerçekten bir mühendislik eseri. Yaklaşık 14 bin kilometrelik bir demir ağı yaptık. Öncelikle Sivas'tan, Malatya'dan Elazığ'a; Elazığ'dan Diyarbakır'a birinci etapta hızlı demir yolunu getireceğiz. Irak'tan gelecek demir yolu hattı Şanlıurfa üzerinden devam edecek. İlerleyen zamanda yine Mardin'den Diyarbakır'a ayrı bir hızlı tren hattını projelendirerek önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz. Ankara ile İstanbul arasında bir projemiz var. 80 dakikada Ankara'dan İstanbul'a seyahat etme imkanımız olacak bu projeyle. 14 ilde bakanlık olarak raylı sistemlere destek veriyoruz. Diyarbakır'da bir diğer ray projemizi belediye başkan adayımız projelendiriyor, projesi bitti onu inşallah önümüzdeki süreçte 1 Nisan'dan itibaren startını vererek Diyarbakır'ımıza kazandıracağız.

"Türksat 6A uydumuz bu sene inşallah uzaya gönderiyoruz"

Uraloğlu, gençlere teknolojik gelişmelere ilişkin de bilgi verdi.

"Türksat 6A uydumuz bu sene inşallah uzaya gönderiyoruz. Yine 5G teknolojisine geçiş sürecini yaşıyoruz, muhtemelen 2026'da bu teknolojiye geçmiş olacağız. Akıllı ulaşım sistemleri sizin merak duyduğunuz konular, onlarla da ilgili çalışmalar devam ediyor. Elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurmaya devam ediyoruz" diyen Uraloğlu, bu gelişmelerin süreceğini ifade etti.

En Son Haber




ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
Türkiye 10 ülke arasına giriyor!

TÜRKSAT 6A için geri sayım başladı. Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde TÜRKSAT 6A'yı uzaya gönderecek olan Türkiye, kendi haberleşme uydularını üretebilen 10 ülkeden biri olacak.



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde düzenlenen Gençlik Buluşması'nda önemli açıklamaları ele aldı.

Etkinlikte söz alan Kacır, Alper Gezeravcı'yı dinlemek için gelenlerin salonu doldurduğunu, salonun dışında da birçok kişinin bulunduğu belirterek, 4 yıl içinde Ege Üniversitesine yeni bir kongre merkezini kazandıracaklarını söyledi.

Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunun gençlerin enerjisiyle muazzam bir ivmeyle devam ettiğini kaydeden Kacır, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ortanca yaşı 33, Avrupa'nın ortanca yaşı 43, Almanya'nın ortanca yaşı 47-48. Biz Avrupa'dan 10, Almanya gibi ülkelerden 15 yaş daha genç bir ülkeyiz. Bu çok kıymetli, çünkü dünyayı yenilikçi teknolojiler değiştiriyor, dönüştürüyor. Dünyayı dönüştüren teknolojilere genç insanların kurduğu ekipler, takımlar imza atıyor. O vakit bizim varımız yolumuz gençlik. Milli Teknoloji Hamlesinin de öznesi ve merkezi Türkiye'nin gençliği, TEKNOFEST kuşağı diye düşünüyoruz."
Türkiye'nin 2000'lerin başında "insansız hava aracı" diye bir kavramı bilmediğini, öz evlatlarına güvenerek kısa sürede Bayraktar, Anka, Akıncı, Aksungur, Hürkuş, Hürjet, Atak, Gökbey, Kızılelma ve Kaan ile gökyüzüne imza attığını belirterek, "Bakın bir çırpıda saydığımız bu başarı hikayesinin dünyada ikinci bir örneğini bulamazsınız." dedi.
Bu başarı hikayesinin uzay alanına da taşınmasını istediklerini kaydeden Kacır, Türkiye'nin 20 yıl önce görüntüleme uydularında ortak üretimle yola çıktıkları uzay teknolojisinde çok önemli birikim ve deneyim elde ettiklerini söyledi.

Kacır, haberleşme uydularını da yerli ve milli olarak geliştirmeleri gerektiğine inandıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜRKSAT 6A'yı üretmeye yönelik projeyi başlattık. İnşallah önümüzdeki 3-4 ay içerisinde bunu ilk kez zannediyorum söylemiş oldum. Bütün medya tarih soruyordu. Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde TÜRKSAT 6A'yı uzaya gönderecek ve kendi haberleşme uydularını üretebilen 10 ülkeden biri olacağız. Uzaya erişimde de iddia sahibiyiz. İki önemli kurumumuz var, Roketsan ve DeltaV. Önce uydularımızı kendi imkanlarımızla uzaya eriştirmeyi hedefliyoruz. Daha sonra insanlı uzay programlarında da sorumluluk üstlenebilecek teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bütün bu programlar Türkiye'nin hangi alanlarda, hangi kazanımları elde edebileceği planları çerçevesinde hazırlanıyor."
Türkiye'nin Aya Erişim Programı'nın olduğunu hatırlatan Bakan Kacır, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Eğer aya erişirken uzay aracımızda kendi hibrit roket motor teknolojimizi kullanabilirsek bu teknolojiyi önümüzdeki dönemde uyduların yörüngeler arası transferi için değerlendirebilir ve uzay ekonomisinden pay alabiliriz. Bugün dünyada uzay ekonomisi yılda 600 milyar dolara gelmiş. Yüzde 1 alsak 6 milyar dolar yapar, yüzde 10 alsak 60 milyar dolar yapar ve bir yandan da bu büyüyecek. Birkaç yıl içerisinde 1 trilyon dolara çıkacak küresel uzay ekonomisi. Ama bütün bunlar aynı zamanda stratejik açıdan da çok önemli. Çünkü bütün savunma sanayi sistemlerimiz ve hatta bütün kritik sivil teknoloji uygulamalarımız aslında uzay teknolojileri tabanlı çalışıyor."
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın 21 gün süren uzay görevinde Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deney gerçekleştirdiğini, bunlardan birinin de Ege Üniversitesi akademisyenleri yürütücülüğünde hazırlanan Tuz Gölü'nde yetişen endemik Parvula isimli bitkinin uzay ortamındaki tepkilerini araştıran deney olduğunu söyledi.

- İZMİR'DEKİ TEKNOLOJİ VE İNOVASYON PROJELERİ

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ ise İzmir'i bilişimin ve teknolojinin merkezi yapacaklarını dile getirdi.

İzmir'in ekonomisini gelecek dönemde ayağa kaldıracak alanların başında bilişim sektörünün geldiğini aktaran Dağ, şunları kaydetti:

"Alsancak Limanı'nın arka alanını, teknoloji ve inovasyon merkezi haline getireceğiz. Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ndeki Teknopark ile birlikte bunu entegre ederek bilişimin İzmir'de önünü sonuna kadar açacağız. Tarihi elektrik fabrikasını, yazılım sektörü ve teknoloji girişimcilere sunarak, geçmişle geleceği buluşturacağız. Teknoloji ve inovasyon merkezimiz de bilişim, otonom araç teknolojileri ve yapay zeka uygulamalarına kadar birçok ekosistem kurulması için altyapı hazırlayacağız. Robotik ve kodlama atölyeleri, oyun ve animasyon teknolojileri, yazılım geliştirme ve girişimcilik merkezleriyle 5 yıl sonra yazılım dünyasında İzmirli gençlerimizin dünyada ses getirdiğine hep birlikte şahit olacağız."
Konuşmalar ve plaket töreninin ardından Rektör Budak, Bakan Kacır ve Alper Gezeravcı, sahnede özçekim yaptı.

Akit Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
Türksat 6A, uzaya gönderilmeye hazır!



Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uçuş modeli ve anten testlerinin başarıyla tamamlandığını ifade etti.

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uçuş modeli ve anten testlerinin tamamlandığını belirterek, sistemin genel yapısıyla ilgili testlerin ardından uydunun paketlenerek fırlatma merkezine gönderileceğini ifade etti.

Ertok, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen dünyanın en büyük uydu fuarı Satellite 2024'e katılmak üzere geldiği sırada AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Birkaç küçük testten sonra fırlatma merkezine gönderilecek"

Haziran sonunda uzaya gönderilmesi planlanan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'ya yönelik çalışmalarda gelinen son aşamaya değinen Ertok,

Çalışmalar artık sonuna geldi diyebiliriz. En önemli uçuş modelinin testleri ve anten testleri geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. Şimdi sistemin genel yapısıyla ilgili birkaç tane ufak tefek testler yapılacak, daha sonra uydunun paketlenerek fırlatma merkezine gönderilmesi aşamasına geçilecek.

dedi.

"10 yıldır yüzlerce mühendis üzerinde çalıştı"

Hasan Hüseyin Ertok, haziran sonu itibarıyla uydunun fırlatılmasının hedeflendiğini belirterek, sona yaklaşılırken tarihte kaymaların olabileceğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır yüzlerce mühendisin Türksat 6A'nın üzerinde çalıştığını ve uydunun fırlatılışının heyecanla beklenildiğini dile getiren Ertok, uydunun ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderileceğini kaydetti.

Türkiye'deki uydu ekosisteminde çok büyük bir kilometre taşı"

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat 6A'nın önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

Türksat 6A'nın en büyük önemi, ülkemizin şu ana kadar yaptığı en büyük yerli üretim uydu olması. Üzerinde birçok ekipman, yazılım sistemleri, yer sistemleri yerli olarak geliştirdi. Türksat 6A'nın en önemli tarafı, Türkiye'deki uzay ekosisteminde, uydu ekosisteminde çok büyük bir kilometre taşı olması.

Türksat 6A'nın 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirileceğini belirten Ertok, söz konusu yörüngede ömrü biten Türksat 3A uydusundaki bazı müşterilerin Türksat 6A'ya aktarılmasının planlandığını anlattı.

Türksat 6A'nın hizmete alınmasıyla Hindistan ve Endonezya'ya kadar olan bölgenin de kapsama alanına gireceğine işaret eden Ertok, "Böylece kapsam alanımızı daha da genişletmiş olacağız." dedi.



En Son Haber

ADMIN-DIYARBAKIR avatar
★RECAİ KARAKUŞ★
Admin
İleti 4,740 Konu 211 Beğeni 131 Puan 8,415
Admin
ADMIN-DIYARBAKIR avatar
  • 👑KURUCU YÖNETİCİ👑
  • 👑Hakimiyet;Alemlerin;RABBİ Yüce ALLAH'INDIR👑
  • İleti 4,740
  • Konu 211
  • Beğeni 131
  • Puan 8,415
  • ALMANYA
  • Kayıtlı
24 Mart 2024 | 00:10 #39 Son düzenlenme: 24 Mart 2024 | 00:14 ★RECAİ KARAKUŞ★
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: İnşallah Türksat 6A uydumuzu 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlanıyoruz!



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A ile ilgili, "İnşallah uydumuzu 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Bu andan itibaren nakliye faaliyetleri gerçekleştirilecek." dedi.


Türksat 6A için tarih verildi

Kacır, Türksat ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) işbirliğiyle ülkeye kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Türksat 6A uydusunun son durumuna ilişkin basın açıklaması yaptı.



Türkiye'nin uzay teknolojilerinde 40 yıllık rüyasının gerçekleştiğini belirten Kacır, 1984'te dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın bir yandan Türkiye'nin uzaydaki yörünge haklarını muhafaza almaya gayret ederken, diğer yandan ODTÜ'de TÜBİTAK UZAY'ı kurduğunu hatırlattı.

Bakan Kacır, Özal'ın, Enstitüyle Türkiye'nin uydularını geliştirmesini hedeflediğini anlatarak, "2000'lerden bu yana Türkiye uydu geliştirme çalışmalarında çok önemli bir deneyim elde etti. Görüntüleme uydularında orta üretim projesi BİLSAT ve RASAT ile daha sonra GÖKTÜRK ve nihayetinde İMECE uydularıyla Türkiye, yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen üretebilen ülkelerden biri oldu." diye konuştu.

Haberleşme uyduları tarafında bugüne dek Türksat'ın sekiz farklı uydudan istifade ettiğini vurgulayan Kacır, halihazırda bunların beşini kullanmaya devam ettiklerini söyledi.

396 çevresel ve fonksiyonel test tamamlandı"
Kacır, ilk milli haberleşme uydusunun Türksat 6A projesi olduğunun altını çizerek, bu projenin de tamamlandığını ve uçuş modelinin nakliye öncesi halini görebildiklerini aktardı.

Uzun süren çalışmalar boyunca uydunun bütün kritik alt sistemlerinin yerli ve milli olarak geliştirildiğini bildiren Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uçuş bilgisayarları, güç dağıtım düzenleme birimleri yerli ve milli olarak üretildi ve yüzde 81,4 yerlilik oranıyla Türksat 6A'nın üretim süreçleri tamamlanmış oldu. Bu süreçte 24 çeşit ekipman yerlileştirildi ve halihazırda gördüğümüz uçuş modelinde 84 farklı yerli ekipman var. Geliştirme ve test süreçleri tümüyle burada TUSAŞ bünyesinde, USET yerleşkesinde gerçekleştirilmiş oldu. Bütün proje boyunca 396 çevresel ve fonksiyonel test tamamlandı. İnşallah uydumuzu 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Bu andan itibaren nakliye faaliyetleri gerçekleştirilecek. Daha sonra fırlatma öncesi fırlatma kampanyası dediğimiz yaklaşık dört haftalık periyotta, fırlatmayı gerçekleştireceğimiz SpaceX ekipleriyle bizim ekiplerimiz, birlikte çalışmaları tamamlayacak. Bu fırlatmada bir ilki daha yaşayacağız. Fırlatma sonrası yörüngeye yerleşme aşamasında ilk kez yine bizim ekiplerimiz, kendi imkanlarımızla gerçekleştirecek. Bu da Türkiye'nin, Ay Projesi için yeni bir deneyim daha kazanmasına vesile olacak. Uydumuzu kendi ekiplerimizin çalışmalarıyla görev yapacağı yörüngeye transfer etme deneyimini bu fırlatmayla beraber elde etmiş olacağız."

4,5 milyarlık nüfusun kullanımına erişecek"
Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A'nın, 4 tonun üzerinde ağırlığıyla, daha önce yerli olarak geliştirilen 600 kilogramlık görüntüleme uydularıyla mukayese edildiğinde çok daha büyük ve sofistike bir ürün olduğunu kaydetti.

Gelecek dönemde Türkiye'nin yerli uydu geliştirme faaliyetlerine devam edeceğini dile getiren Kacır, Türksat'ın haberleşme uydularında bugüne dek 118 ülkede 3 milyarlık bir nüfusa erişme imkanının olduğunu vurguladı.

Kacır; Endonezya, Malezya ve Hindistan'ı kapsayan haberleşme imkanını da Türksat 6A ile elde edeceklerini belirterek, "Böylelikle 3 milyarlık dünya nüfusuna 1,5 milyar daha ilave edilecek ve Türkiye'nin haberleşme uyduları dünya nüfusunun yarıdan fazlasının yani 4,5 milyarlık nüfusun kullanımına erişmiş olacak." ifadesini kullandı.

Önümüzdeki dönemde GÖKTÜRK uydusunu yenileme, İMECE 2 ve İMECE 3 projelerinin de gerçekleştirileceğini kaydeden Kacır, ekiplerin Ay Projesi için çalışmalarını sürdürdüklerine de işaret etti.

400'e yakın arkadaşımız ortak çalışma yürüttü"
Kacır, Türkiye'nin uzay bilim ve teknolojisi alanında, tıpkı savunma sanayisinde olduğu gibi, süreç boyunca millileşme ve yerlileşme hamlesine devam edeceğini dile getirdi.

Bütün bu projelerin kendilerini bir sonraki projeler için cesaretlendirdiğini ve yenileri için deneyim kazanmalarına vesile olduğunu vurgulayan Kacır, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu projede TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ekipleri bir arada çalıştı. Dönem dönem 400'e yakın arkadaşımızın ortak çalışma yürüttüğü bir proje oldu bu. Bu da bizim için ayrı bir iftihar kaynağı. Bütün bu müesseselerimiz, şirketler bu alanda küresel bir deneyim kazanmış oldu. Elde ettiğimiz kabiliyet, bizi dünyada haberleşme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen ülkelerden biri haline getirdi. İddiamızı yeni projelerle sürdüreceğiz. Hem beşeri sermayemizin Türkiye'nin milli stratejisine katkı vermesini sağlayacağız hem de Türkiye'yi stratejik alanlarda yeni kabiliyetlerle ve yetkinliklerle buluşturmaya devam edeceğiz. Bu projeye katkı veren bütün arkadaşlarımıza ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Bütün bu milli projeleri en güçlü şekilde himaye eden hem Türkiye'nin nitelikli insan kaynağına güvenen hem Türkiye'yi böylesi küresel düzeyde altyapılarla buluşturan Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımı sunuyorum. İnşallah TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech gibi nice firmamızla nice milli projelere."

Toplantıya, Bakan yardımcıları Ahmet Yozgatlıgil ve Zekeriya Çoştu'nun yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da katıldı.

Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu uyduya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Uydunun üretim sürecinin tamamlandığını belirten Bakan Kacır, şu bilgileri paylaştı:

"40 yıllık rüyamız gerçek oluyor. Türksat 6A ile artık Türkiye, haberleşme uydularını milli geliştirebilen, yerli üretebilen 11 ülkeden biri. 24 çeşit, 84 yerli ekipmanla, yüzde 81 yerlilik oranıyla geliştirdiğimiz Türksat 6A'da 396 çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladık. 4 bin 250 kilogram ağırlığındaki uydumuzda uçuş bilgisayarları, güç dağıtım düzenleme birimleri gibi tüm kritik bileşenleri yerli ve milli olarak ürettik."

15 yıl görev yapması hedefleniyor
Kacır, 42 derece doğu yörüngesinde en az 15 yıl görev yapması hedeflenen uydunun, 8-14 Temmuz haftasında uzaya fırlatılacağını bildirdi.

"Uydumuzun, fırlatma sonrası 35 bin 786 kilometrede görev yapacağı yörüngeye transfer işlemini kendi ekibimiz yapacak" ifadesini kullanan Kacır, ilk kez deneyimleyecekleri bu operasyonun Ay Projesi için Türkiye'ye yetkinlik kazandıracağına işaret etti.

Kacır, "Türksat'ın aktif 5 uydusuyla 118 ülke ve 3 milyar nüfusa erişimi sağlayan kapsama alanı, Türksat 6A ile birlikte Endonezya, Malezya ve Hindistan'ı da içerecek. Böylelikle erişim, 4,5 milyar nüfusa yükselecek." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Haber Ajansı



Users found this pages searching for: